Új Arcok: Chautauqua

Chautauqua - Ofyoureye

A Chautauqua (ejtsd: satakva) tulajdonképp két tagból áll. Kiss Stefán énekel és fuvolázik, valamint Székelyhidi Zsolt zongorán játszik a felvételeken. Ők írják a dalokat is. A duó vendégzenészekkel dolgozik együtt.

Az együttes 1999-ben talált magára, s bár akkor még nem strucc és satakva jelképezte, korai zenegyümölcsei már a kifejezetten egzotikus énekhangon érlelődtek. Miért is ne, hiszen ha egyszerre emlékeztet latin, keleti vagy akár operás stílusra ez a hang, globális világzenei térben mozoghatunk.

Ez a hangvilág tehát adott volt és csak a zenekarra várt, hiszen az országban eddig kevésbé bejárt és körbejárt útvonalról van szó. Adottságát egyre inkább ki- és felhasználva e köré kellett felépíteni a mai zenei kultúra tömör, technikailag minimalizált alaprendszerét. Egyszerűbben fogalmazva: a világzenéhez hozzáadva egy részben modern elektronikus, részben tradicionális pop-jazz vonulatokkal

rendelkező zenealapot, lassanként kibontakozni látszott a satakva-zene, sok kísérlet és számos érdekes kitérő kíséretében.

A Chautauqua - bár kétségkívül közelít már meglévő irányzatokhoz – összességében nem törekszik a hasonlatosságra egyetlen más zenével sem, a saját ízlésvilágában alkot és a saját stílusára épít. Elveti a kommerszet, de igyekszik tágítani azt a kört, amelyben még hathat a közönségre, akár a popularitás árán, de semmiképp a művészi igényesség rovására.

A Chautauqua-zene elsősorban az ének, a fuvola és a cselló/hegedű összhangjából merít. Az ének, a dallam határozza meg a hangulatot, melyet kíválóan gondol tovább a hegedűs, aki néhol kísérőként szerepel, de több helyen a szólórészek főszereplője, csakúgy, mint a fuvola.

Igen dinamikus és változatos zene a Chautauqua, intenzív és elgondolkodtató, elsősorban élvezetes és egyre inkább táncolható.

A média köreiben ment először híre az együttesnek, még egyetlen koncertet nem rendeztek, de már a Magyar Rádió, a Budapest Tv, a Duna Televízió stb. hírt adott róluk. Február 9-i bemutatkozó koncertjüket tehát nagy-nagy várakozás előzte meg és a közönség nem csalódhatott, újszerű és izgalmas zenéjük betöltötte a Fészek Klub komolyzenén edződött nagytermét.

A fellépések következő állomása a március 23-i Blues Alley jazz bár (V. Szent István krt. 13.) lesz.


Kapcsolódó linkek:

http://chautauqua.underground.hu/

2001. március 22.



Click to Visit



FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster