Shirley Manson - csak semmi disznólkodás!

A Garbage 3. "rocktronika" albuma, melyet Madisonban vettek fel az együttes stúdiójában, az év talán legérzelmesebb albuma, és valószínűleg az egyetlen, mely egy dalban egyszerre tudja megidézni a Destiny's Child-ot és David Bowie-t.

Az énekesnő, Shirley Manson, aki a banda 1999-es turnája után pszichoterápiára ment, és aki mindig is a rock egyik alulértékelt szövegírója, de egyben a legfelkapottabb interjúalanya volt, katartikusan odavan a beautifulgarbage albumért, mérget és sebezhetőséget köpködve magára és másokra egyaránt.

"Úgy érzem tartozom magamnak és másoknak azzal, hogy folyamatosan dühöngjek. - mondja - De saját érdekemben néha nem szabad 100%-ig őrjöngenem."

Hallottam, hogy kipróbáltad a jógát, de nem tetszett.

"Nagyon utáltam. Megőrjített. Beszéltem róla Courtney Love-val, mert ő áradozott a jóga csodás előnyeiről, és én gúnyolódtam rajta, mert én utáltam. Idegesített. Erre ő visszaszólt nekem, és mondta, hogy 'Hol a pokolban gyakoroltad a jógát, Wisconsinban???' Erre én válaszoltam: 'Hát, nem gyakorolhat mindenki Los Angelesben!'.De szerintem talán én csak egy rossz fajta jógát próbáltam. Mert szó szerint, igen, szó szerint a plafonról lógattak minket az angol popsinknál fogva. És nem az amerikai popsikra gondolok, az angol popsikra. És nagyon kellemetlen volt. Semmi pihentető nem volt benne. Annyira ideges voltam, hogy életemben először elájultam."

Szerinted kik a mai zene világ kiemelkedő tehetségei?

"Hát, ez egyértelmű: PJ Harvey, Björk, Missy Elliott, OutKast, Fiona Apple - az ő hangja a legjobb az utóbbi évtizedben, egy hihetetlen hang, ami olyan öregnek hallatszik, mint egy sír."

És a negatív tehetségek?

"A hamisság önmagában szerintem ma már majdnem annyira elismert, mint a hitelesség. Britney Spears annyira visszataszítóan hamis lett, hogy már kezdem elfogadni, és egy pop-művészet szemszögből nézni. Annyira dícséretesen naív, egy képregényfigura. És az N'Sync-ből Andy Warhol paradicsomleves-tányérja lett. És értem, miért szeretik az emberek. Nem nekem való, de azt hiszem hogy ez pont annyira releváns a kultúránkban, mint hogy mindenki bőg és gügyőg a Kid A fölött."

Lehet minőségi különséget tenni a hamis stílusban is.

"Igen, de jobb ha odafigyelek, mit mondok, mert Christina Aguilera menedzsmentje már megfenyegetett, hogy bíróság elé visz mert állítólag kellemetlen dolgokat mondtam Christináról az internetes naplómban.Szóval nem tehetek több megjegyzést Aguilera kisasszonyra."

Most 36 éves vagy...

"35. Tegnap voltam 35 éves... Furcsa volt, mert egy csomó ember azt mondta nekem, hogy biztos elégedetlen vagyok emiatt. Erre én: 'Tudod mit? Igenis örülök neki.' Én túlléptem azon, hogy az emberek szégyellik a korukat, és ez egy győzelem számomra - 35 éves koromra sikerült ezt elérnem. És szó szerint, 10 perccel a beszédem után kaptuk a hírt Aaliyah repülőgép-balesetéről. Akkor úgy éreztem, hogy jobb, ha kurvára a helyemen maradok. Nagyon megrendítő hír volt a mások által nehéznek titulált szülinapomon."

OK. Úgy érzem, kihagytuk az interjú azon részét, mikor te általában a péniszek méreteiről, és hasonló dolgokról vitatkozol...

"Én végeztem a péniszről való vitákkal. Ez egy szigorú szabálya az új album promóciójának. Már én is untam magam, és ez jelent valamit."

Azért jobb, ha vigyázol az ilyen 'végeztem vele' dumákkal.

"Épp ellenkezőleg. Nem értek egyet veled ezzel kapcsolatban. Úgy érzem, tehetek kijelentéseket abban a pillanatban, amiben épp vagyok, ha akkor úgy érzem, és utána vehetek 180 fokos fordulatot ha kedvem támad, mint ahogy tettem is a terápiával kapcsolatban. Beszéltem és dühöngtem ellene két évvel ezelőtt, és most, természetesen, szó szerint úgy érzem, hogy végigmenetelnék Washingtonon, Londonon vagy Párizson egy mindenki-nézessen-bele-a-fejébe felirattal."

Mindazonáltal, a végszó marad: nincs vita a péniszről. És úgy érzem, a Shirley Manson interjúk elvárják.


Kapcsolódó linkek:

www.garbage.hu

2001. október 15.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster