ROYAL HUNT - The Mission

A Royal Hunt zenéjére általában az alábbi jelzőket szokták használni: erőteljes, felséges, dallamos, progresszív, kifejező, elegáns. Zenéjüknek kiterjedt, masszív rajongótábora van szerte a világon, amit az is jelez, hogy eddigi albumaikból több, mint egy millió fogyott. A Royal Hunt megcsinálta a tökéletes klasszikus zenei hatású rockot, s óriási dalokat formált belőle – ráadásul még élőben is nagyon erősek és látványosak.

A megannyi hangszeren is játszó Andre Andersen és Steen Mogensen basszusgitáros alapította a Royal Hunt-ot a ’90-es évek elején. Andersen, a csapat agya, aki 5 éves korában kezdett zongorázni tanulni, két fő hatását akarta egybeolvasztani egy új zenekarban. A korai időkben, ahogy a többi zenekar is, a Royal Hunt is lefutotta a maga klubos köreit, valamint olyan ismertebb zenekarok előtt játszott, mint a Saga és a Talisman. Kenneth Olsen dobossal és Henrick Brockmann énekessel együtt látott neki a csapat ’93-ban Land of Broken Hearts című első albuma felvételeinek. Akkoriban nem volt gitárosuk, de az albumon szereplő vendéggitárosok egyike, Jacob Kjaer egy évvel később állandó taggá vált. A kettes album, a Clown in The Mirror ’94-ben jelent meg.

A turné után Brockmann kivált, mivel nem szeretett utazgatni. Az énekes meghallgatások eredményeképpen a Pittsburgh-i illetőségű D.C. Cooper lett az új énekes, akivel rögtön el is utaztak első japán turnéjukra. Nem sokkal utóbb nekiálltak megírni a 3-as sorszámot viselő albumot, ami Moving Target címen jelent meg’95-ben. A Kobe-i földrengés áldozatainak emlékére írt Far Away kislemezként is megjelent, és a japán listákon első lett, s 4 hónapon át ott is maradt.

Az Európa turnén, amin a Gotthard előzenekara voltak, derült ki, hogy Olsennek olyan betegsége van, amivel nem folytathatja a zenélést. Sürgősen kellett valaki a helyére, így Andersen felhívta a dán Narita dobosát, Allen Sorensen-t, aki 36 órán belül elrepült hozzájuk Svájcba, részt vett egy zenekari próbán, és fellépett a csapattal.

A negyedik lemezt Andersen az alábbi koncepció alapján írta meg: „Az jutott eszembe, milyen lenne elhozni Krisztust a mába, csaknem 2000 évvel az ő megfeszítése után, hogy lássa, sajnos semmi sem változott, értelmetlen volt az áldozata. Az emberek mindig is azt teszik, amit akarnak, és közben úgy állítják be a dolgot, mintha Isten akarata szerint cselekednének.”

A Paradox címen kijött album az eddigieknél is nagyobb sikereket ért el világszerte, s új szintre emelte a csapatot – különösen Japánban. Az ottani Burrn! magazin olvasói a legjobb koncertzenekarnak választották meg őket, és ugyanebben a szaklapban volt Andersen a Legjobb Billentyűs 3 éven át folyamatosan. Európában pedig minden idők 100 legjobb lemeze közé sorolták a lemezt.

’98-ban, több, mint egy éves folyamatos turnézás után a csapat úgy döntött, ideje egy kicsit pihenni. Andersen kivételével, aki ekkor vette fel Changing Skin című szólóalbumát. És ekkor lépett ki a zenekarból Cooper is...

A hír hallatán rengeteg énekes küldött kazettákat Andersenéknek, köztük John West, aki azelőtt az Artension-ben énekelt. Ő a Far Away egy demóverziójára énekelt rá, aztán átrepült Dániába, hogy eltöltsön egy kis időt a zenekarral, hogy kiderüljön, emberileg hogy jönnek ki egymással, és hogy néhány további számban is kipróbálják a hangját. Néhány héten belül West lett a csapat új frontembere.

A Fear volt az első Royal Hunt album West énekével, és az első azok sorában is, melyeket Andersen új stúdiójában, a koppenhágai North Point-ban vettek fel, kevertek és produceltek. A grandiózus, progresszív címadótól a Follow Me gyönyörű power líraijáig, az albumon megannyi rock stílus keveredik, de úgy, hogy a Royal Hunt jellegzetes hangzása mindvégig meghatározó.

2001 őszén pedig jön az új Royal Hunt remekmű, ami a The Mission címet kapta. A konceptalbum Ray Bradbury híres sci-fi regényén, a Marsbéli krónikákon alapul, és kiemeli az embert a mindennapi földi létből.

Dalsorrend:

Take Off

The Mission

Exit Gravity

Surrender

Clean Sweep

Judgement Day

Metamorphosis

World Wide War

Dreamline

Out Of Reach

Fourth Dimension

Days Of No Trust

Total Recall

Biográfia:

Land of Broken Hearts 1992

Royal Hunt - The Maxi E.P 1993

Clown in the Mirror 1993

Moving Target 1995

Far Away E.P 1995

Live 1996 (dupla koncert) 1996

Paradox 1997

Closing the Chapter - Paradox Live album 1998

Fear 1999

Intervention E.P 2000

The Mission 2001

Felállás:

Andre Andersen - billentyűk

Steen Mogensen - basszusgitár

John West - ének

Jacob Kjaer - gitár

vendégmuzsikusok:

Maria McTurk, Kenny Lubcke – vokál

Kenneth Olsen, Kim Johanneson – dob

2001. november 12.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster