Click to Visit
Rock - Gitártanulás
Kereső:
Részletes kereső!
Belépés regisztrált tagoknak:
Login:
Jelszó:
Üdvözlünk a Zene.net fórumában!

Regisztráld magad most! Ezáltal Te is hozzászólhatsz a különböző témákhoz és új témát is nyithatsz!
Regisztráció | Kereső | Kategóriák

1  2  3  4  5  6  7  

Patkány80 e-mail | 2007-03-03 02:20:37 | 212.
Épp most készültem neki

Előzmény: kakapanna (211.)
kakapanna e-mail | 2007-03-03 02:20:03 | 211.
mi a faszé nem alszol ilyenkor?

Előzmény: Patkány80 (210.)
Patkány80 e-mail | 2007-03-03 02:19:05 | 210.
Én igyekeztem :D

Előzmény: kakapanna (209.)
kakapanna e-mail | 2007-03-03 02:17:42 | 209.
ennek nem sok értelme van de nem baj.

Előzmény: Patkány80 (208.)
Patkány80 e-mail | 2007-03-02 23:35:01 | 208.
Ezt már nehezebb...

Szóval van a gitár, amin ha találomra pengetsz meg három találomra lefogott húrt, akkor 1:18-hoz esélyed van, hogy tetszeni fog a hangzás. Ez a húrok fizikai tulajdonságai miatt van, mert ha elpattan a húr akkor pofánbasz, és egy hétig fogod tapogatni a helyét. Ha több húr basz pofán egyidejűleg, akár meg is vakulhatsz, vagyolyan leszel, mint aki lefejelte a flekkensütőt. Mindennek ellenére gitározz nyugodtan találomra akkordokkal, legfeljebb a szomszéd lő agyon.


Előzmény: kakapanna (207.)
kakapanna e-mail | 2007-03-02 21:57:30 | 207.
ezt összefoglalnád pár szóban?

Előzmény: Patkány80 (206.)
Patkány80 e-mail | 2007-03-02 13:06:53 | 206.
Az elejét ugyanúgy kérdezted, és ugyanazt, mint eddig. A válaszom is ugyanaz rá.

"Szoval az Efekt annyit csinal hogy szep hangot ad , de mindent ugyan ugy csinal a gitaros ugyan azokat az akordokat fogja.... , vagy ha van effekt mar mas akkordokat kell lefogni , meg a jatekmos valtozik vagy nem?"

Gyakorlatilag minden húrnak van egy hangja. Ha valahol lefogod, magasabb hangot ad ki. Akkordozáskor több húrt fogsz le, a megfelelő hangmagasságokban ahhoz, hogy harmonizáljanak egymással a lefogott hangok. Pl. ha egy akkord lefogásakor lefogsz három húrt, amelyek konszonáns hangzása adja neked a lejátszandó hangot. Bármilyen effektet alkalmazva az E-gitáron (sőt, bármilyen más hangszeren is, legyen az zongora, hegedű, harmonika, orgona, szinti, vagy bármilyen más, akkordozásra alkalmas hangszer), ugyanazon hangok egyidejű megszólaltatásakor ugyanazt az akkordhangzást fogják adni neked. Tehát teljesen mindegy, hogy milyen hangszert használsz, amin több különböző hangot lehet egyidejűleg megszólaltatni, azokon mindig ugyanazokat a hangokat kell egyidejűleg megszólaltatni az általad kívánt konszonáns hang eléréséhez.

"Masok meg azt mondtak ,hogy valahogy igy van,csak mikor van effekt akkor mas skalaba kell lefogni az akordokat "

Az, hogy milyen skálában fogod le az akkordokat, teljesen mindegy, a harmonizációja ugyanaz lesz, ugyanazt a hangot fogja kiadni. Azért van mégis jelentősége, mert kottázásnál nehéz úgy leírni egy zenét, hogy két akkord dúrban van, utána három akkord mollban, aztán a következő 3 akkord megint dúrban...

Előfordul, hogy olyan effektet raksz a gityóra, amely eleve harmonikus hangot ad ki (tehát egy húr megpendítésekor az effekt hatására eleve több hang egyidejű megszólaltatásával képzett hangot hallasz). Ilyenkor előfordulhat, hogy nem pontosan olyan hangot csiholsz ki akkordozással, mint amilyet szeretnél (ha 3 hangból álló akkord effektet használsz, és Te is három húrt fogsz le, akkor tkp. 9 hangot szólaltatsz meg egyidejűleg - természetesen maximálisan, mert a kilenc közül valószínű, hogy több hang ugyanaz lesz). Ez esetben inkább hagyd azt az effektet, azt nem egyszerű halandóknak találták ki :D

"ugyan azokat az akordokat kell lefogni,csak ha van effekt akkor csak azokat a hurokat kell pengetni amik levannak fogva ,es ha nincs effekt akkor a tobbi lefogatlan hur is kell pengetni !!"

Ez sem egészen így van azért :)
Egy C hangot ki tudsz adni egyetlen húr megpendítésével is, de ugyanúgy elő tudod csalni egy 2, 3, 4, vagy akár 5 vagy 6 húrból álló akkorddal is. Az, hogy mely hangok konszonálnak és melyek disszonálnak egymással, csak fizikai nyelven lehet leírni, a hangok rezgésszámai alapján. Ha egy hang frekvenciája - vagyis egy másodperc alatt történő rezgésszáma - pontos többszöröse egy másik hangénak, akkor az a két hang harmonikus egymással. Tehát ha egy hang frekvenciája mondjuk 440 hertz (vagyis a megpendített húr egy sec alatt 220x jár oda-vissza, ez egyébként az A hang), akkor az harmonizálni fog azokkal a hangokkal, amelyeknek 55, 110, 220, 440, 880, 1760, stb a rezgésszáma.
Namost, ebből kiindulva, ha lefogsz három húrt, hogy akkordot csalj ki a drótozott deszkádból, akkor azon hangok rezgésszámainak egymás többszöröseinek kell lenniük. Szinte biztos, hogy ez nem lesz igaz (főleg a vastagabb húrok esetén) akkor, ha az összes húrt pengeted meg, valamelyik, vagy több is közülük az alapakkord hangjain kívül disszonálni fog az alapakkord hangjaival.
Van néhány olyan akkord, amelyek valóban harmonizálnak abban az esetben is, ha csak az alapakordot pengeted meg, és akkor is, ha mellettük az összes többi húrt is. Ezeket akkordtáblázatból lehet kivadászni, ilyet találsz dögivel az interneten. De az a legbiztosabb, főleg tanulóként, hogy A-gitáron és E-gitáron is ugyanazokat a hangokat fogod le, függetlenül a használt effekttől.

Egy kis segítség:
www.gitariskola.hu
www.zeneelmelet.lap.hu
http://cv.weblapja.com/barna/zelmelet/index.html


Ennél bonyolultabban képtelen vagyok Neked elmagyarázni :D


Előzmény: Drum (205.)
Drum e-mail | 2007-03-02 11:07:46 | 205.
Hat nem nagyon de le irom,hog jobban megertsed :)
Nekem az lenne a kerdesem(nem vagyok gitaros) , hogy egy gitaros egy szamot ugyan ugy jatszik le egy akusztikus gitaron mint 1 elektromoson effektekkel ??Vagyis ha valaki eljatszik pl: egy rockot az elektromosos gitaron effecktel akkor ha ugyan azt a rock szamot le kell jatszodja egy akusztikuson akkor ugyan ugy fogja lejatszani, tudom hogy a pengetes nem mindig ugyan ugy van, de az akordokat fogja mindket esetben Ugyan ugy fogja le ??Vagy lehet forditva is?? hogy ha valaki tud jatszani csak akusztikuson egy rock szamot, ha elektromoson Effektekkel kell jatszodja, akkor ugyan ugy fogja eljatszani ugyan azokat az akordokat fogja lefogni amiket az akusztikuson fogott ??Vagyis ha egy szamot jatszanak akkor mind1 hogy van effekt vagy nincs ugyan ugy jatszodjak (Jatszodja) le mind2 esteben , vagy ha mar tesznek effektet akkor mar megvaltoznak az akordok lefogasa (a jatekmod)? , mas akordokat vagy kvartokat riffeket vagy hogy mondjak fognak le mast mind hogyha nem lenne effekt ???
Szoval az Efekt annyit csinal hogy szep hangot ad , de mindent ugyan ugy csinal a gitaros ugyan azokat az akordokat fogja.... , vagy ha van effekt mar mas akkordokat kell lefogni , meg a jatekmos valtozik vagy nem ? ?? ???
Remelem megertetteket ,hogy mit is akarok kerdezni!
Apropo jatszodtam elektromos gitaron effektekkel es azt mondtak eggyesek ,hogy ugyan azokat az akordokat kell lefogni,csak ha van effekt akkor csak azokat a hurokat kell pengetni amik levannak fogva ,es ha nincs effekt akkor a tobbi lefogatlan hur is kell pengetni !!
Masok meg azt mondtak ,hogy valahogy igy van,csak mikor van effekt akkor mas skalaba kell lefogni az akordokat .... A lenyeg az hogy nem tudtam eligazodni :) de remelem ,hogy vallaki most add egy tiszta Vallaszt .


Előzmény: Patkány80 (203.)
kakapanna e-mail | 2007-02-22 04:28:43 | 204.
hagyd már abba!

Előzmény: Drum (202.)
Patkány80 e-mail | 2007-02-20 16:37:46 | 203.
Lejátszhatod ugyanúgy is mindkét verzióban íródott számot, működni fog a dolog. Néha előfordulhat, hogy más akkordokra van szükség néhol az egyik fajtán mint a másikon, de ez nem jellemző, nagyon ritka. Ami hangokat kell lefogni az egyiken, általában ugyanazokat kell a másikon is.
Legfeljebb azt szokták csinálni, hogy egy E-gitáron játszott számban előfordul, hogy kitartanak egy hangot, akkordot, amit A-Gitáron nem tudsz megtenni, tehát ott hangkitartás helyett pengetni kell. Vagy ugyanazt az akkordot negyed (esetleg nyolcad vagy 16-od) ütemben, vagy egy kis dallamocskát pengetsz a kitartás helyére.
Az esetek 98%-ában erre a módosításra korlátozódik a komponációknak a kétfajta gitáron történő lejátszása közti különbség.
Érted?


Előzmény: Drum (202.)
Drum e-mail | 2007-02-20 15:37:04 | 202.
Ok !!
Szova len foltetlenul nem arra gondolta,hogy gyorsabban vagy lassaban jatszodja-e vagy hogy hogy pengeti en az Ugyanugy alatt azt ertettem,hogy ugyan azokat az akordokat hurokar fogja mind2 esteben vagy nem ??
Szoval attol fuggetlenul hogy ha van effekt , vagy nincs a gitaros ugyan ugy jatszik el egy rock-ot egy elektromoson gitaron mint egy akusztikusom igy van ??
Vagy ha mar teszunk effektet mas akordokat,mas hurokat kell lefogjon egy elektromoson mint egy akusztikuson , Vagy gitar-gitar ugyan ugy kell lejatszani ...
Hogy van kerlek vallaszoljatok !


Előzmény: danoba (117.)
kakapanna e-mail | 2007-02-18 07:50:22 | 201.
borila is mindíg a TCS-t emlegette

Előzmény: Patkány80 (200.)
Patkány80 e-mail | 2007-02-17 19:51:03 | 200.
Hallgasd meg a Tankcsapdától a "Félre a tréfát" c. számukat (van belőle E-gitárral és Akusztgitárral is játszott verziójuk), de ugyanígy meghallgathatod a Metallicának a Nothing Else matters-jét, vagy a HIM-nek az Acoustic Live albumját.
Vannak számok, amiket ugyanúgy kell eljátszani, vannak, amiket nem. Ugye az E-gitárral ki lehet tartani egy hangot a végtelenségig is, ami Akusztgitárral nehezen megoldható, ezért ott folyamatos pengetésre van szükség.
Csak gondolkodj logikusan :)


Előzmény: Drum (198.)
Freak e-mail | 2007-02-17 19:49:29 | 199.
Ugyanúgy.A játékmód biztosan változik,pl lassabban játszod(beleszól a gitártest zengése),de az akkordokon nem kell változtatni.Na de próbáld ki...

Előzmény: Drum (198.)
Drum e-mail | 2007-02-17 19:44:22 | 198.
Szasztok !!
Nekem lenne gy kerdesem !
Szoval pl:egy rock szamot egy gitaros ugyan ugy jatszik el egy elektromos gitaron effektel,mint egy ajusztikuson(persze effekt nelkul) !
Vagyis attol fuggetlenul,hogy van effekt ugyan ugy jatszod le azt a bizonyos szamot fuggetlenul hogy van effekt vagy nincs ??
Vagy ha mar teszel effektet mas akordokat kell fogjal, megvaltozik a jatekmod , vagy gitar-gitar az effekt csak szep hangot add,de maskulonben ugyan ugy kell lejatszani mindent ????
Hogy van,vallaszotokat megkoszonnem !
Udv.


Előzmény: kakapanna (197.)
kakapanna e-mail | 2007-02-01 21:36:15 | 197.
csóró szar vagy

Előzmény: borila (196.)
borila e-mail | 2007-01-31 12:56:56 | 196.
Engem felcsigáztál, de most le vok égve anyagilag..Talán majd később.

Előzmény: Barbaryan (193.)
whoever007 e-mail | 2007-01-30 20:50:30 | 195.
GITÁROKTATÁS!!

Gitároktatás alapoktól kevés elmélettel sok gyakorlattal Rock/Blues/Rock n Roll és akár Bossa/Jazz/Klasszikus stílusokban is Veszprém, Balatonalmádi, Balatonfüzfő, Balatonfüred, Alsóörs, Felsőörs, Szentkirályszabadja, Litér, Füzfőgyártelep, Kádárta és Gyulafirátót vonzáskörzetében akár Házhoz-Kiszállással is!
Mindenképpen keress meg, mert az első "bemutató-óra" INGYENES!
HÍVJ: 06/70/3793598 v ÍRJ: whoever007@citromail.hu


Előzmény: Barbaryan (193.)
kakapanna e-mail | 2006-11-26 02:53:39 | 194.
drágábban tanitasz mint én szopok,szerinted kinek megy jobban a bot?

Előzmény: Barbaryan (193.)
Barbaryan e-mail | 2006-11-25 17:44:14 | 193.
Gitároktatás Bp, VII.ker.-be! Teknikák, elmélet, teljesen kezdőknek is! Ár: 1000Ft/óra szcsabav@freemail.hu, 20/319-12-19
Barbaryan e-mail | 2006-11-25 17:42:58 | 192.
Gitároktatás Bp, VII.ker.-be! teknikák, elmélet, teljesen kezdőknek is. Ár:1000Ft/óra szcsabav@freemail.hu, 20/319-12-19
Pajtás e-mail | 2006-11-24 15:14:44 | 191.
http://www.shockwave.com/contentPlay/shockwave.jsp?id=heavymetalgirl&memberStatus=NotSignedIn


Nah még egy kis játék.. :)

Pajtás e-mail | 2006-11-17 16:48:12 | 190.
Nah, még egy link, kinek hány msp sikerül? (Ez a játék elmebeteg...) :)

http://peretfamily.com/media/text/mostaddictinggame.html

Pajtás e-mail | 2006-11-17 15:38:18 | 189.
Na még egy link, csak, hogy ne unatkozzatok. Beatallica:
http://www.beatallica.com/

No komment!

Pajtás e-mail | 2006-11-17 15:21:16 | 188.
Na lássatok spéci gitárokat... nagyon durvák:
http://www.harpguitars.net/history/org/org-from3b.htm

Freak e-mail | 2006-11-09 20:12:31 | 187.
Meg a pasiknál;)

Előzmény: Pajtás (186.)
Pajtás e-mail | 2006-11-09 07:12:05 | 186.
"...megfogod és megpengeted,megkopogtatod,megtapizod..."
Akárcsak a nőknél... :)))


Előzmény: Freak (185.)
Freak e-mail | 2006-11-08 19:24:28 | 185.
Gibson,Jackson,Fender,hm...stb.Nekem Yamaha van.Persze a márkának ára is van...Hogy mi jó és mi nem,azt viszont nem a márka határozza meg.Neked is azt mondom:megfogod és megpengeted,megkopogtatod,megtapizod,és ha jó a hallásod,megérzed,hogy melyik mennyire 'jó'.

Előzmény: nyanyusz (181.)
rockerzsuzsi e-mail | 2006-11-08 19:02:31 | 184.
Persze, hogy megkérdezheted. :)
Én egy olcsó gitárt vettem, mivel hogy még csak most tanulom és egyenlőre elég az nekem. Meg amúgy is csak hobby szinten szeretnék gitározni.
12.900 Ft-ért dobták utánnam. :P
Julia nevű/ márkájú. Amúgy megmutattam egy aktívan gitározó ismerősömnek és azt mondta, hogy szerinte jó választás volt. Az árához képest nagyon jó. Megpengette, kipróbálta....


Előzmény: nyanyusz (182.)
dupci e-mail | 2006-11-08 18:27:13 | 183.



UTÁLOK GITÁRT TANULNI!!!!

MÁR 6 ÉVE TANULOM DE NAGYON UTÁLOM!!!!

nyanyusz e-mail | 2006-11-07 21:28:14 | 182.
Mennyiért vetted a gitárt? ha megkérdezhetem


Előzmény: rockerzsuzsi (168.)
nyanyusz e-mail | 2006-11-07 21:24:16 | 181.
esteleg valaki ajánlana gitármárkákat? Én azt hallottam, hogy pl Johnson jó........
rockerzsuzsi e-mail | 2006-11-04 10:00:06 | 180.
Nincs mit, máskor is, ha tudok miben! :)

Előzmény: Day (178.)
hellfirestorm e-mail | 2006-11-03 17:07:16 | 179.
???
hahahaahhehehehehehihihihihihahahahah


Előzmény: Day (178.)
Day e-mail | 2006-11-03 17:03:35 | 178.
re!
nah mindjárt meglesem a weboldalt:)
köszike mindent. kicsit sok odutazni de ugyis van rá még egy fél évem:)) huh hát a könyvnek huzos ára van de biztosan jó ha (ugymond) ilyen könnyen megy h pár nap után el tudsz játszani egy dalt!
további kellemes esté mindenkinek!


Előzmény: rockerzsuzsi (172.)
hellfirestorm e-mail | 2006-11-03 17:02:25 | 177.
netom ott mik vannak de azért nincsmit

Előzmény: Day (176.)
Day e-mail | 2006-11-03 17:00:13 | 176.
a 17. kerületben lakom és köszike a tanácsot!

Előzmény: hellfirestorm (171.)
hellfirestorm e-mail | 2006-11-03 13:09:27 | 175.
nincs mit de a www.girarshop.hu akkor is király.

Előzmény: rockerzsuzsi (174.)
rockerzsuzsi e-mail | 2006-11-03 13:04:18 | 174.
Neked is köszi! :)

Előzmény: hellfirestorm (169.)
rockerzsuzsi e-mail | 2006-11-03 13:04:01 | 173.
Amúgy meg köszi! :)

Előzmény: Day (170.)
rockerzsuzsi e-mail | 2006-11-03 13:01:18 | 172.
Szia Day!
Én a Gitárcentrum nevű boltban vettem a gitárt.
www.gitarcentrum.hu
A címük egyébként: Bp. 7.ker, Alsó erdősor u. 8.. 4-6-os villamossal Blaha Lujza térig, onnan pedig a Baross tér felé mész, és a 4. utca bal kéz felé. De amúgy, ha a baloldalon mész, akkor annál a háztömbnél, ahol be kell kanyarodni, ott a sarkon ki van lógatva egy tábla, hogy " Hangszerbolt <---". Azt hiszem vhogy így. :P
A másik.... Igen sikerült a Lurdyban megvenni a könyvet. Az Alexandra könyvesboltban. Az ára 4620 Ft. Kicsit húzós, de már az első dalt le tudom pengetni! Szóval elég jól el vannak benne magyarázva a dolgok. :)
Meg általában nem szoktak olcsók lenni az ilyen oktató könyvek.


Előzmény: Day (170.)
hellfirestorm e-mail | 2006-11-03 12:01:04 | 171.
tom h nem nekem szól de hol lax?és a gitárodúkba ne menj mert az qurvadrága nézz fel inkább a
gitarshop.hu-ra


Előzmény: Day (170.)
Day e-mail | 2006-11-03 11:35:00 | 170.
rockerzsuzsi!
megkérdezhetem hol vetted a gitárt? és a lurdyban betudtad szerezni a könyvet? mert énis szeretnék gitározni és jövö nyáron veszek is egyet ha minden jol megy...jah és kb mennyibe kerül a könyv?
nagyon köszike:) további jó gyakorolgatást!:)

hellfirestorm e-mail | 2006-11-02 20:30:20 | 169.
csak így tovább :)
majd december 24-én esre én is el leszek foglalva.azután 1 ideig nem leszek fenn.


Előzmény: rockerzsuzsi (168.)
rockerzsuzsi e-mail | 2006-11-02 19:33:39 | 168.
:)
Nekem akuszitkusom van, amúgy... 4 napos az imádatosom. :)
Egyébként tökre bírtam, hogy amikor épp bent voltam a gitárboltban, akkor pont basszusgitárt próbáltak.
A másik gitár, amit bírok, az a basszusgitár. Imádom a hangját! No meg a kedvenc együttesemből a basszeros a kedvencem, nem csak a gitár miatt! :PPP
Na de visszakanyrodva a gitározáshoz.... Szóval kőkemény 4 napja van gitárom, és gyakorlok. :)


Előzmény: hellfirestorm (167.)
hellfirestorm e-mail | 2006-11-01 18:47:02 | 167.
elhiheted h a death/trash is kb ez a szint de ott én taktikázással jövök ki jól
pl:tompítás:
ezt elektromoson:
nyomd be a torzítót és a pengető kezeset támaszd rá a húrokra.pl:lefogod a 3 legmélyeb húrt akár gy bundon is és úgy pengetsz(pengetővel)h a kezed érinti azt a 3 hút.így gyorsan pengetve tök kemény cucc jön ki a gityóból de sajna csak elektromosból torzítva.

rockerzsuzsi e-mail | 2006-11-01 18:32:53 | 166.
Én könyvből tanulom a dolgokat, de egész jól megértem már, hogy hogyan is vannak a tabok. :)
Muszty-Dobay könyv. :)))
Amúgy én meg inkább az ujjaimmal vagyok csatában...Sehogy se akar arra a húrra menni, amelyikre kéne, vagyis hogy elég nehézkesen tudok még ráfogni. De majd csak belejövök.....
Én meg azt értem, hogy ahogy van a tab rajzolva, és a vonalon a szám, amelyik vonalon van a szám, az a húr és a szám pedig, hogy melyik bundnál fogod le a húrt. A vonalak alatt meg ottvan nekem, hogy melyik ujj (1, 2, 3, 4).
Akkordoknál ott tartok, hogy E- és A-moll. :P
Ez az első 2, amit a könyv mutat. Ezeket le tudom fogni, csak még ahogy ott áttenni egyik bundról a másikra az ujjamat....na mindegy... Gyakorlás kérdése.


Előzmény: Atm (164.)
rockerzsuzsi e-mail | 2006-11-01 18:22:16 | 165.
Hehhe....
"csak az egyszerű death/trash-metal"....Én még ott tartok, hogy: Kis kacsa fürdik...." :P
Én sima akuszitkuson próbálkozok, gyakorlok. :)


Előzmény: hellfirestorm (163.)
Atm e-mail | 2006-11-01 09:19:15 | 164.
ja. Meg qrva sok idő. Ami nincs. Azokat a szaros tabokat sem tudom rendesen olvasni, csak ha a konkrét akkordok vannak a szöveg fölé írva. Namind1. 1enlőre az is jó.
hellfirestorm e-mail | 2006-11-01 09:16:25 | 163.
ja a gityó qurvayo én most még csak a tesómén lógok de karácsonyra kapok egy Ibanez GRX40J-t és azzal....szóval én is egész nap nyomnám...de még csak az egyszerű death/trash-metal megy.de ezt már tapasztaltam h ehhez a hangszerhez csak gyakorlás kell.

1  2  3  4  5  6  7  


Az itt olvasható hozzászólásokért a szerkesztőség nem vállal felelőséget.