Ákos – Andante DVD

Rendkívül nehéz, talán egyenesen lehetetlen elfogultság nélkül írni Ákos Andante DVD-jéről, pláne úgy, ha az ember már élőben is látta a jubileumi akusztikus koncert sorozat egy-egy előadását. Ráadásul többször is.

Folyton emlékeztetnie kell magát arra, hogy most a korongról ír, és nem a koncertek hangulatát kell elemeznie, nem a zenekar tagjainak hozzáállását kell méltatnia hosszasan. Pozitívan.

Mennie kell, hiszen már számos alkalommal sikerült, hidegen, tényszerűen leírni, hogy a felvétel micsoda csúcstechnikával készült, hogy hány milliót költöttek a különleges effektusok kivitelezésére, hogy micsoda hang és képminőséget értek el, és hogy az egész úgy, ahogy van, egyedülálló.

Az Andante DVD esetében ez nem működik, a rutin csődöt mond.

Ákos lassan a nagy öregek közé tartozik, legalábbis, ha azt vesszük, hogy manapság már nem szokás három évnél tovább maradni az élbolyban. Elcsépelt, ám annál igazabb, hogy ő már elkényeztetett bennünket azzal, hogy mindig a lehető legtöbbet hozza ki magából és munkatársaiból – jelen esetben a hang- és videóanyag készítőiből, plusz azt is tudjuk, hogy kiváló zenészeket halászott össze magának, így nagy baj már eleve nem lehet egy koncertfilmmel. (Persze ez sem teljesen igaz, mert láttunk már fantasztikus muzsikusok kreálta borzalmat.)

Ákos csapatát kiváló zenészek alkotják, akik ráadásul szemmel láthatóan élvezik is, amit csinálnak. Fülig érő szájjal, vigyorogva, görcsök nélkül, felszabadultan játszanak, időnként összekacsintanak, humorizálnak, és ez ugyanúgy igaz a vonós-lánycsapatra (Andante Strings), akik egy egészen más világból érkezve tökéletesen olvadtak a normál esetben lánctalpas rockerekhez (állítólag még idegösszeroppanást sem kapott senki közülük!), és igen, rajtakaptam őket néhányszor, amint a „túloldallal” paroláznak (lebuktatok, lányok!)…

Akárhogyis, élvezet nézni őket, az örömzenélésüket, és ez manapság nagyon ritka.

Azt mondják, a dalok akkor bizonyítják a legjobban értéküket, ha egy szál akusztikus gitárral, a tűz köré telepedve is ugyanolyan hatásosak, mint egy csörömpölő rock színpadon. Igaz, Ákos tábortüze jóval nagyobbra sikerült, de a nótái akkor is kiállták a próbát. Időtlen-időállók, erőtől duzzadó, szenvedélyes dalok, amelyeknek az intimebb, személyesebb környezetben még markánsabbak lesznek, és a lenyűgöző vonóskarnak köszönhetően egészen feltöltődnek.

Hogy magáról a DVD-ről mit lehetne, vagy mit kell még megemlíteni, nem tudom, de nem is ez a lényeg, itt nem az extrák (amivel jócskán meg van ám pakolva a korong – úgyis, mint dokumentumfilm a koncert-sorozatról, fotók, dalszövegek és egy rejtett videó) dominálnak, hanem a zene.

De az nagyon.

Az Andante DVD tartalma:

• koncertfilm (90 perc)

• exkluzív 40 perces dokumentumfilm az Andante-turnéról

• fotógaléria közel 1000 (!!!) képpel

• interaktív, animált menük 5.1-es hanggal

rejtett videó

Hang: • hi-fi sztereó hangsáv

• Dolby Digital 5.1-es hang

• DTS-hang

Felirat: magyar (dalszöveg-feliratozás!)

Képarány: anamorph (szélesvásznú) kép

• a DVD-9 tárolókapacitásának maximális kihasználásával elért lehető legjobb kép- és hangminőség


Kapcsolódó linkek:

www.akos.hu

2003. december 1.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster