The Master Musicians

Lassú halál

A jajouka-i The Master Musicians már 4000 éve játszanak. A világzenében napjainkban is absyolut tekintélynek örvendenek. De ujabban már a létezésüket is veszély fenyegeti. Íme, a szomorú történetük:

Bachir Attar boldog lehetne, hiszen Talvin Singh-gel közös új albumra készülnek a "mesteri muzsikások", amelyet az Universalnál vennének föl. Mégis nagyon aggasztónak tartja a helyzetüket: "Sok barátunk volt; először Brian Jones tanult nálunk és készített fölvételeket, aki nagy jövőt jósolt ez együttesnek. Most azonban Mustapha és én vagyunk a legfiatalabbak, és ha mi meghalunk, nem jön utánunk senki. Mindennek vége lesz."

Jajoukában, a marokkói kis faluban mára már alig élnek muzsikusok, holott 1000 éve is ők játszottak a királyoknak. Manapság mindenki a városba költözik, mert az élet a hegyekben túl kemény. "Amikor Paul Bowles nálunk tanult az 50-es években, akkor még 50-en voltunk. Mára csak 10-en maradtunk."

Az emberek évezredek óta varázslóknak tartották a spirituális zenészeket, mióta azonban Brian Jones fölvételeket készített velük, az ott lakók féltékenyek rájuk: ellopják a földjeiket és a vizüket; fölgyújtják a házaikat, sőt az is előfordult már, hogy megtámadták őket.

Vannak, akik megpróbálják elhitetni az emberekkel, hogy ők a Master Musicians, de Bachir azt mondja, hogy történelmi örökségként csak az ő családjukba tartozók viselhetik ezt a nevet. Aki nem ide születik, hiába fújja a kürtöt. "Brian Jones egyszer azt is mondta, hogy ha a Jajouka eltűnik, akkor minden zene véget ér a Földön. Szerintem ez nem így van, de az biztos, hogy ilyen muzsikát sehol máshol nem halhatsz a világon, így nekünk, a testvéremmel együtt van értelme tűrni a szenvedést, amíg meg nem halunk.

Hogy mik a további terveik: "Ha fölvesszük és megmutatjuk az embereknek a Talvin Singh-gel való közös munkát, én egy szólóalbumot szeretnék kiadni, majd pedig egy fesztivált szervezünk, ahová az összes zenészbarátunkat meghívnánk: játszanak jazz-t, bluest, vagy akár rock and rollt. Talán még a Rolling Stones is eljön, hiszen már majdnem olyan régen zenélnek, mint mi."

2000. augusztus 27.



Click to Visit



FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster