Click to Visit
Hip-Hop - rap Biographi-repperek életrajza
Kereső:
Részletes kereső!
Belépés regisztrált tagoknak:
Login:
Jelszó:
Üdvözlünk a Zene.net fórumában!

Regisztráld magad most! Ezáltal Te is hozzászólhatsz a különböző témákhoz és új témát is nyithatsz!
Regisztráció | Kereső | Kategóriák

1  

cprod e-mail | 2019-01-24 17:17:00 | 38.
*Ceki Productions*

Az alábbiakat vállalom:

Képszerkesztés:
Kreatív grafika, logó, névjegykártya, szórólap, poszter, étlap, itallap, címke, naptár, csomagolás, borító, manipulálás, retusálás, fényelés

Videószerkesztés:
Zenei klip, rövidfilm, intro-outro, videós utómunka, forgatókönyvírás

Zeneszerkesztés:
Egyedi alap, intro-outro, reklámanyag, karaoke, dalszövegírás

Műfajtól és felhasználási céltól függetlenül előre egyeztetve bármi elkészíthető! Gyors válasz és munkaidő!

https://www.facebook.com/cekiproductions
https://soundcloud.com/cekiproductions
http://www.youtube.com/cekiproductions

Otis1181 e-mail | 2012-07-27 23:26:22 | 37.
Én még csak most találtam rá a "kis történetedre" és nagyon meglepődtem hogy ilyenek tényleg vannak.Én nagy régóta vágyom ki Los Angelesbe és tervezgetem hogy ha sikerül kijutnom hova mennék elsőnek mit néznék meg stb..ha adok egy e-mail címet esetleg nem tudsz dobi nekem pár képet?Nagyon kíváncsi vagyok rá(ne értsd félre,nem cinikusan értem)és legalább egy kisebb lépéssel is de közelebb kerülnék ÉN is az álmomhoz.Remélem még figyeled az oldalt és látni fogod amit írtam!

Előzmény: B-Mack (36.)
B-Mack e-mail | 2008-11-01 10:50:35 | 36.
Bármikor összefuthatunk pajti.Rengeteg közös képem van velük,szívesen megmutatom.

Előzmény: zdlr (35.)
zdlr e-mail | 2008-10-05 13:42:59 | 35.
ezt a filmet én is láttam, jó volt

Előzmény: B-Mack (34.)
B-Mack e-mail | 2008-10-04 19:59:26 | 34.
Üdv!Én két évet kint töltöttem a nyugati parton.Pont Los Angeles feketék lakta területén Wattsban.Itt volt olcsó a szállás és közel volt a melóhelyünkhöz.A Century-n lévő bevásárló központban dolgoztunk.A pecó a 105-ik utcában volt.5 percnyi sétára a híres Simon Rodina Watts-i tornyaitól,ami több Bloods előadó klippjében is megjelenik.Eleinte rettegtünk utcára menni,mert tartottunk a feketéktől.Voltak mellettünk még törökök az utcában akik régóta ott laktak és ők nagyon jól ismerték a feketéket és a feketék is a törököket.Ezt azért említem meg mert egyszer megtudták a török szomszédok,hogy mi Magyarok vagyunk és nagyon jó barátok lettünk.Állandóan emlegették,hogy mekkora harcos nép vagyunk.Mondták,hogy a mai napig tisztelnek minket Magyarokat.Nah rajtuk keresztül megismerkedtünk pár crack árussal meg stricivel.A török spanom Ozgur mindig mesélt rólunk a feketéknek.De talán inkább ők kérdezhettek rólunk,hogy mi a f.szt keresünk náluk.Megtudták,hogy európaiak vagyunk és csak a meló miatt vagyunk itt.Paráztunk,hogy kivégeznek,mert elvesszük előlük az állást,de nem izgatta őket abszolút...nem ebből élnek(meg lehet nem is alkalmaznának feketéket).Ők egytől egyig Blood tagok voltak...ugye ez az ő területük.Nagyon normálisak voltak velünk néha még el is hívtak ps2-zni meg sütögetni a házaikba.Eleinte félve mentünk mert mindig volt lövöldözés.Mi mindig éjszaka dolgoztunk és hallottunk szinte minden éjjel 4-5 lövést.De rengeteg rendőr van jelen az utcákon.Még ha nem is rendőrkocsival csak civilekkel.Hallottunk dolgokat de jobb volt nem tudomást venni róluk aztán nem esett bajod.Volt velünk egy lány ő rendszeresen (napközben) vigyázott az egyik tag kislányára.Én csak dícsérni tudom őket.Nem volt soha semmi gond köztünk.Néhányukkal a mai napig tartjuk myspace-n a kapcsolatot.Megismertem egy lányt,de még az ő bátyja sem orrolt meg rám.Tartottam pedig tőle mert eléggé hidegen fogadott eleinte.De nagyon jó barátságba kerültünk végül.Nem kellett pirosban járnunk és nem volt harctér az utcákon.Nagyon szép a környék,van sok látnivaló bár az tény,hogy nem egy turista paradicsom.Szerintem itt akik irogatnak,hogy Crip killa meg Blood killa annak fingja nincsen a dolgokról.Én sem mondom,hogy Blood tag vagyok és FucKk cKrip.Nem viselek red bandana-t...viszont megismertem sok normális embert köztük akik azért teszik azt amit,mert nincsen más kilátásuk az életben.Beleszülettek egy közösségbe és azért is fognak meghalni.Sokan Anyának is hívták.Mehetnek dolgozni napi 7$-ért vagy kaszálhatnak az utcán napi közel 1000$-t.Volt olyan,hogy érkezett valami nagyobb kutya a környékre,olyankor hemzsegtek a Mercedes cls-ek,Lamborghinik és persze a kedvelt Escalade-k.Impala lowridert a klippekkel ellentétben szombatokon lehetett látni csak.Napközben ritka volt.Szombat este összejöttek egy közös krúzinra a srácok.Olyankor végig vonultak az utcákon.Nah olyankor volt lövöldözés...a Chicanokat (Latinokat) utálták a feketék.De azok nem jártak erre a területre.Mindent leszámítva nagyon jó volt kint.Szeretnék még vissza jutni valaha,remélem össze jön.Csak pozitív emlékeim vannak.Ők adták a B-Mack gúnynevet is nekem mert a Big Berry's-ben dolgoztunk és én voltam a csoportvezető.6-an voltunk Magyarok és én vágtam leginkább a nyelvet ezért mindig én beszéltem azért lettem mack(főnök).Így neveztek engem egymásközt a törökökkel és rám ragadt.Van rengeteg fényképem a közös bulikról.Ha kapok vízumot újra vagy eltörlik akkor az első utam oda fog vezetni hozzájuk!Emberségből 10-est adok Nekik és a Törököknek is!
B.

Előzmény: West Side (14.)
Nasir e-mail | 2008-03-05 19:39:46 | 33.
Hello! Jó állapotban lévő eredeti cd-k ELADÓK!!! - bolyosb@vipmail.hu
Ha kell vmi, postán küldöm és a posta költséget én állom :D

50 Cent - The Massacre (2005) - 2500Ft
50 Cent - Get Rich or Die Tryin' (2003) - 2500Ft
-
Big L - Lifestylez Ov Da Poor & Dangerous (1995) - 2500Ft
-
Busta Rhymes - The Big Bang (2006) - 2500Ft
-
Canibus - Mind Control (2005) - 2500Ft
-
Capone-N-Noreaga - The War Report (1997) - 2500Ft
-
Chamillionaire - The Sound of Revenge (2005) - 2500Ft
-
Compton's Most Wanted - Music to Driveby (1992) - 2500Ft
-
D12 - D12 World (2004) - 2500Ft
D12 - Devil's Night (2001) - 2500Ft
-
Dr. Dre - Chronic 2001 (1999) - 2500Ft
-
Eazy-E - Str8 Off Tha Streetz of Muthaphukkin Compton (1995) - 2500Ft
Eazy-E - It's On (Dr. Dre) 187um Killa -EP- (1993) - 2000Ft
Eazy-E - Eazy-Duz-It/Home of Tha Sick -EP- (1988) - 2500Ft
-
Eminem - Eminem Presents: The Re-Up (2006) - 2500Ft
Eminem - Curtian Call-The Hits/Stan's Mixtape(2005) - 3000Ft
Eminem - Ebcore (2004) - 2500Ft
Eminem - The Eminem Show (2002) - 2500Ft
Eminem - The Marshall Mathers LP (2000) - 2500Ft
Eminem - The Slim Shady LP (1999) - 2500Ft
-
Firm - The Album (1997) - 2500Ft
-
Fugees - The Score (1995) - 2500Ft
-
Game - West Coast Resurrection (2005) - 2500Ft
Game - The Documentary (2005) - 2500Ft
-
G-Unit - Beg For Mercy (2003) - 2500Ft
-
Ice Cube - War & Peace vol. 2: The Peace Disc (2000) - 2500Ft
Ice Cube - War & Peace vol. 1: The War Disc (1998) - 2500Ft
Ice Cube - The Predator (1992) - 2500Ft
-
Jay-Z - The Blueprint (2001) - 2500Ft
-
Lil Wayne - Tha Carter II (2005) - 2500Ft
-
Lupe Fiasco - The Cool (2005) - 2500Ft
-
Mobb Deep - Blood Money (2006) - 2500Ft
Mobb Deep - The Infamous (1995) - 2500Ft
-
Nas - Hip Hop Is Dead (2006) - 2500Ft
Nas - Street's Disciple 2CD (2004) - 3000Ft
Nas - Nastradamus (1999) - 2500Ft
Nas - I Am... (1999) - 2500Ft
Nas - It Was Written (1996) - 2500Ft
Nas - Illmatic (1994) - 2500Ft
-
Obie Trice - Cheers (2003) - 2500Ft
-
Onyx - All We Got Iz Us (1995) - 2500Ft
-
Prodigy of Mobb Deep - H.N.I.C. (2000) - 2500Ft
-
Proof - Searching for Jerry Garcia + DVD (2005) - 3000Ft
-
Scarface - Untouchable (1997) - 2500Ft
-
Snoop Dogg - The Last MEal (2000) - 2500Ft
-
T.I. - King (2006) - 2500Ft
-
Twista - Kamikaze (2004) - 2500Ft
-
Will Smith - Born to Reign (2002) - 2500Ft
-
Wu-Tang Clan - Enter the Wu-Tang: 36 Chambers (1993) - 2500Ft
-
Ying Yang Twins - Alley...Return of the Ying Yang Twins (2002) - 2500Ft
-
Young Buck - Buck The World (2007) - 2500Ft
Young Buck - Straight Outta Ca$hville (2004) - 2500Ft

80 C e-mail | 2008-03-03 17:42:56 | 32.
Bazdemg West Side itt rendesen osztanak téged:D Mondjuk nagy faszság volt amit tettél de figyelembe kéne venni az IQ szinted....:D

Előzmény: G-Men (31.)
G-Men e-mail | 2006-05-15 18:59:28 | 31.
Cápa igazad van, West sideot nem ismrem, de szerintem egy kis genyó, hogy más cuccával okoskodik!!

Előzmény: Cápa (30.)
Cápa e-mail | 2005-12-03 13:18:58 | 30.
tudok olvasni,van gyerekszobám,csak te vagy retardált.és hüLYe.

Előzmény: West Side (29.)
West Side e-mail | 2005-12-01 14:31:59 | 29.
te ennyire hüje vagy?vagy csak szertecc kötözködni?nem volt gyerek szobád?VAGY CSAK NEM TUCC OLVASNI??nem látod h most kértem elnézést tőle, és oda írtam h legközelebb oda írom a forrást is?bazd meg

Előzmény: Cápa (28.)
Cápa e-mail | 2005-12-01 11:42:28 | 28.
és annyival se tisztelted meg őket h odaírnád a forrást?meg arra vered magad h ki tudtad másolni azt,amit más összegyűjtött?hát,veled vmi nagyon nincs rendben.

Előzmény: West Side (27.)
West Side e-mail | 2005-11-30 21:16:05 | 27.
jo van ezt megbeszélhetjük!de ezt oan szemrehányással mondod mintha ez valami etiketben belene írva és mi azt sértettük(főleg én) volna meg!ezt most mondod elősször!de én oda írom a forrást, ezt megbeszélhetjük!Egyébként minden elismerésem atiétek deathrow oldal szerkezstői!!naon fasza az oldal!teccik h suge fején van a menű!naon jó, és ez is h néhányszor ti voltatok a forrásom azt bizonygatja h jó munkát végeztetek!így tovább

Előzmény: L-A-W-Z (26.)
L-A-W-Z e-mail | 2005-11-30 15:05:19 | 26.
21 gun salute !Na aki engem fikáz hogy hogy merek én egyáltalán szólni annak csak tényleg annyit tudok javasolni hogy ugyanmár bármelyik amerikai csapatról próbáljon meg összedobni 1 kb olyan hosszuságu infot. Ja hogy nem vaágnykodott vele? Hát a bandákról szóló cucc elején ezt irta West Side barátunk: "Tudom hogy amiről most írok az nem életrajz, de közel van hozzá." Hát ez enyhén félreérthető...+ az igaz hogy azzal hogy a netre van téve valami azzal meg van osztva mindenkivel de azér sztem illene odairni hogy honnan is van amit szó szerint átvettél, ennyire azér nem ártana talán mások munkáját becsülni ha már ti lusták vagytok magatok összehozni bármit is. + nem nagyon értem mi értelme van ennek az egész fórumnak hiszen akit érdekel valami info az ugyis rákeres a neten. De a jövőben szeretnék arra kérni mindenkit hogy ha már maga baszik irni valamit, akkor legalább tisztelje meg annak a munkáját akiét bemásolja annyival h feltünteti hogy mégis honnan van a cucc. És ezt nem azér mondom mer pont az én infom is szóba került tök 8 hogy kiét használod fel de legalább tiszteld annyira aki dolgozott ezzel nem 1 és nem 2 órát h odabaszod h honnan vetted a müsort. üdv:L-A-W-Z peace out

Emnem15 e-mail | 2005-11-30 09:21:09 | 25.
WEST JÓL NYOMJA Ő LEGALÁBB LEÍRJA!!:))))
West Side e-mail | 2005-11-29 20:12:05 | 24.
igazatok van a www.deathrow.tvn.hu -ról másoltam be.na és akkor?Cash -nek igaza van!thx
Cash Money e-mail | 2005-11-29 17:54:10 | 23.
és amúgy ne értsd félre lawz, faszák amiket írtál csak most van itt egy ilyen topik, ebbe west side bemásolgatta az irományaidat és biztos elfelejtette odaírni hogy honnan van
de én már az elején láttam hogy a netről leszedte valahonnan, ahogyan az odb életrajzon is látszik amit én másoltam be
ezzel nemigazán lehet vagánykodni mer látszik rajta hogy bemásolás az egész

Cash Money e-mail | 2005-11-29 17:37:05 | 22.
szerintem baromira le lehet vágni hogy west side bemásolta a dolgokat ahogy én is diddy életrajzát
és én nem láttam hogy vagánykodna vagy valami
már fingom nincs nekem se hogy honnan másoltam be diddy-t
ja odb-t is bemásoltam
most nem fogom leírni amit én tudok róla ha egyszer két gombnyomás azt kész
egyébként meg ehez nem kell semmiféle engedély
a neten van mindenki láthatja,közzéteheti
ha valaki akarja odaírja hogy honnan van de van aki nem írja oda
én például nem is figyeltem és nem is láttam hogy oda lett volna írva amiket én bemásoltam hogy ki szerezte vagy ki tette fel
na csü

mate#23 e-mail | 2005-11-29 16:24:58 | 21.
Holla!

Kedves West Side barátom! Megnéztem a www.deathrow.tv.hu-n lévő dolgokat és kísérteties hasonlóságot véltem felfedezni:D:D!! Ami nem lenne nagy baj, ha tényleg megemlítetted volna a szerzőt és nem a SAJÁT munkádként mutatnád be ezeket! Nagyon sok munka egy ilyen infó összegyűjtése és megfogalmazása, mivel, ha jól tudom ezt Magyarországon elsőként L-A-W-Z és TC gyűjtötték össze ilyen részletesen! próbálj meg 1szer egy ekkora munát összegyűjteni és begépelni!
SOK SKERT:D:D:D

re5pect (kívéve "west side")

L-A-W-Z e-mail | 2005-11-29 15:56:43 | 20.
21 gun salute!
Kedves West Side! Tudod olvasgattam itt az irományaidat és érdekes dolgot véltem felfedezni. A bloods és a crips különösen nagyon ismerős volt nekem...méghozzá azér mivel az én infomat copyztad ide be amit én irtam a www.deathrow.tvn.hu oldalra. Persze Isten áldjon meg a kis pöcs fejedért azt valahogy már elfelejtetted becopyzni h honnan vetted az infókat. Ja és nem csak ez a 2 hanem a Suge Knight, a 2pac és a Dre biograph is onnan lett lenyulva és valahogy azoknál se látom h feltüntetted volna h honnan van az info. Játszod itt a nagyokost más munkájával kis faszfej? Jobb lenne ha nem okoskodnál ha magadtól lófaszra nem vagy képes csak arra h mások munkáját becopyzd ide és eljátszd a nagy arcot hogy huu de kibaszott okos vagy. Nem ártana ha leállnál kis köcsög és a saját tudományodra vernéd magad.
üdv:L-A-W-Z
peace out

Cash Money e-mail | 2005-10-03 19:20:48 | 19.
én ezt csak bemásoltam nem én írtam

Előzmény: West Side (18.)
West Side e-mail | 2005-10-03 18:45:10 | 18.
köszi!
De ez a mondat nem tetszik:A Howard University-n találja ki, hogy rapper lesz.Na jo nem kötözködök, azé kösz

Előzmény: Cash Money (17.)
Cash Money e-mail | 2005-10-03 15:59:36 | 17.
Puff Daddy

A rappes Sean "Puffy" Combs, alias "Puff Daddy", a New York-állambeli Mount Vernon-ban nőtt fel. A Howard University-n találja ki, hogy rapper lesz. Combs az Uptown Records-nál kap gyakornoki állást, ahol hamarosan előléptetik és olyan, később a Rythm & Blues megasztárjaivá váló előadók karrierjét egyengeti, mint Mary J. Blige és Jodeci.

1993-ban Combs otthagyja az Uptown-t, hogy megalakítsa saját kiadóját, a Bad Boy Entertainment-et, és leszerződteti többek között Faith Evans-t, Craig Mack-etés Notorious B.I.G.-t. 1994-re a Bad Boy már több mint 12 millió lemez kiadását tudhatja maga mögött, olyan előadókkal, mint a Boyz II Men, a TLC, az SWV és Aretha Franklin, de Combs saját felfedezettjei is szerepelnek a listán. Combs továbbá jó néhány számot remixel különböző hip-hop bandák számára, majd más üzletágakra nyergel át: éttermet nyit, beszáll a ruhaiparba és megalakítja a Bad Boy Films mozis céget is.

1997-ben "Puff Daddy" végre előrukkol régen várt szóló albumával, amely a No Way Out címet kapja. A lemezen olyan előadók szerepelnek, mint Notorious B.I.G., Busta Rhymes és a Faith. Erről a lemezről származnak a No.1 kislemezek is, mint a Can't Nobody Hold Me Down és a Notorious B.I.G. tiszteletére készített I'll Be Missing You. Az album igen rövid időn belül platinalemez lesz.

Combs hatása mára már nem csak a zene világában érezhető, hisz a folyóirat kiadásban és a színjátszásban is érdekelt, noha soha nem rugaszkodik el teljesen a zenétől. A Godzilla című filmben szereplő Come With Me című számát a Led Zeppelin gitárosával, Jimmy Page-dzsel készítette.

West Side e-mail | 2005-10-02 17:27:43 | 16.
1ébként kinek hogy tetszik a topic?

West Side e-mail | 2005-10-02 17:23:47 | 15.
Suge Knight. A Death Row(most csak Tha Row) Records megalapítója. Egyben egyetért minden a médiában tevékenykedõ cég: Suge Knight a legfélelmetesebb ember a zeneiparban. Korábbi amerikai futtball játékos,majd késõbb az NWA hírhedt Los ANgeles-i banda személyi testõre volt. Itt ismerkedett meg Dr Dre-vel és Dre akkori menedzserével Easy E -vel.A pletykák és elmondások szerint Suge olmos baseball ütõvel és jónéhány 100 kg -on felüli testõrével Easy E -tõl megszerezte Dre jogait.Ezután gõzerõvel kezdtek a Death Row népszerûsítésébe.Dr Dre írta a zenei alapokat Suge pedig felkarolta és menedzselte az olyan (most már) világhírü elõadókat mint:Tupac Shakur, Tha Dogg Pound azaz Daz Dillinger,Kurupt,Snoop (Doggy) Dogg,Dr Dre,The Lady Of Rage,Warren G Helter Skelter,Nate Dogg,D.O.C.,AboveThe Law... és sorolhatnánk tovább. Az elsõ Death Row gondozású album az azóta hiphop klasszikusnak számító Dr Dre Chronic -ja volt.Majd ezt megfejelve kiadták Snoop-tól a Doggystyle-t. Mindkét album többszörös platinalemez lett. 3 év alatt több mint 18 millió albumot adott el, 325 milli dolláros bevallott keresetével messze a leggazdagabb rapper producer lett(Master P legsikeresebb évében 52 milliót kaszírozott) .Karácsonykor ajándékot ,hálaadáskor pulykákat vett a szegényebb gettóban élõknek. Buszjáratokat indíttatott az egydülálló anyáknak a férjükhöz a börtönökhöz.Suge több esetben is alkalmazott a törvény álltal nem megengedett eszközöket.Vanilla Ice(Ice Ice Baby) szerint Suge úgy akarta tõle megszerezni az elõadói jogait, hogy egy emeletes ház tetejérõl kilógatta a lábánál fogva. Két Death Row elõadót :Georg és Stanley Lynwoodot véresre vert a saját irodájában mert azok engedély nélkül használtáka telefonját.Majd levetkõztette õket és kizavarta az utcára õket.Az esetnek tanúja volt Jesse Jackson is aki híres fekete polgárjogi szóvivõ is ,aki pont e napon volt hivatalos Suge-hoz.A médiától se riadt vissza soha.Egyszer amikor az ujságírok nem túl jó fényben tüntették fel elõadóit,és Suge szerint csak hülyeségeket kérdeztek,a fejüket egy piranhákkal teli akváriumba nyomta.Egy a Tv1 -en leadott interjúban is látható volt Suge háta mögött egy akvárium , amelyben 3 piranha úszkált :-) Suge jónéhány esetben óvadék letételével is segítette elõadóit.Snoop Dogg gyilkossági ügyében is õ tette le az óvadékot,így megmentve Snoop-ot a börtönbüntetéstõl.Késõbb az akkor még keleti oldalhoz tartozó 2pac bebörtönzésekor is õ tette le a nemkevés 1.400.000 $-os óvadékot.Így megszerezte cégének 3 évre 2pac-et.Aki nála jelentette meg a Hiphop történelem elsõ dupla albumát ami rögtön 7 szeres platina lett ,és napjainkig 9.5 millió fogyott el belõle.(Biggie késõbb megjelent dupla albuma a Life After Death több mint 10 millió példányben kelt el.)Suge keltette és alakította ki Puff Daddy (most már P.Diddy :-) -vel a west coast east cost feszültséget.Ami 2pac és Notorious B.I.G. életébe került.Idõközben lelépett Dr Dre -is soha nem közölte ,hogy miért.Viszonya nagyon megromlott Suge -al.Suge keresztbe is tett ott ahol tudott Dre -nek.Pl: megjelentette a Chronic 2000 dupla albumot,így Dre nek vissza kellett vonatni a már gyártás allatt lévõ Chronic 2001 -et,mivel annak is Chronic 2000 volt az eredeti címe. 2pac halála után 3 nappal Suge Knight is bíró ság elé állt,a próbaidejének megsértése miatt.Ugyanis segített megverni 2pac-nek Orlando Andersont ,és az esetet videókamerák is rögzítették. Suge tehát 9 és fél éves börtönbüntetést kapott 96 szeptemberében. Börtönbõl irányította szétesõben levõ cégét.A híresebb elõadók sorban lekoccannak.Minden média:TV,újság sorra jelenteti meg a híreket miszerint a Death Row-t kábítószerkereskedõk támogatják ,fegyverkereskedelem ,adócsalás ,pénzmosás ,kábítószer ,gyilkosságok...... Minden ami kell,ahhoz hogy tönkretegyenek egy multimilliós céget. A Death Row-tól megválik az Interscope is.Így a megjelenõ albumok sokkal kisebb reklámot kapnak.Suge persze mindent megtett a börtönbõl ,hogy életben tartsa cégét. Idõközben megjelentet pár albumot Snooptól,Daz Dillingertõl,filmzenéket 2pac-tõl.És folyamatosan dolgozik a 2pac greatest hits és a Still I Rise projekteken.Persze nem maradt a Death Row-nál a legnagyobb ász sem.Lelépett tehát Snoop Doggy Dogg is. 2 éves bujdosás és hallgatás után Master P No Limit seregébe állt be, és jelentette meg a Da Game Is To Be Sold Not To Be Told albumát.Az album finoman szólva is egy nagy darab kakit nem ér,de az ezt követõ albumok már sokkal kiforrottabak és jobbak lettek.Snoop tehát végleg szakított Suge -al. Napersze Suge sem ült ölbetett kézzel.Õrjöngött a cellájában,majd visszavágott: megjelentette Snoop-tól a Dead Man Walkingot(halott ember sétája).Snoop a médiákban üzengetett vissza neki.És arra szólította fel a rajongókat hogy ne vegyék az albumot.A priority records betiltatta a Head Doctor klipp játszását a rádiókban és tévékben.Mindezek ellenére a Billboard lista 24.helyén debütált mindenféle klipp és rádiójátszás nélkül.Suge válaszul feltetette a készülõ új Snoop albumot a Death Row honlapjára amirõl bárki ingyen letölthette!!Hatalmas botrány volt annak idején ezen ügyes fogása után.Hiszen így Snoop albumát akárki megszerezhette a hivatalos kiadás elõtt 3 héttel.Így mire azt kiadták már fél amerika letöltötte az albumot.A börtönben nem adott sok interjút,elvonult 2 személyes cellájába.Dolgozott,konditerembe járt ,kosarazott.Tudta jól,hogy hamarosan ki kell engedjék,hiszen jó magaviselet esetén a büntetés nagy részét el szokták engedni.Idõközben elhalálozott 2pac valószínüsíthetõ gyilkosa Orlando Anderson.Akit egy autómosóban ért a halálos lövés. Biggie Smalls is eltávozott,akit Los Angelesben ért a 10 halálos lövés,egy fehér Cadilekbõl.Az autót késõbb a rendõrség látta a Death Row iradaház parkolójában.Le is tartóztatták a valószínüsíthetõ gyilkosokat.De Suge -ot nem tudták összefüggésbe hozni az üggyel hiszen õ éppen sitten ült. A sitten havi 140$ -t költhetett ,a napi 10.000$ (3.000.000 Ft!) helyett.Megjelenteti a Death Row elsõ VHS videókazettáját a Death Row Uncut -ot.A több mint 2 órás videókazettán kiadatlan felvételek találhatóak Dr Dre-tõl Snoop Dogg -tól és 2pac-tõl.Obszcén és pornó felvételek, lövöldözések,kurvák,minden ami a gettóban van,és amivel elõadói foglalkoztak.A kazetta megjelenésekor a Billboard lista videóeladási listáján hetekig az elsõ három hely valamelyikén volt található.Egyedül a Mátrix címû film tudta megelõzni.Nemkevés $-t szakított Suge ezzel az albummal is. Elterjedt egy olyan hír is a neten,sõt még a magyar médiákban (boarder story magazin) is megjelent,miszerint Suge megszerzett olyan videófelvételt amin Jennifer Lopes kamatyol valakivel.J-Lo ezt tagadta és bíróságra vitte az ügyet.A kazi azóta se lett kiadva,de kitudja mit hoz a jövõ..... :-) Idõközben megegyezik Afeni Shakurral egy 4cd-bõl álló 2pac album megjelentetésérõl,mibõl végülis két dupla cd lett.Az elsõ dupla cd az Until The End Of Time ami az amerikai eladási listák elsõ helyén debütál,így a Makaveli album után ismát a Death Row állt az eladások élén.Snoopot idõközben alaposan besszívva beviszi a rendõrség,õ úgy gondolta,ha már bent van,akkor elmond mindent(besszívva :-) azt nyilatkozta ,hogy Suge keze benne van a 2pac gyilkosságban. Ezen véleményen persze nemcsak õ van,de gondoljuk át dolgot:ha biztos volt ebben Snoop akkor a merénylet után miért maradt még 2 évig a Death Row -nál? Miért jelentetette meg a Death Row-nál a Doggfathert?Afeni Shakur miért Suge -al és a Death Row-val közösen jelenteti meg azóta is a kiadatlan 2pac albumokat?Érezhetõ volt a feszültség mikor elérkezett a megadott idõpont Suge kiszabadulásának napja.Minden addigi akadékoskodó rapper hallgatott.,egyedül Snoop hangoztatta,bosszút áll Suge-on amint kiszabadul. A szabadulás napja 2001 május 10 és nem történik semmi.Kiderült Suge -ot kiengedték ugyan a börtönbõl,de átszállították egy másikba,ahol még 60 napot le kellett töltenie.Majd tényleg kiszabadul.Elsõ útja amint megígérte egy interjúban a legközelebbi gyorsétterembe vezetett és a 190 centiméteres 130 kilós Suge saját pénzen megevett pár hotdog-ot és hamburgert.Ezen napokban látványosan megerõsítette testõrségét Snoop Dogg és Dr Dre is,a mentor bosszújától tartva.Idõközben ujabb tehetségeket karolt és karol fel.Az ujságíróknak szabadulása után azt nyilatkozta ,hogy a Death Row még egy aranykort meg fog élni és ezt garantálja.Ujabb elõadókat szerzõdtetett akik bár nem híresek,de biztosak lehetünk abban hogy fogunk még hallani róluk.Leszerzõdtette Lisa Left Eye Lopest is a TLC -bõl,és a hírek szerint újra leszerzõdtei Kurupt -ot a Dogg Pound-ból és kurupt barátnõjét is akinek már jelent meg albuma.Biztosak lehetünk benne,hogy szabadulása után mostmár szabadon sokkal többet tud tenni a rapzenéért mint elõtte.Kiszabadulásakor platinából készült bilincset készíttetett amin volt egy kulcs is gyémántokkal kirakva .Ezzel kifejezré juttatva azt,hogy most már a maga ura (elsõ kép a szöveg után). Végezetül az egyik interjúban mondottakat nem árt megjegyezni:"Nem érdekes ,hogy mit gondolsz rólam,ha hiphop-ról van szó engem nem lehet kihagyni!"
West Side e-mail | 2005-09-28 12:52:07 | 14.
Tudom hogy amiről most írok az nem életrajz, de közel van hozzá.

CRIPS:

Crips

Történelem

1969-ben egy akkor mindössze 15 éves fiatal, bizonyos Raymond Washington a környékbeli fiatalokkal közösen megalapitotta a Baby Avenues nevü bandát. A Baby Avenues igyekezett felülmúlni az idösebb srácokból álló bandákat, akik kisebb-nagyobb büncselekményeket követtek el elsösorban a Fekete Párducoknak (Black Panthers). Raymond-ot és jó barátját Stanley "Tookie" Williams-t, valamint a többi tagot elbüvölte a Black Panthers "hirneve", és elhatározták hogy saját gang-jüket egy erösebb "sereggé" formálják. Elkezdték használni az Avenue Cribs nevet mikor már annyira elterjedtek, hogy a Central Avenue (Központi sugárút) mentére is kiterjedt a területük. Ekkor kezdték el hordani a kék selyemkendöt és ez a kék szin lett késöbb a védjegyük. 1971-töl kezdték el a "Crip" szót használni (hogy a szó honnan eredhet arról még késöbb részletesebben), igy Avenues Crips lett a banda új neve. Washington és emberei "jó hatást" gyakoroltak más környékek fiataljaira is, ennek köszönhetöen LA, majd California állam rengeteg pontján megjelentek az új Crips bandák. Nagyon gyorsan elterjedtek és velük együtt egyre több lett a külömbözö eröszakos cselekmények száma is. E közben természetesen összetüzésekbe kerültek más kisebb bandákkal, akik késöbb egyesülnek és létrehozzák a Crips fö ellenségét a Bloods bandát. E két banda között a 70-es évek mindenhol (ahol mindketten jelen vannak) háború van. Többek között 1979-ben a Crips egyik alapitóatyja Raymond Washington is a háború áldozata lett. A másik alapitóatya Stanley "Tookie" Williams-t 4-szeres gyilkosságért halálra ítélik, és 1981-töl napjainkig (!!!) a California-i San Quentin siralomházban várja itéletének végrehajtását.

(Valószinü az itélet végrehajtásának elhúzódásában az is közrejátszik, hogy Williams a siralomházban "jó útra tért" és az eröszak megfékezéséért kampányol, ennek köszönhetöen még egy miniszter is meglátogatta, ezért nem elképzelhetetlen hogy végül kegyelmet kap.)

Annak hogy a két alapitó eltünt a szinröl igen komoly következményei lettek, hiszen ezután nem sokkal a külömbözö Los Angeles-i Crips bandák között is háború tör ki( a legjelentösebb a Rollin' 60's és a 83 Gangster Crips között de erröl késöbb részletesebben). A 80-as és 90-es években a Crips bandák kezdték el az USA-ban és egyéb közeli államokban terjeszteni az új drogot, a "crack"-et, amiböl nagy bevételre tettek szert, és ezzel együtt egy nagyon jól müködö droghálózatot épitettek ki. A drog terjesztésének következménye, hogy más környezö országokban is létrejöttek bandáik, a legjelentösebb Belize-n (Közép-Amerikai állam). Ezek a tagok a 80-as évek végén nagy számban vándoroltak be az USA-ba. 89-ben 1 nagyob család érkezett a NY-i Harlem-be, akik megalapították a Harlem Mafia Crips-et és segítettek más keleti Crips bandák kiépítésében is. Elsösorban ezeknek a bevándorlóknak volt köszönhetö hogy a Crips nem csak a nyugati parton, hanem az USA minden nagyobb városában megtalálható. A Crips keleti szárnyára jellemzö, hogy sokkal nagyobb az egység, az összetartás mint nyugaton (itt nincs gyülölködés a Crips bandák között). Szintén a keletiek épitettek ki szorosabb kapcsolatot a Chichago-i eredetü Folk Nation-el. (A Folk Nation a David Barksdale által vezetett Black Disciples-böl,

valamint a Larry Hoover által vezetett Gangster Disciples egyesülésével jött létre. Elöbb Black Gangster Disciple lett a nevük majd késöbb lett Folk Nation. Ösi riválisuk a People Nation, amellyel a 70-es években Chichago történetének legvéresebb bandaháborúját vivták. "Természetesen" a People Nation-be sorolhatók a Bloods bandák is).

A "Crip" szó eredete

Több külömbözö magyarázat is létezik a banda elnevezésének eredetére vonatkozóan. Legtöbb esetben valamiféle röviditésre vezetik vissza a "Crip" szót. Ilyenek pl: "California Revolution In Progress", "Crazy Insane People", "Community Revolution In Progress" vagy "California Revolutionary Interstate Pistol Slangers". Létezik azomban egy egész más magyarázat a szó eredetére, ami valószinübbnek tünik. E szerint még a kezdetekkor, egy fiatal kezdö bandatag, aki valamilyen szinten rokkant volt (fizikailag, hogy pontosan ez a rokkantság mit jelent arról sajnos nincs több infom), megtámadott egy idös ázsia nöt az utcán. Az ázsiai nö pedig nem tudott tulságosan jól angolul és mikor a rendörségnek a támadó személyleírásáról beszélt a cripple (= rokkant) szó helyett "crip"-et mondott.

Crip szokások, beavatás('Loc'ing-In), kommunikáció

A Crips-nél a beavatást 'Loc'ing-In -nek nevezik, amiben végülis semmilyen "extra" nincs, a beavatáson az új tagnak valamilyen eröszakos büncselekményt kell elkövetnie a többi tag elött, ezzel bizonyitva rátermettségét. Az új nöi tagok választhatnak, hogy vagy a szokásos beavatást választják (büncselekmény), vagy a Sexes-In-t (szex néhány idösebb bandataggal). A Crips tagok a "Cuzz" szót használjál ha egymásról beszélnek, ami a cousin (=unokatestvér) rövidítése. A Bloods-hoz hasonlóan (ott a C betüt nem használják) a "B" betöt nem használják.

Egymás között a Bloods tagokat "slob"-nak nevezik (= kétbalkezes alak -->balfasz) A Crips tagok szine a kék, védjegyük a kék selyemkendö (bandanna) és a kék csuklószoritó, valamint a külömbözö "LA" feliratos ruhák, sapkák stb...

A British Knights márka különleges szimbólum a számukra, mivel a BK éppen a Blood Killer röviditése is lehet. Egy nagyon bonyolult kommunikációs rendszert alakitottak ki, amelyben kézjelekkel, graffitikkel vagy akár az öltözködésükkel is képesek üzenni. Írásaikban is saját abc-t használnak + a Bloods-hoz hasonlóan nekik is megvannak a maguk kódjaik, amikben beszélnek egymás között.

Utcai név választásnál gyakran választanak olyan nevet amiben a c betü szerepel, sokszor külön is jelzik ezt (pl Jess-C-James). Ezt az utcai nevet álltalában magukra is tetováltatják, valamint tetoválásaikban mindig utalnak a saját bandájukra és nyugaton a westside-ra is.

Ezen kivül a Crips tagoknak nincs más jellemzö tetoválásuk, gyakran még barátaikról emlékeznek meg tetoválásaikban de ez teljesen eltérö is lehet. A Crips bandák többsége mestere a különféle rablásoknak, a 90-es évek közepén fél Las Vegas-t kirámolták a külömbözö Crips bandák (elsösorban a Rollin'60's).

A C-Walk

Pontosan nem lehet tudni, hogy hogyan alakult ez ki, de az tény hogy ez a bandatagok "tánca", és álltalában valamilyen rivális gang emberének lelövését követöen járják el ezt a táncot. A C-Walk mint annyi minden más azonban különösen az USA-ban de az egész világon elterjedt és ismert lett. A rajongók többsége azzal nincsen tisztában, hogy a Crips tagok milyen jelentöséget tulajdonítanak ennek, és a tagok szerint aki nem tag az soha nem fog tudni úgy C-Walk-olni, mert nem érzi át ennek a jelentöségét, a Crips tagoknak ez nem csak egy tánc. A CJ Mac által készitett C-Walk dokumentumfilmen Ice-T mondja: " Mikor Bow Wow ezt csinálja a díjátadókon, ö jól csinálja ezt de neki ez csak egy tánc". A C-Walk egyik "úttöröje" a Westside Connection-tag WC (aki Crips tag is egyben), aki koncertjein igencsak látványos mozgásokat ad elö. WC "boogie"-nak nevezte el ezt a mozgást, azért "mert a gengszterek nem táncolnak".

Keita Rock

Keith Parker vagy más néven Keita Rock név kevesek által ismert, viszont bandakörökben szinte legendás emberröl van szó. Ö az egyik legnagyobb és legeröszakosabb Los Angelesi Crips banda, a Rollin'60's vezetöje. Amerikában sokan a gettó Lucky Luciano-jának nevezik. Nem nagyon van olyan böntény, amihez neki már valaha ne lett volna köze. Nem sokkal a Crips banda megalakulása után 1974-ben lett tag. Ekkor még a Crips-et a két alapitóatya Raymond Washington (ö kelet LA-el foglalkozott) és Stanley Williams (ö az összes többi területtel) irányitotta a Crips-et. A fiatal Keita Rock többek között tölük "tanulhatott". Washington meggyilkolását, valamint Williams börtönbe kerülését követöen a Crips egység nyugaton megszünt és ellentétbe kerültek a Crips bandák egymással. A legjelentösebb mind a mai napig fennlévö ellentét a 83 Gangster Crips és a Rollin'60's között van. E közben Keita Rock élvonalbeli Rollin'60's harcos lett, olyan társakkal, mint Keith "Stone" Thomas, Tiequon "Lil Fee" Cox, Kevin "Big Cat" Douchette és Stanford "Mumbles" Bursey. 1983-ban letartóztatják és börtönbe kerül egy 83 Gangster Crips tag meggyilkolásáért. Mire visszatérhet szeretett bandájához a régi harcostársak nagy része már nem volt az élök sorában: Keith "Stone" Thomas 1992-ben miután drogügyei miatt szabadult, hamarosan gyilkosság áldozata lett. "Lil Fee" a San Quentin siralomházban várta halálos itéletének végrehajtását, amit egy Alexander nevezetü család meggyilkolásáért szabtak ki rá. "Mumbles" börtönben volt, majd nem sokkal szabadulását követöen egy 83 Gangster Crips tag végzett vele. Tehát a régi "nagyok" közül csak Keita Rock és Big Cat maradt, igy lett Parker-böl bandavezér (mikor Keita lett a vezér akkor Big Cat éppen hüvösön volt, ezért nem volt vita hogy ki legyen a vezetö, azóta Big Cat szabadlábon van és ö Keita Rock "jobbkeze").
Keith Parker szabadulását követöen 93-ban belekeveredett a zenebizniszbe is. Ekkor történt hogy Nate Dogg és Warren G valamilyen okból nem írt alá a Death Row-hoz. Nate Dogg végül a Breakway Entertainment-hez került. Parker szavai szerint ö egy jóbarátján keresztül (Big C-Style) keresztül üzent a Breakway vezetöjének, hogy Nate Dogg-ot mindenképpen szerzödtesse le. Miután ez megtörtént Keita a kiadóhoz került, feladata az elöadókkal való kapcsolattartás volt. Mindeközben saját szavai szerint ö fedezte fel a nöi rappet Eve -t, valamint Crooked I-t is. A Breakway pénzügyi nehézségek, és mivel vezetöinek problémái akadtak a törvénnyel, hamarosan megszönt. Ezt követöen Parker-t Suge Knight gyorsan a Death Row-hoz csábitotta, munkaköre ugyanaz maradt (a fenti képen Keita arcán az L.A. tetkó alatt egy Death Row logó is van !!). Amíg Keita a Row-ban volt Suge sok Rollin'60's tagot is alkalmazott, mint "munkatársakat" (valószínö hogy Rock odakerülésének is ez volt a fö oka, ugyanis vannak olyan mendemondák, amelyek szerint a nagy Las Vegas-i rablásokból nem csak a Crips, hanem maga Suge is profitált). Ugyanakkor Keita Rock-nak köszönhetünk egy olyan nagyszerü Death Row-s kiadványt, mint a Too Gangsta For Radio (amin 1 szám erejéig maga is közremüködik). A Too Gangsta For Radio elkészükléseinek munkálatait ugyanis Keita Rock irányította, mivel ekkor Suge börtönben volt. Késöbb elhagyta a Row-t és saját kiadót alapitott West Coast Hoodstas Entertainment néven. Ezeknek körülményeiröl beszélt egy régebbi riportban (a riport akkor készült mikor még Crooked I és Tha Realest is többek között a Row-ban volt).

- Miért hagytad el a Death Row-t és hogy kezdtél el saját magad létrehozni 1 kiadót ?
- Elöször is én a Row-t akkor hagytam el miután Suge kijött a börtönböl. Azelött minden héten meglátogattam a családjával együtt a börtönben a "Too gangsta for radio" elkészülése után. Több hónappal ezelött egy csomó niggerje elkezdett gyülölködni és negativ szarokat mondani rólam. Mikor Suge kijött, nekik hitt, leállította a cuccaimat, a chechjeimet meg minden szart. Soha nem magyarázta meg miért. Ezután kiszálltam a munkából és régi haveromhoz Dave Micsery-hez fordultam aki az American Music kiadónak a vezetöje (és a Breakway-é volt). Azt mondta nekem jöjjek hozzá, csináljuk az üzletet. Elkezdtük csinálni a cuccot, de néhány kibaszott nigger elkezdett velem baszakodni. Elörendeltem a studiót ember napi 1 millió $-ért 30 napra. Az elsö 2-3 napban csináltuk az alapokat, de még az 5-ik napon se tudtak ezek a niggerek semmi kézzelfoghatót összehozni. Összesen 4 alapot dobtak össze és ez 5 milliómba volt. Ekkor úgy döntöttem hazaviszem az elkészült alapokat és elkezdem majd magam írni. Az anyabaszók azt mondták bejött nekik a "Too gangsta for radio" project, azt mondták csináljam ezt a szart, ezért csinálom ezt a kibaszott dolgot. Én nem vagyok 1 kibaszott rapper, én egy "hoodsta" vagyok az utcáról, de van néhány szarságról mondanivalóm.
-Van benned gyülölet a Death Row iránt ?
- Nem én nem akarok már semmit a Row-tól. Nekem csak Suge-al van problémám ember. Az hogy én a Row-al baszakodtam az nem azér volt, hogy pénzem és tiszteletem legyen. Én egy tábornok vagyok az utcákon, nekem nem volt szükségem a pénzre hogy tiszteljenek, nekem ez már megvolt azelött is. Ez vele (Suge Knight-al) a legnagyobb gond, hogy ez neki nem volt meg, mert ö nem utcai nigger. Mikor este 11-kor elmentem a Death Row irodájába Wilshire-ba, ez a nigger azt mondta a szemembe hogy támogat engem. Tudod ember a fiam szerette Suge-ot, de ez a nigger nem tisztelt engem és a fiamat, a fiam még csak 5 éves és mondott pár szarságot a "Too gangsta for radio"-n az egyik számban, és ennek a nigger-jei utólag kivágták belöle. Az összes elöadója az én niggerem, Crooked I és a többiek. Én voltam az elsö nigger, aki Crooked I-t egy videóba tette (Way Cool cimü szám, a Breakway Straight Outta Cali lemezén). Én már az elsö naptól azt mondtam Suge-nak hogy Crooked I-t hozza a Row-ba. Mielött Nelly ismert lett volna én mondtam hogy balfasz, és nézd meg ember mit csinál (mondjuk a sok nyálas tizenéves kislánynak és a ratyiknak erröl más a véleménye :) -tc). Ha hallok egy srácot és ránézek látom hogy tehetséges-e, ehhez értek ember, plusz már letettem néhány szart az asztalra.
-Még valami a rajongóknak ?
-Támogasd ember a hamarosan megjelenö albumomat. Én nem Hollywood vagyok, én egy "Holly-hood" nigger vagyok.

Keita Rock albuma meg is jelent saját kiadójában Letz Get It Crackin' cimmel és eddig 217 ezer példány fogyott belöle. Kiemelkedik a CJ Mac-el közös szám az Ouch, ami Snoop, Xzibit, Hittman ellen iródott. Az album alapjai kurva jók (Kenny McCloud müvei), nagyon jól nyomják a közremüködök is, de az igazsághoz hozzátartozik hogy Keita Rock elsösorban nem rapper ez hallható azokon a részeken ahol ö nyomja.

Tracklista:
1. In da hood we trust (feat Gonzoe)
2. I'm on one (f. Bruce Wane)
3. Be my lady (f. Young Hogg, Me-Me)
4. Can't fuck wit this (f. Low-Lifes)
5. I know (f. Suga Free, Jaz'min)
6. Represent'n (f. De Ja Vu)
7. Straight from the streetz (f. Bruce Wane)
8. Fast Life (f. Dre'sta)
9. Let'z get it crackin' (f. Malikaih)
10. That's a big (f. Mista Cavi)
11. Hit'cha upside' yo' head (f. Young Hogg)
12. Where da hoodstas atö (f. Gonzoe)
13. Ouch... (f. CJ Mac)
14. L.A. Crime Bosses (f. Mista Cavi, Me-Me)

Crips-hez köthetö rapperek listája:

Snoop Dogg - Rollin' 20's Crips
Goldie Loc - Rollin' 20's Crips

Warren G - Rollin' 20's Crips
Nate Dogg - Rollin' 20's Crips
The Dove Shack - Rollin' 20's Crips
Kurupt - Rollin' 60's Crips
CJ Mac - Rollin' 60's Crips

Ice Cube - Rollin' 60's Crips

Keita Rock - Rollin' 60's Crips

Tha Comradz - Rollin' 60's Crips
Daz Dillinger - 21st Street Crips
Lil' C Style - 19th Street Crips
Tray Deee - Insane Crips
Battlecat - Insane Crips
Bad Azz - Insane Crips
Swoop G - Insane Crips
Slip Capone - LBC Crips
So Sentrelle - LBC Crips
Lil' 1/2 Dead - LBC Crips
South Central Cartel - Hoover Crips
Ice-T - Hoover Crips
Coolio - Corner Pocket Crips
W.C. - 111 Neighborhood Crips

Eazy-E - Kelly Park Compton Crips
MC Ren - Kelly Park Compton Crips
Tweedy Bird Loc - Kelly Park Compton Crips
C.P.O. - Kelly Park Compton Crips
B.G. Knocc Out - Nutty Blocc Compton Crips

Dre'sta - Nutty Blocc Compton Crips
Tone Loc - South Side Compton Crips
MC Eiht - Tragnew Park Compton Crips
Big Syke - Inglewood Imperial Village Crips
Jayo Felony - NHC 47 Blocc Crips (San Diego)
Lil' CS - East Dago Mob Crips (San Diego)
C-Bo - Garden Blocc 19th Street Crips (Sacramento)
New Breed Of Hustlas - P.J. Riverside Crips
Kokane - 357 Crips (Pomona)
Scarface - Atlantic Drive Crips

Richie Rich - Oakland Crips

Afroman - Palmdale Crips
Da Lench Mob - Crips
Watts Gangsters - Crips
Kausion - Crips
KAM - Crips
Above The Law - Crips

Jelentösebb Los angeles-i Crips bandák:
Los Angeles-ben és körzetében több mint 200 Crips banda van. Érdemes kicsit áttekinteni a legnagyobbakat már csak abból a célból is, hogy világos legyen, a Crips bandák közöt is mennyi ellentét van
Carver Park Compton Crips: CPT északi részén találhatóak(Willowbrook). Ellentétben vannak több Crips bandával is: Original Front Hood Compton Crips, Atlantic Drive Compton Crips, Pocket Hood Compton Crips
Dragnet: 1992-ben alakultak és nevükben nem nevezik magukat Crips-nek, mivel a környékükön csak Crips bandák vannak(Shotgun Crips). Eredetileg Gardena-ban 1 középiskolából indultak és eleinte még a Shotgun Crips-nek termeltek utánpótlást. Ma már Gardena mellett embereik vannak Comptonban, Watts-ban és LA más részein is. Érdekesség, hogy egyes területeken néha-néha Bloods bandákkal is kapcsolatban vannal. Szintén kék ruhát viselnek, elsösorban New Balance cipöket és Notre Dame sapkákat.
83 Gagster Crips: Az egyik legjelentösebb és legismertebb Crips banda. Legnagyobb ellenségük a Rollin'60's Crips gang. Több mint 20 évre tekint vissza az ellentét. Azelött ez a 2 banda szoros barátságban volt. Az ellentét kialakulásának okát pontosan már nem lehet tudni, csak annyi bizonyos hogy az egész egy középiskolai partyn kezdödött és valami nöhöz volt köze (anélkül hogy a pontos részletek ismertek lennének, szerintem nem nehéz kitalálni hogy mi lehetett az ügy hátterében :-)) Ellentétben vannak továbbá az összes "Rollin'0's" bandával (pl: Rollin'40's, Rollin'90's stb...), valamint az összes "NeighborHood" vagy "NH" bandával (pl: 67 NeighborHood Crips). Kody Scott bandatag könyvet írt a bandájáról, ennek köszönhetöen az amerikai médiában a 83 Gangster Crips banda tagjai szerepelnek a legtöbbször ha Crips-röl van szó
Grape Street Watts Crip: Fö riválisuk a Bounty Hunter Bloods, de 92-ben békét kötöttek és azóta 1-2 kisebb afféron kivül nincs sok eröszak közöttük
74 Hoovers: Legföbb szövetségesei a 83 Gangster Crips-nek, bár mostanában kissé ingatag a kapcsolatuk. Jó viszonyban vannak továbbá: Shotgun Crips-el, Insane Crips-el (LBC). Fö riválisok: Rollin'60's és a Bloods-os 79 Swans. Nincsenek továbbá túl jó viszonyban a keleti parti Crips bandákkal, valamint a Menlo Gangster Crips-el északról és a Rollin'90's-el délröl.
112 Hoover Criminals: A többi "Hoover" bandákkal vannak jóban. Mivel rengeteg más Crips bandával vannak ellentétben, ezért 95-ben Crips-röl Criminals-ra változtatták a nevüket.
Nutty Blocc Compton Crips: Folyamatosan harcban állnak, rengeteg szövetségesük és még több ellenségük van.
Raymond Avenue Crips 120: Athens-i banda, föb riválisaik: a "Hoover" bandák, a Shotgun Crips, és a Gardena Pay Bacc Crips. Szövetségesek: Rollin'60's, Rollin'40's, 111 NeighborHood Crips
Rollin'60's: A másik legjelentösebb és talán a legeröszakosabbb Crips banda. Vezetöjük Keita Rock és Big Cat. Legföbb riválisuk a 83 Gangster Crips és természetesen a Bloods bandák (mint ahogy minden Crips bandánál).
Southside Compton Crips: Ez a banda legföképpen 2pac halálát követöen lett ismert, mivel ennek a bandának volt a tagja Orlando Anderson
További nagy Crips bandák: 52 Broadway Gangster Crips, Shotgun Crips.

BLOODS:

Történelem:
Az egész történet 1971 végén kezdödött, mikor is az Avalon Garden Crips és az Inglewood Crips egyesítette erejét a többi Crips bandával ( a Crips a nyugati part legrégebbi, és mind a mai napig legnagyobb létszámbeli fekete banda Amerikában, védjegyük a kék selyem fejkendö (bandanna) és a kék öltözék). Ezekben az idökben a Crips terjeszkedett mindenfele, amerre addig nem volt bandájuk. Ugyanakkor léteztek más nem a Crips-hez tartozó afroamerikaiakból álló bandák is. Ezek közül talán a legerösebb utcai banda az LA Birms volt (1969-ben alakult).
E mellett még létezett pár gang, akik a Crips-töl külön álltak és késöbb belölük alakult ki a Bloods-család. Ezek: Piru Street Boys ( ez 1 Compton-i utca és középiskolai bandaként indultak, gyakorlatilag ök az "ösatyjai a Bloods-nak), a Bishops, az Athen Park Boys és a Denver Lanes. A Piru Street Boys 1972-ben került konfliktusba a Crips-el ( addig békés kapcsolatban voltak, bizonyos szinten ök is a Crips-hez tartoztak). Ezt követöen a Piru Street Boys véget akart vetni az addig békés kapcsolatnak, viszont ehhez önmagukban nem voltak elég erösek, mivel jelentös létszámhátrányban voltak. Megoldásképpen tárgyalásokat kezdtek a többi Crips-töl független bandával (legelöször a Lueders Park Hustlers-höz fordultak, akikkel szintén sikerült megegyezésre jutniuk) és a Piru Street-en létre is jött a "konferencia". Ezen részt vett az La Birms ( elözö évben a Crips-esek lelöttek 1 Birms tagot), valamint a Bishops és a Denver Lanes. Ekkor még az oly jellemzö fejkendö(bandanna) szine nem volt fontos számukra, a kék ruhákat is viselték mint ruhatáruk 1 részét képezö ruhadarabot. Mikor már a Crips védjegye kezdett lenni a kék ruházat, akkor döntöttek úgy, hogy a kékkel ellentétes színü piros fejkendöt és ruházatot kezdenek el hordani, és ekkortól származik a Bloods elnevezés is. Ehhez a szövetséghez késöbb rengeteg olyan banda csatlakozott akik ilyen-olyan okból szembekerültek a Crips-el, azomban a Bloods létszáma a mai napig sem éri el a Crips bandák létszámát (Los Angelesben és körzetében például még mindig több mint 2szer annyi ismert Crips banda van, mint Bloods). A létszámbeli hátrányukat viszont ellensulyozni tudják az eröszakoságukkal ( a Bloods bandák sokkal több eröszakos büncselekményt követnek el mind Nyugaton mind Keleten).

A Bloods kialakulása a keleti parton jóval késöbbre, 1993 környékére tehetö. Itt legelöször nem az utcákon, hanem New York város egyik börtönében a Rikers Island's GMDC (George Mochen Detention Center) -ben kezdett kialakulni ( C-73-nak is nevezik ezt a helyet). A GMDC-re és általában a többi amerikai börtönre is jellemzö, hogy igyekeznek a problémás fegyenceket általában minnél jobban az épület más-más részeibe elkülöniteni. Ezekben az idöben itt a Latin King nevezetü börtönbanda uralkodott NY állam börtöneiben. A Latin Kings töbször is célpontnak tekintette a bennlakó afroamerikaiakat. Az eröszakosabb feketék szervezkedni kezdtek és létrehoztak 1 szervezetet amit United Blood Nation-nek neveztek el( ez még nem az a United Blood Nation, amiben majd a nyugati és a keleti Bloods bandák találkoznak!). A United Blood Nation ami ekkor még csak 1 börtönbeli gang volt, eröszakosságában (a börtön falai között!!!) csaknem felvette a versenyt a hagyományos nyugati parti Bloods bandákkal. Néhány a börtönböl közben kiszabadult vezetö megalapitott 8 bandát, amik végülis az elsö keleti parti utcai Bloods bandák voltak. Ezek a következök: Mad Stone Villains (MSV), Valentine Bloods (VB), Nine Trey Gangsters (NTG), Gangster Killer Bloods (GKB), 183 Bloods, Hit Squad Birms (HSB), Blood Stone Villains (BSV) és a Sex Money and Murder (SMM). Ezek a bandák igyekeztek minnél több embert toborozni, ami meg is látszott hiszen 96-ban még a nyugati parti bandáknál is több eröszakos cselekményt követtek el ( a legjellemzöbb a rablások közbeni késelés és gyilkosság, ami egyébként az uj tagok beavatásának a részét is képezi de erröl majd késöbb), viszont szervezettségben még nem vették fel a versenyt a többi utcai bandával. Gyorsan elterjedt a Bloods a keleti parton, ami a droghálózatuk gyors kiépitésének is köszönhetö volt. Keleten a legnagyobb Bloods bandákat NY és körzetében, New Jersey-ben, Baltimore-ban, Hagerstown-ban, North Carolina-ban, Pennysylvania-ban és Connecticut-ban találhatjuk. A találkozások a nyugati és a keleti bandák között 99-ben indultak meg, és létrehozták a United Blood Nation-t annak érdekében, hogy ez az uj szervezet felsorakoztassa keleten és nyugaton az összes Bloods bandát, mint 1 egységes nemzetet. Ennek az egységesitésnek az eredménye a Damu

és a Swahili szavak megjelenése a bandanevekben ami a Bloods szinonimáját jelenti. A Bloods-nak mindig is problémát jelentett a más bandákkal való együttmüködés a mérhetetlen ellenszenvük miatt. A börtönökben a Black Guerilla Family (BGF)-el müködnek együtt és a Black Gangster Disciplis-el alakult ki több-kevesebb kapcsolat. Más bandákkal való kapcsolatépités érdekében 2000-ben a Chichago-ban alapitott People Nation-höz csatlakoznak. A People Nation-t Jeff Fort

alapitotta aki azelött az 1960-as években a szintén Chichago-i Black P-Stone Rangers

vezetöje volt ( a People Nation ellenlábasa a szintén Chichago-i eredetü Folk Nation). Érdekesség hogy töbek között a People Nation tagja a Latin Kings is (akikkel vélhetöen azért ennek ellenére sem lesznek tul jóban), valamint az ellenlábas Folk Nation-höz tartozik a Black Gangster Disciples, akivel eddig jó viszonyt ápoltak a Bloods bandák (hogy ezek után a viszony milyen arról nincs info-m).

--------------------------------------------------------------------------------

::::: Bloods tagok szokásai, beavatás(Blood-in), ruházat :::::

Napjainkban az igazságszolgáltatás legkedveltebb célpontjai a külömbözö Bloods bandák, köszönhetöen a minden más bandát felülmuló eröszakosságuknak. A Bloods tagok egymás közt "dawg"-nak (kutyának) szólitják egymást. Minden Bloods tagnak van a felkarján egy 3 hegböl álló égési seb ami 1 kutyamancsot ábrázol. Ezt a "beégetést" általában égö cigarettával csinálják és az uj tag beavatásának ez is a részét képezi. Másik fö jellemzöjük az M.O.B. illetve a 662 ami a mobiltelefon billentyüin szintén ezt a betükombinációt jelenti ( Member Of Blood vagy Money Over Bitches), amit szintén vagy "beleégetnek" magukba vagy tetoválnak.

Gyakori tetoválásuk még az NHB (NeighbourHood Bloods) rövidítés.

Általában kutyát (legtöbb esetben bulldog) ábrázoló tetoválást viselnek. A beavatás fö része a "Blood-in", aminek lényege hogy valakinek a vérét (álltalában másét csak nagyon ritka esetben fordul elö hogy a sajátjukét) "kiloccsantják". Ez többféle módon mehet végbe ( verekedés, nemi eröszak, késelés, rablás közbeni eröszak, gyilkosság stb...), de a vérnek mindenképpen folynia kell (ez a "szertartás" arra is jó hogy ennek segitségével pl a beépülö rendöröket ki tudják szurni). A Bloods tagok "hagyományos" fegyvere a borotvapenge, amivel kiválóan bánnak ( a börtönökben mesterei a külömbözö pengék szájba és máshova történö elrejtésének és használatának). Jellemzö, hogy ha lehetöség van rá akkor legnagyobb ellenségeik esetében (Crips és a rendörség) az áldozat fején pengével 1 bemetszést ejtenek. Ruházkodásukban a piros ruhá viselete és a jellemzö védjegyük a piros bandanna jellemzö ( keleten a vörös gyöngyfüzér is),

emelett a Chichago Bulls csapat mezeit és mindenféle szerelését elöszeretettel viselik. "Streetname"(bandanév) választásánál elöszeretettel választanak olyan neveket, amikböl következtetni lehet gengszter mivoltukra (Pl: Capone, Nitti, Baby Face Nel, Scar Face). A Nyugati parti Bloods bandák tagjai irásukban nem használják a "C"-betüt, helyette vagy "CK"-t(Crab vagy Crip Killa röviditése), vagy pedig 1 áthúzott C-betüt irnak (¢). Beszédükben pedig a "c" betüt "b"-vel helyettesitik ( tehát például cigarette helyett bigarette-et mondanak). A Bloods elsösorban természetesen afroamerikaiakból áll, de emellett latinok, samoaiak (Boo Yaa Tribe), fehérek, söt kinai

bandatagok is vannak (a New York állam börtöneiben lévö Bloods tagok kb. 10%-a latin származásu).

--------------------------------------------------------------------------------

::::: Bloods kommunikáció :::::

Természetesen a kommunikáció(kézjelek és különféle kódok) bandánként eltérhet, csak pár egységes jel van. Mások elött külömbözö kódok használatával beszélnek. Például ahhoz hogy 2 Bloods tag felismerje egymást a kézjel mellett bonyolult mozdulatsor ismerete is szükséges ( e mozdulatsor leirásának nem látom értelmét, mivel leirás alapján vizuálisan nem könnyen elképzelhetö + leirni se tul egyszerü, akit érdekel segitségképpen annyit tudok javasolni hogy a Cypress Hill - Low rider cimü klippjében láthatunk valami hasonló mozdulatsort). Miután ez a meghatározott mozdulatsor megtörtént a másik Bloods tag ezt fogja mondani: "031", amit igy lehet leforditani: "I've love for you, Blood". Természetesen rengeteg külömbözö ilyen kód létezik, aminek 1 részét bizonyos idöközönként meghatározott szisztéma alapján változtatják.

::::: Egy Bloods banda felépitése :::::

A most leirt felépités természetesen nincs "köbe vésve", de álltalánosságban elmondható hogy a Bloods bandák felépitése naggyából a lentiekben leirtaknak megfelel. Ehhez még annyit füznék hozzá hogy a Bloods tagok szerint minden Blood egyenlö és minden Blood-nak mindig az a feladata, hogy "harcban" legyen, attól függetleül hogy a bandán belül vezetöi szerepet tölt be vagy sima " utcai harcos". Tehát a felépités a következö:
- First Superior (a banda vezetöje): ö az aki irányitja és meghatározza az egész banda arculatát, az ö szava mindenható
-Second Superior: ö a bandavezér "jobbkeze", a legföbb segitöje, tanácsadója és a vezér távolléte esetén ö a fönök
-Minister of Defense:az ö feladata az hogy a vezért ellása mindenféle információval a bandáról (saját bandáról)
-Minister of Information (információs fönök): ö az ellenséges bandákról szóló információval látja el a vezért
-Head of Security (biztonsági fönök): ö fegyelmezi és látja el fegyverekkel a banda összes tagját
-Commanding Officer: irányit, közvetiti a vezér parancsait
-Captain ("kapitány"):ö szintén parancsokat továbbit
-Head Lieutenant("föhadnagy"): mindenben segiti a captain-t, és távollétében helyettesiti
-Lieutenant("hadnagy"):gondoskodik róla hogy a banda utcai harcosai végrehajtsák a parancsokat
-Principal Soldiers: ök az "utcai harcosok", természetesen ök vannak a legtöbben, dolguk a parancsok végrehajtása

::::: Bloods-hoz köthetö rapperek listája :::::

Suge Knight - Mob Piru Bloods (az amerikai média szerint ö a Los Angeles-i Bloods bandák vezetöje)
2Pac - Mob Piru Bloods
DJ Quik - Compton Tree Top Piru Bloods
Hi C - Compton Tree Top Piru Bloods
Mausberg - Campanella Park Piru Bloods
Mack 10 - Queen St Inglewood Bloods
All Frum Tha I - Inglewood Bloods
Tha Relativez - Inglewood Family Bloods
The Roaddawgs - Inglewood Family Bloods
Tha Realest - Compton Piru Bloods
Top Dogg - Compton Piru Bloods
G.P. - Compton Piru Bloods
B-Real (Cypress Hill) - 89th Street Family Bloods
Sinister - 89th Street Family Bloods
Terror Twinz - Pacioma Piru Bloods
O.F.T.B. - Bounty Hunter Bloods
Nuttz - Skyline Piru Bloods
2nd II None - Elm Street Piru Bloods
Boo-Ya Tribe - West Side Piru Bloods (Carson Samoan Warriors)
Big Wye - Crenshaw Mafia Gangsta Blood
Damu Ridaz - Denver Lane Bloods
Sen Dog (Cypress Hill) - Bloods
The Game - Cedar Block Piru (???ezt én személy szerint megkérdöjelezem)
Egyéb még Bloods közeli elöadók: Hussein Fatal, Ja Rule, Master P (???),DMX (???)

::::: Bloods bandák Los Angeles-ben és körzetében :::::

Los Angeles-ben és környékén 75 ismert Bloods gang-et tartanak számon. Az alábbiakban körzetenként röviden irok az ottani helyzetröl.
-Athens: ezen a területen nem találhatóak Bloods bandák. Athens keleti részén, ami ma már Roselade-ként szerepel található az Athens Park Blood "otthona".
-Carson: ezen a területen naggyából kiegyenlitettek az eröviszonyok, ugyanakkor nincs tul sok gang (más területekhez képest).
-Compton: a legendás Compton-ban területre hozzávetölegesen ugyanannyi Bloods és Crips van, viszont a Crips bandák száma nagyobb
-Duarte:ezen a területen csak Crips bandák vannak
-Florence: mindössze 1 Bloods banda található itt
-Gardena:csak Crips bandák vannak ezen a területen
-Hawthorne: mindössze 1 Bloods banda van itt (és 2 Crips)
-Inglewood: ez az a terület ahol több Bloods banda van mint Crips
-Lakewood: mindössszesen 1 Bloods gang, viszont igy is ök uralják a környéken mivel Crips egyáltalán nincs ezen a területen
-Long Beach: itt nem található 1 Bloods banda sem ez teljes mértékben Crips terület
-Los Angeles:(Mid City, Dél LA-Nyugat, Dél LA-Kelet, Watts): ezeken a területeken van a legtöbb gang (mindkét oldalon), itt van (különösen Watts és Dél LA) a legtöbb lövöldözés, összességében több Crips banda mint Bloods. Mid City-ben egyáltalán nem találhatunk Bloods bandát ( a 90-es években volt 1 nem tul jelentös), Mids City Crips terület.
-Lynwood: egyetlen Bloods banda (és 2 Crips) található ezen a környéken viszont az az 1 az nem más mint a "legendás" Mob Piru Bloods
-Paramount:tisztán Crips terület
-Pasadena: nincs tul sok gang de Bloods túlerö
-Pomona: Crips túlerö, 2 Bloods banda
-Rosewood: Bloods fölény, a nagy multú Athens Park Bloods otthona
-Santa Monica: tisztán Crips-es terület
Nevezetesebb Bloods bandák(LA és környékén):
Avenue Piru Gang, Black P-Stones City, Black P-Stones Jungle, Blood Stone Villians, Bounty Hunters, Cedar Block Piru, Crenshaw Mafia Gang, Dalton Gangster Blood(megszünt, tagja elhunytak), Denver Lane Bloods, Family Swan Blood, Fruit Town Brims, Harvard Park Brim, Inglewood Family Gang, Leuders Park Piru, Mad Swan Blood, Mob Piru Bloods, Rollin 20's NeighborHodd Blood, Tree Top Piru, Van Ness Gangster

::::: Bloods "jótanácsok" :::::

Ezt a végén érdekességképpen mutatom csak be, természetesen ezek a tanácsok elsösorban az uj Bloods tagoknak szólnak, bár jópár szerintem elég nagy közhely.
-Mindig figyelj, nézz körül mielött kiteszed a lábad az utcára
-Háboruban mindig kövesd a magasabb rangu utasitásait, mert biztos hogy több infoja van mint neked
-Soha ne hozz fontos döntéseket mikor mérges vagy
-A fájdalom a harcos kiváltsága, a fájdalom minnél jobb kezelése mértéke a harcosnak, hogy tudja mit jelent elérni a gyözelmet és mi a vereség
-Ne hagyd életben az ellenségedet ha alkalmad van megölni, mert késöbb visszafizethet ezért a hibádért
-A legjobb védekezés a gyakran végrehajtott jó támadás
-Nincs nagyobb b?n a háborúban a tudatlanságnál
-A hallgatás és a megfigyelés a legjobb fegyver a védekezésben
-Háborúban nincs diplomácia

West Side e-mail | 2005-09-15 20:05:26 | 13.
Mr. D.R.E. alias Andre Young

A Death Row Records megalapitója.A rapzene egyik vitathatatlanul legnagyobb alakja Dr Dre.Suge Knight -al alapitotta meg a Death Row -t.Legelso kiadott albuma is ennél a kiadónál jelenik meg.A Chronic -al világhiru lett.Olyan számok találhatóak az albumon mint a Nothing But A G Thang amiben Snoop Doggy Dogg is segédkezik.A g Funk stilus megalapitójaként is ismert.Nate Dogg , Warren G és Snoop Doggy Dogg rapkarrierjének utját is o egyengette Mindhármukat természetesen a Death Row ba szerzodtette le.A legelso chronic albuma után a Death Row beli muvésuzeket segitette a munkájukban.Hiresebb számok amikben közremüködik pl:2pac Californi Love és a Cant C Me.Ice Cube -bal a Death Row -szerintem- legjobb klippjében pedig a Natural Born Killer.A Friday filmzene albumon szerepelt a világhirü száma/klippje a Keep Their Hands ringin.A Death Row Records -t máig tisztázatlan okok miatt elhagyta.Megalapitotta 2. saját kiadóját az Aftermath Entertainment -et.Itt adta ki az Aftermath cimü albumát és a mostani legujjab albuma a Chronic 2001 -et is.Aminek legismertebb dala a
Still D.R.E. Ennek az albumának létrejöttében is a régi haverok segitik:Nate Dogg ,Kurupt,
Snoop Dogg, Hitman, King T stb...
Ugy tünik , hogy régi együttese az NWA ismét összeáll.A meghalt Easy E helyett pedig Snoop Dogg fog beugrani.Dr Dre a Rapzene legnagyobb alakja.A nyugati oldali stilus megteremtoje és egyengetoje.Ujabban turnézgat Snoop -al Nate dogg -al.
Dr Dre még mindíg a hip -hop nagy öregje.Nehezen lehetne róla rosszat írni.Mindíg ott van a háttérben és o intézi a lényegesebb dolgokat és gondolom o is kaszálja be a lóvék nagy részét az albumokból.

Cash Money e-mail | 2005-08-31 16:19:10 | 12.
Ol'Dirty Bastard (1968.11.15-2004.11.13.) R.I.P.

Ol’ Dirty, aki Russell Tyrone Jones néven látta meg a napvilágot New York Brooklyn negyedében 1968-ban, szegényes körülmények között nőtt fel, a család szinte állandóan közsegélyekből élt. Ahogy idősebb lett, egyre többet lógott együtt két unokatesójával, Robert Diggs-zel és Gary Grice-szal, vagyis ismertebb nevükön RZA-val és GZA-val (aki kezdetben “The Genius” néven futott). Együtt hallgatták a rapzenét és együtt lettek rabjai a régi kung-fu filmeknek, és nemsoká megalapították a Wu-Tang Clan-t. ODB a nevét persze a klántagoktól kapta, azzal a magyarázattal, hogy az ő leírhatatlan stílusának nincs szülőapja (A bastard szó fattyút jelent). A RZA által producerelt banda újabb tagokkal bővült és tudatos munkával alapozta meg óriási sikerét.

Első albumuk – bár azt hiszem ezt mindenki tudja – 1993-ban jelent meg “36 Chambers” néven, és a modern hip-hop zene egyik alappillérének számít. A Wu sikerei ellenére ODB élete nem volt valami fényes: még a 36 megjelenésének évében bíróság elé kellett állnia testi sértés miatt, majd rá egy évre egy ismeretlen brooklyni rapper hasbalőtte egy utcai vita során. Szerencséje volt és a sérüléséből gyorsan felépült, majd Method Man után másodikként neki jelent meg szólóalbuma a klántagok közül az Elektra kiadó gondozásában Return to the 36 Chambers: The Dirty Version címmel. Ezen a RZA által producerelt albumon jelent meg két legnagyobb underground slágere, a “Shimmy Shimmy Ya” és a “Brooklyn Zoo”. Sajátos, félig éneklő-félig reppelő egyedi stílusával olyan színt hozott az amúgy sem szürke hip-hop palettára, amilyet tudatosan kitalálni nem lehetett, ez ODB lelkét és született tehetségét tükrözte. Az albumból aranylemez lett és Ol’ Dirty élete úgy tűnt, hogy egyenesbe jött.

A többi Wu-Tang Clan tag szólóival (GZA, Raekwon…etc) óriási várakozás nőtt egy újabb Wu-Tang LP iránt, és nem kellett sokat várnia a közönségnek: 1997-ben megjelent a Wu-Tang Forever dupla CD, ami már a megjelenés első hetében 600.000 példányban fogyott el. A CD mellé a Wu-Wear ruhamárka is elindult, és úgy tűnt, hogy a Wu-Tang átveszi a teljes hatalmat a hip-hop világ fölött.
ODB élete viszont elindult a lejtőn. 1997 novemberében letartóztatták, mivel közel egy évnyi gyerektartási pénzzel (cca. 35.000 dollárral) tartozott volt feleségének, Icelen Jones-nak, akitől 3 gyereke volt. (Ol’ Dirty-nek egyébként már ekkor, 1997-ben 13 gyereke volt az összes régi ghetto-kaland eredményével együtt :). A rapper élete ’98 februárjában került ismét egy kicsit egyenesbe amikor elindította saját ruhacégét, a “My Dirty Wear”-t, majd egy négyéves kislány életének megmentésével került a rivaldafénybe (történt ugyanis, hogy ODB egy new york-i stúdióban dolgozott amikor egy baleset történt az utcán, és ODB kirohant társaival, épp időben ahhoz, hogy kiszabadítsanak egy 4 éves kislányt egy felborult és kigyulladt autó alól).
Egyetlen nappal később Ol’ Dirty a zenei világban is legendás cselekedetet hajtott végre. A modern zene Oscar-díjának, a Grammy Music Awards-nak éves díjátadó ünnepségén (ahova a Wu-Tang Clant a legjobb rapalbum jelölés miatt hívták meg) Shawn Colvin köszönőbeszédének közepén Ol’ Dirty a színpadra rohant egy felejthetetlen vörös öltönyben, elragadta a mikrofont és ország-világ szemeláttára elordibálta keserűségét amiatt, hogy nem ők, hanem Puff Daddy nyerte meg a Grammy-t, mondván Puffy jó, de nem olyan jó mint ők, mert –az ő szavaival élve- a “Wu-Tang a gyerekeké”. Amilyen gyorsan és váratlanul a színpadon termett, olyan gyorsan el is viharzott, ráhagyva az emberekre azt, hogy feldolgozzák és/vagy értelmezzék a történteket. Másnap persze vele voltak tele a híradások, a botrányról szólt a média, amelynek néha gondot okozott egyátalán Ol’ Dirty megnevezése. (A “Bastard” szót sok médium nem is merte leközölni) A rapper maga áprilisban pedig bejelentette, hogy megváltoztatja a nevét, ráadásul nem is egy, hanem rögtön több alias-t vett fel. Az érdekes névlista is hűen tükrözi ODB kiszámíthatatlan lelkivilágát és stílusát: így lett ő “Osirus”, “Joe Bananas”, “Dirt McGirt”, “Dirt Dog”, “Ason Unique” (ez egyébként a legelső művészneve volt), illetve szerényen “Big Baby Jesus”. Ezek a névváltoztatásai már kezdetben sem tűntek túl komolynak, a média szinte soha nem használta egyetlen alias-t sem, és egy idő után úgy tűnt, hogy ODB sem erőlteti a dolgot.

1998 sem múlt el problémák nélkül: vád alá helyezték, mert egy vita során megütötte Icelene Jones, majd később kétszer nem jelent meg a bíróságon a gyerektartási ügyben, aminek köszönhetően elfogatóparancsot adtak ki ellene (később aláírt egy megállapodást, amiben vállalta a gyerektartási hátralék befizetését, és ezért nem csukták le). Néhány hónappal később, júniusban két rabló rátört ODB-re amikor a barátnőjénél volt Brooklyn Brownsville részén, és pénzt és ékszereket raboltak el a rappertől, majd egyszer rálőttek. A golyó a hátán hatolt be és a karján keresztül távozott (!), viszont csodával határos módon egyetlen létfontosságú szervét sem érintette, és miután ellátták sebeit, Dirt McGirt még aznap este saját lábán távozott a kórházból. Egy héttel később letartóztatták Virginiában bolti lopásért, miután felpróbált egy 50 dolláros cipőt és egyszerűen kisétált benne a boltból. A gondok csak tovább fokozódtak amikor néhány hétre rá ellopták a stúdió elől a terepjáróját.

Ol’ Dirty a sok baj ellenére tartani tudta a terveit: turnéra indult, illetve megalapította saját kiadóját Osirus Entertainment néven, majd egy általa támogatott bandával, a D.R.U.G.-gal (Dirty Rotten Underground Grimies) vonult stúdióba. Ezeknek az elfoglaltságoknak is köszönhetően ODB ismét kihagyott néhány bírósági meghallgatást, többek között a virginiai cipőboltos témában, ezért a bíróság körözés alá helyezte (ismét).
Ezek a bajok mind eltörpültek amellett a történet mellett, amikor 1998 szeptemberében gyilkossági fenyegetések vádjával tartóztatták le Los Angelesben. Des’ree énekesnő koncertjén volt a House of Blues nevű helyen West Hollywoodban, amikor a biztonságiak ki akarták tessékelni a helyről ODB ittas és aggresszív viselkedése miatt. Ol’ Dirty persze nem ment, úgyhogy kidobták, és ezután megfenyegette a biztonsági személyzetet, hogy agyonlövi őket – ez pedig egy olyan bűn amit Kalifornia államban akár 3 év fegyházzal is sújthatnak! Végül óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de két hétre rá máris jött az újabb botrány: Berlinben, Németországban dobták ki egy szállodából mert pucéron randalírozott az egyik erkélyen, itt legalább nem tartóztatták le. Visszatért LA-be, ahol ismét letartóztatták ugyanazzal a gyilkossági fenyegetéssel, ezúttal egy volt barátnőjét fenyegette meg, aki egyben egyik gyerekének az édesanyja. Miután mindkét ügyben ártatlannak vallotta magát, szabadon engedték.

ODB visszatért New Yorkba, majd nem sokkal később egy közlekedési kihágás miatt állította meg a rendőrség. Ami ezek után történt arra talán soha nem fog fény derülni. A rendőrségi verzió szerint Ol’ Dirty kiugrott a kocsiból és elkezdett rájuk lőni. Gyilkossági kísérlet és illegális fegyverviselés volt a vád amikor letartóztatták. Igazából soha nem mutatta be az elvileg lefoglalt bizonyítékokat a rendőrség (fegyver, lőszer, töltényhüvelyek) és maguk a rendőrök is zavaros és nem összefüggő vallomásokat tettek az esetről. 1999 februárjában a bíró bizonyítékok hiányában törölte az ügyet, ami után maga ODB indított pert az ellene eljáró rendőrök ellen.

Néhány héttel később “Osirus” ismét a kaliforniai rendőri szervekkel került összetűzésbe. Miután rosszul parkolta le a kocsiját, a rendőrök igazoltatták, de kiderült, hogy nem voltak papírjai, majd amikor átkutatták, kiderült, hogy golyóálló mellényt visel. Ez érthető volt egy olyan embertől, aki már kétszer túlélte a gyilkos ólmot, de a épp akkor fogadta el a kaliforniai törvényhozás azt a rendeletet, miszerint büntetett előéletű emberek nem viselhetnek golyóálló mellényt (érdekes törvény, elősegíti, hogy a gengszterek könnyebben kinyírják egymást…), és mivel ODB az 1993-as testi sértéses sztori miatt ebbe a kategóriába tartozott, ismét letartóztatták (érdekesség, hogy pont ODB lett legelőször letartóztatva emiatt a törvény miatt). Márciusban ismét lemeszelték a kékek, ezúttal is közlekedési kihágásért (rendszámtábla nélkül autózott), és a rendőrök egy kisebb adag crack-et találtak a terepjárójában, ami miatt természetesen feljelentették. ODB-t ez sem érdekelte, és öt nappal később ismét megállították ugyanazzal a kocsival, ugyanúgy rendszám nélkül, de ezúttal már az is a bűne volt, hogy az előző eset miatt felfüggesztett jogosítvánnyal vezetett. Az egyre sűrűsödő rendőrségi és bírósági sztorik között az egyetlen jobb hír számára az volt, hogy áprilisban a kaliforniai bíróság megfelelő bizonyítékok hiányában ejtette a vádat az ex-barátnőjének a gyilkossági fenyegetésével kapcsolatos ügyben, ráadásul Robert Shapiro védőügyvéd, aki kihúzta O.J. Simpson-t a csávából, felajánlotta segítségét.

Dirt McGirt balszerencséje mégis folytatódott. Július végén fogházba került Kaliforniában mert nem tudta kifizetni az óvadékot a Des’ree koncertes ügyben (egy bírósági meghallgatáson elismerte, hogy pénzügyi gondokkal küzdött a sok pereskedés miatt). Végül valahogy összekaparta a pénzt és elengedték, de pár nappal később ismét letartóztatták New Yorkban, mert átment egy piros lámpán. Kiderült, hogy még mindig bevont jogsival vezetett, de ez a kis bűn eltörpült amellett, hogy nemcsak marihuánát de 20 kis fiola cracket találtak (ismét) a kocsijában. Ismét kifizette az óvadékot, de nem utazott vissza Los Angelesbe, ahol ezúttal a golyóálló-mellényes témakörben volt jelenése, ezért elfogató parancsot adtak ki ellene. Augusztus közepén Ol’ Dirty bejelentkezett egy elvonókúrára New York állam északi részén, majd nem sokkal később átkerült egy másik elvonó-központba Kaliforniába.

A sok problémás ügy és mámoros kicsapongások közepette szinte csoda, hogy a rapper karrierjét is folytatni tudta ODB, aki egy új albumot hozott létre amin RZA-n kívül olyan producerek is dolgoztak, mint a Neptunes. Utóbbi duó készítette az 1999 szeptemberében megjelent album (“Nigga Please”) legnagyobb slágerét, a “Got Your Money”-t. Újabb jóhír volt számára, hogy novemberben a kaliforniai bíróság döntést hozott a két függő ügyében (golyóállómellény és Des’ree-koncert ügyek) és egy év elvonókúrára, valamint három év próbaidőre ítélte a rappert, börtönbüntetés nélkül. Annak ellenére, hogy úgy tűnt, látszik a kiút, ODB folyamatosan arra panaszkodott, hogy a rendőrség üldözi őt. Az üldöztetésnek ő maga adott alapot amikor 2000 januárjában New Yorkban egy újabb, a drogügyei miatti bírósági meghallgatáson nem köszönt a bírónak, majd mocskosul szidalmazta az őt vádoló ügyésznőt, majd egyszerűen elaludt az ülésteremben. Ezek után berúgott, amivel megszegte a rehabilitácós programját és a próbaidejének a szabályait, ami miatt Kaliforniába való visszatérésekor kizárták az elvonóról és börtönbe csukták. Ezt is sikerült megúsznia, kiengedték és hat hónapra újabb elvonóra rendelték.

Eddig az összes esetben megúszta a komolyabb börtönbüntetéseket, mert egyértelmű volt, hogy ODB súlyos drogfüggő akinek segítségre van szüksége, ugyanakkor a rapper önfejűsége, amivel megtagadott mindennemű segítségnyújtást, egyre inkább azt jelentette, hogy a lehetőségek köre kezdett nagyon leszűkülni.
Négy hónapot letöltött az elvonókúrából, de tovább nem bírta. 2000 októberében megszökött és a következő egy hónapot a törvény elől bújdosva töltötte. Titokban újabb anyagokat vett fel RZA-val, majd a legnagyobb meglepetésre megjelent a Wu-Tang új albumának, a “The W”-nak a lemezbemutató-partyján. Maga az album az ő személyének volt dedikálva, és csak egy track-en, a “Conditioner”-en közreműködött. Ez a fellépése is a legendák sorát bővíti, mivel ekkor már rég körözés alatt állt, nagyszámú rendőri jelenlét volt a koncert helyszínén, és senki nem tudja, hogy miként sikerült ODB-nek be- és kijutnia észrevétlenül. Néhány nappal később ODB-t egy philadelphiai McDonald’s parkolójában tartóztatták le, ahol autogrammokat osztogatott a rajongóinak. Igazából maga az étterem vezetője hívta ki a zsarukat, mert akkora tömeg volt kint, hogy nem tudta mire vélni a dolgot.

Ol’ Dirty-t visszavitték New Yorkba, és bíróság elé kellett állnia a drogügyletei és a közlekedési kihágásai miatt, valamint azért, mert 1998-ban megszegte azt a rendelkezést, mely szerint nem mehet volt felesége, Icelen Jones közelébe.
2001 áprilisában ODB alkut kötött a váddal, és elejtették az összes new york-i ügyét cserébe azért, mert beismerő vallomást tett a kokain birtoklás ügyében. A kettőtől négy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűnt a minimum két évvel megúszta, ráadásul beszámították azt a nyolc hónapot amit már eleve leült, ráadásul azt is megengedték neki, hogy a börtönben töltött időt leszámolják kaliforniai büntetéseiből is.
Az állami börtön fenyegető közelsége majdnem elviselhetetlenné vált ODB számára akit egy időre felügyelet alatt tartottak öngyilkossági hajlamok miatt, majd nem sokkal később lábát törte egy verekedésben az egyik gyűjtőfogdában.

Kérdésessé vált, hogy Ol’ Dirty hogy fogja kibírni a börtönök kemény világát, és valaha folytatni tudja-e szóló karrierjét. Ennek fényében az Elektra kiadó megjelentette best-of válogatását 2001 végén “The Dirty Story: The Best of Ol’ Dirty Bastard” néven, annak ellenére, hogy csak két albumja volt Dirt Dognak összesen. 2002 elején a kis D-3 kiadó “The Trials and Tribulations of Russell Jones” címmel megjelentette ODB néhány anyagát abból az időből amikor a rapper bújkálva járt stúdióba. Az anyagon, amin ODB hanganyaga csak minimális volt, számos közreműködő rapper szerepelt, illetve számos “névtelen” producer (még RZA sem adta nevét a produkcióhoz) készítette a zenéjét, és maga ODB is úgy vette fel, hogy semmit nem tudott arról, hogy valaha megjelenik-e.

ODB túlélte a börtönt és 2003-ban szabadon engedték, Damon Dash, a Roc-a-Fella Records elsőszámú embere pedig gyorsan lecsapott rá és úgy tűnt Big Baby Jesus jó útra tér. Megújult erővel, megszabadulva a drogok és az igazságszolgáltatás rabságától új album felvételébe kezdett. Az egyik munkával teli napon a new yorki 36 Records LLC stúdióban, a Wu-Tang stúdiójában egyszercsak összeesett, és nem sokkal később (kb. fél óra) meghalt.
Russell Jones, a.k.a. Ol’ Dirty Bastard múlt hét hétfőn, 2004. november 15-én lett volna 36 éves.

West Side e-mail | 2005-08-31 08:29:53 | 11.
valaki írja le lécci p.daddy, big életrajzát köszi.
West Side e-mail | 2005-08-28 14:33:05 | 10.
50-cent

29 éves, és már többször akarták megölni, mint bármelyik sztárt. Eddig mindig túlélte, bár a golyóálló mellény olyan számára, mint Jackónak a fehér kesztyű a bacilusok ellen. Vajon miért célpont: erősködik a rivális, vagy van egy-két elvarratlan fejezet az életében?

Miből lesz a gengszterrapper?

Minden piti bűnöző utcagyerekre ráillene 50 Cent gyerekkorának története, ám annyiban mégis szerenc
sésnek mondható, hogy őt időben kirángatták az ördög markából. Ha 23 évesen önéletrajzot kellett volna írnia, ez állt volna benne: 12 éves koromtól drogdílerkedem, amikor tökélyre vittem ezen tudományom, és már akkora volt a vásárlóköröm, hogy nem tudtam őket ellátni, gondoltam, érdemes továbblépni. A jövőmet utcalányok futtatásában láttam, és amikor zűrössé vált a helyzet, döntenem kellett az illegális fegyverkereskedelem és a futtatás között...
Viccet félretéve, a rappernek minden ,,adottsága" megvan ahhoz, hogy komolyan vegyék gengszterszövegeit.
Mecénások

A 90-es évek elején a már elhunyt Jam Master Jay (Run DMC) fedezte fel. 1999-ben összehoztak egy albumot, de a megjelenés előtt a kiadó lefújta a ,,bulit", mert 50-t az utcán megtámadták. Összesen 9 golyót operáltak ki belőle. Folyamatosan szerepelt mások hiphop- vagy R&B-lemezein, és az áttörés akkor jött, amikor a már befutott Eminem azt nyilatkozta egy interjúban, hogy jelenleg 50 Cent a kedvenc rappere. Több se kellett, másnap már aláírták a szerződést Emmel és Dr Drével. A rapper egyetlen esélye a túlélésre a hip-hop. ,,A zene egy eszköz számomra, hogy távol tartsam magamtól a sok sz**t" – fogalmazta meg 50.
Rekord

A New York-i zsaruk szeme bizonyára kikerekedett 2003-ban, amikor meglátták a gengsztert a Rolling Stone és a hip-hopra specializálódott XXL magazin címlapján mint rekordokat döntögető zenészt. Megjelent Get Rich or Die Tryin' című bemutatkozó albuma, amelyből az első héten – megdöntve Em rekordját – több mint 1 millió példány fogyott, sőt azóta a világon összesen 11 milliót adtak el belőle. Aztán a jó üzleti – és túlélő – érzékkel megáldott rapper gyorsan összehozott azonos névvel egy új formációt, és annak kiadóját, a G-Unitot. Ezzel a vállalkozással szintén kaszált pár millió dollárt, és akkor még nem említettem saját felfedezetteit: Lloyd Bankset, Tony Tayót, Young Buckot és The Game-et, akiknek szintén kiadta a szólólemezeit.

Börtön vagy színpad

50 Cent, szándékával ellentétben, nem tudott – vagy mégsem akart – kiszállni a ,,feketebizniszből", és ellenségei a mai napig nem bocsátottak meg neki. Mivel 50 a jobb félni, mint megijedni elvét vallja, már ki sem mozdul golyóálló mellénye és testőrei nélkül az utcára. Legutóbb 2003-ban tartóztatták le tizennyolcadik alkalommal, mivel börtönviselt múltja miatt nem volt fegyverviselési engedélye, mégis volt véletlenül a páncélozott autójában pár kibiztosított pisztoly. Mivel nem tudták rábizonyítani, hogy a nála talált két fegyver az övé, két nap után szabadon engedték.

,,Fifty-fifty"

A nagyvilág számára is ismert riválist, Ja Rule-t lehúzta egyik számában, mert hiteltelennek tartja. 'Wanksta'-nak (szóvicc arra, hogy Ja f**fej kamugengszter) nevezte egyik számában. Erre Rule erőfeszítései, hogy visszavágjon, nem jöttek be. Gyerekes módon minden interjúban mondtak egymásra valami szépet, míg 2003-ban 50-re rálőttek a nyílt utcán. Ja Rule pechére pár utcányira az incidens színhelyétől forgatta a The Cookout című filmjét, ezért a gyanú rögtön rá terelődött, de kimosták az ügyből.
Nem félős

50 Cent ezt a utcai ,,balhét" is túlélte, ám annyi tanulságot végre leszűrt a szituból, hogy most már vigyáz(tatni) fog magára. Felfogadott egy focicsapatnyi testőrt, állandó viselete lett a golyóálló, és éli az életét. Véleménye szerint nem félős:
,,Az egyetlen dolog, amitől rettegek, hogy nem felelek meg Eminem és Dr. Dre elvárásainak" – nyilatkozta a rapper.
A játéknak vége

Március elején 50 Cent azt nyilatkozta, hogy The Game már nem a G-Unit tagja, mert nem lojális hozzá. Az új felfedezettet azért rúgta ki a rapper, mert a hálátlan felkaroltja Nas-szel szeretné kiadni majd új albumát. 50 és Nas között régóta ellentétek feszülnek így várható volt egy balhé kitörése. Azt azonban senki sem gondolta, hogy rögtön: a rádióinterjú alatt a stúdió előtt lövöldözés tört ki, a rendőrség vizsgálja az ügyet. Abban biztosak lehetünk, hogy 50 ezt is megússza.

Furcsa
– Gyerekkorában bokszolónak készült.
– Soha nem iszik alkoholt, és nem dohányzik.
– Édesanyját 23 évesen meggyilkolták saját lakásukban; a kis Curtis (8 évesen) otthonukban talált rá megmérgezett anyjára.
– Az Ecko cipőgyártó cég speciális szerződést kötött vele, és limitált számban, a nevével fémjelzett cipőszériát gyártott le.

,,Túlélő öldöklő"

Nemrég jelent meg 50 második albuma, The Massacre (magyarul: vérfürdő, mészárlás) címmel, amelynek producere többek között Dr. Dre, Lloyd Banks és a többi G-Unit Records-tag. A jövőben bizonyára számos koncertre felkérik, ám a szabadidejével gazdálkodnia kell, mert a közeljövőre új G-Unit-albumot is ígért, ezenkívül pedig szerepelni fog Jim Sharidan drámájában, a Husler's Ambitionben.

Diesel e-mail | 2005-08-25 12:15:02 | 9.
Kösz West!

Ha találsz még ilyen dolgokat, szerintem nyugodtan pakold ide. Ez is tanulságos volt, és jól meg van fogalmazva. Ajánlom az un. divatreppereknek.

Előzmény: West Side (8.)
West Side e-mail | 2005-08-24 18:35:27 | 8.
The Game - játék és muzsika két részben

Lassan már húsz éve annak, hogy az NWA megjelent a színen és minden idők egyik legbefolyásosabb hip hop formációjaként letette a gangster rap alapjait. A recept, a mellékelt ábra szerint még ma is működik - vegyünk egy ex-drogdíler bandatagot (igaz, őt csak öt helyen lyukasztották át), adjuk hozzá a nyugati part top producerét és már helyben is vagyunk. Azért a Detroit-i fehér srác és a féldolláros után Game-ben is kell legyen valami, hogy bedőljünk egy újabb westside sztorinak...

Aki hallotta a Straight Outta Compton-t, annak nem kell mondanom, hogy a városrész, ahonnan főhősünk is származik, nem éppen idilli hely. Jayceon Taylor már gyerekkorában több időt tölt az utcán, kosárlabda- és futópályákon, mint apja társaságában - ekkor ragasztja rá nagyanyja a Game nevet. Be is nyomják az árvaházba, majd nevelőszülőkhöz kerül. "Elcseszett egy gyerekkorom volt, de ez mindenkire elmondható, aki ezen a környéken nő fel."

Pedig a komolyabb dolgok csak eztán kezdődnek: 13 éves, mikor bátyját, Jevon-t lelövik, ő pedig a másik tesóval (Big Fase 100) karöltve a helyi Blood banda tagjai lesznek, noha a gimiben a Crip dominál (L.A. két legnagyobb gang-je). A Compton High kosarasaként ösztöndíjjal felveszik a Washington State egyetemre, de fel sem avatják mint gólyát, máris kidobják, mivel drogot árul. Anyja is kidobja otthonról, így ismét az utcára kerül, ahol a crack és a fű mellet már rádiókkal és felnikkel üzletel - nem kis vagyont felhalmozva. "Bármihez jutottunk hozzá, eladtuk." (Állítólag a lemezszerződés summájához még nem is nyúlt, de a Range Rover, a Harley és a Cadillac STS Deville már ott álltak a garázsban.)

A bűnös élettel 2001 októberében hagy fel, amikor egy üzlet balul sül el és saját fegyverével juttatják kórházba, ahol két és fél napig fekszik kómában. Mikor felébred, első dolga, hogy a tesót elküldi bevásárolni - Dre, Biggie, Jay-Z, Ice Cube, Snoop, 2 Pac, Kool G Rap és persze az NWA klasszikusai segítik felépülését és egyben az alapfokú MC képzés első leckéit is. "Az összes stílust egybegyúrtam. Ezért érzik úgy néhányan, mintha keleti parti lennék, hiába a nyugatról rappelek." Korábbi kosaras tetkóját "lecseréli" Tupac-re, a mellkasra N.W.A logo, a jobb alkarra Eazy-E varrás kerül.

Fifty-hez hasonlóan ő is mixtape-eken kezdi hallatni nevét, majd 2002-ben a rapmogul Russell Simmons egyik estjén fedezi fel - és még Dre előtt draftolja - JT The Bigga Figga és nagylemezt ajánl saját kiadójánál, a Get Low-nál. Az Untold Story októberben jön ki, még mielőtt Dre leszerződtetné az Aftermath-hez. Az Interscope főnök Jimmy Iovine és Dre úgy döntenek, hogy 50 Cent bandájában, az akkor épp feltörekvő G-Unit-ban jobb helye lesz, mint egyetlen West Coast-inak; az igazi nagy dobást jelentő lemez így még várat magára. Közben a magánélete is átalakul, az egyetlen, aki hitt benne, nagymamája meghal, mielőtt látná unokája sikereit, 2003 nyarán pedig megszületik gyermeke, Harlem Caron Taylor.

Egészen 2005 januárjáig kell várnia, amikor az eredetileg 'Nigga Wit' An Attitude - Volume 1'-nak keresztelt, de Eazy E özvegye által jogilag már nem használható cím miatt, The Documentary-re átnevezett CD elhagyja a gyártósort. A keverőpult mögött főleg Dre és 50 áll, de Hi-Tek, Just Blaze, Kanye West és Timbaland is közreműködnek - a siker nem maradhat el: a 610 ezer eladott példány az első héten, naná hogy Billboard elsőséget eredményez, a How We Do és a Hate It Or Love It klipjeit pedig a zenecsatornák nem győzik játszani; Fifty-vel a mellékszerepben. (Nem telik el két hónap de a korábbi felkaroló, JT is kihoz egy nagylemezt tőle (West Coast Resurrection), mely hiába Game nevén fut, a társelőadó-producer-kiadó inkább csak a média hype-ot lovagolta meg...)

"Ez az én történetem. Tartoztam magamnak ennyivel. Senkinek nem mondom, hogy áruljon kábítószert, vagy ragadjon fegyvert. Azért árultam drogot, mert ez volt az egyetlen lehetőség, mivel négy húgom volt és egy bátyám; hálaadáskor is Cheerios volt a főfogás. Azért fogtam fegyvert, mert fenyegetve éreztem magam. Ha nem akarod ezt hallani, hát ne hallgasd. Én nem magasztalom azt az életet, amit éltem, nem is kívánom ezt senkinek. Csak egy vagyok a környékről, aki semmi mást nem akart, csak, hogy kijusson onnan."

Ez sikerült is, de tudjuk jól, hogy a siker mellé keménykedés és balhé dukál, ami tovább igazolja a felépített mítoszt (hiába a médiagépezet így működik, csak aztán döntse el mindenki, hogy hisz-e a marketingben). Snoop-pal állítólag összevernek egy, a színpadra tévedő rajongót; ütlegel egy rádióst, aki valamit beszól menedzserére; összeveszik Joe Budden-nel, Yukmouth-tal, akik múltját és ezzel hitelességét kérdőjelezik; de a feketelistán van a teljes Murder Inc, Memphis Bleek és Jay-Z is, nem beszélve az 50 Cent-tel történt incidensről. Utóbbi kipenderíti a G-Unit-ból, majd visszaveszi, és hogy látványosan elássák a csatabárdot, összesen 200 000 dollárral segítenek meg egy Compton-i oktatási alapítványt, a G-Unit és a The Black Wall Street nevében. Utóbbi egyébként Game saját kiadója (hiszen Dre mindenkinek ad saját játszóteret), ami egyben ruházati vonal, filmstúdió (azóta megjelent a 'The Documentary' DVD) és paradox módon non-profit cég is egyben.

Összegzés gyanánt: ahogy a kritika hangoztatja, Game rímteknikájában és előadásmódjában még jócskán van mit javítani - ami nem nagy lehordás, ha azt vesszük, hogy alig két és fél éve avanzsált szövegládává -, de azzal is mindenki egyetért, hogy a 'The Documentary' a mainstream hip hop (vagy nevezzük inkább neo-pop rap-nek?) emúlt éveinek egyik legjobb terméke. Mást meg nem írok, mert még megtalál...

web: www.comptongame.com

És akkor a promó/profil cikk után egy kis témába vágó elmélkedés: a playahata.com "Hip-Hop Smackdown: It's All a Game" c. írásának második része (szöveg: Eyecalone).

A látszólag végtelen ciklusú, önmagát lejárató műbalhék meghatározta mai kommersz rap zene helyzete messze nem új keletű, sokkal inkább előre látható folyamat eredménye. Egyenes folytatása és öröksége mindazoknak az előre gyártott kamu gangsta' reppereknek, akiket az A&R szakemberek kitaláltak a 90'-es évek eleji N.W.A. sikerei óta. Egyszerre ironikus és ideillő, hogy a rap banda nagy része még csak nem is az utcáról, vagy gangekből való, mint ahogy ezt hangoztatják a lemezeken, és az alapítók közül legalább ketten (Dr. Dre és Yella) korábban egy World Class Wrecking Crew nevű csapatból valóak, akik láthatólag akkor még jobban kedvelték a flitteres blúzokat, mint az L.A. Raiders sapkákat és dzsekiket.

Félretéve a durva beszédet, a pózolást, a gangsta imázst, amit a zeneipar promótál annak érdekében, hogy fogyjon terméke; még ha ezek a válogatott bohócok valóban azok lennének, akiknek mondják magukat, akkor sem lenne ebben semmi dicsőítő. A legjobb esetben is, még ha "igaziak" lennének ezek a rapperek (és mondanivalójuk egy része), a hallgatók felé intőleg kellene fellépniük, figyelmeztetni, hogy "maradj mindettől távol, mert én voltam itt, ebben éltem és ez nem olyan, amit szívesen megélnél".

Ezzel szemben kapjuk a fekete férfiak felháborító és visszataszító karikatúráit, amit üzletemberek promótálnak (általában középkorú fehér férfiakkal az élen) szigorúan néző négerek előadásában, naponta otthonainkba és a világ nagy részének otthonaiba sugározva. Ez a kép rémisztően hathat a politikusok (valójában a politika ezzel szerintem nagyon jól elvan - a szerk.) és kaukázusi szülők szemében, ugyanakkor mámorító a tizenéves és felnőtté érő gyermekeik számára, akik annak a rap birodalom bevételének becsült 80%-át pénzelik, mely több mint egy milliárd dollárral gazdagszik, évente.

A befizetők egy részének a hip hop részben tiltott gyümölcs, szellemileg igénytelen izlésével és az N-betűs szó konstans használatával, a másik rész meg egy az egyben el is hiszi, hogy ezek a dalok pontos leírásai a szegény, fekete munkásosztály életének.

Közben az igazság az, hogy a lemezeken gyakran hallható drog cézár típusú fantáziák köré a valóságban egy újabb múlti-milliárdos 'iparág' épült, és ez a feketék bebörtönzése - no igen, ha saját ruhadarabod, műalkotásod, ágyterítőd, fülbevalód, partedlid stb. van, vagy ha felvetted a Scarface, New Jack City vagy a King of New York filmek hőseinek nevét, akkor úgy tűnik, tényleg része lettél ennek a fantáziának.
Ez a gyakran ábrázolt, általánosan elterjedt börtön-romantika még inkább fokozza az amerikai feketék társadalmáról alkotott kép eltorzulását.

Persze lehet mentegetőzni, hogy ez csak a szórakoztató-ipar része és a hip hop nem felelős azoknak a problémáknak a kijavításáért, amit nem is ő okozott - de ez csak részben igaz. Valamilyen szinten a zene önmagában véve semleges és számtalan féleképpen felhasználható. Jelenleg vitatkoznék azokkal, akik azt mondják, a hip hop fegyverként van használva azok ellen, akik a problémák okozói. (Erről van szó. A zene, mint tudjuk egy körpályán mozgó ciklikus valami, ami önmagába mindig visszatér. Ennek megfelelően a hip hop most félúton/180°-nál áll, és ez a kezdeti törekvések pontos ellentettjét jelenti (tudom hogy nagy sarkítás, de muszáj általánosságban beszélni, még ha jól tudjuk a kivételeket is). Pontosan azokat tekinti most 'értéknek' és 'irányadónak', ami ellen kezdetben harcolt és ami ellen létrejött - a szerk.) A Hip hop, a rap - bárhogy is hívod -, nem okozója ezeknek a problémáknak és a hip hop önmagában nem javíthat ezen, mint ahogy önmagában egy választás sem javít Amerikán.

Összetett és változatos problémák gyakran ugyanolyan összetett és változatos megoldásokat követelnek. Akárhogy is, bárki, aki még ezen a ponton is kétségbe vonja, hogy a kommersz hip hop által terjesztett imázs és eszme nem több mint szórakoztatás, az vagy hazudik, vagy idióta, vagy a kettő együtt.

Míg a zene önmagában, általában nem sarkall bűnelkövetésre vagy más, nem kívánatos magatartásra, mégis az amerikai popkultúra (és az USA legkelendőbb exportcikkének) hatalmas része, mely nagy szerepet játszik a magatartásformák, szemléletek és ezeket követő cselekvések befolyásolásában.

A hip hop-ot okkal használják fel mindenféle termék kirakatba állítására, legyen az alkohol, cipő vagy más ruhadarab, ékszer, vagy éppen marihuána ízesítésű rágógumi.
A legjobb esetben csak érzéketlenné válik rengeteg fiatal - főleg azok, akik híján vannak olyan pozitív tapasztalatoknak, melyek ellensúlyozhatnák azokat a viselkedésmintákat, melyeket vissza kellene utasítaniuk.
A legrosszabb esetben egy egész fiatal generáció felfogását torzítja, ezzel meghatározva cselekedeteit is - főleg a szegény és erősen pigmentáltak körében; továbbra is nagyban kitéve az amerikai társadalom - és most már kedvenc repperük nyomásának.

Eddig a fordítás. Végezetül, aki a gangsta/hustle témában szeretne valóban okosodni, ajánlom Prince Paul - A Prince Among Thieves c. színdarabját/nagylemezét, érdekes tanulságokkal szolgálhat...

West Side e-mail | 2005-08-23 18:48:00 | 7.
Hát én nem nagyon találtam 1-2 rapper életrajzát.Meg sokan itt az oldalon keresik, vagy kérdezik a rapperek életrajzát.
Egyébként köszi zee36th.+respect

Előzmény: Jokkka (6.)
Jokkka e-mail | 2005-08-23 13:04:08 | 6.
mi értelme van ennek? aki kiváncsi valaki életrajzára az már úgyis megtalálta szvsz
zee36th e-mail | 2005-08-23 09:42:40 | 5.
itt vannak a következők magyarul:

Cappadonna
Ghostface Killah
Gravediggaz
GP WU
GZA
Inspectah Deck
Killah Priest
Killarmy
La The Darkman
Masta Killa
Method Man
Northstar
Ol' Dirty Bastard
Raekwon the Chef
The RZA
Sunz of Man
U-God
Wu-Syndicate
Wu-Tang Clan
Wu-Tang Killa Beez

http://zeeh.fpn.hu/index.php?id=tree/bio_hu

angolul rengeteg önéletrajz, és diszkográfia:
www.allmusic.com

West Side e-mail | 2005-08-17 19:40:54 | 4.
JA ÉS MÉG ANYIT HOGY A TOPICBAN KERÜLJÜK A BALHÉKAT MÁRMINT A PAC-ESEK ÉS A B.I.G.-ESEK NE SZÓ CSATÁZANAK ITT.RENDBEN.
West Side e-mail | 2005-08-17 19:39:37 | 3.
Teóriák 2pac halálával kapcsolatbanChloe 2004.05.06. 19:38 2Pac halálával sok rejtélyt hagyott maga után - Pár nappal a merénylet előtt készült el I Ain't Mad At Cha c. klipje, melyben saját halálát játszotta el. Ezenkívül több számában is körül járta már ezt a témát, tudta, érezte, hogy ellenségei egyszer leszámolnak vele idő előtt.- Kinek állhatott szándékában megölni őt? Lil' Kim vele csalta meg Notorious B.I.G.-t '95-ben. Biggie állandó vetélytársa és ellenfele volt 2Pac-nak, gyűlölte őt, sokszor sértegette. S hogy miért mindez? B.I.G. anno elcsábította a feleségét...- A titokzatos szám: 7! 2Pac előszeretettel használta ezt a számot (pl.: Makaveli-Tha Don Killuminati Tha 7 Day Theory, vagy All Eyez On Me albumán a 7. szám a No More Pain - sokat mond már a címe is).Továbbá: 7.-én lőtték le, 7 napig volt kórházban, 25 évesen, 4.03-kor halt meg - 2+5=7, 4+3=7, utolsó albuma, és halála között 7 hónap telt el, mivel vallásos volt, hitt abban, hogy Isten a világ-vége bekövetkezése előtt 7 jelet küld a Földre, R U Still Down címmel '97 november 25-én (2+5=7) jelent meg 7. albuma, ezen pedig a 7. track az első kislemez sikere, az I Wonder If Heaven Got A Ghetto, aminek klippjében mikor egy hölgyel egy hotel szobába mennek, annak ajtaján szintén 7-es van, az ebédlőben az óra pedig 4:03-at mutat (Tupac halálának időpontja, 4+0+3=7). A Gang Related-ben 2Pac és Belushi a 7-es számú szobában várakoznak, Pac jelvény száma 115 (1+1+5=7), a White Man's World címu dal végén aki figyelmesen hallgat, ezt hallhatja: "7 years, 7 years, 7 years..." és még rengeteg mindent lehet a 7-es számhoz kapcsolni...- 2Pac maga kereste volna a halált?Érdekes, de ő akárhova ment, mindig golyóálló mellényt hordott. Azon az éjszakán nem volt rajta! Sőt, a Death Row arany-nyakláncot is állandóan magával vitte mindenhova, de szeptember 7.-én ezt sem viselte! Köztudottan nézeteltérései támadtak már régebben is Suge Knight-tal -főleg az anyagiak miatt- (a Death Row főnökével), és Dr. Dre-vel (a lemezcég másik alapítójával), s kiadót is akart váltani, de az Suge-nak nagy veszteség lett volna. Ezzel a halálesettel viszont milliókat kaszált. (Tupac-ot '95-ben mikor börtönben volt, azzal a feltétellel hozta ki Suge, hogy csinál a Death Row-nál még egy dupla (All Eyez On Me) és egy szimpla lemezt (Makaveli). Ez meg is történt, s ezután alapította volna meg saját lemezcégét Makaveli Records néven. Csakhogy közben megölték. Így anyja hosszú pereskedés után, elérte azt, hogy a rengeteg meg nem jelentetett dalt az Amaru Records/Jive Records-nál adathassa ki. Az R U Still Down? (Remember Me) is így jelent meg...)Az első Makaveli album elején a háttérben ezt is hallhatjuk: "Suge shot him" ("Suge ölte meg"). Érdekes...Makaveli néven halála után jelent meg egy albuma: Tha Don Killuminati Tha 7 Day Theory (rajta a Toss It Up, To Live And Die In L.A., Hail Mary, stb.). Ennek érdekessége a név változtatás. Tupac azért tett így, mert a dalok minőségével, és nem a hírnevével akart újabb babérokra pályázni. Ez egyfajta bizonyítás lett volna magának...Hetedik lemeze az R U Still Down (Remember Me). Erről a már említett I Wonder If Heaven Got A Ghetto, és a Do For Love (melyben érzelmes oldaláról mutatkozik be) számokat másolták ki kislemezre. Egy válogatás-album is megjelent utána, bár én ezt már nem nevezném "igazi" albumnak... Igaz, a Changes remek szám, de ebből a lemezből már inkább csak a pénz szaga árad...Utolsó hír a mára már legendává vált sztárról: anyja (Afeni Shakur) elmondta, több mint 200 eddig ki nem adott 2Pac dal vár még a rajongókra...2Pac visszatér?Több feltéltelezés is volt már, hogy mikor/hogyan térne vissza Tupac. Az első ilyen időpontot '97 júliusára mondták egyesek, mások '98 szeptemberére. A legutolsó "hivatalos" közlések szerint azonban leghamarabb csak 2003 szeptember 13.-án várható, amikor is lejár a 7 év...
West Side e-mail | 2005-08-17 19:37:02 | 2.
Tupac Amaru Shakur valószínűleg a legismertebb rapsztár, aki tragikus halála után éppúgy bekerült a rock pantheonjába, mint Jimi Hendrix, Jim Morrison vagy Kurt Cobain. Hírneves elődeihez hasonlóan Tupac halálát is máig rejtély övezi, éppen ezért rock'n'roll detektívünk első nyomozása az ő halálának körülményeire igyekszik fényt deríteni. Thug Life - Bűn az élet
A máig leghíresebb rapzenész börtönben született, mert anyja, Afeni Shakur, a Fekete Párducok tagjaként előrehaladott várandós állapotban is Molotov-koktélokat dobált a rendőrökre, éppen börtönbüntetését töltötte. De rajta kivül Tupac szinte minden családtagja, ismerőse, rokona összetűzésbe került a törvénnyel, s "politikai fogolyként" hosszabb-rövidebb időt a hűvösön töltött. Apja, aki szintén a Fekete Párducok egyik vezetője volt, egy nappal szabadulása után halt meg, mostohaapja, Dr. Mutulu Shakur büntetése letöltése után politikai aktivistaként élte az életét, miként nagyapja,Geronimo Pratt is.Anyja - kiszabadulása után - egyedül nevelte fel a gyermekét, akit a perui városi gerillák, a tupamarok névadójául szolgáló utolsó inka uralkodó, Tupac Amaru nevére kereszteltetett meg. A kisfiú Bronxban az utcakölykök életét élte, az erőszak, a bűnözés világát hamarabb megismerte, mint az ABC-t. Iskolái elvégzése után l986-ban anyjával Baltimore-ba költözött, ahol előadóművészetet tanult, mert színész szeretett volna lenni. Első rap-szövegét - MC New York címmel - akkor írta meg, amikor egyik barátja a fegyverével véletlenül agyonlőtte magát. A dal híressé tette a városban, s Tupac elhatározta, hogy a szinpad helyett a zene világát választja. Oakland közelébe, Marin City-be költözött, ahol demofelvételeket készített, s helyi klubokban lépett fel. Országosan ismertté azonban a Digital Underground tagjaként vált. Eleinte roadként utazott az együttessel, de néhány hónap elteltével, miután előbb valaki megpróbálta megölni, a rapcsapat tagja lehetett. 1991-ben már az ő neve is szerepel az együttes Sons Of The P című aranyalbumán. A Digital Underground nagy reményekre jogosított, hiszen Grammy-díjra is felterjesztették, de Tupac mégis megvált a többiektől, mert szóló sikerekre vágyott. Karrierje kezdetét azonban majdnem lekéste, mert 1991 októberében Oakland belvárosában egy közlekedési kihágás miatt összebalhézott a rendőrökkel, akik hét órára őrizetbe vették.Tupac éppen egy cellában ült, amikor a Yo! MTV Raps című műsorban bemutatták Trapped című dalának a videoklipjét. Tupac első szólóalbumát 2Pacalypse Now címmel 1991-ben készítette el, s az albumról két dal /Trapped, Brenda's Got A Baby/ is felkerült a rap sikerlistára. A lemez sikeréről Tupac így nyilatkozott: "Ez egy protest-album.Én voltam a riporter,aki rákérdezett, hogy mi is történik tulajdonképpen? Majd ezek után azt mondta, ha nem történik változás, akkor ez és ez fog történni. Utána lehet nézni, mit mondtam akkor, s mi szerepelt azóta a hírekben." Tupac testét ekkor már számos tetoválás borította, amelyek közül a hasán olvasható Thug Life - magyar változatban talán Bűn az élet felirat áll hozzá a legközelebb - vált a legismertebbé. "Két lábon járó időzített bomba"
Tupac karrierje a kilencvenes években két szálon futott egyszerre. Zenei téren egyre híresebbé, rendőri körökben egyre hírhedtebbé vált. A közvélemény pedig elsősorban az utóbbi ügyei miatt figyelt fel rá, mert amerre megfordult, állt a bál körülötte. l992 - gyilkossággal vádolják meg, mert Main City-ben egy fesztiválon a fegyverével lelőttek egy hatéves kisfiút. Utóbb kiderült, hogy a fegyver más kezében volt, de Tupac kiadója a fiú szüleinek 3oo ooo dollár fájdalomdíjat fizetett ki. l993 - júniusban,Texasban bírósági eljárás indult egy Ronald Ray Howard nevű tinédzser ellen, aki lelőtt egy országúti rendőrjárőrt. A fiú a bíróságon azzal védekezett, hogy Tupac 2Pacalypse Now című albumáról a Soulja's Story című dal "ihlette" a cselekedetre. A bíró nem fogadta el a védekezést, de Tupac neve a per során végig úgy szerepelt, hogy kimondva-kimondatlanul őt is vádlottként kezelték, akinek a dalai gyilkosságra ösztönzik a fiatalságot. Dan Quayle amerikai alelnök nyilvánosan is követelte, hogy tiltsák be az albumot, de az Interscope kiadó kiállt Tupac mellett. A gangsta rapet ezekben a hónapokban kezdték el "a gyilkolás zenéjeként" emlegetni, azt állítva, hogy a dalok szövegei nemcsak lázadásra, bűncselekmények elkövetésére, de gyilkolásra is buzdítják a fiatalságot. Tupac l993-ban a Menace II Society című film rendezőivel, Allen és Albert Hughes-zal is összetűzésbe került. Előbbit alaposan el is verte, mert a filmes - ígérete ellenére - nem osztott rá szerepet. A feljelentést követően a biróság Tupacet 15 nap elzárásra ítélte. A balhésorozat l993 októberében folytatódott, amikor egy atlantai koncert után Tupac kisérőivel egy autóban a szállodája felé tartott. Egy piros lámpánál észrevette, hogy az előtte álló gépkocsi színesbőrű vezetőjét két fehér zaklatja. Tupac kiszállt, hogy "testvére" segítségére siessen, de az autós elhajtott, a rapsztár pedig tűzharcba keveredett a fehérekkel, akikről később derült ki, hogy szolgálaton kivüli rendőrök.Tupacot csak azért nem ítélték el hatóság elleni erőszakért, mert a rendőrök ittasak voltak, s a náluk lévő fegyvereket is illegálisan hozták el az őrszobáról. Egy hónappal később viszont már nem úszta meg ilyen könnyen. Egy New York-i mulatóhelyen megismerkedett egy 19 éves lánnyal, Ayanna Jacksonnal - aki önként vagy kényszer hatására, nem tudni- a táncparketten orálisan kielégítette. A kaland később Tupac szállodai szobájában folytatódott, ahol a rapsztár helyét az ágyban három testőre vette át, miközben Tupac - állítólag - a szomszéd szobában aludt. A lány - nemi erőszak címén - feljelentést tett a rendőrségen, s a szállodába kivonuló zsaruk a többiekkel együtt Tupacet is bekaszlizták, majd a vádemelés után szabadon engedték. 1994-ben továbbra is zűrös volt a magánélete. Már nemcsak a rendőrökkel, de a kollégáival, a rivális bandák tagjaival is harcban állt. Anyagi gondok miatt minden szereplési lehetőséget elvállalt, s ennek során ellenségeket szerzett. 1994 november 3o-án ismét - ezúttal csaknem végzetes - incidensbe keveredett. Egy manhattani irodaház előtt két ismeretlen támadó öt lövést eresztett belé. A merényletet rablótámadásnak álcázták - elvették Tupac óráját, 4oooo dollárt érő ékszereit -, de kezdettől fogva az volt az általános vélemény, hogy a Los Angelesből New Yorkba visszatérő énekessel egykori haverjai akartak leszámolni, bérgyilkosokra bízva a piszkos munkát. A támadók azonban pancseroknak bizonyultak, mert Tupac túlélte a támadást - két golyó a fejét, egy az egyik heréjét sebesítette meg -, s a saját lábán ment fel a lemezstúdióba, ahonnan halálos nyugalommal hívta fel az anyját a hírrel: belelőttek, és súlyosan megsebesítették. A kórházból, miután megoperálták, s ellátták a sebeit, egy tolószékben távozott, hogy másnap - a nemi erőszak ügyében - megjelenhessen a bíróságon. A bíró 1994 decemberében bűnösnek mondta ki szodomia és fegyverrel való visszaélés bűntettében, s Tupacet négy és fél évre ítélte. A rapsztár februárban vonult be a börtönbe, ahol 8 hónapot töltött le a bűntetéséből, mielőtt októberben, 1,4 millió dollár óvadék ellenében -amit új lemezkiadója,a Death Row főnöke,"Suge" Knight tett le érte - szabadlábra nem helyezték. Egy dal a kefélésről
Tupac a börtönben leszámolt korábbi életével. 1995 májusában feleségül vette barátnőjét, Keisha Morrist, s jó útra térése bizonyítékául alapítványt hozott létre azoknak a fiatal feketéknek, akik tanulni szerettek volna. Tupac a fordulatot komolyan gondolta. Szabadulása előtt a börtönben a Vibe magazin munkatársának is azt nyilatkozta: "A Thug Life halott. A kábítószerfüggő Tupac halott. A kifogásokat kereső Tupac halott. A bosszúszomjas Tupac halott. Az a Tupac,aki csak áll,és hagyja, hogy becstelen dolgok történjenek körülötte, halott. Isten életben hagyott,hogy valami egészen különleges dolgot tegyek, és én meg is fogom ezt tenni." Tupac érdeklődése ekkor már mindinkább a film felé fordult. Az előző években több filmben is szerepelt, most viszont ő akart rendezni. Anyja életéről akart filmet forgatni, szakítva a régi énjével, függetleníteni akarta magát.A Múlt azonban nem eresztette. A lemezstúdiók környékén ekkor már dúlt a kiméletlen háború, s Tupac végig a frontvonalban mozgott. 1995 októberében, Atlantában lelőtték a Death Row egyik menedzserét, Jake Roblest. A rendőrség bottal ütötte a tettesek nyomát, de a nyugati partiaknak nem lehetett kétsége a gyilkosság indítékait illetően, mert "Suge" Knight nyíltan bosszúval fenyegette meg a keletieket, aminek hatására "Puffy"Combs, azaz Puff Daddy hamarosan megkettőzte testőrsége létszámát. Neki sikerült megúsznia, egyik közvetlen munkatársa, Stretch Walker azonban a bosszú áldozatául esett. Pontosan egy évvel a Tupac elleni merénylet után New York Queens negyedében szabályosan kivégezték, ami már előrevetítette, hogy a vérbosszú törvényei szerint leszámolás következik majd a nyugati parton is. Az sem volt kétséges, hogy a kiszemelt áldozat - Tupac. A James Belushival készített Gang Related (Bűnös szándék) cimű film forgatása közben számos életveszélyes fenyegetést kapott, de ezek nem zavarták különösebben, mert azt vallotta, hogy neki kilenc élete van, s 25 éves kora után már nem fog élni. Mintha tényleg sejtette volna, hogy a napjai meg vannak számlálva!Tupac negyedik, All Eyez On Me című albuma l996 nyarán jelen meg. A felvételeket Dr. Dre és Snoop Doggy Dogg közreműködésével készítette, a lemezen California Love címmel szerepelt az a dal is, amely felújította a háborút a régi riválisok között. A kilencvenes évek elején a rapban a keleti part zenészei, a New Yorkban élő rapperek szerezték meg a legnagyobb szeleteket a kalácsból, tőlük azonban fokozatosan a nyugati partiak, a Los Angelesben élők vették át a hegemóniát, akik a Death Row, míg a keletiek a Bad Boy hanglemezkiadó körül csoportosultak. Utóbbinak Shawn "Puffy" Combs és Notorious B.I.G. volt a két meghatározó figurája, míg az előbbit a l4o kilós egykori rögbisztár, Marion "Suge" Knight alapította. A Death Row a későbbiekben rohamosan terjeszkedett, s négy év alatt l8 millió lemezt adott el l25 millió dollár értékben, ami azt jelentette, hogy jelentős piacokat rabolt el a Bad Boy-érdekeltségektől. A sikert csak fokozta, hogy Knightnak Tupacet is sikerült elcsábítania keletről, akit ezért volt barátai meg akartak "büntetni", de a bérgyilkosok ügyetlenek bizonyultak. Tupac csaknem két évig várt a visszavágással, s bár korábban azt ígérte,hogy megváltoztatja életét,1996 nyarán a California Love című sikerével kihívta maga ellen a végzetet. A dal kislemezen is megjelent, amelynek B oldalára felkerült a Hit' em Up című szám, amelynek szövegében Tupac azzal kérkedett, hogy megkefélte Notorious B.I.G. feleségét, Faith Evanst: "I fucked your bitch, you fat motherfucker..." Ha a dal előzményeit és a kiadók közötti kelet-nyugati ellenségeskedést is figyelembe vesszük, akkor nyilvánvaló, hogy Tupac nemcsak Notorious B.I.G. /Biggie Small/ hiúságát akarta sérteni, de bosszú és hadüzenet is volt egyben az egykori barátoknak, hiszen ilyen szövegrészek szerepelnek benne."You want to fuck with us, you little young ass-motherfuckers? You bette back the fuck up. We ain't singin', we bringin' drama. We gonna kill all you motherfuckers. Fuck Biggie, fuck Bad Boy... And if you want to be down with Bad Boy, then fuck you, too. Die slow, motherfucker... You think you mob... you niggas got mad because our staff got guns in their motherfuckers belts... We badboy-killers, We kill'em." Ez a dal nem egyszerű provokáció, hanem az utolsó sorokban már nyílt, halálos fenyegetés. Lövések egy Cadillacből
A nyár Tupac sikerei jegyében telt el, az album, és a róla kimásolt dalok - köztük a California Love - folyamatosan a sikerlistákon szerepelt, s ha úgy tetszik milliók várták feszülten, mi lesz a bandaháború következő fejezete. Hetekig azonban nem történt semmi, s már-már megnyugodni látszottak a kedélyek. Aztán a legváratlanabb pillanatban mégis eldördültek a lövések. Marion "Suge" Knight és Tupac l996. szeptember 7-én testőreik társaságában ott volt a Mike Tyson-Bruce Sheldon profiboksz mérkőzésen, az MGM Grand Hotelben. A mérkőzés 20.29-kor, alig két perccel a kezdés után már be is fejeződött, Tyson gyorsan kivégezte az ellenfelét. A rendőrségi jelentés tanúsága szerint Tupac - a társaságával - 20.45-kor távozott el a szállodából,miközben összeszólalkozott egy fiatal színesbőrű férfival. A szócsata hamarosan tettlegességig fajult, amelynek során Tupac és testőrei a padlóra verték a provokátort, majd kézzel-lábba ütötték, rúgták, ahol érték. A történteket a videokamerák segítségével a szálloda biztonsági emberei is észlelték, s azonnal véget vetettek a balhénak. Tupac ekkor - 20.55 - elhagyta az épületet. A társaság autókba szállt, s a Las Vegas Streeten végighajtva előbb a Luxor szállodába tért be, majd továbbindult Knight házához, a város déli részébe. Itt mindannyian átöltöztek, mert Knight klubjába, a Flamingo Road 662-be indultak vissza /az amerikai telefon 6-6-2 számai -az M-O-B-betűkkel azonosak, amelyek a Members of Bloods kifejezés röviditését jelentik/, ahol a Las Vegas-i rendőrség közreműködésével egy fegyverhasználat elleni /anti-gun/ party-t rendeztek.
Knight a BMW 750-es gépkocsijával 23 órakor indult vissza a belvárosba. A mögötte haladó autókonvoj tíz gépkocsiból állt. Knight mellett az autóban Tupac ült, a hátsó ülésen pedig a testőrök. A rendőrségi iratok és egy szemtanú állítása szerint a konvoj mellett 23.15-kor bukkant fel az a fehér Cadillac, amelyből 13 lövést adtak le egy nagykaliberű pisztolyból a BMW-re. A lövések közül négy eltalálta Tupacet, aki mindig golyóálló mellényt viselt, ám ezúttal a rendőrségi estélyre való tekintettel nem vette magára a nehézkes "ruhadarabot". Bár az újságokban másnap az jelent meg, hogy a testőrök viszonozták a tüzet, valójában az események olyan gyorsan történte, hogy erre nem kerülhetett sor. A Cadillac a lövések leadása után déli irányban élesen lekanyarodott az útról, s eltűnt a forgalomban. Mindez arra vallott, hogy gondosan előkészített, s precízen, profin kivitelezett akcióról volt szó. Knight, miután őt a lövések csak súrolták, azonnal visszafordult a Las Vegas Boulevardon, s valami sajátos oknál fogva a legközelebbi kórházzal ellentétes irányba kezdett el hajtani a súlyosan sérült, erősen vérző barátjával. Két rendőrségi kocsi, amelynek személyzete hallotta a lövöldözést és erősítést kért, üldözőbe vette a BMW-t, amelyet végül a gumikra leadott lövésekkel sikerült megállásra késztetni a Harmon Avenue kereszteződésében. Amikor a rendőrök észlelték, hogy a gépkocsiban két férfi is vérzik, mentőt kértek, amely a sérülteket a University Medical Centerbe, a város északi részébe szállította. A kórházban Knight könnyebb sérüléseit gyorsan ellátták, majd elengedték.Tupac két mellövése azonban rendkívül súlyosnak, életveszélyesnek bizonyult, ezért azonnal az intenzív osztályra szállították át. A következő nap kétszer is megoperálták, ezek során eltávolították a teljesen összeroncsolt jobboldali tüdőlebbenyt, s megpróbálták elállítani a belső vérzést. A sokkos állapotban lévő, a nagy vérveszteségtől teljesen legyengült szervezet kimélése miatt az orvosok végig kómában hagyták Tupacet, de így sem sikerült megmenteniük. A rapsztár szeptember l3-án "vérzéses sokk" következtében meghalt. A nyomozás kudarcai
A gyilkosság ügyében a rendőrség azonnal megkezdte a nyomozást, de a nyomozóknak nemhogy gyanusítottakat, de még szóra bírható tanukat sem sikerült találnia. A lövöldözés közvetlen szemtanúi, Knight és a testőrök ugyanis nem beszéltek. Ezzel magyarázható, hogy hamarosan különböző találgatások kaptak szárnyra. Volt, aki szerint az a férfi állt bosszút, akit Tupac a bokszmeccs után inzultált. Róla azonban hamarosan kiderült, hogy nem követhette el a merényletet, mert az incidenst követően a szálloda biztonsági emberei kihallgatták, ezért nem követhette a távozók gépkocsiját, s így nem volt alkalma megtudni, hová mennek. Egy másik feltételezés szerint a merénylet nem is Tupac, hanem a Death Row főnöke, a piszkos üzletekbe keveredő "Suge" Knight ellen irányult, akinek a Bloods nevű utcai bandához fűzödő szoros kapcsolatai közismertek voltak a nyugati parton, s ezért a rivális Crips tagjai már régóta készültek a likvidálására. Ezt a feltételezést viszont az cáfolta, hogy minden lövés jól célzottnak, s Tupacra irányítottnak tűnt. A harmadik, s leginkább közszájon forgó változat szerint Tupac a keleti és nyugati gangsta-háború soros áldozatává vált. A keleti part rap-keresztapája, Sean "Puffy" Combs természetesen azonnal cáfolta, hogy neki vagy cégének bármi köze lett volna a lövöldözéshez, de annak ellenére, hogy írásban még részvétét is nyilvánította a családnak, rapper-körökben nem sokan hittek a szavainak A Las Vegas-i rendőrség gyilkossági csoportjánál Manning őrmester foglalkozott a Tupac-üggyel. Neki kétsége sem volt afelől, hogy leszámolás történt Ezzel kapcsolatban később ezt nyilatkozta: "Nézzék meg a tetoválásait. Vagy a lemezborítóit. Aki kardot ránt, az kard által vész el. Ez nem a Jackson 5!" Utóirat
Sem a Tupac-gyilkosság tettesét vagy tetteseit, sem a felbújtókat nem találta meg a rendőrség. Afelől azonban hamarosan senkinek sem lehetett többé kétsége, hogy a háttérben gangsta-háború folyik. Ugyanis a vérbosszú hamarosan újabb áldozatokat követelt. Néhány névtelen bandatag után 1997. március 9-én újabb rapsztár költözött át az örök vadászmezőkre. Notorious B.I.G.-t csaknem hasonló módon ölték meg, mint néhány hónappal korábban Tupacet. A tettesek ezúttal sem találták meg. A rendőrség éppen úgy viselkedett, mint a maffia-háborúk idején. Ölbe tett kézzel várta, hogy a gengszterek után a gangsták is kiirtsák egymást.

West Side e-mail | 2005-08-17 19:29:41 | 1.
Aki letudja vagy betudja másolni egy két rap-er élet rajzát az tegye.thanks.csak mert egy csomo raper élet rajzát nehezen vagy nem lehet megtalálni.THANKS

1  

Az itt olvasható hozzászólásokért a szerkesztőség nem vállal felelőséget.