Szemtelenül ötletes rock

A Láma Dalai

A rock örök. Ebben a kijelentésben összezsúfolódik a Led Zeppelin és Marylin Manson, a Rolling Stones és az Aerosmith, a Green Day és a Tankcsapda… Esszenciálisan a rock nem más, mint zenei szintézis, ritmika és tonika, fajsúlyos és szívmelengetően eredeti dallamok olyan szövegvilággal, amely talán az időközönkénti nyersességével esetleg riasztó lehet, de rólunk, emberekről szól. Arról, ami jó, vagy arról, ami fáj (de azért jó)…

Az Első Mantra - Borítófedél
Sokszor hallunk kezdő, amatőr zenekarokról. Rohanó és egyre inkább embertelenné váló világunkban szinte menekvés a fiatal generációnak, ha hangszert kap a kezébe, és egy-egy kölcsöngarázsban, műhelyben, valami fűtetlen, használaton kívüli helyiségben általuk és nekik megszületik a csoda. Mert kérem a zene csoda, valami megfoghatatlan módon vonzó orgánum, a nyugalom és a kikapcsolódás eszköze.

Akikről itt szó van, nem kezdők már, és nem is amatőrök, a szó eredeti jelentését tekintve. Egy nagy kiadó ostoba, és beszűkült látókörű A & R menedzsere nagy valószínűséggel nem állna szóba velük, mert nem hallott róluk Krisz Ruditól, vagy a Romantic zenekartól, vagy Soltész Rezsőtől. Ennek ellenére A Láma Dalai dinamikus, eredeti és ötletes rockzenében utazik, szemtelenül fiatalok, és vérlázítóan jók.

Egyik első koncerten

Más tagokkal és más néven már 4 éve játszik együtt ez az érdekes nevű kiskunfélegyházi rockzenekar. Hallhattuk már őket Blitzer, Helter Skelter, Rovarock márkanéven is, amely zenekarok összeállítása és programja a múlt kegyes homályába vész, hiszen szinte "belterjes" rock volt ez, olyan mikrokultúra, ahol mindenki ismert mindenkit. Egy alakalommal ”Gyuri és a férgek” –ként konferálta fel őket a zenekar barátja, aki a hangosításért, keverésért felelt, mely történet magában foglalja a lényeget: az önfeledt muzsikálás és a frenetikus hangulat sokszor név nélkül is elérhető...

Koncertjeiken a közönséget kérték meg, hogy találjon ki nekik egy megfelelő, hozzájuk illő zenekarnevet, és ennek megfelelően kb. 1,5 éve egy vendéglátói egység, mely italmérési engedéllyel is rendelkezett, adódott helyszínként a névadóra. Ezen alkalom óta viseli a kvartett ”A Láma Dalai” nevet. Másfél éve a zenekar négy tagja is ugyanaz:

Próbál a Láma Dalai
Buchholz Gyuri (Buci) – gitár,

Vereb János (Q. Jani) – ének,

Seres Zoltán (Sör) – basszusgitár,

Biró "Lió" Zoltán – dob.

A zenekart kiegészíti még három, most már állandónak mondható tag is, akik részvételével jóval színesebb, jóval eredetibb előadásokat produkálnak:

Tóth Ákos (Tótáki) – szaxofon,

Csányi László (Lacika) – szaxofon és

Csonka Péter (CsonkaPé) – vokál (aki a zenekar korábbi énekese volt).

A Láma Dalai - A fiúk
Koncertjeiken saját számokat és feldolgozásokat vegyesen szerepeltetnek. Stílusuk igen széles skálán mozog. Hard rockos, hard core-os riffek, szaxofonos, ska-s betétek ugyanúgy megtalálhatók számaikban, mint a punkos kvinttologatás és a ritmusos igényesebb rockzene. Ez nem azt jelenti, hogy a keményebb könnyűzene professzoraival van dolgunk, hanem azt, hogy az együttes tagjai igen széles zenei műveltséggel rendelkeznek, amely ismereti szint magával vonja azt, hogy valóban széles spektrumát fedik le a rockzenének, hiszem amit az ember megismer és megszeret, idővel az ízlésének kialakításában nagy szerepet kap.

2001 márciusának közepén saját számaikból hetet kiválasztottak és felvettek egy demo-anyagot, amit augusztus végén sikerült kiadniuk szerzői kiadásban, ugyancsak önerőből ”Az Első Mantra” címmel. A felvételt Budapesten a Coda Stúdióban készítették el 5 nap leforgása alatt.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy hol láthatja-hallhatja a nagyérdemű a kvartettet. Rendszeres fellépéseket vállalnak Kiskunfélegyházán és környékén, de úgy vélem, hogy bárhol megállják a helyüket.

Próba mindhalálig
A zenekar neve és a lemez címe ne tévesszen meg senkit. Itt nem keleti zenéről van szó, és nem meditatív szitár nyávogásról.

Hamisítatlan, időközönként zúzós, de jól fogyasztható rockzene a Láma Dalai muzsikája, és biztos vagyok abban, hogy ha nem söpri el őket a pénztelen és embertelenül kemény világ, a nősülés rémisztő Moloch-ja, és más egyéb természetes veszély, akkor minden bizonnyal hallunk még róluk…

Koncertszervezés, információ:

Vereb János 06-70/2342056

Buchholcz György 06-70/2144936

Biró Zoltán 06-20/3743814; lijo@index.hu

Balogh Tibor


Fülelő:

A Láma Dalai - Amikor...  
A Láma Dalai - ESC  
A Láma Dalai - Nézz mélyen önmagadba  

2001. október 28.



Click to Visit


FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster