Heaven Street Seven: Dél-Amerika

Az idei év tavaszán megjelent Heaven Street Seven albumról, a Kisfilmek a nagyvilágból című nagylemezről eddig kimásolt kislemezeket, az Éjszakát és az Ezutánt most egy újabb követi, az aktuális HS7-album talán legviccesebb, legslágeresebb, legkedveltebb és legsajátosabb dalával.

A Dél-Amerika fülbemászó melódia, félúton a régi kabarék táncos-komikus kupléi és a mai popdalok világa között, a zenekari hangszerpark mellett zongorával és trombitával. A Dél-Amerika jóféle békebeli sláger, mert aki egyszer meghallja, az másodszorra már dúdolja a dalt, harmadszorra meg talán már táncra is perdül. A kislemezen a Dél-Amerika album verziója mellett, a szám egy érdekes remixe, valamint a Kisfilmek… albumon hallható A régi nóta című szerzemény két remixváltozata is hallható – előbbit a zenekar billentyűsének ZIL nevű elektro-projektje, utóbbi kettőt a zenekar gitárosa, Balczer Gábor készítette.

A dal refrénjét (Fiam maga kifogta Délamerikát/ egy ilyen kislánnyal csupa derű a világ) bizony az élet írta. Valamikor 2001 tavaszán a HS7 énekese, Krisztián szíve akkori hölgyével kilépett házuk ajtaján, ahol egy meglehetősen ittas idős úrba botlottak, aki csak ennyit mondott a Krisztián oldalán sétáló lány láttán: „Fiam maga kifogta Délamerikát, gyönyörű ez a kislány”. A téma, ugye, az utcán hever, de legalábbis szembe jön…

A Dél-Amerika című szám klippjét az országszerte megjelenő Est-lapokból, a Pesti Estből és társaiból ismert pécsi Gróf Balázs képregényrajzoló készítette, aki ezelőtt már produkált klippet a nem kevésbé kiváló Persona Non Grata zenekarnak. Miért lett rajzfilmes, animációs a klipp? A zenekar tagsága úgy gondolta, hogy egyfelől ez a megjelenítés adhatná vissza a dal korok közt oda-vissza bukfencező, múltat és jelent egyszerre idéző zenei hangulatát, a dal irónikus, tréfás szöveg- és zenei világát, másfelől pedig ez a forma (mármint az animáció) még nem mindennapos a hazai zenei színtéren, így aztán az egyszerre lehet érdekes, szórakoztató és kísérletező. A klipp egy furcsa, kicsit bénácska, ám feltétlenül kedves pár furcsa kalandjai néha furcsa, de legalábbis furán megformált színhelyeken, kocsmában, szellemvasúton, parkban, itt, ott meg amott, miközben a zenekar tagjai is felbukkannak egy-egy szituációban.

Jó nézelődést!


Kapcsolódó linkek:

www.hs7.hu

2003. február 27.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster