Mantra

Mantra 1

A zenekar '99 októberében rögzíti bemutatkozó EP- jét Ébredj fel! címmel, amely elismerő kritikát kap mind a közönségtől, mind a szaksajtótól. A címadó számról videó klip készül, mely a TV-ben is rendszeresen szerepel. A zenekar koncertezik az ország különböző klubjaiban, ahol mindig nagy feltűnést kelt az erőteljes megszólalással alátámasztott, pozitív energiától telített előadásmódjuk. A JUMP! tehetségkutató versenyen különdíjat is nyernek, pont ezért. Meghívást kapnak, és sikeresen szerepelnek a nyári nagy fesztiválokon (EFOTT, Hegyalja, Pepsi- Sziget).

2000 július- augusztusában a zenekar stúdióba vonult és rögzítette első nagylemezét, mely nyitószámához egy videó klip is készült. Szeptembertől új dobos kerül a csapatba: Bornemissza Gábor (ex- Vírus).

2000. október elején megjelenik az első nagylemez Embert játszani címmel. A fogadtatás kedvező, a zenekar híre nagyon gyorsan terjed. A november- december hónapokat turnézással töltik a Replika társaságában.

Ez az év a lehető legjobban indul: a Tankcsapda Agyarország 2001 Tour elnevezésű, közel negyven várost érintő turnéra indul február 9-én és vendégként a Mantrát viszik magukkal, amely együttműködés a lehető legnagyszerűbben alakult mindkét zenekar teljes egyetértésében.

A zenekar keletkezéséről, a rock & roll-tól való eltávolodástól, és a koncertek hangulatáról vallott őszintén Németh Jenő, a zenekarvezető basszusgitáros.

Mantra 2
Hol kezdődik a Mantra-sztori ?

1999 augusztusa óta létezik a Mantra. Én a '90-es éveket végigzenéltem különböző metálzenekarokban, majd egy néhány éve úgy döntöttem, leállok, és egyfajta tisztább, nyugodtabb életet akartam magamnak.

Mit értesz az alatt, hogy "tisztább életet" ?

Nem akartam szívni, nem akartam inni. Egyszerűen vonzódtam a tisztább életforma felé. A koncerteken állandóan ment a pörgés, a rock & roll feeling benne volt, és én egy idő után ezt már nem akartam.

A krisna-dolgot ezért nem egyszerűen hobbi szinten, hanem teljesen komolyan akartam csinálni, és itt ismertem meg a többi zenekari tagot. A gitárosunk például a '80-as évek egyik meghatározó underground (black metal) zenekarának, a Fantom-nak volt alapító és meghatározó tagja, és én elég jól ismertem a zenéjüket. Horváth Ákos pedig a munkahelyemre, egy vegetáriánus ételbárba járt enni, és őt pedig ott ismertem meg.

A legelején az volt a menetrend, hogy felvettünk egy öt számos demot, ezt már a Charlie házában lent a pincében - megnéztük, hogy 30 év alatt milyen hangtechnikát gyűjtött össze - kiválogattunk egy megszólalni képes összeállítást, és felvettük az anyagot.

Charlie jelen volt a felvételek alatt ?

Nem, ehhez csak annyiban volt köze, hogy az ő házának a pincéjében (és tulajdonképpen az ő technikájával) vettük föl.

Magát a zenét nem nagyon kísérte figyelemmel, de azért néha elhívtuk az Öreget, és meghallgattattuk vele a számokat, és Ő elmondta, hogy miként kellene változtatni.

Most egyébként az új lemezt ott veszik fel a pincéjében.

Ugorjunk előre az időben egy kicsit. Hogy kerültetek a Tankcsapda elé az Agyország turnén ?

Mantra 3
Lukácsot már régóta ismerjük. Még a kezdetek kezdetén kapott egyszer egy Mantra kazettát - Laci vegetáriánus, és egyszer egy debreceni vegetáriánus étteremben a krisnások adtak neki egy Mantra kazettát - és ez még a kezdetleges, nyers "Ébredj fel" felvétele volt, de a tűz, ami a mai napig jellegzetessége a Mantrának, az nyomot hagyott benne (aztán beszéltünk is erről).

Tavaly a Replika zenekarral már volt egy hosszabb (12 állomásos) turnénk, és az utolsó bulink Debrecenben volt, ahol megjelent a koncertünkön Lukács Laci. Ott beszélgettünk arról, hogy talán zenélhetnénk együtt, aztán egy-két héten belül a Tankcsapda döntött, és mi lettünk a turné előzenekara.

Hogy viszonyult a - tulajdonképpen - Tankcsapdáért jegyet vásárolt közönség az általatok játszott nehéz fajsúlyú zenéhez ?

Sokszor olvastam, hogy a Tankcsapda közönsége nagyon kinyilvánítja a véleményét, ha valami nem tetszik neki. Az első koncerten - ez Esztergomban volt - egy teljesen tömött kis klubban játszottunk, és akkora buli volt, hogy az utolsó számot a technikusunk énekelte úgy, hogy a végén a közönség hátán megtett egy fél kört a teremben. Ezután több levelet kaptunk, hogy ilyet nem láttak még. Most kb. 36 állomásnál tartunk a koncerteket tekintve, és nem volt egyetlen negatív élmény sem.

Ezekből 5-6 buli anyagát felvettük, és a következő lemez multimédiás részére rá kívánjuk ezt másolni.

Az Élő Embert játszani miben különbözik a stúdióalbumtól ?

A kettő szorosan összefügg. A Tankcsapda turné alatt rengeteg levelet kaptunk, hogy a dalok úgy teljesednek ki igazán, ha élőben szólalnak meg. Így lesz igazán nehéz, mocskos hangulatú a dolog. Ezután néhány stúdiómagnót magunkkal vittünk, és rögzítettünk egy pár bulit, ezután akinek a visszafogottabb stúdióhangzás hiányzik, az az Embert játszani-t veszi meg, akinek pedig a dögös, húzós koncerthangzás kell, az Élő lemezt.

Balogh Tibor

2001. június 8.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster