Noel Gallagher vallomásai

Oasis
Sóder az egész! Csak semmi pánik! Az Oasist az utóbbi évben körbevevő nagy csindadrattát, és testvérével, Liammal való kapcsolatát alapul véve, nem csoda, hogy Noelnek sok mondanivalója van.

... a végső veszekedés.

Nos a dolog azzal kezdődőtt, - ahogy általában a dolgok kezdődni szoktak,- hogy mindenki iszonyúan berúgott. Ez azon napok egyike volt, amikor az ember nem hagyja el a szobát. Általában felállok és kisétálok akár egy vita közepén is. Azon a napon a szokottnál sokkal makacsabbnak éreztem magam, és azt gondoltam 'Ez az, itt fogok ülni és végigcsinálom ezt.' Egyre és egyre személyeskedőbbé vált a vita, míg Liam el nem kezdett a családról mondani dolgokat - ő akarta, hát megkapta, jól szájbavágtam. Végül a szemem alatt egy vágással, néhány púppal és horzsolással fejeztem be a vitát, és azt gondoltam: 'Nem vagyok hajlandó Európát monoklival végigutazni. ahhoz túl jóképű vagyok! És a lányok sírni fognak.' A dolgok egészen addig fajultak, hogy még hat hét maradt a turnéból, amikor felvetődött a kérdés, ki a leginkább pótolhatatlan tagja a zenekarnak? Hát az bizony Liam! Gitárost helyettem lehetett találni, és a haverom, Matt lett az az utódom. Szóval egyikünknek mennie kellett. és én a spanyol tengerpartot választottam! Már ezelőtt is milliószor előfordult ilyesmi, s az emberek persze sajnálják. Semmi sem változott az utóbbi tíz évben. Ezért valakinek meg kell húznia a határt valahol, és ez a valaki én leszek! Hogy mi lesz a jővöben, azt még nem tudom. Lehet hogy lesz egy igen-igen hosszú, nagy találkozó. de az is lehet, hogy igen igen rövidre sikerül majd.

...visszatérés az angliai koncertek kedvéért.

Az idő a legjobb dolgok egyike, ami sok mindenre megoldást kínál. Amikor a turné közben kisétáltam, ott kellett hagynom a csapatot. És senki sem győzőtt meg az ellenkezőjéről. Három héttel később aztán már más szemmel nézed a dolgokat. Beszéltél emberekkel telefonon, vagy találkoztál néhány rajongóval az utcán, pár ember beszélt a fejeddel. és utána azt mondod, 'Ok, rendben van'. Talán kicsit hülye dolog volt akkor otthagyni az egészet, amikor olyan jó kis mókák vannak kilátásban, mint egy Wembley-koncert vagy a Reading fesztivál. De ez hetekkel ezelőtt volt. Most viszont, hogy már túl vagyunk egy-két fellépésen, azt mondom:'Akkor jól döntöttünk'.

...szóló karrier.

Nem is tudom, én sosem mondtam, hogy végleg otthagyom a bandát. Az én véleményem szerint az Oasisnek mindíg is rock'n'roll bandának kell maradnia. Néha azonban nem rock'n'roll zenét írok, hanem inkább olyasmiket, ami folk zenének mondható. De mii értelme felhalmozni egy csomó folk számot? Úgy értem, mi a gond azzal, ha az ember ezt teszi, és utána kirukkol egy folkos albummal? Nem akartam én új bandát csinálni, vagy ilyesmi. De tudod az énekesek csak énekesek, mindent a férfiasságuk elleni sértésnek vesznek.'Hogy merészelek én leülni és írni magamnak dalokat?' Ezt az az ember mondja, aki azt állítja, hogy az új Oasis-albumra nyolc számot ő írt, és úgy gondolja, hogy ő is énekli majd azokat. Hogy is van ez? 'Én írok neked dalokat és te is írsz magadnak dalokat, és én semmit sem kapok. Nos, kösz szépen, én csinálom a munkát, te meg learatod a babérokat. Nagyszerű, remek - kösz szépen,de nem kérek belőle!' Ha ez ilyen sokat jelent az embereknek - és nyilvánvalóan ez sok bizonytalanságot okozott szegény kicsi fejének - akkor lehet, hogy kis ideig félre lehetne tenni. Ám én azt mondom, hogy kiérdemeltem a jogot, mint dalszerző, hogy saját magamnak írjak számokat. Úgy értem a hogyishívják, a gitáros a Blur-ből, épp most turnézik a szóló-albumával. Ők egyértelműen érettebbek ebben a dologban, mint mi vagyunk. Valaki azt mondta 'Menj csak és csináld a saját dolgodat, aztán újból összejövünk, és csinálunk egy újabb lemezt.'

...Liam.

Mit tudhatok én róla? Mindössze tíz éve játszom vele egy bandában, és mindössze 28 éve ismerem. Úgy értem, mit tudhatok én? Mindössze 16 éven keresztül laktunk egy szobában, úgyhogy engem ne is kérdezz - te nyilván jobban látod ezt mint én. Azzal fenyegetőzik, hogy az ország ugyanazon részébe költözik, ahol én élek. Azonban az ottani rendőrfőnökünk nagyon kemény ember - biztos vagyok benne, hogy ő majd távoltartja Liam-et. és természetesen éheztetem a dobermanjaimat, és beraktam egy fényképet is Liam-ről a kenneljükbe. Tudod Liam-nek megvannak a maga kis problémái, de kinek nincsenek? Van mindenkinek magánélete, és van szakmai élete.Azt hiszem, ha ez a kettő keresztezi egymást, akkor nagy szarba kerülsz, mert abban például biztos vagyok, hogy ő hallani sem akar az én problémáimról, pedig nekem is van egy pár. Hála Istennek, ezekről még soha nem írtak. Liam problémáiról viszont sajnos folyamatosan írnak. Én sohasem viszem a családi dolgaimat a stúdióba, vagy a turnéra, mert Alan-t nem érdeklik, és Gem-et meg Andy-t sem érdeklik. Azért is vagy a bandában, hogy ezeket a dolgokat elfelejtsd kicsit. Erről szól a zene. Amirol az emberek többsége nem tud: mi nem lógunk együtt mint egy banda, sohasem tettük ezt. Én tényleg nem tudom, hogy Liam és Patsy miért szakítottak, ezt csak ők ketten tudják. Az igazat megvallva nem is érdekel, nem az én dolgom. Azt hiszem ez minden, amit mondhatok. Az utóbbi pár hétben sokkal boldogabbnak tűnt, mint bármikor azelőtt, úgyhogy azt hiszem a dologból még jó is kisülhet. Hogy őszinte legyek sajnálom a pajtit, de ez minden. Nem ez volt az első válás ebben az évben, és valószínüleg nem is az utolsó, ez egészen biztos. Ebben a szent pillanatban is minden angliai bíróság előtt épp egy válás zajlik. Attól mert sok pénzed van, ez a dolog még nem fog megváltozni. Attól, hogy közismert személy vagy, a dolog ugyanúgy nem változik meg. Néha ettől könnyebb, néha nehezebb - ez az élet része, erről van szó ember!

...Hírnév.

Az a kérdés, hogyan birkózol meg vele, nem? Én nagyon hamar rájöttem, hogy nem maradhatsz névtelenségbe burkolózva 15 milliós lemezeladással. Maradhatsz névtelen, ha csak 500 000 albumot adsz el, de aztán dolgozhatsz egész életedben - mindkettőt nem lehet egyszerre. Ha Anglia utóbbi 30 évének legnagyobb száma vagy, búcsút mondhatsz a magánéletednek. Szemmel láthatólag mi vagyunk a 90-es évek Beatles-e - ez ilyen egyszerű. Még soha senki nem tett le annyit az asztalra, mint mi. Csak attól függ az egész, hogyan állsz hozzá a dologhoz. Ha mi lennénk a Beatles, nem lenne a Rolling Stones, akivel versengenünk kellene, mert mi mindent fenekestül felforgattunk. Csak mi voltunk, és senki más. Mi voltunk az érdeklődés középpontjában és ez nagyszerű! De még nincs vége, mert nézd csak meg a garázsomat - tele van kocsikkal.

...kocsik.

A kedvencem az 1967-es Mark 2-es nyitott Jaguárom - Ebból a kettot gyártottak összesen, és ez az egyetlen az országban! Az Államokban vettem egy 1967-es karosszériát, hazahozattam Angliába, és rendbehozattam. Rocksztárként azt gondoltam, hogy a három év alatt, amíg rendbehozzák, megtanulom vezetni is, nem lehet olyan nehéz, mindenki képes rá.az anyjukom is képes rá. Van egy Rolls-om is a garázsban, ami többe kerül nekem egy évben, mint amennyit valójában ér. Van egy Jaguárom, amit nem tudok vezetni, és a nejem sem ül a volán mögé, mert a kocsi túl erős. Majd megpróbálom rásózni a lányomra, amikor betölti a 17-et.

2000. október 3.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster