Click to Visit
Hip-Hop - A magyarországi kezdetekről...
Kereső:
Részletes kereső!
Belépés regisztrált tagoknak:
Login:
Jelszó:
Üdvözlünk a Zene.net fórumában!

Regisztráld magad most! Ezáltal Te is hozzászólhatsz a különböző témákhoz és új témát is nyithatsz!
Regisztráció | Kereső | Kategóriák

1  2  

ZsenI e-mail | 2006-04-07 22:39:26 | 31.
amúgy ez h összevissza 30 hozzászólás született eddig, ez azért jól jellemzi a mai felnövekvő irtóreppes generáció mentalitását...tiszt kiv. mondjuk én mit ugatok az alig 20 évemmel de akkoris.
ZsenI e-mail | 2006-04-07 22:30:15 | 30.
Györemix tollából, az MO-i kezdetekről szóló cikksorozat első része:

"1.rész - A BREAK-KORSZAKKAL INDULT AZ EGÉSZ
Ha a kezdetekről kérdeznénk az „ős-breakeseket”, legtöbbjüknek a 84-ben megjelent „MIKI: Jól Nézünk Miki” albuma, és a velejáró országos őrület ugrana be elsőként, mint inspiráló behatás. Természetesen komoly szerepe volt azért a magyar mozikban az 1985-ben vetített Break 1. és 2. részének is, a napjainkban még aktív idősebb és fiatalabb táncosokra, magamat is, mint „hobbi electric booger-t” beleértve. Nem járunk messze az igazságtól, ha Fenyő Miklós nevét említjük mérföldkőként a break, valamint a rap magyarországi meghonosítását illetően. A történet azonban már egy évvel korábban „83-ban elkezdődött Németországban, amikor is Fenyő, az akkori Nyugati országrész egyik nagyvárosának sétálóutcáján meglátta, egy minden eddigitől eltérő stílusban táncoló fiatalok csoportját.

A robotmozgás imitálására és akrobatikus elemekkel társított dinamikus mozgásvilágukra összegyűlt bámészkodó tömeg részévé vált ő is. Akkor fedezte fel magának a break táncot, mint egy új korszak bevezetésének lehetőségét kis országunkba. A tánchoz tartozó zenei stílust is tanulmányozva, tervbe vették és hónapokkal később el is kezdtek dolgozni egy teljes albumon, az akkori Omega stúdióban többek között Kóbor János hangmérnöki segédletével. Előtte még 1983-ban kiadott egy nagylemezt „MIKI” címmel, amely a rock and roll és twist jegyében készült, de a B. oldal első számaként már egy kis elektronikus hangzást is belecsempésztek a „Lépjük a Lépcsőt” című felvételbe. A hozzátartozó videóklipben pedig már felfedezhető volt néhány breaktáncra utaló mozdulat is.

Az akkoriban két magyar televíziós csatornán futó zenei műsorokban (Pulzus, Egymillió Fontos Hangjegy, Zenebutik) Fenyő már az új stílusról nyilatkozott, miközben megjelent 1984-ben a „Jön A Break” kislemez, majd vele egy időben a 10 számot tartalmazó album is. Az általa alapított breakklubok, valamint breaktánc versenyek ellepték az egész országot, Budapest és a Balaton összes szórakozóhelyén egymást követték akkoriban a rögtönzött break-tehetségkutatók. Úgy érzem, hogy meg kell említenem még Miki albumán található 2 olyan számot, amelyek erős utánérzést keltettek a szakavatottabb füleknek mindamellett, hogy egész jól sikerült „feldolgozások” lettek. Az egyik a címadó dal a „Jól Nézünk Miki (Jön a Break–rap verzió)”, amiben Herbie Hancock „Rock It”-jára hasonló elektronikus hangzás fedezhető fel, valamint a „Csillagszemű Ég”-re, amely az aktuális amerikai listákon szereplő Grandmaster Flash & The Furious 5: „White Lines (Don”t Do It)”-jának hangulatát idézi.

Az akkori első generációs Break csapatok, mint a Turbo Break Company vagy a Harlem Company (akik a ’88-as Ki Mit Tud?-on a döntőben másodikként végeztek egy profi rock-and-roll tánccsoporttal szemben) tagjai szerveztek breakklubokat, versenyeket, sőt még rapszámokat is készítettek a baráti körük szórakoztatására. 1987-ben egy ilyen rendezvényen saját magam, nézőként is meggyőződhettem milyen komoly szinten állunk hazai szinten. Break- és Electric Boogie táncosok lepték el a Kispesti Munkásotthont, ahol a parti ideje alatt, az előtérben videómagnókról magyar- és külföldi vonatkozású exkluzív film- és versenyfelvételeket játszottak megállás nélkül.

Ott láttam és hallottam először élőben két – a Fat Boyst is lekörözve- beatboxoló fiút, akik egymással versenyeztek, ki a jobb. A döntő hangzást az egyébként kétszeres electric boogie világbajnokunk, Steve akkori táncostársa Dugó (aki nem azonos a Vinyl Warriorsból ismert Dugóval) lépte meg, miközben egy Sztár üdítőital üvegéből kortyolgatta a nedűt, olyan beat-et produkált, amilyet azóta sem hallottam még soha senkitől (lehet próbálkozni beatboxerek). A helyszínen dekorációul szolgáló lepedőkre neolux-szal festett háttérrajzokat pedig egy péceli ismerősöm (korábbi évfolyamtársam), Nagy Laci készítette, aki mellesleg a Harlem Company egyik legerősebb táncosa is volt egyben (övé volt a legjobb „pattogós heli” az országban). A breakesek birtokában nagyon sok Hiphop vonatkozású film volt már akkoriban, többek között a „Beat Street” is, ami Lacit még 1986-ban (!) arra inspirálta, hogy a MÁV kórház falát – több mint 100 méter hosszan - grafittivel lefedje. Ezáltal természetesen egyből „keresett” személlyé vált, de szerencsére megúszta az ügyet.

A break és a graffiti stílus akkor sokunkat magával rántott, és két évvel később már – miután megnéztem én is a Beat Streetet - az utcasarkunkon fújtam két akrilfestékes flakonnal egy „STREET” feliratot, majd hamarosan több rajzzal is „színesítettük” két barátommal (Frool B.C. és Simon Sampler) a lakóhelyünk környékét. Jómagam már ’86-ban toltam halandzsa-angolban a Break filmből megtanult rapbetéteket, az MC MIKER „G”-ék „Holiday Rap”-jével együtt. 1989-ben egy osztálytársamtól kapott kazettáról tudtam meg, hogy vannak magyarnyelven reppelő arcok is…de ez már a 2. rész témáját fogja képezni."

Eazy E e-mail | 2006-04-06 19:59:28 | 29.
Nemes célok, megpróbálok segíteni.
Bár mondjuk csak 5-6 éve vagyok otthon a magyar undergroundban...


Előzmény: Da_firm_Krazyk (28.)
Da_firm_Krazyk e-mail | 2006-03-16 11:10:24 | 28.
Na remélem feléled még ez a topic

Most hogy végigolvastam az egészet, látom hogy vannak akik maradtak még a régi időkből. Kár hogy megállt itt az egész, remélem sikerül újra beindítani. Én Szolnok közelében lakom, tehát oda kezdtem el járni rap buliba ha jól emlékszem először 95-ben. Akkori fellépők Annimal Cannibals (még underground), Woo Doo Clan, Krazy Noise, Fekete Koktél. Valamelyikötök írta hogy visszahozhatatlan korszak volt ez. 100%-ig egyetértek ezzel. Na egyelőre ennyit írok és ha beindul ismét a topic akkor aktív résztvevő leszek, hisz én is abban a korszakban maradtam agyilag ;-)
Még annyi, hogy elkezdtem összegyűjteni abból az időből anyagokat! Tehát ha van valakinek 96-előtti magyar rap zenéje, örülnék ha megejtene egy levelet. Célom lenne hogy a régi előadókat összegyűjteném és elérhetővé tenném azok számára akik kiváncsiak rá. Egyelőre a M.S.S és a nagy rivális Sírásók lemezét sikerült megszereznem!

gotdamn@freemail.hu

Előre is köszi mindenkinek aki segíti a munkámat igy vagy ugy!

beatz e-mail | 2005-12-13 09:23:02 | 27.
Nálam a kezdetet a Warnin' Shotz jelentette.A korhoz képest szerintem elég jóra sikeredett elég sok számuk.A Run DMC-Down with the king(asszem)instrumentalra történő okosításuk szerintem egyenesen felülmúlta az eredetit.
Ezen kívül a szám címét nem tudom,de így kezdi a SOG-Atelefonközpontban a vonalamra várok már 18 éve,de nem tudom miért.Ez is örök zöld számomra.
Aki ezeket nem hallotta volna,annak sürgősaen be kell szereznie,ha be tudja.

kisniki e-mail | 2005-12-07 13:31:25 | 26.
sziasztok
most talaltam ra erre a forumra.en is reszt vettem kislany koromban sok rap bulin-kalocsa,dabas,gyor,kisulyszallas,mezotur,kiskoros,paks...
talan van erre valaki akit meg ismerhetek.dzsenesz jo baratom bar evek ota nem lattam.van ra eselyem hogy megtalaljam,es egyaltalan mi tortent vele?esetleg tudtok v.mit:kiskorosi viczi,v.kalocsai baggio,v.csicsi es mico vagy Tkyd honleterol,elerhetosegerol.nagyon orulnek neki.en vagyok az a lany egerbol aki dzsenesszel es 1 kiskorosi lannyal jartam a bulikra.ma mar nem talalok olyat amit elveznek,de lehet alul vagyok infomalva.ha valaki ezekben a dolgokban otletet ad megkoszonnem.


Előzmény: sifi (15.)
The Funky Child e-mail | 2004-11-24 16:42:42 | 25.
Hát ha meg tudnád szerezni és elküldenéd,annak nagyon örülnék.Kösz
szadddam e-mail | 2004-11-18 10:04:10 | 24.
jut eszembe, a zenéje megvan kazettán, de szöveg nélkül....

Előzmény: szadddam (23.)
szadddam e-mail | 2004-11-18 10:03:04 | 23.
persze hogy emlékszem a HomieCrew-ra, még közös számunk is volt velük....
a budapest az tényleg nem volt egy rossz szám (emlékszem a srác a flava in ya ear alapjára írta a szöveget), sajnos nekem nincs már meg, de ha minden igaz, van egy spanom, akinek viszont igen.
majd megkérdezem.


Előzmény: The Funky Child (22.)
The Funky Child e-mail | 2004-11-17 15:04:11 | 22.
Emlékszik valaki,volt anno egy Homie Crew nevű kommandó ,a Budapest című számukat imádtam,nagyon ütött...
Ha valakinek megvan elküldené mailben thanks és respect
Bár nagyon régiek,a MSS idejéből...

Züllött Angyalka e-mail | 2004-11-11 09:20:38 | 21.
szerintem magyarországon is létezik a körülményekhez képest elég jo , hallgatható hip-hop, csak ugye ez nem sok emberhez jut el . Ha Dopmen meg az ilyenek részéről nézzük a "magyar hip-hop"-ot akkor joggal lehet kérdezni , hogy ez most mi is ez ? de ha az undergroundról van szó én már nem tenném fel ezt a kérdést . Persze ma egyre inkább ellepik ma.o-ot a divatrapperek , de szerintem , ha összetartanánk akkor nem csak 10-15 sorba lehetne összefoglalni a magyar HIP-HOP KULTÚRA történetét ... nekem ez a véleményem és remélem , hogy ezzel nem vagyok egyedül ....
puszkány

szadddam e-mail | 2004-11-08 10:52:30 | 20.
hali!
hát a rapülőknek a magyar rapre az égvilágon semmi hatása nem volt, mivelhogy abszolút köze nem volt a raphez mint tudjuk és a rapperek nem hallgatták, max hánytak tőle. arról, hogy hány akkori 8-12 éves gyerkőc szerette meg a rapzenét általuk nincs információm, de szerintem elenyésző lehet a szám...

az AC más tészta, ők nagyon rég kezdték, már azelőtt is volt min 4 albumuk, hogy a "takarítónős" slágerük befutott volna. ők nagy respekt, valakik szerint bohócok, és nem igazi rap amit csinálnak... nos, több, mint 15 éve nyomják, ők szervezték az első magyar hip-hop bajnokságot (amit a woodoo nyert), + filarapjam (aminek hatásáról kár is szólnom) a QkaMC freestyelben nagyon ott van és még évek múlva is rámköszönt az utcán miután már "sztár" lett...
a ganxtát nem minősítem (megtettem már a ganxta zoli a legjobb.... topikban, de nem dícsértem:)..
a dopeman még az underground-ban kezdett freesylozni járni, mindig sokat röhögtünk rajta (laridáridári-zot állandóan), de azért eredetibb arc, mint a zoli (legalább "alulról" jött...)
ők nem tették népszerűvé a hiphopot, 1: mert már népszerű volt (ezt lovagolták meg) 2: aki őket hallgatja, nem igazán hallgat szerintem más rapet max eminemet:) 3: nem igazi hiphop amit csinálnak 4: fejlődésről az ő esetükben szó sem lehet



Előzmény: coloska (19.)
coloska e-mail | 2004-11-06 13:41:56 | 19.
Sziasztok!

Nagyon örülök ennek a fórumnak, régóta keresek valami hiteles forrást a kezdetekröl, és ez a hely sok szempontból annak tünik.
Amiböl nem: akik a legtöbb konkrétummal, régi névvel szolgáltak-föleg Sifi és Szaddam- (gondolom mert az UG vonal áll hozzájuk közel) Ganxsta Zolee, Dopeman, az AC, vagy éppen a Rapülök hatásáról, szerepéröl a magyar hip-hop fejlödésében ismerté és népszerüvé tételében nem beszél, pedig az letagadhatatlan.

(kicsit hoszzú mondat lett, mindegy, szerintem érthetö)

Hitelesebbek lennétek, ha ezt az ürt betöltenétek.


Válaszotokat elöre is köszönöm.
Peace

TÉERÓ e-mail | 2004-07-10 13:26:20 | 18.
a dzsenesz volt szeintem a 90es évek (egyik) legmeghatározóbb alakja, csak úgy halottam túl sokat füvezett, és ennek meg is lett az "eredménye" pl a hiphop.hu - sokat a fasisztának ítélte stb.
g_pepe e-mail | 2004-07-10 12:57:26 | 17.
Hi!

Már jó ideje igyekszem összevadászni a korszak zenéit, MegaSS és R&P a Fasizmus ellen már van, meg még néhány érdekesség.. Keress meg : geigerpeter@freemail.hu


Előzmény: fogoUS (8.)
g_pepe e-mail | 2004-07-10 12:55:02 | 16.
Igen, a Trogaz (később Dózis) valóban Kalocsán lépett fel először, a Kristályban. A Rapid Speach viszont nem "csapat" volt, hanem egyetlen ember, még itt a kazija a fiókban. Sajna a névmemóriám gázos, nem jut eszembe, hogy hívják a srácot, pedig jópárszor beszéltem vele.. Amire te gondolsz, az a 78-as körzet lehetett, abban jó sokan voltak (Pempő, Baggio, Kornél, Szundi, és a többiek, több mint 10-en). Amennyire tudom, egyetlen számuk készült el (vagy legalábbis eggyel léptek fel) a fóktői 2Pac emlékbulin, talán '96-ban..

Előzmény: hausAIR (3.)
sifi e-mail | 2004-02-03 06:48:28 | 15.
azért nem szeretnék beszélni dzsenesz hírhedett emailjéről, mert 1. én dzsenesszel is jóban voltam, meg azokkal is akiket megvádolt (elég durván) 2. ami elmúlt nem kell bolygatni 3. egyáltalán nem hiszem el, hogy bármi is igaz lenne abból, amit dzsenesz mondott/írt.
dzseneszt ettől függetlenül tisztelem azért, amit tett, de ez már sok volt...

meghát politikai volt a dolog, és én soha nem foglalkoztam a politikával, most sem óhajtom ezt megtenni...

sztem borítsunk rá fátylat...

hausAIR e-mail | 2004-02-02 17:03:34 | 14.
hehhh
igaz akkor még nem is ilyen zenék voltak a partykon, mint mostanság...kemény hardcore rap..
erről a dzsenesz dologról nekem is mesélhetnél...

resp.


Előzmény: szadddam (13.)
szadddam e-mail | 2004-01-26 22:44:28 | 13.
pécset ki ne hagyd!:)
az akkori mo-i hiphop koncertek felülmúlhatatlanok, house of pain (itt nem volt olyan sok feketruha mert sok deszkás meg hc is ott volt), meg ugye a Bodycount, az iszonyat zúzás:) akkor egy hiphop bulin nem táncolgatás meg lusta fejrázás volt a menő, sima őrjöngés ment - bang your head, bang your muthafukin head!
egyébként mesélj csak dzsenesz összeesküvés elméletéről (ez nekem új:)
amikor én utoljára láttam még igaz, hogy feketében volt, de az agya tényleg nem volt tiszta, merthogy teljesen kész volt (pedig régen zulu volt a fiu), meg hustla lett belőle.

sifi e-mail | 2004-01-26 07:20:51 | 12.
így igaz, az első emmó hiphop tényleg fenyő miki volt, de nem igazán sorolnám én ide:))
elég jellemző képet festettél tényleg az akkori időkről. a sok feketeruhás rappa, meg a kopaszok hát kb. így ennyi. de a feeling visszahozhatatlan. (pl. a 94'es békés-dánfoki raptábor kibaszott sok emberrel)vagy a public enemy koncert, vagy az első vidéki underground hiphop klub a DENEVÉR...dzsenesz nagy span volt, csak mielőtt kiment külföldre, valami megváltozott az agyával:) erről tanúskodik az elhíresült összeesküvés-elmélete is, ami inkább szomorú, mint érdekes, és nem kevés szerepet játszott a politikában is.
akkoriban az igazi vidéki hiphop-városok: szarvas, cserkeszőlő, szeged, békés, szolnok voltak.
hát valóban nem lehet mindent egy szuszra leírni, de szépen lassan talán. mindenesetre annak örülök, hogy ennek így vagy úgy részese lehettem.
:))

szadddam e-mail | 2004-01-26 00:41:30 | 11.
oy! király ez a fórum!:) csak egy kis tisztázás (sifi hesszelj!)
ne feledjűk, hogy az első magyar hip-hop a fenyő miki breaklemeze volt, röhejes, de tényleg ezzel kezdődött a magyar rap. a 90-94-es korszak (ha már korszakozunk) "istenei" a megasound system volt, mondjuk akkor is röhögtünk rajta, most is, de őket MINDENKI ismeri, még azok is akiknek gőzük sincs amúgy a hiphopról, nemhogy a magyar undergroundról:) a mai napig találkozom emberekkel, akikről kiderül, hogy szakadtra játszották az új sportokat:) (van még egy unreleased albumuk, valamint egy EP-jük is).
az első magyar hiphop fesztivál 1994-ben volt (vagy 95-ben, hogy pontos legyek:), amit a Woo Doo nevű csapat nyert (2. bad domination, az sdo bandája, 3. real crew, szegedi csapat), a zsűri Győremix! és az AC voltak. ekkor még a 100% feket ruha volt a divat + enyhe vandalizmus (sdo !!), meg a "kopaszverések", AFA, le a rasszizmussal (peace Dzsenesz - őt ganxta zoli is megénekelte:)
a woodoo nevelte ki face-t (in-fan-skul, hasznos holmik, most faktor labor)és később a firma is a WooDooClan-ból indult (az első fellépésük is egy WDC bulin volt). dicsőséges korszak volt feket ruhás kamszokkal tömött vonatokkal és vidéki vasútállomásokkal, verekedések helyi kopaszokkal, kazettáról nyomott számok, alkohol és thcmámor:)
emlékszik valaki az első Undergroundra? legendás hiphop club, az első bp-n, több évet és féltucat helyszínt megélt, győremix, luigi, dj quick, innen indult dopeman is többek közt. hirtelen ennyi:) béke brodaz!
wu-tang forever, killa beez on da swarm
respect gonzales7 (psycho realm rulez!), zzeh, all hiphop face
remember the origins!

hausAIR e-mail | 2004-01-24 17:26:03 | 10.
hát jah..
'90 környékén még én sem éltem igazán tudatos életet.
kb. 94 környékén kezdtem elcsodálkozni, hogy kik ezek a fekete ruhás emberek.
a sírásoktól annó még én is hallottam egy két tracket...elég kezdetleges volt, úgyhogy nem is nagyon fogott meg.a mega sound system engem is érdekelne!!!
hehh akár milyen fiatal is voltam akkor,mégis szívesebben emlékszek azokra az időkre...

resp.


Előzmény: sifi (7.)
Darksun e-mail | 2004-01-22 20:46:26 | 9.
Minden tiszteletem!
Tényleg oszthatnád picit itt azt észt, mert van rá szükség mostanság... :)

Aúgy a Rap és punk (RAC szerint Rap és rock... :DDD) a fasizmus ellen nekem is ott volt a topon.
Utólag sikerült szereznem pár számot (Le a rasszizmussal, a fekete vonatosok treckje, vlaami punkzene: "Egy film pereg a szemem előtt...", meg még egy számnak a fele, amit azóta már véletlenül letöröltem... :D, de már annyira nem jött be, mint régen.
A Mega Sound System viszont kéne nagyon, csak se időm ,se gépem, hogy töltögessek, szóval ha valaki tudna segíteni ,annak nagyon hálás lennék!
(Poggi hallod??? :DDDDDD)
Jah meg amire nagyon fájna még a fogam:
Trógaz dolgok és a Földalatti Karnevál (Kicsim hallod??? :DDD).
Na meg ha van vkinek régebb iFirma dolgok, vagy NKS, vagy IU, vagy ilyesmi...
Nem is kérek sokat ugye?
:D
Nah béke!
DS!


Előzmény: sifi (7.)
fogoUS e-mail | 2004-01-22 20:19:04 | 8.
HeYo Sifi!
Te kellesz ebbe a topicba! Szerintem mindenki örülne ha sűrűn látogatnád a régiót és bőven osztanád az igét! Én sem élhettem igazán tudatos életet a "kezdetek idején", de mindíg az érdekelt a legjobban. A Rap és Punk a Fasizmus Ellen volt a kedvenc kazim, meg a MegaSS. Ha vannak ilyen jellegű (old) zenéid, akkor felvehetnénk a contact-ot! Előre is köszi!

PEACE!


Előzmény: sifi (7.)
sifi e-mail | 2004-01-22 09:45:53 | 7.
noshát emmón az első rapformációk (1990-1994)
woodoo, megasound system, sírásók, fekete koktél, j.f.k.,bad domination, stílus, szárcsa, animal cannibals demok (a feketén fehéren előtt), b-jack rappers,fun tnt, raplektor,
második hullám (1994-1997)beez (később muppet show) trogaz (később dózis) klikk, warning shotz, t-kyd, crisstyle, crazy x, déli front, p.a.m.(paranoiás alkotó művészek), firma, gödöllő hangja (később nem közölt sáv, később idő urai a firmával együtt)brékó-d, hasznos holmik, dühöngő lárma, sewaside rappers, stb.stb
aztán 1998-ban annyi banda alakult, hogy fel sem tudom fogni:)))
kb 2000-től kezdve meg már asszem mindenkinek ismerős a helyzet.
természetesen ezeken kívűl lehetne sorolni százszámra előadókat, akik hosszabb-rövidebb időszakban az adott kort jellemezték, és a korszakok is átmosódnak egymásba, deígy is nehéz meghatározni a dolgokat (nehezíti et a múlt ködének szememre borulása is...:)))

Igor e-mail | 2004-01-21 09:08:40 | 6.
Az első halvány emlékem egy Megasound System nevű banda volt valahol '93 vagy '94 körül. Itt fehérváron azonban később kritályosodott ki a műfaj, de azért voltak itt már komoly "hiphop" bulik '95-6-7 időszakban. Hjajj, boldog gyermekévek...
sifi e-mail | 2004-01-21 06:39:24 | 5.
hello, csak azért írok, mert régen mi is jártunk sokat kalocsára bulizni a kristályba asszem az volt a hely neve.baggio meg make szervezte azokat a bulikat és tényleg jók voltak.
ja a dózis (akkormég Trógaz) ott lépett fel először (volt szerencsém látni), de az emmó hip hop kezdetei azok jóval régebbiek, mint ez, vagy akár a rapülők vagy a ganxsta zolee féle elcseszett bűnbanda.
meghát a rapid speechen kívűl volt még kalocsán más csapat is, majd egyszer ha több időm lesz, írok részletesebben is...
viszlah!


Előzmény: hausAIR (3.)
Fura e-mail | 2004-01-20 20:40:06 | 4.
Magyarországon igazából a hip hop (főleg a rap) akkor kezdett el terjedni, amikor én még nagyon fiatal voltam, ezért nem tudok túl sokat, de annyit igen, hogy az első együttesek között volt a Rapülők (Geszti Péterrel). Ők ezt az egészet elég viccesen fogták fel, de a két legmeghatározóbb magyar csapat 1994 környékén debütált. Mindkét banda erősen eltérő rapet játszott. Az egyik (akárcsak a Gesztiék), viccesre vette a figurát, a másik pedig igazi, vérbeli gengszter rapet kezdett el játszani. Ők voltak az Animal Cannibals és a Ganxsta Zolee és a Kartel.
hausAIR e-mail | 2004-01-20 19:25:59 | 3.
thanx..
ti ott azért mégis csak jobban el vagytok látva mint mi itt Kalocsán..
pedig régen, anno '95-'96-ban még ide is sokat jártak előadók..
ha jól tom a Dózis itt lépett fel először.asszem; ezt csak hallottam.meg volt itt is egy csapat még 97 körül.. (Rapid Speach)
de háát azóta semmi..
még bulik sincsenek a közelben :(
nah mások is hozzászólhatnak!


resp.


Előzmény: A TAG (2.)
A TAG e-mail | 2004-01-20 11:10:35 | 2.
hát, nálunk Miskocon kisebb bulikkal kezdődött a dolog /bár szerintem ez mindenhol így volt/, jártunk a környező városokba, falvakba is rengeteget -és extra hatásos volt-fellépők+minden.Akkoriban még csak a grefkó volt aztán meg szép lassan kibontakozott a break meg a rap is, viszont probléma az hogy Miskolc azért eléggé kiesik a mostani bulik helyszínének körzetéből ezért csak ritkán tudunk menni ezekre, amolyan "elszigeteltek" vagyunk. Jelenleg meg ami van Miskolcon az Gili+O'neal /dj-k/ Nílus Szekta+Zoo Deluxe /rap/, meg Rhythm of the Life /break/.

Szó ennyi-de jó az hogy van-.

A TAG

hausAIR e-mail | 2004-01-19 19:19:35 | 1.
Nah sztem a téma 1értelmű...
Várom az értelmesebbnél értelmesebb hozzászólásokat..
Mikor, hol, kik kezdték el ezt a dolgot itthon?
Melyek voltak az akkori party-helyek stb..

resp.


1  2  


Az itt olvasható hozzászólásokért a szerkesztőség nem vállal felelőséget.