Az Alien-ek támadása, avagy az északi part a tiszta kék ég alatt

Van egy visszatérő álmom. Csak azt látom, hogy Sigourney Weaver ül velem szemben (de most nem kopasz), valahol a Margit-szigeten vagyunk, és a drága Sigourney egy piros színű Stratocaster-en a reggae-alapot nyomja, amihez én egy Tesla típusú, hordozható lemezjátszón Andrew J.-t játszom. Vagy Lee „Sratch” Perry-t, de ez nem biztos.

Mindez egy balzsamos illatú nyári éjjelen történik, a felhők és egy-egy, Stockholm felé tartó KLM-gép diszkrét fényei szerves kohéziójában, a nő pedig egyre inkább mosolyog rám.

Általában akkor álmodom ezt, amikor Sugarloaf-ot hallgatok.

Hogy miért?

Manga
Ennek több összetevője van, és ezek közül néhány nem is publikus (pl. a gondolkodásom egyik tartóoszlopát alkotó absztrakciós képesség, amely miatt egyszer a körzei orvosom mindenárom mentőt akart hívni), de azért egyet elmesélhetek.

A reggae több, mint a raszta csávók ugrabugrálása, vagy a „fromdzsaméka” feeling. A reggae szabadság, lélekben és zenében egyaránt. A lelki oldalt most hagyjuk (annak egyik fontos összetevőjét lassan már másfél éve nálunk nagyon komolyan büntetik), a zeneiről pedig mesél az, hogy „fekszem az vízen, süt rám a nap, jó neked a parton, szárazon vagy” (Ragga II).

A Sugarloaf azért érdekes, mert a reggae mellett (ami leginkább funky-rock és reggae „süti”, amin az előbbi a máz, az utóbbi a porcukor) hihetetlenül jó hardcore alapokat hoznak (Movie), de a groove és az elektronikus zenei háttér sem idegen a zenekartól.

A fúvós arrange-ok kifejezetten szórakoztató hangulatot biztosítanak, vagyis az eddig említett összetevők mellé már nem is kellene más, mint Koós János vagy Soltész Rezső kalapban, fekete ballonkabátban, és sejtelmesen mosolyogva Red Hot Chilli Peppers-t énekelnének, míg a Sugarloaf kísér.

Hogy miért álmodok ilyeneket?

Mert egyszer Pepe (ének) ránézett egy lányra egyik koncertjükön, mely nőnemű egyed éppen mellettem állt, és én a következőt láttam: Pepe letolt nadrággal (vagyis alsógatyában) állva kacsingatott a hölgyre, aki, mint Júlia a huzatos erkélyen, ahol hallgatta Rómeót, elalélt, erre a kitűnő énekes egy nemzetközileg egyezményes jelként ismert kézjelet mutatván (a jobb kéz ujjai közül a középső föltartva, többi összeszorítva) egy félre nem érthető mozdulatot tett: a bal kezével (amelyben a mikrofon is volt), vagyis a hímtagját megmarkolván azt felajánlotta a lánynak. Lehet, hogy étkezés céljából, de ez már a múlt homályos titka marad.

Hogy miért, azt nem tudom, mert addigra már áthaladt rajtam a történelem, és csak egy gyertyaláng, viaszcsepp, pezsgősdugó voltam.

A Sugarloaf meglehetősen jó kvintett. Hallgassátok őket. Komolyan.

Sugarloaf
Manga (2000)

Kiadja a Record Express.

A lemezen szereplő számok címei:

Alien
Main Street
Manga
Ragga II
Movie
Fever
C8
L.C.
Feel
Money
Ragga I
La Bamba

Balogh Tibor

2001. augusztus 1.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster