Slim Dog Junto - Egyszer volt, hol nem bolt

A Slim Dog Junto formáció megalakulása elég fura dolog, tulajdonképpen hétköznapi történet. 1998-ban három fiatal elhatározza, hogy zenével fognak foglalkozni. Annyit érdemes még hozzáfűzni, hogy ennek a három embernek már van egy pár év a háta mögött a szórakoztató iparban.

Slim Dog Junto
Keserű Csaba és Keserű Tamás - testvérek - és Balogh János - továbbiakban mint Pufi egy poros alföldi kisvárosban éltek, ahol a nagy lehetőségek nem esnek az ember ölébe. Ez a kisváros Téglás City, egy "kis sziget" a rohanó világban. Ez a három, erőtől duzzadó lelkes fiatalember, elhatározta, hogy alapít egy dance zenekart, és nekivág a nagyvilágnak. A Keserű fivérek nem a leggazdagabb földműves famíliák közül származtak, így nem volt arra pénzük, hogy a nagy kiadók a keblükre öleljék őket, és arra sem, hogy reklámidőt vegyenek a hazai neves médiáknál. Arról meg ne is beszéljünk, hogy Pufi nevelőotthonban nevelkedett. Ő aztán megkóstolta az élet legjavát. Egy szónak is száz a vége, ez a Plas-Tic nevű könnyűzenei csapat - amit ez a három úriember képviselt - nem tarozott a legmenőbb magyar diszkócsapatok közé, bár fellépéseiken szép sikereket arattak a különböző kis vidéki bulikban. Miután rájöttek, hogy a pénz beszél, kutyaszar ugat, és hogy nem így működnek a dolgok, elérkezettnek látták az időt, hogy kiadjanak magukból mindent, ami rossz!

1999. januárjában megalakul a Slim Dog Junto. Saját bevallásuk szerint, az első magyar progresszív hip hop csapat. Ezt a nézetet később sokan megerősítették. Másfél év kemény, és megfeszített munka után elkészül az album, melynek címe stilszerűen: "Piszkos Munka". Debrecen egy nagyon neves város, sok szép lebontásra ítélt ház van benne. Itt találhatók Magyarország legrosszabb szervezői! A srácok rendre ki is fogták őket, így hazai földön nem termett sok babér számukra. Ők viszont nem keseredtek el hanem 2000-ben elmentek Budapestre a Pepsi Szigetre és ott léptek fel. Aztán megszületett az együttes weblapja is www,tar.hu/panicrec címen, amely nem jöhetett volna létre egy régi kedves ismerős: Nagy Tibor nélkül. A zenekar szerződött a Xenomusic nevezetű internetes "kiadóval", amelynek fergeteges gyümölcsét azóta is szüretelik. Egy fontos tanúlságot azonban levontak a dolgokból: "Ha nincsenek rokonok a kiadóknál, akkor legyél inkább hentes!".

Slim Dog Junto
Ők pedig azóta is élnek, ha meg nem haltak!!

Itt ér véget a Slim Dog mese!

...to be continued!

Milyen műfajba soroljátok magatokat?

Stílusunk sokféle elemből építkezik, saját megfogalmazásunk szerint "progresszív hiphop".

Ki írja a zenéket, szövegeket?

Általában Csabika a zeneszerző, a szövegeket pedig nagyrészt közösen találjuk ki, de a feladatok nem határolódnak el élesen köztünk.

A szövegek elég szókimondóak. Nem féltek, hogy senki sem játsza majd a dalokat?

Régebben volt egy sokkal "publikusabb" hangzású csapatunk, igazi tingli-tangli zenével, de olyan durva elutasításokba ütköztünk, hogy elhatároztuk, bekeményítünk, és direkt olyan zenéket fogunk csinálni, amit senki nem mer lejátszani.

Kiadóknál érdeklődtetek már?

Slim Dog Junto
Persze, de mivel mi nem a jól bevált utat követjük, a kiadók félnek attól, hogy az átlagnál nagyobb propagandaköltséggel lehetne minket "benyomni" az élmezőnybe, ezért inkább a nyugati divat árnyékában topogva, a rokonok, ismerősök porontyaiból faragnak aktuális sztárocskákat.

Hol adható elő a Ti zenétek? Milyen klubok adnak helyet ennek a műfajnak?

Nem tudunk ilyen helyekről az országban, de lehet, hogy csak nem vagyunk elég tájékozottak. Mivel több mint 10 éves szórakoztatóipari múlt áll mögöttünk, biztosak vagyunk benne, hogy bárhol előadható, ahol be van vezetve, és rendelkezésre állnak a minimális feltételek.

Mekkora közönséget lehet szerezni ezzel a zenével?

Ez egyelőre rétegzene, tehát keveset. Ha megfelelő médiaháttér áll rendelkezésre, több százezres tömeget is meg lehet vele nyerni.

Nem hallottam hozzátok hasonló zenekarokról. Ez így is van, vagy vannak mások, akik ebben a műfajban utaznak?

Valószínűleg így is van, úttörők vagyunk ebben a műfajban, ezért halmozottan nehéz a dolgunk.

 

A szövegek mondanivalója politikával is kapcsolatos. Akarattal politizáltok?

Debrecen, Hajdúhadház, Téglás, Bököny. Olyan helyen élünk, ahol napi téma a megélhetés, és az etnikai kérdések, amelyek alapvető mozgatórugói a politikának, és mivel szövegeink témáit mindennapjainkból merítjük, nem kerülgethetjük a forró kását.

Nem volt még probléma a politizáló, szókimondó szövegekkel?

Slim Dog Junto
Ha politizálunk, azt pártoktól függetlenül tesszük, mindig valós problémára mutatunk rá, ebben az esetben pedig nincs helye pardonnak, kiállunk a véleményünk mellett, ha valakinek nem tetszik, nem hallgatja.

Kinek az ötlete volt a zenekar megalkotása?

Közösen határoztuk el.

Hol léptetek fel eddig?

Nagyon kevés fellépésünk volt eddig, a 3 év alatt mindössze 4, de ebből az egyik a Pepsisziget 2000-en, a Z+ színpadon, hiphop csapatokkal együtt, ahol a késői időpont és a rövid műsoridő ellenére szép sikert arattunk, a tízperces produkciónk után a közönség soraiból a "nagyszínpad, nagyszínpad" kiabálást hallottuk, amiről később megtudtuk, hogy egy kevésbé ismert csapat számára ez igen nagy elismerést jelent.

Néha kicsit Irigy Hónaljmirigy ízűek az összekötő-szövegek. Esetleg kapcsolatban vagytok velük?

Nem állunk velük kapcsolatban, de a felfogásunk, és az irónikus szövegek, hasonlóak.

Külföldön is vannak hasonló zenék? Van esetleg példaképetek?

Természetesen vannak, hozzánk legközelebb talán a Beastie Boys áll, de szeretjük a Limp Bizkit-et, a Dog Eat Dog-ot, a Cypress Hill-t, és minden hasonló stílusú csapatot.

Mi a zenekar felállása?

Három ember üvölt három mikrofonba, más megkötöttség nincs, hangszerünk 1 db CD lejátszó, de a későbbiekben tervezzük, hogy megfelelő helyszín és körülmények esetén zenekar közreműködésével is adunk koncertet.

A szövegből kiderül az is, hogy nem díjazzátok a disco műfaj "királyait".

Vannak királyai ??? Erről még nem hallottunk, de valóban nem díjazzuk, ha valaki megvásárolja magának a népszerűséget, TV-ben, rádióban sztároltatja magát. Szerintünk nem ez az igazi siker.

Csak a zenéléssel foglalkoztok vagy van polgári foglalkozásotok?

Sajnos egyelőre nem foglalkozhatunk kizárólag a zenével, ezért a hétköznapokat "kemény munkával " töltjük. Polgári foglalkozásaink a teljesség igénye nélkül : orvostechnikai műszerész, minősített hegesztő (Munkaügyi Központ által támogatott hús és hentesáru eladói tanfolyam folyamatban), érettségizett műszaki cikk eladó (tanárképző főiskola folyamatban). Az, hogy melyik elfoglaltság kihez tartozik, találja ki mindenki ízlése szerint :-) .

Milyen zenéket hallgattok?

Zámbó Imre (+) előadóművész és a hozzá hasonló stílusú egyének kivételével szinte bármit meghallgatunk hangulatunktól függően, de természetesen a saját stílusunkhoz hasonló zenéket részesítjük előnyben.

Sok vallással kapcsolatos kijelentésetek van. Mi az oka?

Megszereztük az egyik környékbeli hittérítő gyülekezet plakátját, az volt rá írva, hogy "Jézus szeret téged". mi utána írtuk, hogy "de ez kurva kevés".

Ez a plakát évek óta ki van függesztve a szobánk falára, előfordult már, hogy meg akarták venni, de mi nem adtuk, hiszen vallással kapcsolatos véleményünket rendkívül tömören, és hitelesen fejezi ki.

2001. április 25.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster