Eleven Hold – Három percig

Az Eleven Hold kisebb kiadói harcok után végül úgy döntött „egyedül” folytatja, így a második album beharangozó kislemeze, a Három percig már saját kiadásban látott napvilágot. Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy a színvonal csökkent volna. Sőt! A zenekarral az a Lepés Gábor dolgozik a Leszálltunk, hogy felférj című albumon, akinek neve Ákos és Pierrot révén a magyar könnyűzenét kedvelők között biztosan ismert. Az őszi megjelenésig az érdeklődőknek be kell érniük egy maxival, ami azonban tartogat meglepetéseket. A korlátozott példányszámban kiadott korong a www.elevenhold.hu-n rendelhető meg.

A címadó dal nem csak három verzióban, hanem klip formájában is helyet kapott a maxin, ami hazánkban sajnos nem vált még hagyománnyá a zenekarok között. A választás jó volt, mert a Három percig nem csak zenéje, hanem dalszövege miatt is a rádiók kedvencévé válhat. „Ne tekerd át! Ez egy jó műsor, ha ezt a dalt is játsszák…” Persze szó sincs holmi üzleti fogásról, Nap őszintesége számos alakban (versek, daltörténetek) tetten érhető a zenekar honlapján.

A Fekete Anemona egy másik oldalát mutatja meg az Eleven Holdnak. A lassú dalról Nap így ír: „Az anemona szó a szellőrózsa latin rendszertani nevének egy része. Ez egy fehér szirmú, kedves, illatos, magvairól pehelydunnával gondoskodó virágocska. Hamvas Béla írta Babérliget-könyv című kötetében, hogy minden férfiban ott él a tökéletes nő képe és ezt a képet vetíti rá arra a nőre, akire úgy véli, hogy ráillhet. (A tökéletességet csak adni lehet; elvárni, elvenni nem.) Végső konzekvenciaként megállapítja, hogy ilyen nő nem létezik, mert az ember alapban önző és kirekesztő lény. Mégis mindenki hiszi, hinni akarja és így csalja meg magát. Az én mesebeli Anemonám nem egyszerűen szellőrózsa. Ő fekete szirmú. Fényt áhít, kutat, forr a keze és tündököl a szeme. Neki írtam ezt a dalt.” A többit meg hallgatás után átérzi az ember… írni az ilyen dalokról nem nagyon lehet. Tipikusan az „ezt hallani kell” kategóriába sorolnám.

A kislemez másik érdekessége a klip után a Köszönd meg szépen. Ez a dal ugyanis még a Hetes Körzet idején született. A szöveg több-értelműsége már akkoriban is foglalkoztatta a hallgatóságot. Egyesek a szex, mások a drog központba állítására szavaztak. Most ismét mindenki elgondolkozhat. Ez igazi csemege a maxin, amely emléket állít a zenekar fiatalon elhunyt gitárosának, ifj. Marosi Sándornak.

Ujvári Barbara


Kapcsolódó linkek:

www.elevenhold.hu

2002. július 4.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster