U2: All That You Can't Leave Behind

U2
Merre mész tovább, ha már felértél a csúcsra? Miután gigantikus, gyümölcsökkel teli, óriási színpadokon álltál, a szellemiséget beárnyékoló fogyasztói társadalom-szemléletről írtál operai, kvázi techno dallamokat, napszemüveggel ajándékoztad meg a Pápát? Miután a művészetet és a politikát is összekapcsoltad már?


Csak egy felé lehet menni. Hátra, vissza a zenéhez.

A U2 egyszerre a világ legjobb és legszánalmasabb zenekara. Az 'All You Can't Leave Behind', a kilencedik lemez készítése közben a hírek szerint nagy volt a határozatlanság. Sokkal tovább tartott az elkészítése, mint várható lett volna, de valószínű ez lett a legelőremutatóbb, legőszintébb albumuk. Félre a kísérletező ambíciókkal, a nagy ötletekkel.

Vissza a csengő gitárokhoz, a sztratoszférikus szintetizátorhoz, - és a legjobb - a dallamokhoz. A '... Leave Behind' elég modern ahhoz, hogy újszerűen szóljon, de elégge visszanyúl a '... Joshua Tree' napjaiig is, hogy úgy tűnjön, mintha tökéletes kört írtak volna lenne.

Semmi rizsa a lemezen, tiszták a sorok. Inkább a kifinomultságában, mint extravaganciájában van a szépsége. Merész mutatvány azoktól a zenészektől, akik a zenetörténet leghiperbolikusabb pillanataiért felelősek.

Laza optimizmussal teli a 'Beautiful Day'. Legalább annyira bemutatása Bono friss, tiszta énekhangjának, mint kifejezése a legfontosabb központi témának, miszerint keressük és találjuk meg a tisztaságot, miután leküzdöttük az akadályokat. A jól bevált, ismert U2-hangzás (Edge stílusjegye, a gitárhangzás a 'Walk On'-ban és az 'Elevation'-ben) mellett sok érdekes meglepetéssel is találkozhatunk. Dusty Springfield soul-pop szelleme idéződik meg a 'Stuck In A Moment You Can't Get Out Of'-ban. Az 'In A Little While' a korai Rolling Stones funky blues rockját éleszti újjá. A 'Wild Honey' tisztára alt-country. Habár ezt a lemezt olyan emberek készítették, akik már jócskán benne vannak a férfikorban, a dalok mereven visszautasítják, hogy a zeneszerzők fásultak lennének.

Ez a mai U2, s vannak benne pillanatok - nevén nevezve a 'Peace On Earth'-, amikor Bono idealizmusa már szentimentalizmusba csap át. És csak úgy, mint minden kellemes, egyszerű dolog, az 'All That You Can't Leave Behind' is unalmas néhol.

Merre tartasz, ha már elérted a csúcsot? A U2 egyszerűen még tovább lépett.Persze a napszemüvegek szorosan a helyükön, irány a kék ég!

2000. november 29.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster