Nyers erő és intim rezdülés

Alig túl a huszonhármon, már-már gyanúsan kultikus figura. Öt éve Dresch Mihály kvartettjében tűnt fel először, közel ennyi ideje tart minket izgalomban. Az utóbbi egy-két évben különösképp a figyelem középpontjába került, cikkek, riportok tucatjai foglalkoznak vele, társasági körökben kedvelt beszédtéma, még Friderikusz is elhívta magához némi könnyed csevejre.

Lehet, hogy Guinness-rekord: fiatal kora ellenére már két zenés portréfilm készült róla. Az egyiket ráadásul Jancsó Miklós jegyzi, tavaly nyáron vetítették először, azóta a tévé többször bemutatta. Minden tisztelet az ősz mesteré, becsüljük az életművét, de ez nem az ő világa, szerencsére Lajkó tehetsége a celluloid szalagon is erősen átüt, a film becsukott szemmel remekül élvezhető. A másik film(vázlat) Hartyándi Jenő és Szolnoki József_munkája. Na, ez a Lajkó Félix, ígéri a címe. A mostani filmszemlén a szakmai bemutató hangproblémák miatt elmaradt, úgy tudni, az alkotók elsősorban a zárkózott hegedűművész otthoni (szabadkai) környezetének bemutatására helyezték benne a hangsúlyt.

Lajkó istenadta tehetség sorsa mégis - vagy tán épp ezért? - kiszámíthatatlan. A dolog továbbra is kétesélyes: talán világsztár lesz belőle, talán csak múlékony jelenség marad. A potenciális lehetőség mindkét esetre benne van. Úgy kezeli a hangszerét, olyat húz a vonójával, amit tanulni nem lehet, vérből és szívből muzsikál, néha a legelemibb zenei szabályokat is felrúgva. Mondják, helyenként hamisan játszik, el-elcsúszik a hangokkal, de tudomásul kell vennünk, a temperált hangközök igénye pusztán európai beidegződés, Szónikus világa erősen egyéni, magyar és cigány népzene, kortárs hatás, illetve némi dzsessz keveredik benne, alkalmanként még érdesen és zavarosan. Mintha túl nagy lenne a markolás és kevés a szilárd talaj, a sokszínű anyag időnként az ujjai között folyik szét. Igazi dacos csikó, egyenesen neki a falnak, a maga feje után haladva. A tehetség azonban önmagában nem mentség, sokat sokfelé kell játszani, és ha meglesz a kellő tapasztalat, a hatás elemi erejű lehet. Ha a jelenleg benne kavargó zenei és érzelmi viharok tovább tisztulnak és kézben tartható egésszé formálódnak, nem kell különösebb jóstehetség, hogy megállapítsuk: Lajkó az ezredvég egyik meghatározó muzsikusa lehet.

Eddig három önálló lemezt jegyez, az elsőn az Egyetemi Színpadon 1995 során tartott koncertek kivonata. A felelőtlenül összecsapott CD-t Félix vissza is vonatta, borító nélkül, fű alatt ezer példány mégis elkelt belőle. Sorrendben a második, valójában az első igazán sajátnak érezhető munkája tavaly márciusban jelent meg a szegedi MASZK és a budapesti Rana in Fabula közös gondozásában. Szabadkai, jól bevált bandájával játszik rajta, mindezt otthon, stúdióban, számára talán ideális környezetben. A harmadik korong még egészen friss, a három hónappal ezelőtt a bőgős Lőrinszky Attilával a Zeneakadémia nagytermében tartott koncert kézzel fogható változata. Ezenkívül 1996-ban két, egymástól mind stílusában, mind felfogásában teljesen eltérő lemezen szerepelt: Szabó Sándor Opus Magnumán és a Noir Désir 666667 Club című albumán, mi több, a francia rockzenekar tavaly májusi budapesti buliján is felvillant néhány percre.

Az elmúlt két év Lajkó számára a zajos közönségsikerek és a belső vívódások között telt el. A frissre fogékony fiatal értelmiség benne találta meg a jövő ideálját, koncertjeire járni életforma lett, bármikor jött Budapestre, reklám nélkül is telt házak előtt húzhatott bele. A hírnév könnyedén a vállára kapta, egyre nagyobb termekben és egyre több fesztiválokon lépett fel, a gyakori indiszponáltság ellenére rendre viharos tapsot aratva.

De bármilyen jó volt a tavalyi év közönség- és sajtóvisszhangja, Félix jobbára egy helyben toporgott. Gyakorta került szerepzavarba, intim, érzelmileg rendkívül széles spektrumú muzsikája a zsúfolt, nagy légterű csarnokokban nehezen él meg. Érezte ezt Q is, a nyár derekán eltűnt fél évre, pihent és gyakorolt, csak 1998 november 12-én a Zeneakadémia nagytermében tért a pódiumra vissza. Nyers, lószőrszaggató erő és intim rezdülés, e két érzelmi állapot között számtalan árnyalattal. Megrendítő, már-már megsemmisítő erővel játszott, hallatán a szusz gyakorta bennszorult, a benső elzsibbadt. Félix érezhetően próbálta átlépni önnön árnyékát, a tűzből és robbanékonyságból jócskán visszavett, illetve belső energiává alakította, s Lőrinszky Attila bőgőssel az összetett, többrétegű kompozíciók irányába halad.

Az est zenei kivonatát tartalmazó, szerzői kiadású CD-nek már a borítója is szokatlan, gondosan tervezett, jórészt Barcsik Géza grafikus érdeme, bár tény, nem a praktikum volt a legfőbb rendező elv. A fából metszett tartóban a finom por óhatatlanul a lemezre tapad, így az gyakorlatilag használat előtt mindig portalanítható. A rajta lévő zenei anyag azonban mindenért kárpótol, még ha a két, egyenként fél órás kompozíció nem is képes folyamatosan lekötni figyelmünket és jól ismert, már-már sablonná vált lajkós dallamok sűrűn felbukkannak benne.

Jávorszky Béla Szilárd

2001. március 21.



Click to Visit



FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster