Calypso-fejedelem 2000

Shadow, a király

A karneváli szezonban minden évben átrendezik a trinidadi főváros, Port-of-Spain luxusmozijának vörös szőnyeges termét. Így születik meg újra és újra a Kaiso House calypso sátor, amely méltó otthont ad a történetmesélős, szatirikus calypso daloknak.

A 2000-es show igazán bővelkedik sztárokban: Itt van a nagy forradalmár Brother Valentino; a tavalyi Calypso Királyok királya: Black Stalin; az ugyancsak 99-es Calypso Fejedelem: Singing Sandra; és a közönség örök kedvence: Shadow.

Az idő őt sem kíméli, erről énekel a "Scratch my back"-ben. Való igaz, a valaha fekete szakáll mára szép ezüstre változott, de a produkción ez azonban aligha ront.

Sokan úgy vélik, már 1974-ben meg kellett volna kapnia a fejedelmi címet az akkori ördögi történettel, a "Bassman from hell"-lel, ami a vetélkedők talán az egyik legkiemelkedőbb momentuma volt. Akkor azonban máshogy döntött a zsűri. Így volt ez sokszor. Hiába énekelte a jobbnál jobb dalokat - köztük a "Pay the devil-t", a filozófikus "My belief-et" és a "Poverty is hell-t" -, Trinidad calypso-bírái nem őt akarták királynak.

"Ennyi év után már minek a korona? Lehet, hogy nincs is rá szükségem, hiszen én csak az embereknek akartam énekelni."

Az idei zsűri mégis egy kis szemrehányást fedezhetett föl a "What's wrong with me?" ("Mi a gond velem?") címu számmal, amellyel most föllépett. Végre semmi kivetnivalót nem találtak Shadow előadásában, így megkapta a Calypso Fejedelem 2000 titulust. Valószínűleg nem akarták, hogy belépjen azon előadók közé, akik életükben nem kapják meg a nekik járó elismerést.

Shadow 1941 október 4-én született - Winston Bailey néven - Trinidadban. A testvér-szigeten, Tobagón nevelték föl nagyszülei. Első zenei élményei közé a fából készült dobok ritmusai és a tobagói hegedűsök muzsikája tartoznak. Már nyolcévesen calypsókat írt, 15 évesen pedig gitározott. Port-of-Spain-be azért költözött, hogy fölléphessen a calypso-sátrakban, miközben mindenféle munkát vállalt. (Ács-pályafutása azért ért vége, mert leesett a tetőről.)

A calypso-sátorba sokáig nem jutott be, ami nem csak azért furcsa, mert a közönség imádta, hanem mert amikor másnak írt dalt, azzal elnyerte a lehetőséget a sátorban való szereplésre. Ezt bizony nehéz volt megemészteni.

Dalai eredetisége, s a plusz, amit ezekbe beleadott, minden calypso énekesnél ismertebbé tette ot a fekete amerikai rádiókban.

Most, hogy Trinidad calypso-királyságát meghódította, vissza szeretne térni Tobagóba, hogy további inspirációt kapjon: "Elsétálok a folyóhoz, meglátogatom a régi helyeket és még tisztán érzem azt , amit kisgyermek koromban - mondja. - Olyan dalokat szeretnék írni, amelyek ezt az érzést adják tovább. Persze, minél hamarabb, hiszen nem tudom, mennyi van még hátra, és azt sem akarom, hogy bárki megelőzzön!"

2000. szeptember 1.



Click to Visit



FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster