WEB-ajánló

A TÍZ LEGJOBB ALTERNATÍV COUNTRY WEBOLDAL

1. NO DEPRESSION

nodepression.net

A weboldal neve a Carter család egy réges-régi dalából származik. A kéthavonta megjelenő No Depression magazin pedig az alternatív country Bibliájává vált az elmúlt öt év folyamán. Fenntartják, hogy "elsősorban egy régimódi, nyomtatásban megjelent publikációként léteznek, a weboldal pedig a kinyomtatott lap mellékleteként funkcionál." Valójában a site egy elég meggyőző, kivonatolt anyagot tartalmaz, melyet harminc magazinból válogattak össze. Az, amiről nem cikkez a No Depression, nem is érdemel különösebb figyelmet. A mostani szám címoldalán Merle Haggard szerepel. Természetesen a weboldalon bármikor megrendelhető a lapot, amit aztán az ajtó előtt tesznek le.

2. INSURGENT COUNTRY

insurgentcountry.com

A Hans Settler által futtatott nívós, Insurgent Country weboldal nem csupán az alternatív country zenészekről és új albumjaikról szóló hírei miatt érdekes; hanem a Gram Parsons, Son Volt, Townes Van Zandt, Hazeldine, Neil Young és a Whyskeytown zenéjének szentelt honlapok miatt is. Minden egyes ilyen honlap gitárkottákkal, dalszövegekkel, szemlékkel, ritka interjúkkal kedveskedik az odalátogatók számára. Tudtad például, Ryan Adams életének első lemeze egy Black Sabbath-album volt? A site növekedésével várható, hogy újabb művészek honlapjaival színesedik a paletta.

3. AMERICANA MUSIC ORGANISATION

americanamusic.org

A Nashville központú Americana Zenei Társaságot a South West Fesztivál keretében hozták létre 1999-ben, Austinban. A szervezet feltett célja, hogy fórumként szolgáljon az Americana kedvelői számára és a műfaj népszerűsítését segítse elő nagyobb mértékben. Továbbá támogatni szeretné a profi zenészek kreatív és üzleti előmenetelét egyaránt. A jelen pillanatban 500 tagot számláló szervezetnek te is bármikor a tagja lehetsz évi 75 dollárért. A regisztráció on-line módon zajlik. A titkári feladatokat az az Alan Grant látja el, aki egyébként a No Depression társzerkesztője. Allison Moorer és Greg Trooper énekesek is hasonló funkciót töltenek be. A site még nem túl kiterjedt, azonban az AMA folyamatosan növekszik. Távlati céljaik között egy hetente megjelenő Americana zenei lista és egy Grammy kategória kivívása szerepel.

4. TWANGZINE

twangzine.com

Ez ismét egy Americana magazin, melyet Jeff Wall szerkeszt Észak-Karolinában. Mottója: "olyan eredeti Americana zenével foglalkozunk, ami nagyon megy", ilyen pl. Johnny Cash, Whiskeytown, Bill Monroe és hasonlók. Amikor legutóbb ellátogattunk a weboldalra, a legfrisebb interjúk riportalanya Steve Earl, Jesse Winchester és Willie Nelson voltak.

5. CITY SLANG

cityslang.com

Hogyan is hagyhatnánk ki Anglia független, vezető alternatív country és Americana zenét népszerűsítő weboldalát a felsorolásból? Ez egy hasznos site, amely a Lambchop, a Calexico és a The Kingsbury Manx mellett sok mással is foglalkozik. Különleges cikkeket, meghökkentő híreket találsz itt. Az oldalon egyébként nagyon egyszerűen lehet tájékozódni és lehetőséged van MP3 letöltésére is.

6. MILES OF MUSIC

milesofmusic.com

Valószínűleg a Miles Of Music a legjobb olyan weboldal, melyen keresztül egyenesen a netről vásárolhatsz alternatív country albumokat. Az árak elég méltányosak és a site a legkisebb Americana kiadóktól kezdve a legnehezebben fellelhető ritkaságokig bezárólag igen széles felhozatallal áll az érdeklődők rendelkezésére. A szemle szekció meglehetősen terjedelmes, sokmindent meg is hallgathatsz, mielőtt megvásárolnád a via MP3-at. Az oldal múlthavi interjúinak főszereplői Laura Cantrell és a The Go-Betweens voltak, melyek közt egy Western Swing bemutatkozás is szerepelt.

7. GRAM PARSONS

Gramparsons.com

Úgy tűnik, hogy az alternatív country minden útja Gram-hez vezet. Az általános web site-ok közül elég sok szentel neki egy saját oldalt. Valószínűsíthető, hogy a gramparsons.com rendelkezik a legszéleskörűbb felhozatallal, már ami a gitárkottákat, és Gram dalainak szövegét illeti. Ezen kívül egy lebilincselő fotógyűjtemény és egy chat szerű program áll a rajongók rendelkezésére, hogy folyamatosan kommunikálhassanak egymással. Ráadásul egy-egy külön szekciót szenteltek a The Gram Parsons Alapítványnak is. Ennyi év után már nem sok újat hoz ez a site, de mégiscsak ez a kegyhely értékű weboldal a császár.

8. EMMYLOU HARRIS

emmylou.net

Ez nem egy hivatalos Emmylou weboldal, de a nyolc hasonló verzió közt messze ez viszi el a pálmát. Rendszerint a turnék időpontjait, szemléket, életrajzokat és diszkográfiákat közöl, plussz egy olyan "készenléti" hírcsatornát tart fönn, ahonnan a legfrisebb sztorikat és pletyókat tudhatod meg. Minden valószínűség szerint az oldal legértékesebb részét az Emmylou interjúkból álló archívum szolgáltatja. Itt egy helyen olvashatjuk az énekesnővel készült riportokat, melyekből kiderül, hogy soha nem bocsájtkozik ismétlésbe és mindig mondd valami elgondolkodtató dolgot. Rábukkantam többek közt egy olyan Travel And Leisure interjúra is, amit már hónapok óta keresek mindenfelé. Itt Emmylou az ő "alternatív Nashville-jébe" kalauzolja az embert és megosztja velünk, hogy hol vannak a legmenőbb kajáldák, klubok. Azt is elmondja, hol vehetjük meg álmaink gitárját anélkül, hogy fejvesztve rohannánk a Garth Brooksba.

9. THE ORIGINAL UNOFFICIAL STEVE EARLE SITE

steveearle.net

Ennek kell a legjobb weboldalnak lennie. Az általános tartalmak, mint pl. életrajzok, diszkográfiák, dalok listája és cikkgyűjtemény mind-mind a rendelkezésünkre áll. De ezen kívül információt nyerhetsz Steve Earle különféle kampányairól is (Free Zhe West, Memphis 3, Freedom Forum, stb.) és néhány kiváló linket találsz pl. a Bishopstock weboldalára, ahol Steve összes előadását megtekintheted a tavaly májusi fesztiváltól kezdve. Ajánlom megtekintésre mindazoknak, akik zenei weboldal tervezésébe vágták a fejszéjüket.

10. UNCLE TUPELO

gumbopages.com

Bár az Uncle Tupelo már nem létezik, a website azért figyelemmel kíséri a banda körülrajongott két figurájának, Wilconak és Son Voltnak további útját. Ezen kívül hasznos linkeket találunk a Postcardhoz, ami a Tupelo, Wilco és Son Volt rajongóinak e-mail oldala, és a Postcard 2-höz. Itt pedig az alternatív country összes rajongója "találkozhat" egymással.

2001. április 11.



Click to Visit



FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster