Roddy Radiation Byers - Rockabilly + Ska = SKABILLY

A 90-es évek eleje óta a zenei stílusok közötti határok mindinkább elmosódnak. Egyre meghökkentőbb fúziók születnek a stúdiókban, néha egészen extrém dolgok. Legtöbbször viszont pont ez az, ami miatt népszerű lesz egy ilyen anyag, hiszen az újdonság erejével hat. Ilyen lemezt adott ki a rockzene számos területén nagy öregnek számító Roddy Radiation Byers.

Már az album borítójából látja az érdeklődő, hogy nem egyszerű lemezt tart a kezében: jamaikai zászló kombinálva déli lobogóval. (Nem kell semmi rosszra gondolni, a déli-zászló a rock&rollt és a countryt jelképezi.) Az album címe: Skabilly Rebel (The Roddy Radiation Anthology). A korongon a reggae, ska, rock&roll, country és egyéb stílusok igényesen megszerkesztett, feelinges ötvözetét hallhatjuk.

Roddy Radiation Byers egy felettébb érdekes, kiélt arcú öreg rockabilly faszi, aki rajong a new orleansi, régi jazzért és bluesért. Ezenkívül nagy szerepet töltött be a '70-es, '80-es évek brit ska-zenei életében. A helyi coventry-i The Wild Boys nevű ska-bandában kezdte az ipart, mielőtt csatlakozott volna még ma is nagy népszerűségnek örvendő, már történelemnek számító The Specials-höz. Játszott még két másik híres helyi zenekarban, a Tearjerkersben és a Bonediggersben, majd visszatért az újraformálódott Specials-höz, és ott volt nagyon sokáig szólógitáros. Ezután rengeteg rock, ska, blues és más formációkban tűnt fel az évek során. 2000 júliusában a Specials-szel abbahagyták a koncertezést és azóta írói ambícióit éli ki, valamint 3 helyi zenekarban pörög (Skaboom, Splitters, Starlight Junkies).

Az album anyagával már turnézott Anglia-szerte, idén nyáron indul világkörüli körútra. A zenei anyagot a régi zenekaraival vette fel (The Bonediggers, The Tearjerkers) és a The Raiders-szel.

A tracklista:

1)Desire -The Bonediggers
2) What's The Matter -The Tearjerkers
3) Hook, Line and Sinker -The Bonediggers
4) Bonediggin' -The Bonediggers
5) Blues Attack -The Bonediggers
6) All Over Now -The Specials
7) The Man With No Name -The Raiders
8) Tears In My Beer -The Tearjerkers
9) Lorraine -The Tearjerkers
10) Judgement Day -The Bonediggers
11) Doldrums -The Raiders
12) Don't Drive Me -The Tearjerkers
13) Heartbreak City -The Raiders
14) Black Leather Jacket -The Bonediggers
15) Nothing Lasts Forever -The Tearjerkers
16) Fallen Angel -Roddy & Mark Byers
17) Blue Angel -Roddy Byers
18) Dream World -The Tearjerkers
19) Reckless Romance -Roddy Byers
20) Dixie Ska -Roddy & Mark Byers

Ha valaki valamilyen úton-módon hozzájut ehhez a lemezhez, biztosan nem bánja meg, bár kis hazánkban nem sok esélye van rá. Ha ez nem jönne össze, akkor sem kell elkeseredni. Ha minden kötél szakad, akkor marad az egyik legnépszerűbb, de illegális módja a zenei anyag megszerzésének (vagy pedig vegyük meg mérgünkben a legújabb Kozsó lemezt). Jó vadászatot! Ska foreva!

Biró "Lio Getz" Zoltán

2001. március 9.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster