A terrorizmus miatt indexre tett dalok

A legnagyobb amerikai rádióhálózat, a Clear Channel az elmúlt héten számos po-rock előadóit illetve dalaikat indexre tette. Mintegy 150 olyan dalnak a sugárzását tiltotta be, amely a halálról, a repülésről és a pusztulásról szól, de elég, ha csupán a szeptember szó szerepel bennük.

A tiltólistát böngészve elkomorulhat az arcunk, mert a műfaj klasszikus előadói és dalai egyaránt betiltásra kerültek.Legrosszabbul az AC/DC járt: a rockbandának hét dalát tették indexre, köztük olyan “örökzöldeket, mint a Hell’s Bells (A pokol harangjai, a Highway To Hell (Út a pokolba) és a TNT-t. Négy számtól fosztották meg a Metallica-híveket: nem játszhatják a Seek and Destroyt (Kutass és pusztíts), az Enter Sandmant (Gyere, álomhozót) sem. A Black Sabbath Sabbath Bloody Sabbath-ja, vagy a Suicide Solution (Öngyilkos megoldás) is feketelistára került, mint ahogyan a Doors The Endje születése után 34 évvel megint rossz érzéseket kelt. Még az R.E.M. It’s The End Of The World-jét (Ez-e a világ vége) is meg lehet magyarázni. Ám ennél tovább mentek.

Levették a műsorról például Bob Dylannak a Pat Garrett és Billy, a Kölyök című filmben elhangzó Knockin’ On Heaven’s Doorját (A menny kapuján kopogtatva), mind a szerző, mind a Guns ’N’ Roses változatában. Nem hangozhat fel a Led Zeppelin Stairway To Heavenje (Lépcsőház a mennybe), holott ez a lépcsőút egy misztikus lelki útról szól, és mellesleg minden idők legtöbbször játszott rockdala az Államokban. És mivel magyarázható, hogy a Rolling Stones egyik legszebb szerelmes balladája, a Ruby Tuesday is „hallgathatatlanságra” ítéltetett, hacsak az nem, hogy a tragédia kedden történt? Ugyancsak a „fóbia” kategóriába tartozik a Simon and Garfunkel Bridge Over Troubled Waterje (Híd a zavaros víz felett), amely semmi másról nem beszél, mint a legtisztább barátságról. És ez még mindig semmi: Louis Armstrong What A Wonderful Worldje, amelyhez emlékezetes háborús képsorok társultak a Jóreggelt, Vietnam! című filmben, a Bangles ártatlan mókázása, a Walk Like An Egyptian-je, a Beatles szürreális Lucy In The Sky-a, sőt, az annak idején jótékony célokkal megjelent Phil Collins-sláger, az In The Air Tonight is tilos. Mivel a merénylők késekkel támadtak, a Bicska Maxi – Bobby Darin toplistás előadásában – szintén törölve. Rossz asszociációkat vélnek felfedezni az Animals We Gotta Get Out Of This Place-ében (Tűnjünk el innen), Jimi Hendrix fegyencballadájában, a Hey Joe-ban, sőt – ez már alighanem felülmúlhatatlan – John Lennon békedalában, az Imagine-ben is. Frank Sinatra örökbecsű New York, New Yorkjával valószínűleg az a baj, hogy sokat emlegetik benne a támadást ért metropolist. A Rage Against The Machine együttesnek teljes repertoárját dobozba tették „agresszivitásuk miatt”.

Arra vonatkozóan, hogy az embargó meddig marad életben, egyelőre nincs hírünk. Mindenesetre ilyen szempontok alapján gyakorlatilag csaknem a teljes rockrepertoárt nagyító alá lehetne venni, kivéve talán a napi fogyasztásra termelt papírzsebkendő popot, amelynek szövegei valóban kevés átfedést mutatnak a való élet mindennapjaival.

2001. szeptember 24.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster