Vendégségben BILL WYMAN-nál

Bill Wyman produkciós cége, a Ripple a Chelsea-i King' s Roadon található, nem messze attól a pubtól, ahol először játszott a Rolling Stones-szal, 1962 decemberében. Harminc évvel később bejelentette kiválását a zenekarból, hogy szólókarrierbe kezdjen. Bill Wyman aktuális csapata, a Rhythm Kings nemrég adta ki harmadik albumát, a Groovin' -t.

Mentolos Dunhill cigarettát szíva -- amit a 70-es évek elejétől fogva a legjobban kedvel -- Wyman komolyan és aggodalmaskodva tekint a látogatóra. Ilyen a viselkedése a rock ' n ' roll egyik legünnepeltebb " csendes emberének " és az egyik legalábecsültebb zenészének. Most Wyman 63 éves, és tegnapelőtt esett túl az éves tüdőszűrésen. Tüdejét az orvos kristálytisztának találta.

A Rhythm Kings, ahogy a nevük is sugallja, egy blues csapat, amelynek tagjai nem kevésbé híres zenészek - Georgie Fame, Gary Brooker (ex-Procol Harum) és Albert Lee gitáros. Elég jó eladási példányszámmal rendelkeznek ahhoz képest, hogy nem a ma divatos zenei stílust játsszák: 70000 albumot adtak el Európa szerte, és a Groovin'-nal az angol slágerlistán 59. helyig kapaszkodtak fel.

Az angol Q magazin olvasói lehetőséget kaptak arra, hogy bármilyen kérdést feltehetnek Bill Wymannek. Lássuk ezeket szép sorjában ezeket és a válaszokat...

Véleményed szerint ráférne-e a brit rock sztárokra a két éves katonai szolgálat?

Azt hiszem, mindenkire ráférne a két éves katonaság. Szerintem éretté válsz tőle, főleg akkor, ha egy kicsit félénk, introvertált és bizonytalan vagy magadban. Biztonságérzetet és társaságot nyújt neked. Kemény volt, de utána képes voltam kicsit jobban előtérbe tolni magam. Amikor elvégzed az iskolát és nem vagy benne biztos, hogy az életben merre akarsz menni, ez a két év jól kitölti az életet.

Hogyan működik a Sticky Fingers étteremlánc?

Annyi projecttel foglalkozom manapság, hogy úgy döntöttem, eladom a Sticky Fingerst. 11 éve működik és elég sikeres. Rengeteg díjat nyert, mint London legjobb hamburgere -- múlt évben mi készítettük Anglia legjobb burgerét. A manchesterit és a cambrige-it múlt ősszel adtam el. Olyan szerződést készülök kötni, miszerint eladom a legfőbb részvényeket a Maxwellsnek, az étteremláncnak.

Feldühítette Mick Jaggert, hogy az új szóló slágered, a (Si Si) Je Suis Un Rock Star jobban ismert Angliában, mint az ő összes szólóanyaga együttvéve?

Emlékszem, amikor a dal felkerült a slágerlistákra, azt nyilatkozta, hogy ez egy hülye szám. Keith kommentárja csak ennyi volt: "Jól csináltad, Bill, jó darab." Nagyon olcsón készítettem el, gyorsan írtam meg a dalt -- kb. másfél óra alatt -- és 5000 fontból készítettem el hozzá a videóklipet. Nagy sláger volt a világ minden táján -- néhány országban az öt legjobb felvétel között volt -- míg Mick több, mint egy millió dollárt költött az első szólóalbumára, és több milliót a videoklipekre. Nem voltak rajta nagy slágerek, és úgy gondolom, ezért kicsit csalódott volt.

Hogyan történt az a híres-hírhedt garázsfal lepisilős incidens?

Egy koncertről jöttünk, beugrottunk a kocsiba, hogy elmeneküljünk a rajongók elől és elhajtottunk. Elértünk ehhez a garázshoz, átszaladtam a sráchoz és azt mondtam: " Kérem, használhatnám a WC-jét? " Azt mondta: " Nincsen WC-nk és tűnj el az udvaromról!" Nagyon durva volt. Tehát visszamentem az autóhoz és azt mondtam: " Nem engedi, hogy használjam a WC-t." Mick, Brian és egy amerikai barátom -- Joey Page, aki az Everly Brothers-szel játszott -- kiszálltak a kocsiból és megkérdezték tőle még egyszer. " Tűnjetek el az udvaromról vagy hívom a rendőrséget!" - válaszolta, így elmentünk a sarokig, egy csendes mellékutcába, és lepisiltük a falat. A bíróságon kötöttünk ki, ahol mindannyiunkat 6 fontnyi pénzbírságra ítéltek. Úgy három hétig szerepeltünk az újságok címoldalán. Később azonban kiderült, hogy néhány hónappal korábban a férfit megtámadták a garázsánál. Be kellett ültetni egy vaslemezt a fejébe ott, ahol megütötték. És nyilvánvalóan nagyon megijedt, amikor jöttünk, mert azt gondolta, újra meg fog történni.

Ha a Rhythm Kings tagjai már 1965-ben összejöttek volna, másként alakult volna a történelem?

Talán. A 60-as években az emberek több területen is zenélhettek. Ott volt a Mungo Jerry, a Beatles és olyan idióta csapatok, mint a Freddie & The Dreamers. Aztán ott volt még a soul, olyan nevekkel, mint Sam & Dave, olyan különleges dolgok, mint Sonny & Cher. Mindenkinek megvolt az esélye, bármivel rukkolt is elő, hogy befusson. Nem mondanám, hogy a történelem másként alakult volna, de a Rhythm Kings-t hamarabb elfogadták volna. Manapság ha nem kerülsz be a Top 40-be, nem is vesznek számításba.

Nem bosszant, hogy a Jumpin' Jack Flash riffje a te ötleted volt, és Jagger és Richards szedi be érte a pénzeket?

Nem. Régebben úgy gondoltam, hogy kissé tisztességtelenek voltak, de nem nagyon érdekelt. Csak azt gondoltam, OK, ez a tanulópénz. Vártam, amikor a lemez kijött, hogy én is kapok valamiféle jogdíjat. De ha egyszer egy lemez úgy jön ki, hogy " Jagger-Richards", már semmit sem tehetsz.

Igaz, hogy Mick Jagger vett neked egy eredeti Picasso festményt?

Mick sosem vett nekem ilyesmit. Ez a sajtó kitalációja volt, amikor elvettem Mandy Smith-t.

Nem is olyan régem láttam a TV-ben egy veled készült interjút, ahol a riporter hirtelen elkezdett ütlegelni egy arrajárót, mert kellemetlenséget okozott. Mi volt a reakciód, amikor elmondták, hogy csak átverés volt az egész?

Sosem mondták el, hogy átverés volt. A feleségem és az egyik kisgyerekem az ablakból figyeltek, mert az eset a házam előtt történt. Az utcán készítettük el az interjút és ez a fickó arra lófrált, ahogy a rajongók és a kíváncsi emberek szoktak. Állandóan a kamera útjában állt. A riporter egyszerűen begőzölt és leütötte -- nagyon gonosz dolog volt. Amikor rájöttem, hogy ez egy megjátszott eset volt -- kb. 2-3 héttel a felvétel után -- elkezdtem panaszkodni, és megkértem őket, hogy ne használják. De képtelenek voltunk leállítani a dolgot, és meg is jelent egy rövid verziója. Úgy gondoltam, nagy hülyeség volt. Túl sok benne az erőszak.

A fiad feleségül vette Mandy Smith mamáját. Bonyolítja-e ez a karácsonyt?

Nem, nem vette el. Néhány évig ugyan jártak, de vége szakadt. Ez 10 évvel ezelőtt történt. Tehát semmi sem bonyolította a karácsonyomat. Sőt nagyon is kellemes, amikor a fiam átjön hozzánk karácsonykor.

Ki vagytok még tiltva valahonnan azért, mert a Rolling Stones tagjai vagytok?

Valószínűleg. Japánból 30 évre tiltottak ki. 1962-ben alakultunk és először 1990-ben játszhattunk Japánban. Minden más csirkefogó banda Angliából -- a Zeppelin, a Black Sabbath -- játszhatott Japánban, de a Stonest nem engedték be. Egyes légitársaságoktól is kitiltottak csakúgy, mint néhány angol városból, pl. Blackpoolból. De nem hiszem, hogy bánnák, ha odamennénk. Odajön majd valamilyen bíróság rendőrökkel és letartóztat, majd azt mondja, " Innen kitiltottak 1964-ben" ? Ugyan már ...

Mit gondolsz, meddig jutnál el a Legyen Ön is milliomos című játékban (természetesen az angol verzióban)?

Sokszor mondták már, hogy érdemes megnézni, de nem szeretem a vetélkedőket. Szerintem agy nélküli embereknek találták ki. Rengeteg kérdés a szappanoperákról szól. Sosem néztem egyetlen egy szappanoperát sem.

Mi a legértékesebb tulajdonod?

A suffolki házam, ami 1480-ban épült. Ez egy sánccal megerősített kastély. 1968-ban vettem, amikor a számlámon 1000 font leledzett hat évi zenélés után. Jelzálogkölcsönt vettem fel, hogy megkapjam azt a házat. Csodálatos hely, az egyetlen menedékem a világon.

Szerinted elítéltek a Mandy Smith-üggyel kapcsolatban?

Nem igazán akarok ebbe belemenni, dehát nem tudom elkerülni. Én voltam az egyetlen, aki becsülte őt, és segíteni próbált neki. Mindenki más körülötte -- és tényleg mindenki: a média, a menedzserek, ügynökök -- pénzt keresett belőle, és hasznot húzott abból, hogy ismerte őt. Én nem, és nem is akartam. Próbáltam visszakönyörögni az iskolába, meg ilyenek, de kiközösítettek. Igen, úgy gondolom tisztességtelenül bántak velem.

Személyreszóló rendszámtáblával közlekedsz?

Legalább tízszer ajánlották fel a B111 WYM -et az utóbbi 15 évben. Egyszerűen nem érdekel. Nem az a fajta ember vagyok, aki szereti mutogatni a hírnevét. Közönséges rendszámtáblám van.

Te és Charlie nehezményeztétek-e valaha, hogy azok a csajok maradtak nektek, akiket Mick, Keith és Brian visszautasítottak?

Mindig megvoltak a saját barátnőim. Charlie-nak sosem volt barátnője a turnék során. 100 %-osan hűséges volt a feleségéhez azalatt a 30 év alatt, amíg a bandában voltam -- és még most is az, ha jól tudom. Keith alig ment el egy-egy csajjal. A 60-as években összesen hat barátnője volt. Micknek sem volt sokkal több. Brian Jones és én viszont rengeteget nőztünk. Én és Brian voltunk azok, akik el-eljárogattunk, felszedtük a lányokat és jól éreztük magunkat velük.

Láttad-e valaha a Cocksucker Bluest?

Láttam, amikor elkészült. Van is egy másolatom, amit sosem nézek meg. Ez egy nagyon szegényesen elkészített dokumentumfilm -- rosszul vették fel, kicsit hülyeség, és nagyon szenzációhajhász. Nem is igazán mondhatod rá, hogy művészet. Azt gondolom, egy nagy rakás szemét az egész.

Vannak szolgálók a házadban?

Nincsenek. Személyzetem van, akik a tulajdonomra vigyáznak. Van egy szakácsom, aki főz nekem, bárhol vagyok. De nem szolgálók. Nincsenek sofőrjeim, vagy ilyesmik.

A megélt évtizedek közül melyik volt a legjobb és a legrosszabb?

Ez a legjobb. Sokkal boldogabb vagyok, amióta otthagytam a bandát. Új családom és feleségem van immár hét éve, és azt csinálhatom, amihez kedvem van, és sikeres vagyok. A legrosszabb valószínűleg a 70-es évtized volt. Franciaországban éltünk, ahol nem szerettem volna lenni. Ebben a csodálatos suffolki házban szerettem volna élni, de nem tehettem meg az adóproblémák miatt. Keith akkoriban gyakorlatilag használhatatlan volt a drogproblémái miatt. Ez egy olyan évtized volt, ami túl lassan telt el.

2000. október 13.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster