Tátrai - Orszáczky lemezbemutató koncert

Syrius koncert

Margitszigeti Szabadtéri Színpad - 2001. szeptember 7. este 7.00 óra

(esőnap: szeptember 8.)

Tátrai - Orszáczky lemezbemutató koncert - este 7.00 óra

Tátrai Tibor - gitár

Jackie Orszáczky - piccolo basszus, ének

David Symes - basszusgitár

Hamis Stuart - dobok

James Greening - pozan

Tina Harrod - ének

Tátrai Tibor ez év februárjában Sydney-ben elkészítette első külföldi lemezét régi barátjával, Jackie Orszáczkyval. A Megaphone Stúdióban kizárólag analóg technikát alkalmazva vették fel az anyagot. Tibusz és Jackie szerint az analóg technika során a hangzás nem mesterkélt, közelebb áll a színpadi megszólaláshoz, a hangszerek kicsengései gömbölyűbbek és teltebbek. Mindez fontos egy olyan zenekari felállásnál, ahol a ritmusszekcióban a basszus mellett a piccolo basszus is szerepet kap, illetve a billentyűs hangszereknél a hammond orgona nyomatékosan körülöleli a többi hangszert. A lemez Jackie jelenlegi angolszász groove stílusát ötvözi Tibusz rhythm and blues világával.

Tibusz és Jackie közös lemeze Ausztráliában is kiadásra kerül szeptemberben, a magyarországi megjelenéssel egyidőben.

A lemez magyarországi forgalmazását a koncert készíti elő, amelyre Jackie zenekarával együtt érkezik Budapestre az ausztrál kontinensről.

Jövő év januárjában Tibusz visszarepül Sydneybe, hogy a lemezt koncertturné során ott is népszerűsítsék Jackievel.

Syrius koncert - este 9.00 óra

Jackie Orszáczky - piccolo basszus, basszus gitár, ének

Ráduly Mihály - fuvola

Pataki László - hammond orgona

Veszelinov András - dobok

Tátrai Tibor - gitár

A legendás Syrius együttes, amely 1974. óta nem lépett színpadra, 2001. szeptember 7-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon koncertet ad. A koncert megszervezése mintegy négy évi munka eredménye, aminek elsősorban az az oka, hogy amikor a Syrius együttes zenészei 1974-ben elhagyták Magyarországot, eldöntötték, hogy soha többet nem játszanak együtt, mert nem kapták meg azt a megbecsülést az ország kultúrpolitikai vezetőségétől, amit megérdemeltek volna. Az akkori politikai és szakmai nyomás, amely a tagokra nehezedett, az együttes szétesését eredményezte annak ellenére, hogy a Syrius zenekar a magyar és a kelet-európai rock-történetben elsőként koncertezett egy éven keresztül angolszász nyelvterületen (Ausztrália) mint saját zenét játszó együttes, amely abban az időben teljesen progresszív és egyedi stílusjegyeket tudott felmutatni.

1971-ben kelet-európai zenekarként elsőként jelentettek meg angol nyelvű lemezt (Az Ördög álarcosbálja). Nem kívánatos sikerük miatt a kultúrpolitikai vezetőség háttérbe szorította őket, nem riadva vissza olyan intézkedésektől sem, hogy a névre szóló angliai és amerikai felkérésekre - letagadva őket - más együtteseket küldjenek. Míg az országban a táncdalfesztiválokon befuttatott bugyuta szövegű és egyszerű zenei világgal rendelkező együttesek töltötték fel a könnyűzenei palettát, addig a Syrius progresszív zenéje és az itthoni állapotokat tükröző szövege (Széttört álmok) üzenete miatt csak klubszinten létezhetett. A zenekar fúvósa, Ráduly Mihály 1973-ban a Montreaux-i jazz-fesztiválon szólistaként elnyerte a fődíjat, de a Syrius együttest ért attrocitások miatt New York-ba disszidált és végleg letette hangszerét. A zenekar másik két meghatározó zenésze, Orszáczky Miklós hasonló okokból kifolyólag Sydney-be, Pataki László pedig Bécsbe távozott.

A Syrius együttes felbomlásával olyan zenészeket veszített el az ország, akik 1969. és 1974. között a szakma és az igényes közönség által megszavazott legjobb és legkedveltebb egyéniségei voltak.

A több éves folyamatos érkeklődés alapján úgy gondolom, hogy a legendás Syrius zenekar zenéjére ismét szükség van - még annak a generációnak is, amely csak hírből hallott róluk.

2001. szeptember 3.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster