Bob Geldof

A boldogtalan boldogitó

Nevét a hetvenes évek végén a Boomtown Rats énekeseként ismerhette meg a világ. Aztán néhány évvel később (1985 július 13.)megszervezte az etióp éhezők megsegítését szolgáló Live Aid akciót, s humanitárius tevékenységét azóta is folytatja.

"Életművéért" a királynő nemrégiben lovaggá ütötte. Bob Geldof azonban ettől sem lett boldogabb. Különös életútja nemcsak fordulatokban, de tragédiákban is bővelkedik. Október 5-én lesz 47 éves.

Ez alkalomból a Music Express kereste meg a világhírű popsztárt, aki Mallorca szigetén, nyaralása közepén adott interjút, amelynek apropóját az az új album is szolgáltatta, amely most jelent meg.

Geldof új CD-jének címe Sex, Age and Death - sokat elárul a tartalmáról. S a lemezhez mellékelt füzeten látható Geldof-arc is beszédes. Geldofnak - az elmúlt évek történéseiből - volt mit elmondania a világnak, s ez a lemez aféle terápia is egyben, hogy kibeszélhesse magát, megtisztíthassa a lelkét, fellélegezhessen végre a nyomasztó évek után.

Geldof ezen az új albumon 10 csendes dalban meséli el viharos kapcsolatát azzal a Paula Yates-szel, akivel sokáig együtt élt, aki a gyerekei anyja, s akivel hat évvel ezelőtt megszakadt a kapcsolata, mert ex- neje beleszeretett Michael Hutchence-be, az INXS azóta szintén tragikusan korán elhunyt énekesébe. Geldof soha nem szünt meg szeretni asszonyát, akit a szerető halála után sem kapott vissza. Sőt, végig kellett szenvednie annak utolsó éveit, leépülését, egészen az öngyilkosságáig.

Geldof öt évig dolgozott ezeken a dalokon, öt év kellett, hogy kiírhassa magából a múltat. "Ezeket a dalokat sohasem fogom szinpadon játszani - nyilatkozta. - Nem fogok velük fellépni a televizióban, s teljesen mindegy, hogy játszák- e majd a rádióban őket, vagy sem. Ez az én személyes albumom, egyike a legszemélyesebb albumoknak. De már nem akarok vele tovább foglalkozni."

Ennek ellenére az interjú során újra és újra előjön a téma. Geldof Charles és Diana viszonyához hasonlítja a magukét - undeground változatban.

Mint ahogy a Live Aid emlékétől sem tudott Geldof soha megszabadulni. S ma már nem is akar küzdeni ellen. Barátjával, Midge Ure-ral október 20-án Cardiffban terveznek egy hasonló jótékonysági koncertet, amelyen Robbie Williams, Elton John, az Oasis vagy Catatonia lépnének fel. Geldof itt sem akar szinpadra lépni. Fontosabbnak tartja, hogy négy gyermekét -Trixibelle-t(18), Peaches Honeyblossomot (12) és Little Pixie-t (8) a házasságából, valamint az örökbefogadottTiger Lily-t felnevelje. Sir Bobnak most ez a legfontosabb hivatása, a popélet csak másodlagos. Bár, ezek a szenvedésről és szenvedélyről szóló dalok nagyobb nyilvánosságot is megérdemelnének.

2001. október 1.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster