Disco Express: diszkóbaleset?

Disco Accident - The Greatest Hits címmel április 26-án került a boltokba a Disco Express első albuma. A korong 13 teljes dalt - mind-mind feldolgozás -, 2 dalfoszlányt tartalmaz, valamint megtalálható rajta a csapat összes eddigi videóklipje is. A lemezen többek között Flipper Öcsi és az ex-Bestia Bedy is közreműködött, talán nem nehéz kitalálni, hogy egy igazi, jó hangulatú rockos bulizenéről van itt szó, amely minden bizonnyal nagy sikereket fog aratni az ország valamennyi szinpadán.

Meglehetősen kihívó - kirívó az öltözködésetek, imidzsetek, annak idején a Poison és a Motley Crue képviselte ezt az irányvonalat a külsőségekben. Szeretitek a fent említett csapatokat, vagy tőlük teljesen függetlenül alakult ki mindez?

Betty Monroe : Wow! Szerintem te lehetsz az első ember, aki a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulópontjának nagy glamcsapatait vágtad le az öltözködésünkkel kapcsolatban. Ezzel talán kicsit meg is válaszoltam a kérdésed, természetesen imádjuk a Poisont, a Mötley-t, de hosszan sorolhatnám még azokat a bandákat, akikért odavoltunk. (vagyunk) Szóval, abszolút tudatos a dolog, hiszen hozzájuk hasonlóan mi is komoly hangsúlyt fektetünk a showra, ez persze nem csak az öltözködésre vonatkozik, hanem az egyéb külsőségekre és a színpadi „munkára” is.

Habitusban is hasonlóan botrányosak vagyok, mint a nagy elődök voltak? Erre példát is kérünk, ha lehet. :)

Betty Monroe : Hát... Igyekszünk felnőni a mesterekhez... Ezért általában velünk kapcsolatban is lehet ezt-azt hallani. Persze az igazság az, hogy nekünk a zenélés egyfajta hobbi is, vagyis mi a próbákon és a koncerteken kívül is egy összetartó, baráti társaság lennénk. Ennek pedig egyenes következménye, hogy együtt is bulizunk. Az ilyen bulik pedig kitermelik a maguk kis történeteit. (Amikből aztán elindulhatnak rosszindulatú pletykák a Disco Express nagyképűségéről, stb...) De, hogy példát is említsek, talán elég azzal az eseménnyel előrukkolnom, mikor a dobosunk (Steven Stop!) megnyert egy női szépségversenyt. Ő persze férfi, de a szabályoknak megfelelően talpig női ruhában pompázott a zsűri előtt, amelynek egyébként mi is tagjai voltunk... Persze ránk is fogták, hogy megbundáztuk a dolgot, csak azt nem értem miért? :-)))) Végül aztán Steven nagylelkűen átadta szavazatait a második helyezett hölgynek, igaz, ehhez az is hozzájárult, hogy a versenyt szervező hely tulajdonosnője könnyeivel küszködve könyörgött neki, mert félt a botránytól...:-) Ilyen és ehhez hasonló sztorik szép számmal akadnak, ha bárki kíváncsi ezekre, a honlapunkon (www.boon.hu/discoexpress) talál belőlük bőven!

A zenében kik vannak/voltak rátok hatással?

Betty Monroe : Az imént már említett glamzenekarokon kívül is rengeteg hatás ért bennünket. Mikky (egyik gitáros) elsősorban bluest és ehhez hasonló muzsikákat hallgat, Leo (másik gitáros) a mostani modern zenék (Manson, Rammstein, stb...) híve, Joey (táncos, vokalista) és Vincent (basszusgitáros) mostanában a hippi kultúrára kattantak rá, Steven (dobos) szerintem mindent meghallgat, Rocky (énekeslány) pedig fogalmam sincs miket szeret. Én is mindenevő vagyok, együtt pedig közösen tiszteljük Billy Idol mestert, meg azokat a zenéket amelyekben a lendület és az energia mellett megvan a dallamosság is. (Ilyen pl. a ‘94-es Mötley lemez, az egyszerűen tökéletes!)

Jónéhány feldolgozást játszotok, ezekből áll a repertoárotok. Milyen dalokat játszotok?

Betty Monroe : Kizárólag feldolgozásokat játszunk. Amikor alakult a zenekar, az volt a koncepció, hogy a 80-as évek diszkózenéit hangszereljük át rockra. Ez azonban némiképp változott az évek során, így mostanában már szinte mindent stílust feldolgozunk. A dalok kiválasztásánál alapvetően három szempont létezik. 1. Fontos, hogy kedveljük az eredeti nótát. 2. Még fontosabb, hogy jól át tudjuk alakítani. (Rengeteg király dalt voltunk kénytelenek „eldobni”, azért mert egyszerűen nem lehet belőlük rocknótát csinálni...) 3. Ha magyar nyelvű átirat készül a dalra, természetesen az engedély is fontos.:-) De, hogy konkrét dalokról is beszéljünk, a bemutatkozó lemezen előfordul Aqua, (Barbie Girl) Barbra Streisand, (Woman In Love) Sabrina, (Boys, Boys, Boys) Modern Talking, (Cherry Cherry Lady, nálunk: Magas Köpcös Férfi) Daniel Boone, (Beautiful Sunday, nálunk: Szaladó Férfi) Neoton, (220 Felett, Nyár Van) Dolly Roll (Arrivederchi Amore) meg mások is. A koncerteken játszunk még Britney-t, 2 Unlimitedet, Gloria Gaynort és még rengeteg dalt. Szóval elég vegyes a kép.

A lemezre néhány saját szerzeményetek is felkerült. Amennyiben klip készül, esetleg várható, hogy inkább ezekből csináljátok, mint más csapatok általatok feldolgozott dalaiból?

Betty Monroe : Ezek a saját dolgok nem is igazán dalok, csak amolyan intró félék. Klip tehát biztosan nem lesz belőlük. Egyébként vannak saját dalaink, de nem akarunk ezekkel előhozakodni, egyenlőre. A Disco Express feldolgozásokat játszik, és ez így is marad. Csak nagyon ritkán játszunk saját dalokat a koncerteken is, ilyen volt pl. a tavalyi, ötödik szülinapi bulink, ott hallhatott néhány saját nótát a közönség. Vannak már terveink a saját dolgokkal kapcsolatban, de ezeket egyenlőre nem áruljuk el. :-)

Mostanában készítettétek el az első nagylemezeteket, amelyen igen sok neves közreműködő szerepel. Régi barátokról van szó?

Betty Monroe : Vannak köztük azok is, meg néhány olyan vendég is akad, akit most kértünk fel a közreműködésre. A legfontosabb azonban az, hogy mindenki ingyen vállalta a segítséget, mert mindenkinek szimpatikus a zenekar, és az, amit csinálunk.

Könnyű volt összeegyeztetni velük a szereplést?

Betty Monroe : Tulajdonképpen igen, senkivel nem volt problémánk.

Számomra e nevek közül Flipper Öcsi az, aki a legnagyobb meglepetést okozta, ő hogyan került a képbe?

Betty Monroe : Az Arrivederchi Amore kapcsán merült fel a neve, természetesen. Még tavaly egyszer kisegítettük egy Tv-s promóciója kapcsán, akkor beszéltünk arról, hogy csinálnánk neki egy rockváltozatot a dalhoz. Aztán mikor elkészültünk, annyira tetszett, hogy eldöntöttük, rátesszük a lemezre. Mikor megmutattuk Öcsinek, örömmel láttuk, hogy neki is bejön. Innen már egyszerű volt a folytatás. Egyébként ezzel a dallal nagyon komoly terveink vannak, hamarosan (természetesen Flipper úrral közösen) klipet is készítünk rá.

Igen informatív a weboldalatok, mi több, a nagylemez multimédiás mellékletet is tartalmaz. Van közöttetek olyan, aki ebben az irányban is jártas, vagy ez tőletek teljesen függetlenül alakult ki?

Betty Monroe : Figyeljük és használjuk is a Netet, de egyikünk sem számítástechnikai szakember. Szerencsére van egy csomó haver/rajongó, aki sokkal jobban otthon van a virtuális valóságban tőlünk. A honlapunkra egyébként komolyan odafigyelünk, örülök, hogy elnyerte tetszésedet, bár most tervezzük az átalakítását, mert szeretnénk, ha a jövőben még profibbá válna. Amúgy ez a címe: (ha valaki most meg akarná tekinteni...) www.boon.hu/discoexpress

Kiváló vendégkönyvetek is van a honlapotokon, szoktátok ezt olvasgatni, esetleg válaszolni az érdeklődőknek?

Betty Monroe : Igen, nagyon odafigyelünk a rajongói véleményekre. Elég sok Express fórum fut a Neten, de természetesen a leginkább a saját honlapunkon találhatót tanulmányozzuk. Ha valaki konkrét kérdésekkel fordul a zenekarhoz, akkor itt általában meg is válaszoljuk, még akkor is, ha esetleg ez nem írásos formában történik. (Előfordult már pl., hogy egy honlap módosítási javaslatot már másnap megcsináltunk.) Szóval rajta vagyunk a fórumon, bárki írjon nyugodtan!!!!

Mi az amire az elkövetkező néhány hónapban számíthatunk? Jön a fesztivál-szezon, sok meghívást kaptatok?

Betty Monroe : Most elsősorban a lemez bemutatásával vagyunk elfoglalva, de természetesen a nyáron rengeteget játszunk élőben. Erről egyébként a honlapunkon szintén informálódhatnak az érdeklődő lányok, fiúk és egyebek, mert minden koncert dátuma és helye felkerül oda. Az összes nagy fesztiválon igyekszünk ott lenni, a Hegyalján már tutira fellépünk, a Szigeten is, és van már egy csomó határon túli meghívásunk is. Az már biztos, hogy egy hatalmas erdélyi fesztiválon (ahol tavaly több, mint húszezren látták a zenekart) megint mi leszünk a főprodukció. de vannak már lekötött fesztiváljaink a Felvidéken, és ha minden jól megy játszunk a Vajdaságban is. Az pedig már most tuti, hogy a koncertlátogatók nem úsznak meg egy idei hetet sem Disco Express buli nélkül!!!!!

DISCO EXPRESS KONCERTEK:

Május

25. Budapest, Pecsa Szabadtér - lemezbemutató koncert - INGYENES!!!

Június

01. Budapest, Wigwam

05 Budapest, Petőfi Csarnok - Sörkert

08. Salgótarján

15. Budapest, Lidó

18. Pécs

29. Tiszaújváros

Július

03. Budapest, Petőfi Csarnok - Sörkert

05. Miskolc, Cora

11. Tokaj

12. Abaújdevecser

13. Tiszabábolna

20. Kisköre

Augusztus

03. Budapest, Sziget

28. Budapest, Petőfi Csarnok - Sörkert

Szeptember

11. Budapest, Petőfi Csarnok - Sörkert

A zenekar nemrégiben megjelent albuma CD-n és kazettán is megvásárolható a Disco Express fellépésein, a bolti árnál olcsóbban!

/C/


Kapcsolódó linkek:

www.boon.hu/discoexpress

2002. május 21.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster