Mick Jagger - az új lemezéről

A rock 58 éves fenegyereke Express riporterének nyilatkozott. Ebből az interjúból közöljük az érdekesebb részleteket.

- A Goddess In The Doorway új dalai nagyon frissen és rockosan hangzanak. A God Gave Me Everything az ébresztő nóta.

Jagger: Lehetséges Bár nem tudom, hogy én erre a dalra akarnék-e felébredni.

- Reggel milyen dalra ébredsz fel szívesen?

- Jagger: Déli 12 óra előtt csak klasszikus zenét tudok hallgatni. Ma reggel viszont a szomszédom zajongása miatt ébredtem. Az a férfi,aki alattam lakik, szintén a zeneüzletben dolgozik. S reggel tíz és fél egy között játssza az új remixeit. Ilyenkor állandóan a Bass Drum hangjait hallom, bumbumbum. Ezenkivül a házam előtt kivágtak egy fát. Úgyhogy nem volt különösebben kellemes reggel.

- Ezenkivül Pete Townsend, a Who főnöke is a közeledben lakik.

- Jagger: Na igen, annyira azért nem rossz a hely. Nem éppen a gettóban élek, hanem egy apartmanban. Pete Townsend éppen szemben lakik, abban a házban, amelyik korábban Ronnie Woodé volt. De szerencsére elég messze van, s így őt nem hallom.

- Pete is szerepel a lemezeden…

- Jagger: Megkérdezett, „Játszhatnék- e a lemezeden?” Én pedig azt feleltem: héá persze. De aztán mindig elfelejtettem. Az utolsó pillanatban hívtam el, s végül gitározott a felvételen.

- Producertársad, Marti Frederiksen dicsérte a gitárjátékodat. Azt mondta: „Valószínűleg Mick a Stones-nál többet gitározik, mint azt az emberek gondolnák.. Igaz ez?

- Jagger: Igen,de azért van konkurenciám a Rolling Stones-nál (nevet). A Stones-nál ritkán gitározom, mert ott vannak emberek, akik mást se csinálnak. S ők azt mondják: Hagyd a fenébe a gitárt! De ettől függetlenül szeretem csinálni. Ez a személyiségem kifejezésenek egyik lehetősége.

- Nagyon sok olyan barátod van, akik szívesen közreműködnének egy Jagger-albumon. Vagy nem?

- Jagger: Hmmm, mondhatjuk így is. A Wyclef Jeannel való együttműködés nagyon jópofa volt. Nagyon okos és rámenős fickó. Egyfajta karibi ízt adott a dolgoknak.Egy komikus fazon, aki nem tagadja meg a haiti származását. Ha énekel, nagyon emlékeztett Bob Marley-re….De mindig túl igényes, megpróbál túl sokat markolni. Így fennáll a veszélye, hogy a végén semmi sem kerül a sávokra.

- Bono is ott volt veled a stúdióban, amikor a Joy című dalodhoz készült a felvétel?

- Jagger: Nem, elrepültem Kölnbe hozzá. Akkoriban a U2-val ott turnézott. Az ő részét egy szállodában vettük fel.

- Tehát közösen énekeltetek?

- Jagger: Nem, én már felénekeltem a részemet. A dal nagyon emlékeztet egy gospelre. Pete Townsenddel együtt gitározunk. S társproducerként Matt-tal (Matt Clifford, a Stones sessionzenésze) közösen készítettük a felvétel munkálatait.

- Miért kérted fel Rob Thomast a Matchbox 20-ből a Visions of Paradise munkálataihoz?

- Jagger: Nagyra értékelem őt dalszerzőként. Rendkivül tehetséges, helyes fickó. S nagyon koncentráltan tud dolgozni.

- Joe Perry az Aerosmithből is játszik a lemez egyik felvételén. Marti Frederiksen révén ismerted meg őt?

- Jagger: Igen. Perry-t jól ismerem. Gyakran vagyunk együtt turnék alkalmával. Rendkivül jó partner, nagyon muzikális, de olykor egy picit túlságosan brit. Nem éppen funky típus. Remélem ez nem válik kárára. Néha túlságosan is „fehér”.

- A Brand New Set Of Rulesben igazi családi érzésekről teszel tanubizonyságot. Két lányod is veled énekel.

- Jagger: Igen. Georgia szerepelt a felvételen, és a nagyobb lányom, Lizzy.

- Akartak, vagy kellett együtt szerepelniük?

- Jagger: A kisebbik lányom, Georgia mindenképpen szeretett volna velem énekelni. Azt mondtam neki:”Oké, itt a mikrofon,s énekelheted azt hogy, huhuuhuuu…Elsőre sikerült. Tizenkét Hu-t énekelt a megfelelő hangnemben. De a stúdióban meg kellett ismételnünk a felvételt. S ekkor Lizzy-t is meghívtam. Arra gondoltam, egy nagy, egy kicsi, ez a jó arány. A nagynak végül nagyobb lámpaláza volt, mint a kicsinek…Georgia viszont magabiztos volt, s ezt mondta:”Ilyet már csináltam az iskolában.”

- A fiad nem énekel?

- Jagger: Nem szívesen énekel, s kár érte. Mert nagyon szép hangja van. De vonakodik, s ennek főleg az lehet az oka, hogy énekes vagyok. Ez gondot jelent neki.

- A klubokban szoktál ötleteket szerezni a dalaidhoz?

- Jagger: Ha egy izgalmas hangzást hallok, tudni akarom, hogy ki csinálta. Ilyenkor odarohanok a DJ-hez, s megkérdezem: Ez meg kicsoda?..

- Mi lesz a Stones további sorsa?

- Jagger: hamarosan hozzákezdek, hogy néhány új dalgt írjak a zenekarnak. De nem hiszem, hogy egy teljes új albumot fogunk felvenni.

- Elképzelhető egy Best of-album?

- Jagger: emélhetőleg, néhány új dallal.

- Magánemberként van kapcsolatod a többi zenekari taghoz?

- Jagger: Az egyetlen, akivel gyakran találkozom, Ronnie. Charlie jelenleg nagyon visszavonultan él. Keith pedig Connecticutban lakik, s oda soha nem megyek. Alig mozdul ki, keveset utazik. Másfajta életmódot élnek, mint én.

2001. november 20.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster