Sepultura - Környezetvédő rockerek

Sepultura

Ma már a pop-és rocksztárok nagyon ritkán emelik fel a szavukat az őserdőkért. Évekkel ezelőtt Sting vitte a zászlót, hogy az esőerdőkre, az Amazonas-menti dzsungelekre, s az ottlakók nyomorúságos életére felhívja a közvélemény figyelmét. Napjainkban azonban ő is, a nemzetközi sztárvilág többi képviselői is mással vannak elfoglalva, s a régi eszmék lassan feledésbe merülnek.

Sepultura
Egy Sao Paulo-i rockbanda, a Sepultura azonban most ismét bedobta a köztudatba a témát, s a négy rocker - akik korábban nem éppen erről voltak híresek - Nation című albumuk megjelenése kapcsán visszahozták a köztudatba a pusztuló esőerdők ügyét, azt hirdetve, hogy a természet és az ember képes békés egymás mellett élésben létezni.

"Természetesen tudjuk,hogy mindez utópia - nyilatkozta Andreas Kisser gitáros, zenekarvezető -, de ha az ember nem álmodik, akkor az életben soha semmi nem fog megváltozni."

Sepultura
A Sepultura-nak az elmúlt években nagy szüksége volt az ilyen álmokra. A kilencvenes évek egykori sikerbandájának a szekere ugyanis az előző évtized vége felé bizony elakadt. Max Cavalera énekes kiválása (aki azóta a Soulfly frontembere) alapjaiban rengette meg a zenekar helyzetét, hiszen a Sepultura a csúnya válást követően évekig nem talált magára. Kisser szerint a válságot nemcsak emberileg volt keserű megélni:" Max-szal négy éve egy szót sem váltottam.Talán majd később, ha egy napon túl tudom tenni magam a történteken. - mondja, aligha véletlenül. A Sepultura eleinte sehogyan sem, majd csak nagyon nehezen tudta pótolni a korábbi frontemberét. Az első, az amerikai Derrick Greennel felvett albumukat nem is fogadták jó szívvel a rajongók, s akkoriban úgy tünt, hogy a Sepultura csillaga végleg leáldozott.

Sepultura
De a zenekar mégis meg tudott állni a lejtőn, s az új albumuk elkészítésekor nagyon összeszedték magukat. A Nation ismét egy igazi, dinamikus metal-album, pont olyan, amilyenre a zenekar közönsége várt. - Megkértük Derricket, hogy költözzön át Braziliába - magyarázza a siker titkát Kisser. - Nagyon fontos volt, hogy emberként és zenészként is közel kerüljünk egymáshoz, hogy az a sajátos összetartozásérzés,ami mindig is jellemezte a zenekart és a rajongótáborát, létrejöjjön ismét.... Csak úgy tudtuk megteremteni a "sepulnation" új koncepcióját, hogy a bandám belül megtaláltuk ezt a kívánatos közös hangot.

Az új lemezt hallgatva, úgy tűnik, a Sepulturának valóban sikerült visszatalálnia a régi zenekari hanghoz, s a "hazafias téma" felvállalásával most image-ben is pozítív töltetet adtak a karrierjüknek. "Lehet, hogy mindez még az esőerdőkön is segít?! - mondja Kisser ironikusan, arra utalva, hogy végsősoron azért a Sepultura mégis csak igazi metálbanda marad. S alényeg: az új évtiedben is - marad!


Kapcsolódó linkek:

http://www.sepultura.com.br

2001. április 18.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster