Óriási siker!

Ghymes

A szlovákiai Ghymes együttes 16 évvel ezelőtt alakult meg Nyitrán a Pedagógiai Főiskolán. Az eltelt időszak alatt nemzetközi ismertségre tett szert a zenekar. Turnéztak Franciaországban, Ausztriában, Finnországban, Görögországban, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svájcban, Irakban, Jordániában, Japánban, Kanadában és az USA-ban.

Zenéjük a világzene kategóriába sorolható, erős a kötődésük a népzenéhez, a történelmi muzsikához, de saját bevallásuk szerint „Ghymes-zenét” játszanak, melyet igazol a semmivel össze nem keverhető hangzásvilág, dinamizmus. A zenekart egyetlen tudatos dolog vezérli; a legújabb generációt és a magyar zenét igazán barátságba hozni egymással, és nem a zene nemzetisége, hanem minősége miatt. A Ghymes együttestől zenét kért és kapott már a Budapesti Nemzeti Színház (Szent Péter esernyője), a Touloni Szabadtéri Színház (Mort de Maurin), a Komáromi Nyári Szabadtéri Táncszínház (Életeink), Tanztheater Wuppertal – Pina Bausch és mások.

Idén a Ghymes együttes a több tucat koncertje mellett, két nagyon jelentős rendezvényen is bemutatkozott: a hannoveri EXPO 2000 Világkiállításon és Budapesten az augusztus 20-i ünnepi rendezvényen.

A Ghymes együttesnek két rendszeresen működő klubja van. Pozsonyban a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete ad otthont minden hónap utolsó csütörtökén az együttesnek és vendégeinek. Budapesten a Fonó Budai Zeneházban koncerteznek minden hónap első csütörtökén. Mindkét klub nagy látogatásnak örvend.

Ghymes
A Ghymes együttes 16 évvel ezelőtt olyan zenészekből alakult, akik előtte rockot, komolyzenét, népzenét játszottak. Az eltelt évek számukra a tisztítótüzet jelentették. Lassan a népzenei elemek alkotói elképzeléseikhez simultak és megszületett a "GHYMES-ZENE". A ritmusok még feszesebbé, keményebbé váltak, a hagyományos népi hangszerek mellet /hegedű, brácsa, cimbalom, duda, bőgő, lant, koboz, tökcitera, tárogató/ előkerült a szaxofon, a dobfelszerelés, improvizációk készültek és anélkül, hogy észrevették, vagy akarták volna, belekeveredtek az ún. WORLD MUSIC kategóriába. A "Ghymes-zene" magyar, valamint közép- és kelet-európai népzenei gyökerekből táplálkozik. Arc poeticája a muzsika egyetemessége. Zenéjük azt keresi, hogy miben hasonlítanak az emberek egymáshoz s nem azt, hogy miben különböznek. Ezt a hasonlóságot mindig meg is találták, valahányszor megszólaltak, példa erre a hasonlóan meleg és szeretetteljes fogadtatás a teljesen különböző kultúrájú és életvitelű emberek részéről /pl. Japán, Irak, Jordánia, Finnország, USA, Kanada/. A zenekar vallja, hogy az abban a pillanatban megszólaló ÉLŐ muzsika energiája, varázsa a feltétele és záloga sikereinek.

A Ghymes együttes és a magyarországi Vujicsics együttes az Európa-szerte sikerrel szereplő VENTS D´EST /Keleti szél/ című produkció egyik résztvevője. Zenei sokszínűségét /népzene, dzsessz, kortárszene/ és földrajzi eredetét /mediterrán, szerb, horvát, magyar, szlovák/ tekintve a Vents d´est nevű 17 tagú nemzetközi zenekar a maga nemében kivételes élő "zenei mozaikot" alkot. A zenekar "atyja", vezetője Miquéu Montanaro francia - oxitán zenész és zeneszerző. 1991-ben az MTV és a Francia Televízió filmet készített a zenekarról. 1993-ban megjelent az első Vents d´est: Migration CD, 1996-ban a második. Montanaro felkérésére a Ghymes részt vállalt a Touloni Theatre de la Mediterranée, legnagyobb európai szabadtéri színházi előadás zenéjének létrehozásában 1993-ban.

Sok évnyi, kemény, megfeszített munka áll a Ghymes együttes új, Smaragdváros című lemeze mögött. A világzene szerencsére egyre jobban fejlődik, egyre népszerűbb és elismert a világban. Fontos mérföldkőként tarthatják majd számon ezt az albumot, mely azt a nehéz feladatot oldja meg, nem kevés sikerrel, hogy tovább erősíti a töretlen népszerűséget, melyet a zenekar előző, Rege című albuma és azt megelőző , nagyon nívós lemezek sora váltott ki a hazai és a külföldi zeneértők körében. Változatos, a gyökerekből táplálkozó, de a mai kor igényeinek megfelelő dallamvilág keveredik az élményszámba menő, széles gondolati spektrumot átfogó versek sokaságával úgy, hogy mindezt parádés hangszeres játék és élvezetes énekhangok teszik tökéletessé. Viszonylag új elemnek tekinthető a zenekari felállásban a szintetizátor megjelenése, melynek játéka kitűnően illeszkedik az amúgy szigorúan akusztikus hangszerek sokaságába. Aki meghallgatja ezt a CD-t, biztosan megérti majd, hogy miért döntött úgy az EMI lemezkiadó, hogy támogatni kívánja a nemzetközi színpadokon is egyre nagyobb hírnevet szerző és zajos sikereket arató zenekar munkásságát. Népszerűségük egyik mutatója lehet az is, hogy legutóbbi, szezonindító klubestjükön száznál is többen rekedtek kint az utcán helyhiány miatt. Ez talán már jelent valamit.


Kapcsolódó linkek:

http://www.ghymes.sk/

2001. február 16.



Click to Visit



FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster