Mantra

Mantra 1

A zenekar '99 októberében rögzíti bemutatkozó EP- jét Ébredj fel! címmel, amely elismerő kritikát kap mind a közönségtől, mind a szaksajtótól. A címadó számról videó klip készül, mely a TV-ben is rendszeresen szerepel. A zenekar koncertezik az ország különböző klubjaiban, ahol mindig nagy feltűnést kelt az erőteljes megszólalással alátámasztott, pozitív energiától telített előadásmódjuk. A JUMP! tehetségkutató versenyen különdíjat is nyernek, pont ezért. Meghívást kapnak, és sikeresen szerepelnek a nyári nagy fesztiválokon (EFOTT, Hegyalja, Pepsi- Sziget).

2000 július- augusztusában a zenekar stúdióba vonult és rögzítette első nagylemezét, mely nyitószámához egy videó klip is készült. Szeptembertől új dobos kerül a csapatba: Bornemissza Gábor (ex- Vírus).

2000. október elején megjelenik az első nagylemez Embert játszani címmel. A fogadtatás kedvező, a zenekar híre nagyon gyorsan terjed. A november- december hónapokat turnézással töltik a Replika társaságában.

Ez az év a lehető legjobban indul: a Tankcsapda Agyarország 2001 Tour elnevezésű, közel negyven várost érintő turnéra indul február 9-én és vendégként a Mantrát viszik magukkal, amely együttműködés a lehető legnagyszerűbben alakult mindkét zenekar teljes egyetértésében.

A zenekar keletkezéséről, a rock & roll-tól való eltávolodástól, és a koncertek hangulatáról vallott őszintén Németh Jenő, a zenekarvezető basszusgitáros.

Mantra 2
Hol kezdődik a Mantra-sztori ?

1999 augusztusa óta létezik a Mantra. Én a '90-es éveket végigzenéltem különböző metálzenekarokban, majd egy néhány éve úgy döntöttem, leállok, és egyfajta tisztább, nyugodtabb életet akartam magamnak.

Mit értesz az alatt, hogy "tisztább életet" ?

Nem akartam szívni, nem akartam inni. Egyszerűen vonzódtam a tisztább életforma felé. A koncerteken állandóan ment a pörgés, a rock & roll feeling benne volt, és én egy idő után ezt már nem akartam.

A krisna-dolgot ezért nem egyszerűen hobbi szinten, hanem teljesen komolyan akartam csinálni, és itt ismertem meg a többi zenekari tagot. A gitárosunk például a '80-as évek egyik meghatározó underground (black metal) zenekarának, a Fantom-nak volt alapító és meghatározó tagja, és én elég jól ismertem a zenéjüket. Horváth Ákos pedig a munkahelyemre, egy vegetáriánus ételbárba járt enni, és őt pedig ott ismertem meg.

A legelején az volt a menetrend, hogy felvettünk egy öt számos demot, ezt már a Charlie házában lent a pincében - megnéztük, hogy 30 év alatt milyen hangtechnikát gyűjtött össze - kiválogattunk egy megszólalni képes összeállítást, és felvettük az anyagot.

Charlie jelen volt a felvételek alatt ?

Nem, ehhez csak annyiban volt köze, hogy az ő házának a pincéjében (és tulajdonképpen az ő technikájával) vettük föl.

Magát a zenét nem nagyon kísérte figyelemmel, de azért néha elhívtuk az Öreget, és meghallgattattuk vele a számokat, és Ő elmondta, hogy miként kellene változtatni.

Most egyébként az új lemezt ott veszik fel a pincéjében.

Ugorjunk előre az időben egy kicsit. Hogy kerültetek a Tankcsapda elé az Agyország turnén ?

Mantra 3
Lukácsot már régóta ismerjük. Még a kezdetek kezdetén kapott egyszer egy Mantra kazettát - Laci vegetáriánus, és egyszer egy debreceni vegetáriánus étteremben a krisnások adtak neki egy Mantra kazettát - és ez még a kezdetleges, nyers "Ébredj fel" felvétele volt, de a tűz, ami a mai napig jellegzetessége a Mantrának, az nyomot hagyott benne (aztán beszéltünk is erről).

Tavaly a Replika zenekarral már volt egy hosszabb (12 állomásos) turnénk, és az utolsó bulink Debrecenben volt, ahol megjelent a koncertünkön Lukács Laci. Ott beszélgettünk arról, hogy talán zenélhetnénk együtt, aztán egy-két héten belül a Tankcsapda döntött, és mi lettünk a turné előzenekara.

Hogy viszonyult a - tulajdonképpen - Tankcsapdáért jegyet vásárolt közönség az általatok játszott nehéz fajsúlyú zenéhez ?

Sokszor olvastam, hogy a Tankcsapda közönsége nagyon kinyilvánítja a véleményét, ha valami nem tetszik neki. Az első koncerten - ez Esztergomban volt - egy teljesen tömött kis klubban játszottunk, és akkora buli volt, hogy az utolsó számot a technikusunk énekelte úgy, hogy a végén a közönség hátán megtett egy fél kört a teremben. Ezután több levelet kaptunk, hogy ilyet nem láttak még. Most kb. 36 állomásnál tartunk a koncerteket tekintve, és nem volt egyetlen negatív élmény sem.

Ezekből 5-6 buli anyagát felvettük, és a következő lemez multimédiás részére rá kívánjuk ezt másolni.

Az Élő Embert játszani miben különbözik a stúdióalbumtól ?

A kettő szorosan összefügg. A Tankcsapda turné alatt rengeteg levelet kaptunk, hogy a dalok úgy teljesednek ki igazán, ha élőben szólalnak meg. Így lesz igazán nehéz, mocskos hangulatú a dolog. Ezután néhány stúdiómagnót magunkkal vittünk, és rögzítettünk egy pár bulit, ezután akinek a visszafogottabb stúdióhangzás hiányzik, az az Embert játszani-t veszi meg, akinek pedig a dögös, húzós koncerthangzás kell, az Élő lemezt.

Balogh Tibor

2001. június 8.Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster