Mr Con. and the Bioneers Brave New World Orchestra: String Reality

(Menyhárt Jenő zenekara)

Mr Con. and the Bioneers Brave New World Orchestra egy new york-i húros hangszerekre épülő kamarazenekar /chamber orchestra/, amely nem ijed meg a rock zenétől. A rock zenekarokkal ellentétben azonban zenéjük nem egy stílusra épül, hanem az orkesztrális hagyományoknak megfelelően különféle stílusú műveket szólaltatnak meg.

A CD-n található olyan szám, amely folk zenére emlékeztető, egy gitár és ének hangszerelésben szólal meg, és olyan szám is, amelyben elektronikus dobok és dj /lemezjátszó/ hallható. A számok hossza is nagyon eltérő, fél perc és nyolc perc között mozognak. Ritmusvilágukat illetően is eltérnek a rock hagyományoktól, többször is kilepnek a rockzenében szinte egyeduralkodó négy-negyedes ritmusból és többször aszimmetrikus illetve poliritmikus számokat illetve részeket hallhatunk a CD-jükön. Nincs stílusuk. Ők maguk a stílus.

A zenekar nevében a Bioneers a bio és a pioneers /úttörők/ szavak kombinációjából született, ez Mr Con. a modern biológiában végbemenő forradalmi változások iránti érdeklődésének az egyértelmű jele. A Brave New World szavak Aldous Huxley Brave New World /magyarul Szép új világ/ című könyvére utalnak. Az Orchestra szó pedig arra a már fentebb tárgyalt tényre utal, hogy az együttes nem a /rock/zenekarok, hanem az orkesztrák hagyományát tekinti sokkal inkább magáénak.

A CD címe /String Reality/ is tudományos vonatkozású, a modern fizikában az einstein-i Relativitáselméletet és a quantum fizikát egyesíteni, és így az összes ismert fizikai jelenséget egyetlen elmélettel magyarázni próbáló elméletet angolul string theory-nak /húr elméletnek/ nevezik, a string reality pedig magyarul húr valóságot jelent. Ha a string theory hipotézisei kiállják a valóság próbáját, akkor nemcsak a Mr Con. and the Bioneers Brave New World Orchestra zenéje, hanem az egész univerzum, pontosabban a teóriából következő multiverzum is húrokra épül.

A CD dramaturgiai szerkezete a 2001 Űrodüsszeia című film illetve könyv felépítésére utal. Míg az első hét dal jelenkori életünkkel kapcsolatosak, a nyolcadik számban /a 2001-Technology is Power címűben/ a 'Sticks thrown high turn into skyrockets ripping through the air" /A dobverők magasra repülnek, rakétákká változnak, és keresztül hasítanak a levegőn/ egyértelmű utalás a 2001 Űrodüsszeia című filmben való áttünésre, amikor az előemberek feldobják botjaikat és azok rakétákká változnak, a néző pedig hirtelen a jövőben találja magát. Hasonló módon a CD-n a fentebb említett sorok elhangzása után a dobokat elektronikus dobok váltják fel, ezzel egyidejűleg az énekben gépies hangon elhangzik egy sor 'Technology is power' /A technológia hatalom/ és ettől fogva a dalok szövegei a jövőben játszódnak.

2002. február 5.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster