Force Majeure - A "fenséges erő"

Force Majeure - Total Eclipse
A Force Majeure zenéje a tudományos fantasztikum és az űrzene világába tartozik. Zenéjükre nagy hatással voltak a 70-es, 80-as évek Vangelis, Pink Floyd és Tangerine Dream művei. A névválasztás is egyfajta tisztelet a korszak klasszikusai iránt, másrészt utal arra a "fenséges erőre’", amelyet csak a zene képes sugározni. Az együttest a debreceni Kovács László alapította 1996-ban, saját zenei elképzeléseinek megvalósítására, hozzá csatlakozott Vidovenyecz Zsolt.

- Megszállottság, őrültség, vagy valami más? - tettük fel a kérdést Kovács Lászlónak. - Merhogy ilyen zenét játszani nem üzlet, az tuti!

Kovács: Véletlenül sem! A válasz roppant egyszerű: ezt a zenét szeretjük.

- Az is rendhagyó, hopgy te például fizikus vagy...

Kovács: Alapvetően művésznek tartjuk magunkat, szerintem nem fontos, hogy milyen végzettségünk van. De nincs benne semmi titok, fizikusként végeztem, évek óta mindketten informatikával foglalkozunk, aféle "minden lében két kanál" fickók vagyunk. A számítógép meghatározója az életünknek, például évek óta fejlesztünk hardvert és szoftvert, minden érdekel minket.

- De hogyan jött a zene?

Kovács: Gimnáziumban készítettünk egy diaporámát, s akkor jött az ötlet, csináljunk mi is ilyen zenét! Mivel ehhez a zenéhez nagyon sok technika kell, nekünk pedig nem volt pénzünk, elkezdtünk szintetizátorokat építeni., Aztán 1982-ben láttam Pesten nagy kedvencem, a Tangerine Dream koncertjét, s akkor már tudtam, eldőlt minden.

- Az elhatározáshoz képest eltelt tizenöt év....

Kovács: Egyetlen percig sem inogtam meg, de mint említettem, ez a zene nagyon függ a technikától. Az elmúlt tizenöt esztendő a megfelelő színvonalú hangszerpark megteremtéséhez kellett.

- Három éve alakult az egyóttes, ám csak most jelent meg debütáló hanghordozó, és most adtátok az első koncertet. Lassú víz partot mos?

Kovács: Mi nem hirtelen,. hübelebalázs módjára próbálunk előre jutni. Aorólékosan megtervezve, tudatosan, lépésről lépésre építjük fel a zenekart. A technika megszerzése mellett annak kezelésének elsajátítása sem kis idő volt, a koncert feltételeinek megteremtéséről nem is beszélve.

- A veszprémi lemezbemutató nagyon nagy sikert aratott. Sokan a Pink Floyd vagy J. M. Jarre néhány évvel ezelőtti koncertjeihez, az ottani látványhoz hasonlították az előadást.

Kovács: Ennél nagyobb elismerést aligha kaphattunk volna. Ennek már csak azért is örülök, mert körülbelül ezt tűztük ki célul. Olyan koncerteket adni, ahol látvány és hangzás egyaátn maradandó élményt nyújt a közönségnek. Nekünk már az is öröm, ha azt mondják utána: ez igen! De ha még az előadás tartalma, a mondanivaló is célba talál, nos, akkor leszünk teljesen elégedettek.

- A közeljövő tervei?

Kovács: Tudjuk, hogy zenénket meg kell ismertetni a közönséggel, s miovel a média nem igazán áll mellettünk, koncerteznünk kell. Most kezdődött egy hat helyszínes országos koncertturné szervezése, reméljük, sikerrel járunk. Jövőre pedig külföldre akarunk kijutni, meggyőződésem, hogy az ottaniu piacon is komoly esélyei vannak a zenénknek.

- Ars poetica?

Kovács: Hagyományos értelemben nem vagyok hívő, abban viszont hiszek, hogy létezik egy mindenek felett álló erő, amely irányítja és tudattal látja el a világot. Ezért ajándéknak tekintem azt, amit csinálhatok, s amit idáig sikerült elérnünk. Nagyon fontosnak tartom, hogy az emberek megtanulják a másságot elfogadni. Nem eltűrni, hanem elfogadni. A Force Majeure ezt próbálja zenéjével és látványával kifejezni.

Szilágyi

2001. február 15.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster