Budapest Klezmer Band

2002. június 21. Budai Parkszínpad

A Budapest Klezmer Band ma Magyarország legismertebb és legnépszerűbb klezmer zenekara. Állandó külföldi szerepléseik mellett június 21-én este nyolc órától játszanak a hazai közönség előtt.

A koncerten vendégként közreműködik Dunai Tamás népszerű színművészünk is.

A Budapest Klezmer Band-et Jávori Ferenc alapította 1990-ben, akkor még Budapester Klezmer Band néven. A zenekar vezetője azóta is Jávori, aki egyben komponistájuk is. Munkácson, Ukrajnában gyűjtötte a legtöbb zenei tapasztalatot, egy zsidó közösség utolsó élő tagjaitól, ahol a klezmer muzsika a mindennapok része volt.

Legújabb zenészük, Fenyő Katalin (hegedű) idén január óta játszik velük. A többi művész – Végh Balázs kivételével, aki 1995-ben csatlakozott – az alapítás óta a Budapest Klezmer Band tagja. Legtöbbjük a Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett.

Tizenkét éves fennállásuk alatt hét albumot adtak ki. Több turnén vettek rész szerte Európában, Észak-Amerikában és Izraelben. Színházi produkciókban is szerepelnek, művészetükkel hozzájárultak ahhoz, hogy a tradicionális zsidó zene a legnagyobb koncerttermekbe kerüljön.

A Budapest Klezmer Band jelenlegi felállása:

Jávori Ferenc - billentyűsök, vokál

Fenyő Katalin - hegedű

Kohán István - klarinét, basszus-klarinét

Nagy Anna - harmonika

Tamás Gábor - harsona, vokál

Kiss Gábor - nagybőgő

Végh Balázs – ütősök

2002. június 19.



Click to Visit



FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster