Olcsó az élet

Saját felelősségű szókimondás

Amennyiben van Magyarországon olyan rockzene kedvelő, aki “kistestvérnek” tekinti magát, akkor annak melegen ajánlom, hogy húzzon el egy lemezboltba, és a Cool Head Clan korongját vágja a hóna alá, és irány az első útbaeső lemezjátszó.

A “Hűvös Fej Klán” meglehetősen új színfolt a magyar rock palettán, egy pár hónapja tűntek fel, és hamarosan a Premier Art Records-nál megjelenik a lemezük.

Első tesztelésre klasszikus rock, időközönként Tankcsapda, néha tömény szeszek, esetleg marihuána behatása érződik, sőt, meg merem kockáztatni, hogy Molics Zsolt (ének) és bandája anno a Sutterek nevű “tánczenekart” is hallgatta, mert meglepő módon az éneksávok és a gitárok időközönként emlékeztetnek arra az időszakra.

A lemezborítón föltüntetett figyelemfelhívó tájékoztatás szerint szókimondó szövegeket tartalmaz az album, ami tulajdonképpen átverés is,meg nem is.

A klán (vicces fiúk)
A következő a helyzet: kis hazánkban először Gangxsta Zolee és kompániája kezdte el a “szókimondó szövegek” használatát, mely szövegvilág valóban szókimondó volt, hiszen a létező legalpáribb, trágár, a nemiséget és más emberi emóciókat a sárba taposó megnyilvánulásukkal úgymond “létjogosultságot” teremtettek arra, hogy bármilyen hanghordozón istenesen kikáromkodhassa magát a nagyrabecsült muzsikus, vagy bárkit elküldhessen melegebb éghajlatra (bár ez inkább egy külön pamflet kereteit igényelné).

A Cool Head Clan abban (is) példát mutat, hogy bár előfordulnak jelzők, tulajdonnevek (pl. az emberi emésztés végtermékének olyan kedvelt elnevezése) a trágár verbalitás oldaláról, de a modern nagyvárosi szlengnél nem mocskosabb, és nem rosszabb.

Mindezek mellett az élet olyan szegmenseiben kutakodnak, amely tulajdonképpen jogot ad arra, hogy az ennek megfelelő nyelvezetet használják. A dalokban jelen van a frusztrált, szorongó személyiség, a csak ritkán boldog, talán saját maga, talán más hibájából perifériára szorult identitás.

A klasszikus rock nyersességét időközönként egy – egy zongora betét szelídíti, de ugyanígy komolyabb szerepet kap a basszusgitár is, ami egyébként is az elmúlt néhány évben egyre több teret nyer, és kísérőhangszerből egyre inkább szólisztikus összetevőkkel rendelkező hangszerré avanzsál.

Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy mintegy keretbe foglalja a lemezt az a két darab, amelyek segítségével azonosítják a Cool Head Clan-t: a Gaudeamus Igitur hardcore-feldolgozása, és ugyanezen stílusra adoptált Baby Sisters-feldolgozás, a Szeresd a testem, baby. Önmagukért beszélnek az ilyen feldolgozott darabok, de ezt már évekkel ezelőtt leirtam, amikor a Jég dupla whiskyvel című opuszt hallottam egy rockfesztiválon szintén hardcore-ban. Ilyen van, és kész.

A Cool Head Clan nem sikerbanda, nem mainstream előadó, viszont vitathatatlanul ötletes és lendületes az, amit csinálnak, és a hangszeres tudásuk azt prognosztizálja, hogy hallunk még erről a zenekarról.

Úgy legyen.

Cool Head Clan

Isten hozott kistestvérem

Kiadja a Premier Art Records.

A lemezen szereplő számok címei:

Gaudeamus Igitur

Légió

Népszámlálás

Isten hozott

I Love You

Főnök

XXL állat

Albérlet

Szőke

Szeresd a testem baby

Isten hozott kistestvérem

A zenekar tagjai:

Molics Zsolt – ének

Petrás János – ének, basszusgitár

Jülek Erik – dob

Csiszér Levente – gitár

Balogh Tibor

2001. július 31.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster