20 éves a Bikini - szuperkoncert a PeCsában!

Könnyen elképzelhető, hogy nincsen ma Magyarországon olyan ember, akinek ne lenne legalább egy, a szívéhez közel álló Bikini slágere. Én például néhány napja állandóan azon kapom magam, hogy azt dúdolom, "Adj helyet magad mellett…". Ugye ismerős? Ha nem, akkor túl fiatal vagy, és azért, ha meg igen, akkor nem kell magyaráznom, hogy miért van ott a helyed a szeptember 7-i koncerten a PeCsában.

Persze tisztában vagyok azzal, hogy manapság nem "menő" a tiszta rockzene, amit ők csinálnak, és a dögös macák is inkább 'dízsé sterbinszkire' ropják, a lakótelepi kölykök meg limpbizkitet rappelnek (magyarítva), de akkor is tuti, hogy a nézőtér így is tele lesz, és nem csak nosztalgiából odatévedő, és manapság már öltönyt-nyakkendőt viselő régi rockerekkel.

Hogy mit várnak a zenekar tagjai? Előre szólok, ők egyáltalán nem ijednek meg a kihívástól, és nem is lámpalázasak, mielőtt a színpadra lépnek. A csapat egyik vezéregyénisége, Németh Lojzi, aki a Bikini egyik megalapítója, zeneszerzője, szövegírója, hangmérnöke és producere is egyben, cseppet sincs megilletődve, amikor arról kérdezem, gondot okoz-e nekik, hogy a média mostanában nem igen ad számukra lehetőséget a megmutatkozásra. Azt mondja, nem újkeletű a dolog, így megy ez már évek óta, de legalábbis a kereskedelmi rádiózás idejétől datálódik a jelenség.

Tudod, örülök, hogy nem nekem kell szóbahoznom ezt a dolgot. Valóban, a "kereskedelmi", vagy az "eladható" kategóriába mi nem férünk - sohasem fértünk bele, de nem azért, mert kevesen szeretik a Bikini zenéjét. Isten tudja, milyen meggondolásból szerkesztik ezeket a műsorokat, milyen politika alapján válogatják ki azokat a zenéket, amelyek minden órában elhangzanak az összes kereskedelmi rádióadón. Ugyanez vonatkozik a tévékre is. Nem kerülhetünk be a kívánságműsorokba, mert ott csak a heavy rotációban forgó 20 dalból lehet választani, és a 26 év fölötti hallgatók ízlését mintha teljesen figyelmen kívül hagynák. Az országban se szeri, se száma a roadshow-knak, a zenei gyorsbüféknek, amelyek akár 150-200 néző kedvéért is kinyitnak. Nem divat a Bikinit szeretni, de a mi muzsikánkat sohasem ilyen megfontolásból hallgatták az emberek, és ez mindenképpen jó érzés. Nemrég például 60 ezren jöttek el egy bulinkra, ami mellőzött mindenféle támogatottságot vagy extra promóciót. Szerintem ez magáért beszél.

Nagyon sokat koncerteztek, de azt minden rockzenét kedvelő ember érzi, tapasztalja, hogy egyre kevesebb az igazán jó rock klub.

Gyakorlatilag április közepe óta úton vagyunk, és többnyire szabadtéri koncerteket adunk szerte az országban. Nagyon sok helyre hívnak, így panaszra nincs okunk, de az valóban tény, hogy egyre kevesebb az olyan rock-kocsma, ahol a műfaj rajongói jól érezhetik magukat.

Az sem volt ritka az immáron 20 éves pályafutásotok alatt, hogy jelentős tömeg előtt zenéltetek. Megy még a kulisszák mögötti izgulás, vagy a rutin már segít, hogy lazábban játsszatok?

Amit ilyenkor érzünk, az inkább az öröm és a lelkesedés keveréke. Amikor 6-8 ezer ember morajlása szűrődik be az öltözőbe, még mindig a sírás kerülget, annyira boldogok vagyunk. Persze már tapasztalt rókák vagyunk és számtalan koncert van a hátunk mögött, így nem félünk kiállni bármilyen tömeg elé.

Melyiket kedvelitek jobban, a kisebb klubok színpadait, vagy a nagyszabású koncerteket?

Ez nagyon sok mindentől függ, elsősorban a hangulatunktól, de egy igazán jó helyszín - legyen az egy hajó, vagy akár a Balaton partja egy gyönyörű, csillagos, holdfényes estén - nagyon sokat jelent. Megvan az előnye a kis kluboknak is, ahol az emberek karnyújtásnyira vannak tőlünk, és csodálatos érzés egy óriási színpadon állni, és fentről nézni, ahogy hullámzik a tömeg.

Már biztosan nagyon készültök a jubileumi koncertetekre, elmondanád, hogy milyen különlegességre számíthatnak, akik ellátogatnak a PeCsába szeptember 7-én?

Közel 3 órásra tervezzük a koncertet, amely során a Bikini egész pályafutását átvesszük, egészen a 80-as évektől a legújabb dalokig. Sok régi arcot is meghívtunk, például Csillag Endrét, vagy az örök lázadót, Nagy Ferót. A műsor fő gerincét már jól begyakoroltuk, hiszen ezeket a nótákat folyamatosan játsszuk, elővesszük, leporoljuk, tehát ha így nézzük, nem egy megoldhatatlan feladat összepróbálni a programot. Ellenben elhangzanak majd régi nagy kedvencek, amelyeket régóta nem hallhattak élőben, és egy unplugged blokkal is készülünk. Vendégeink lesznek kiváló session zenészek is, de minden meglepetést nem árulok el előre.

Hát ne is.

Mi biztosan ott leszünk!


Kapcsolódó linkek:

http://www.bikininet.hu

2002. augusztus 28.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster