Nincs szükség se poncsóra, se varázslásra

The Best Cuban Album

In The World...Ever!

The Latin Lounge

Latin Beats

Brazil The Essential Album

A BUENA VISTA Social Club és Ricky Martin után sem csillapodik az őrület, újabb és újabb latin válogatások látnak napvilágot. Ha ez a téma nem lenne ennyire kimeríthetetlen, és ha nem vettek volna lemezre ilyen tetemes mennyiségű zenét az '50-es, a '60-as és a '70-es évek folyamán New Yorkban, akkor az átfedések most komoly problémát okoznának. De még így is szorítanak helyet egy a világ eddigi legjobb kubai albumának kikiáltott anyag számára.

Sajnálatos módon mégse a The Best Cuban Album In The World...Ever! a legjobb. Nevezzük inkább egy merész, 2 CD terjedelmű próbálkozásnak, mely meg akar felelni a kapott címnek. Az albumon csak lendít, hogy két zongoristát szerepeltet. Egyik a klasszikus stílust játszó Ernesto Lucuona, másikuk a ’90-es évek Miami pop-ját favorizáló Albita Rodriguez, aki egyébként Madonna pártfogoltja. A New York Salsa Beny Moré, Celia Cruz, Machito és Cachao jóvoltából ered. Az albumon megkerülhetetlenül jelen van egy World Circuit irányvonal, melyet az Afro-Cuban All Stars, Omara Portuondo énekes és Compay Segundo gitáros zenéi képviselnek.

A Latin Lounge album a Havana’s Finest 18 eredeti felvételéhez ragaszkodik, azonban a Spanish Harlem is legalább olyan fontos volt a népszerű mambó és a latin zene fejlődéstörténetében. Machito, Tito Puente és Xavier Cugat viszont kiemelkedő teljesítményt nyújt, míg Charlie Palmieri Broadway-muzsikája már sokkal kevésbé hangzik jól és Celia Cruz sem remekelt a héber Hava Nagia latinos és enyhén bizarra sikerült átdolgozásával.

A Latin Beats egy táncos orientációjú album, mely az üstdobos, Tito Puente zenéje előtt tiszteleg. Az albumon maga Piente játszik hat számot, ezen kívül számos DJ-k által kedvelt afro-dzsezz és latinos rave szám szerepel. A lemezen Beny Moré is feltűnik, aki némi régi vágású eredetiséget csempész a zenébe. Sahib Shibab bop-dzsezzista közreműködése pedig egyenesen kellemes meglepetés.

A Brazil The Essential Album a legjobbkor, az ország fennállásának 500. évfordulója alkalmából jelent meg. A 31 számot tartalmazó 2 CD-s gyűjtemény furcsa mód olyan előadókat nélkülöz, mint pl. Milton Nascimento, Gilberto Gil és Caetano Veloso. Azonban a legfontosabb bossa jelöltek itt vannak, Tania Maria és Jorge Ben pedig a pop szambát szolgáltatják. Számos vendégelőadó a música popular brasileirá-t népszerűsíti. Ez a válogatás tökéletesen megfelel a címének és valóban megmutatja azt a plusszt, amit az álmodozó és romantikus brazil stílus tesz hozzá a világzenéhez. Mindenek felett ez a több mint hat órás anyag egy zenei tárlatvezetésre viszi hallgatót a latin országokban. Érdemes meghallgatni. Talán még mindig jobb, mintha a pánsípot kellene hallgatnunk.

2001. március 1.



Click to Visit



FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster