AC/DC

Zene, amely feltölt energiával

AC/DC 1

A régi poén - dugj a konektorba! - az AC/DC esetében nem avult. Ez a banda, ahányszor csak megrázza magát, s előáll egy új lemezzel, életet visz a rockéletbe. Nem boszorkányság, amit csinálnak, maximum háromakkordos "csodát" művelnek, de ezt nagyon tudják. Új albumuk - Stiff Upper Lip - megjelenése ezuttal arra is jó alkalom volt, hogy az újságirók a korosodó Angus Youngot a zenén kivül egyéb témákról is kérdezzék.

- Csak nem teát iszik?

Angus Young: Egy szenvedélyes dohányos így védi az egészségét. Nem úszom meg napi három doboz cigaretta nélkül, és különben sem voltam soha sportos alkat. Tehát a tea az én fitnessprogramom. Alkoholt csak elvétve iszom.

- A legenda szerint egykori énekesük, Bon Scott két üveg gin elfogyasztása után saját hányadékába fulladt bele - így igazi rock and roll - halált halt.

AC/DC 2
Angus Young:Tindézserként keményen piáltunk... De én gyorsan felhagytam vele. Ami nem könnyű egy olyan alkoholista nemzet tagjaként, mint az ausztrál. A zenekar többi tagja megkimélt a kínos helyzetektől, mert mindig elitták előlem a sörömet.

- Honnan szerzi az ihletet a dalaihoz?

Angus Young: A Stiff Upper Lip című dalunkhoz a testvérem, Malcolm és én régi zenei élményekhez nyúltunk vissza. Számomra ezt Elvis ajka jelentette, amelyet, mint egy állat, jobboldali irányba felhúzott.A világ számos embert ismer elhíresült ajakkal: Bardot,Jagger. Ma a modellek korigáltatják az ajukukat. Lehet, hogy nincs is már eredeti ajkú ember.

- Ismét egy mélyenszántó AC/DC-téma.

Angus Young: Nagyon sok trend és divat létezik. De a rock and roll marad olyannak, amilyen, ahogy az AC/DC is. Mi mindig is egy állandó stílussal rendelkező banda akartunk maradni, kemény, őszinte - semmi több. A legtöbb új bandát már nem lehet megkülönböztetni egymástól. A trendek a technikára épülnek, amely egy jellegzetes hangzást biztosít. Sok energiába kerül, hogy az ember függetleníteni tudja magát a technikai trükköktől. A stúdiótulajdonosok között a mai napig életveszélyesnek számítunk.

- Hogyan születik manapság az igazi rock?

Angus Young: A szabály úgy szól: a kevesebb a több. Inkább egy akkord, mint három! Ja, és az erősítőket fel kell tekerni.

- A Scorpions a Berlini Filharmonikusokkal játszik, a Metallica nemrégiben a régi dalait zenekarral vette fel újra. Az AC/DC-nél nem került szóba a szimfonikus erősítés?

Angus Young: Én mindig is azt gondoltam, hogy Beethoven ezen a területen már mindent megalkotott. De a fiatalok semmit nem értenek belőle. Klasszikusok és a rock - ostobaság.

-Szereti a klasszikus zenét?

Angus Young: Az iskolában kényszerítettek, hogy eféle zenét hallgassunk.Saint-Saenst és hasonlókat. Számomra ez nagyon kiszámított zenének hatott. Hideg, bonyolult, bombasztikus volt. Sokszor arra gondolok, hogy mi volna, ha egyszer elveszteném a hallásomat. Megsüketülni, akár csak Beethoven, ez volna a kihívás. A manus nem hallott semmit, és ekkor írta a legjobb zenéit. Ha őt nem korlátozta a süketsége, akkor hogyan korlátozna egy rockzenészt?!

- Az AC/DC-t hasból is lehet hallgatni.

Angus Young: Persze, hajtsd le a fejed, s enged át a lábadnak a gondolkodást! Lehet, hogy többre jutsz vele!

- Joschka Fischer AC/DC-t hallgat. Mick Jagger AC/DC-t hallgat. Mi a magyarázata ennek a sokrétű közönségnek?

Angus Young: A mi zenénkből energiát tudsz meríteni.Ismerek menedzsereket, akik reggel az autóban a mi zenénket hallgatják a munkába menet.Fele olyan idős a barátnőjük, mint ők,s van egy tökkelütött főnökük.Nekik szükségük van erre a zenére, hogy felszívják magukat.

- Fiatalnak érzi magát?

Angus Young: Valószinüleg én valahol megálltam a fejlődésben. De a bankkontóm lehetővé teszi, hogy mindörökre gyerek maradjak. Boldog ember vagyok.

- Mi lett volna Önből, ha az AC/DC egy sikertelen elővárosi banda maradt volna Sydney-ben?

Angus Young: Amikor befejeztem az iskolát egy pornoújság nyomdásza lettem.A rock and roll volt számomra a vészkijárat. Eleinte csak egy teniszütőn játszottam, mert nem tudtam gitározni. Az élet akkoriban egy végnélküli parti volt a multikulturában, ócska kis szállókban, lányokkal teli ágyakban.

- S milyen az élet ma?

Angus Young: Egy kicsit lenyugodtunk, mert öregebbek és törékenyebbek lettünk. De olykor a démon még ma is előtör a bensőmből.

- Ön nős?

Angus Young: Hát, persze. A démonom volt az esküvői tanunk.

2000. augusztus 9.Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster