Creation Records: International Guardians Of Rock’n’Roll 1983-1999

Egy percnyi hallgatás az eltávozottak emlékére. Mikor tavaly a Creation Records végső elszámolásához érkezett, akkor következett be az indie műfaj halála is. Mikor a Primal Scream legutóbbi kislemeze megjelent, az indie-pop tánca a nagy időkkel szépen és véglegesen befejeződött. Allen McGee most leszedett két CD-nyi számot a nagy fáról, amelyek lehetnének saját kedvencei is, de tükrözik karierrje csodálatos pillanatait is. Élete tényleg nagylábon zajlott: mikor épp nem Tony Blair-rel lazult, akkor megbolondult a rave műfaj döngéséért, és kiadójának irányítási stílusa is inkább személyes dologként volt felfogható. Kiadója egy műdarab volt és ez volt a művészete is.

És hát nem jól csinálta? A Guardians… tartalmaz néhány igazán klasszikusnak számító darabot -Primal Scream groovy Loaded-je, The Jesus And Mary Chain félelmetes Upside Down-ja, a Teenage Fanclub The Concept-je, a Super Furry Animals The Man Don’t Give A Fuck-je csupán csak néhány a lemezen szereplő számok közül. Ezek közt a himalájai csúcsok közt megtalálhatóak olyan csomók amelyek összekötik a számos stílust amelyben McGee-nek benne volt a keze. Van itt Slowdive, Swervedriver és Ride, valamint Meat Whiplash, Jasmine Minks, BMX Bandits stb.

A hajlam, hogy a haverokkal is kössön lemezszerződést ugyancsak képviselve van: Joe Foster a Mary Chain I’ll Follow You Down-jával, Ed Ball-nak két száma, viszont McGee saját együttese a Biff Bang, amely legalább két kitünő kislemezért felelős sajnos hiányzik.

És hát természetesen itt van az Oasis is. Hogy a Gallagher testvérek híressé tették vagy szétrombolták a Creation-t az a pop-történészek dolga lesz megtudni. Az Oasis mega-sikere McGee apokalipszise lett. A Definitely Maybe utáni években McGee pezsgő locsolás közepette elég gyenge együtteseket szerződtetett, amelyeknek nevei említésre sem méltóak.

De végül is legalább volt ambíciója. A tény az, hogy a Guardians… úgy mutatja be az utóbbi 16 év brit zenéjét, ahogy az tényleg megtörtént, már magában egy tiszteletre méltó cselekedet.

Hallgasd és csodálkozz. Ehhez hasonlót biztos nem hallassz soha többé.

2000. január 21.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster