HÉTNEGYEDMETÁL

(Aebsence interjú)

Az Aebsence nevet már elég sokan ismerik: a gödöllői ethno-metal zenekar a tavalyi, nagyon jól sikerült Old demóval került be a véres-beles rockzenei bizniszbe. Az interjú a június végi, Trafó-koncertjük elott készült, mégpedig két részletben: a pincehelységbol Moldoványi mester (Dying Wish) dobbeállása kergetett föl minket a fenti terembe. Néhány szót azért sikerült elcsípnem.

- Azt hallottam, hogy a Superbuttal mentek turnézni.

Budai Péter: Szervezés alatt van a turné, de nem mint előzenekar lennénk ott, hanem mint "special guest", mondjuk egy, vagy két koncertre, de semmi konkrétum nincs még.

- Fura párosítás.

B.P.: Nekünk teljesen mindegy, mert játszottunk már punkzenekaroktól kezdve, Üllői Úti Fuck, Trottel, ilyenekkel, szóval elég széles a spektrum.

Perneczky András: Egyenlőre úgy vagyunk, hogyha akad valami jó lehetőség, akkor elmegyünk játszani. Az, hogy kivel, végül is majdnem mindegy.

- A több mint egy éve megjelent Old demónak milyen visszhangja volt?

B.P.: Nekünk a szemünkbe csak dicsérnek, ha pedig valakinek nem tetszett, akkor az nem szokott odajönni, hogy "B.d meg, kurva szarok voltatok." (Röhögés.)

P.A.: Fanzine-ekben, meg magazinokban abszolút jó kritikákat kaptunk, néha már túlságosan is.

B.P.: Ez inkább Magyarországra jellemző, mert azért elküldtük külföldre is, és ott, ha pontosan akarnék fogalmazni; visszafogott volt a kritikák hangvétele. Valahol írták, hogy jó ez, csak kéne még fejleszteni.

P.A.: A hangzást szokták általában lehúzni.

B.P.: Igen, kint más a mérce. De több helyről kaptunk nagyon jó visszajelzéseket is. Belgiumból, Lengyelországból.

P.A.: Németországból.

B.P.: Németországból. ezek jók. Norvégia. az a baj, hogy black metal helyre küldtük el, és ott is mondták, hogy hát, ezt még egy kicsit csiszolni kell.

- Kicsit több blastbeat, meg ilyenek, mi?

B.P.: Annak az illetőnek túl alternatívos volt a hangzása, nem volt elég black. gót. (Röhögés.) Mondta, hogy a hangzás az szar. satöbbi, satöbbi. emiatt volt lehúzva a dolog.

- És a demó megjelenése óta mi történt a zenekar háza táján? Ugye volt egy nótátok a Shock! válogatáson.

P.A.: Igen, a 7/4 című számon, ami az elején végig 7/4-ben íródott, aztán egy kicsit csiszoltunk rajta, de most is van benne egy 7/4-es rész. na, és ez volt a munkacíme, ami aztán a végén megmaradt.

B.P.: Igen, mindig ilyen munkacímeket szoktunk adni a nótáknak: 7/4, 5/4. 4/4 az nincs! (Röhögés.)

P.A.: A dobosunk általában csak a munkacímről jegyzi meg a számokat.

B.P.: Érdekesség, hogy ennek a számnak eredetileg az volt a címe, hogy Emptiness, de azt a zenekar leszavazta, mert túlságosan death metalosan hangzott, és így maradt meg a munkacím.

P.A.: Ezen kívül játszottunk egy tehetségkutatón, a Keleti-Ász-on, amin elsők lettünk, nyertünk erősítőt, gitárt, stúdióidőt.

- És mindezt meg is kaptátok??

P.A.: Persze, mindent, abszolút profi volt, mindenki megkapta a nyereményét, mi 30 órát kaptunk a budapesti Tom-Tom stúdióban, ott fölvettünk még egy számot, amit le is lehet tölteni a netről (www.nexus.hu/absence). Ezen kívül, szeretnénk idén fölvenni az első nagylemezünket, ami remélhetőleg jövő év elején meg is jelenik.

- Milyen nagylemez, ki fogja kiadni, ésatöbbi.

B.P.: Erről még nem tudunk semmi konkrétumot mondani, mert még senki sem jelentkezett, hogy kiadná. Próbálkozunk. De ha minden igaz, ebben az évben talán sikerül felvenni.

- Külföldi kiadó esetleg.?

B.P.: Csak terjesztési ajánlataink vannak, kiadásra nincs.

P.A.: De azt is folyamatosan próbáljuk, tehát minding mennek kazetták külföldi újságokhoz, kiadókhoz, és reméljük, hogy valakinek tetszeni fog, lát benne fantáziát, és kiadja.

B.P.: Az ismert, és híres Hammer Music Productions felajánlotta a terjesztést, a kiadást viszont valószínűleg nem fogják bevállalni, mert ez nem lenne egészen kifizetődő számukra.

- Nephilim? Czifrik Misi?

B.P.: Nála nem próbálkoztunk még, Amerikából jött egy terjesztési ajánlat, de csak a nagylemezre, úgyhogy ez egyelőre tárgytalan. Most vagyunk tárgyalásokban egy-két céggel, de ezt nem akarom elkiabálni, mert lehet, hogy nem lesz belőle semmi, és csak három év múlva lesz Aebsence-lemez.

- Érdemes lenne annyit várni?

P.A.: Nem. Abszolút lemezérett a csapat. (Röhögés.) Már most kiadnánk, ha rajtunk múlna, mert már majdnem megvan teljesen, csak néhány apróbb finomításra van szükség. Az a cél, hogy a lehető legjobb hangzást elérjük, tehát most ha valaki felajánlja, hogy a kis stúdiójában felvehetjük, azt nem biztos, hogy elvállaljuk. Mondjuk szeretnénk a HSB stúdióba menni.

B.P.: Kicsit nagyképűen hangzik, hogy "ha valaki felajánlja a kis stúdióját, és nem vállaljuk el".

P.A.: Én nem megyek! (Röhögés.)

B.P.: . az igaz, hogy a demó például harmadszorra, vagy negyedszerre jött össze, és még ez sem az igazi visszahallgatva, de erre mondtuk rá, hogy ezzel már ki lehet állni. A lemezt már nem szeretnénk háromszor-négyszer újravenni, mert ez anyagilag is eléggé kemény összeg, ha meg lekötjük magunkat egy kiadóhoz, az egyszeri felvételre ad csak pénzt, és nem akarjuk elcseszni a dolgot.

- A netről letölthető most már az egész Old demó anyaga. Úgy látszik, ti nem Lars Ulrich álláspontját képviselitek az mp3-azás ügyében.

B.P.: Nem tudom, a Metallicának milyen érdeke fűződik a Napster cég tönkretételéhez: ok már megtehetnék, hogy ingyen rendelkezésre bocsátják a dalaikat, mi meg még csak annyit tehetünk meg, ezzel az ismertséggel, hogy ingyen feltesszük a netre. Örülünk, hogyha megszerzik az emberek, ha hallgatják, terjesztik: szó nincs arról, hogy ebből akarnánk meggazdagodni.

- Nem gondoljátok, hogy kicsit bizarr az alapvetően angolszász hagyományokra támaszkodó rockzene és a magyar népzene keverése?

P.A.: Úgy gondoltuk, hogy valami olyasmit viszünk bele, ami érdekessé tehet minket. A magyar népzenét szeretjük is, és gondoltuk, hogy ezzel meg tudjuk mutatni külföldön is, hogy magyarok vagyunk. Gondoltuk: kint senki nem lesz kíváncsi egy magyar Panterára.

B.P.: Magyarok vagyunk, úgyhogy ezt kell nyomni.

P.A.: De nem vagyunk MIÉP-esek, vagy hasonlók! (Röhögés.)

- Igen, ezt kérdezni is akartam.

P.A.: Csak annyi, hogy én Nyilas vagyok. Mármint a horoszkópom. (Röhögés.)

- Ha már az előbb a népzenei befolyásokról volt szó: mik az egyéb hatásaitok?

B.P.: Barbaro. de nem mint zenei hatás, inkább felfogásbeli, meg tulajdonképpen ok mintegy utat mutattak a balkáni zenék és a rock keverésében, mi pedig metállal vegyítjük a népzenét, legalábbis ezzel próbálkozunk.

P.A.: Egyébként a gyökereink abszolút metalcsapatok. Mindannyiunk mást szeret, de kevés magyar zenekart hallgatunk.

- A múltkor viszont elárultátok, hogy Korog fanatikusok vagytok.

P.A.: Igen, a Korog a legjobb. hogy rohadjanak meg!

B.P.: Sajnos jobbak nálunk. de hát majd elütöm kocsival őket! (Össznépi röhögés.)

P.A.: Szóval ők tényleg nagyon ott vannak. Nem ezt érdemelnék, nekik már jóval előrébb kellene tartaniuk, de tudjuk, hogy ez nem így működik.

B.P.: Magyar metálviszonylatban ugye van a Korog, utána nagy úr, nagy semmi, és utánuk jönnek a többiek, minket is beleértve, mindenki.

- És a nem zenei hatások?

B.P.: Hát nálunk nincs ilyen, hogy Lovecraft, meg Poe, meg társai dolog, nem azért, mintha lenézném ezt, csak most elég népszerű ez a dolog. Így nem tudnék irodalmi, vagy egyéb művészeti dolgot említeni.

- Bármi lehet nem zenei hatás, mondjuk, hogyha gettóban éltél, vagy valami.

B.P.: Olyan sincs! (Röhögés.)

- Csak a zene, mint mélyről fakadó izé?

B.P.: Igen. Népi hatásokat sem tudnék mondani a Barbarón kívül. Hallgatunk népzenéket is, nem azt mondom, hogy óriási népzene fanatikusok lennénk: néha, ha olyan a hangulatunk, meghallgatunk olyanokat, hogy Muzsikás, satöbbi.

- Szoktatok ilyen autentikus népzenei fesztiválokra is járni, Kaláka, meg ilyenek?

B.P.: Nem, és minden interjúban megkérdezik: sem néptánckörnek nem voltunk tagjai, és semmiféle sámánisztikus gyökereink nincsenek, és nem zenéltünk semmiféle népzenei együttesben.

- Zárszó?

B.P: Ne pusztítsátok a természetet, éljenek a delfinek! (Röhögés.)

Vincze Ádám

2000. október 5.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster