Nagy Sziget Könyv – Tíz év HÉV

A hazai kulturális élet egyik sarokkövéről, az európai színtéren is ma már kiemelkedő jelentőségű mulikulturális rendezvényről, a Sziget Fesztiválról a napokban jelent meg az eddig legátfogóbb képet rajzoló könyv. A Nagy Sziget Könyv címmel a Crossroads Records gondozásában megjelent művet szerzőként Jávorszky Béla Szilárd, a Népszabadság újságírója jegyzi.

„Ez a könyv a tizedik Szigetről kifordulva az elmúlt kilenc évet igyekszik minél több irányból megragadni, annak legfontosabb eseményeivel, jelenségeivel, vetületeivel. Hogy miként indult el ez a kezdetben bájos történet, miként váltott véresen komollyá, különösen az elmúlt három évben; hol a helye ennek az egy hét együttlétnek a külföldi és hazai fesztiváltörténelemben; milyen technikai, infrastrukturális és egészségügyi hátteret igényel; mit lát a biztonsági főnök, az ifjúságkutató, a kommunikációs részleg és a fellépő művészek szeme; milyen sztárok, sztorik, szteroidok kötődnek hozzá; meddig jöttek a személyes kedvencek és mikortól indult be a szavazógép; hogyan hullámzott a Sziget és a politika kapcsolata; miként épül ki szép lassan a Sziget “birodalom”, legyen szó gazdaságról, rendezvényekről, médiáról; mikor, mit, milyen előjellel írt a sajtó, és mit ír ma hét prominens, a Szigetet a kezdetektől végigélő, számomra hiteles kolléga.”- írja a szerző a könyv előszavában.

Így tehát megszólal a könyvben a szervezőiroda számos korábbi és jelenlegi munkatársa, képet kapunk a rendezvényről a szociológus, a biztonsági főnök, az ügyeletet adó orvos szemszögéből. Megtudhatjuk, hogyan vélekedik a Szigetről - többek között - a „tankcsapdás” Lukács László, a „kispálos” Lovasi András, az „animás” Prieger Zsolt és szubjektív szösszeneteket olvashatunk – szintén a Fesztivál kapcsán – Féderer Ágnes, Grandpierre Attila, Marton László Távolodó, Para-Kovács Imre, Sebők János, Szilágyi Szilvia (Sisso) és Uj Péter tollából. A Nagy Sziget Könyv mindezeken túl számos fotó illusztrációval és a korabeli sajtó egy-egy vonatkozó cikkével idézi az elmúlt tíz Szigetet, ahol - az író szavai szerint - „megtalálja mindenki azt, amire vágyik, legyen szó szakadt punkról, köldöknéző bölcsészről vagy szórakozni vágyó bankvezérről.”

Jávorszky Béla Szilárd újságíró, szerkesztő. A Magyar Rádió zenei és ifjúsági főosztályán kezdte, majd dolgozott a Magyar Hírlapban, az Új Magyarországban, 1996 óta a Népszabadság kulturális rovatának munkatársa. Fő szakterülete a rock-, a folk-, a dzsessz- és a kísérleti zene, doktori disszertációját zeneszociológiából írta. Nemrég az ő fordításában jelent meg a Blues egyik alapvetése, Paul Oliver: A blues története c. műve. A Nagy Sziget Könyv első önálló kötete.

A Nagy Sziget Könyv november 4-től kapható a könyvesboltokban.

296 oldal

200 fotó, köztük 32 színes

Ára: 2.600 Ft.

2002. november 4.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster