No Doubt - Rock Steady

Több mint egy éve nem játszottak élőben együtt, és most, az új albumuk megjelenésével nagyjából egy időben a világ egyik leghíresebb arénájának színpadán készülnek bemelegíteni a közönséget a U2 koncertje előtt. Ez azért nem piskóta. Bátorság kell hozzá, és önbizalom, hála az égnek, a No Doubt tagjai nem szenvednek hiányt egyikben sem.

Holnap lesz a No Doubt első koncertje 2001-ben. Nem izgultok?

Gwen Stefani: Nincs időnk arra, hogy ezen rágódjunk. Annyira elfoglaltak vagyunk, de élvezzük. Hajnali kettőig próbáltunk most is, és csak közben jöttünk rá, hogy te jó Isten, a U2 előtt fogunk játszani, még nem is tudjuk a saját dalainkat! Ahogy a Just a Girl-t próbáltuk, elfelejtettem a szövegemet!

Fogtok játszani jópár új számot is, ugye?

Stefani: Két új dalt játszunk majd, a Hella Good-ot, ami egy kissé kísérletezgetősre sikerült. Neptunes-székkal írtuk, itt mindenki ismeri őket, vagy 4 milliárd slágert gyártottak mostanában. Egyszerűen csak látni akartuk, mi jön ki abból, ha a két kultúrát, a miénket és az ő hip-hopjukat összemossuk. Ez volt az első alkalom, hogy másokkal kollaboráltunk, és bevallom, elég nehéz volt. Olyan, mintha pucérra vetkőztünk volna, és úgy ismerkedtünk volna idegenekkel.

És hogyan futottatok össze Sly-jal & Robbie-val?

Kanal: Van egy pár ismerősünk Jamaicán, egy pár hívásunkba került csak, hogy megkérdezzük, lenne-e kedvük velünk dolgozni. Csodálatosan klappolt minden, az egész felvétel spontán készült. A csapat számára elkezdeni egy albumot január másodikán, és december 18-án megjelentetni, nagy produkció. Bizonyítani akartunk, mint dalszerzők és zenészek is. Tulajdonképpen elég szabad volt a légkör és könnyen is ment minden.

Valóban hallani ezt a lemezen, a dalszövegekből is érződik, hogy boldogabb, vidámabb hangulatban íródtak.

Stefani: Egy nagyon jó év van mögöttem és tényleg boldog vagyok. Utálom bevallani, de a rockban nem sok izgalmas történt az elmúlt években. A hip-hop sokkal több frissességet hozott a zenébe, ez inspirálóan hatott ránk is.

Ha jól tudom, Dr Dre-vel és Timbalanddal is dolgoztatok, azok a dalok mégsem kerültek fel a lemezre, igaz?

Adrian Young: Nem dolgoztunk Dre-vel.

Kanal: Az igaz, hogy olyan számon is dolgoztunk, amit Dre küldött, és azután Timbalanddal mentünk stúdiózni.

Stefani: Ettől függetlenül hallani fogjátok azokat a számokat is. Teljesen mások, mint amiket eddig csináltunk, de jók. Az ötlet, hogy különböző műfajokat hozzunk össze, egész friss.

Kanal: Az egyik dalt, a Waiting Room-ot még a Return of Saturn idejében, Prince-szel írtuk, de akkoriban nem illett a képbe. Most elővettük, és rajta van a Rock Steady-n.

Hallottam azt a számot, és tényleg nagyon Prince-es. Meglepő volt, de fantasztikus.

Stefani: Igen, és vicces, hogy mennyire meghaladta a korát. Csak most értünk el oda, hogy tökéletesen illik a lemezre.

Bár a Rock Steady egy vidám album, mégis meg kell kérdezzelek benneteket, hogy volt-e rátok hatással az elmúlt néhány hónap borzalma.

Kanal: Sohasem voltunk politikus banda, vagy legalábbis soha nem foglalkoztunk ilyesmivel a dalainkban. Persze vannak olyan szövegeink, amelyek súlyosabbak, mert Gwennek is megvannak a személyes problémái, amelyeket beleír a dalokba.

Szeptember 11-én már javában kevertétek az albumot, ugye?

Stefani: Annyira bele voltunk bolondulva az új anyagunkba, nagyon élveztük a felvételeket, és egyszercsak az egész behorpadt. Nem tudtuk, mit csináljunk, hogy ki lehet-e egy ilyen party-lemezt adni olyankor, amikor ilyen dolgok történnek. Azt kérdezgettük magunktól, hogy mit tudnánk csinálni, hogyan segíthetnénk mi. Most, egy kis idővel később visszanézve már úgy gondoljuk, hogy megfelelő időben jöttünk ki vele, mert kell az a kis kikapcsolódás, vidámság, főleg a nehéz pillanatokban sokat segíthet, a maga módján feledtetheti a problémákat.

Kanal: Fontos volt számunkra, hogy folytassuk, amit normális esetben csináltunk. Nem hiszem, hogy szabad engedni, hogy néhány gonosz ember durva cselekedete befolyásolja a hétköznapjainkat. Óvatosnak kell lennünk, és tisztában kell lennünk azzal, hogy bármi megtörténhet, de ott kell folytatnunk, ahol abbahagytuk.

Stefani: Azon voltunk, hogy hazarepüljünk Londonból, és az egész társaság eleve félt a hosszú repülőúttól. Tony rettegett, mert ő indiai származású, végig a karomat szorongatta, hogy ő velem jön, mellettem lesz. Borzasztó volt.

Kanal: Csupa olyan dolog járt az eszünkben, amire sohasem szabadna gondolnunk.

Szembe kellett valaha nézned a diszkriminációval?

Kanal: Szerencsére sohasem kellett olyan szinten ezzel foglalkoznom, mint ahogyan nagyon sok ember naponta kénytelen elviselni. Furcsa érzés azon gondolkodni, hogy mások hogyan néznek rád, és miként ítélnek meg már jóval azelőtt, hogy megszólalnál. Sajnos sok a korlátolt ember, ők nem fogják fel, hogy semmi közünk ahhoz a borzalomhoz, ami történt. A világ 99,9999 százalékának semmiféle köze nem volt a terrorhoz.

Készülnek már újabb dalok?

Kanal: Nem vagyunk az a csapat, ami útközben is ír.

Buliztok a koncertek után?

Kanal: Naná, kizárólag az inspiráció érdekében. (nevet)

Stefani: Nézd csak meg, hogy imádjuk egymást ennyi év után is.

Young: Ennyi szép év után!

Kanal: Mind nagyon szerencsések vagyunk.

2001. december 19.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster