A rocktörténet legdrámaibb koncertpillanatai

Az élet olyan mint egy igazi koncert - tele van groteszk, tragikus elemekkel, amelyeket képtelenség teljes egészében kontrollálni. GG Allin szarás-show-jától Keith Moon szundításáig mindenről szó lesz most,mert visszatekintünk azokra a koncertpillanatokra, mikor valami nem úgy ment, ahogy kellett volna.

 

Morrissey és a bőrfejűek

A Madness sosem palástolta skinheadekhez tartozását, és amikor 1992-ben újra összeálltak koncertezni a londoni Finsbury Park-ban, egy nagy csoport náci bőrfejű is megjelent London északi részében.

Az öregedő Bolond Fiúk előzenekara Morrisey volt. Bár Morrissey ugyanúgy rajongott a fekete popkultúráért, mint a kvázi-homoerotikus skinhead kultúráért, ő és a jelenlévő bőrfejűek nem igazán jöttek ki egymással. Az utóbbiak el is kezdték dobálni őt pénzérmékkel és üvegekkel. Ez a tevékenység a Glamorous Glue című szám közben hágott tetőfokára, mikoris az énekes egy hatalmas Union Jack zászlót terített magára. Ez a mozdulat valóságos érmeesőt váltott ki a nézőkből, és az egyik érme úgy eltalálta az énekest, hogy el kellett hagyja a színpadot.

Szegény fiú a baloldaltól is kapott egy sor fülest a megmagyarázhatatlan gesztusért. Hát vannak emberek, akiknek nincs irónia-érzékük. És vannak emberek akiknek abszolút semmihez nincs érzékük.

 

Pink Floyd az Earl's Court-ban

1994 október. Az első koncerten - hét év után - senki sem várt semmi rosszat Gilmour-tól és társaitól. A Dark Side Of The Moon óta művészeti kómában lévő banda közönsége éppen szundítani kezdett, mikor a nézőtér egyik része leszakadt és 1000 ember seggel érkezett az Earl's Court mélységeibe.

A másik oldalon lévő rajongótábor csak hallotta a zajt és azt gondolták, hogy ez is a műsorhoz tartozó hang-effekt. Szerencsére az együttes leállt, és azonnal világossá vált, hogy szószerint elvesztették hallgatóiknak egy részét. Valami csoda folytán azonban senki sem halt meg, igaz nyolc embert kórházba szállítottak. A kaland után az együttes folytatta a 14 estés koncertsorozatát.

 

Az Einstürzende Neubauten feltalálja a Drill'n'Bass-t

A korai 80-as években az Einstürzende Neubauten volt a poszt-punk "fém-ütögető" korszak főszereplője. A legkirívóbb koncertjüket a londoni ICA-ben adták, amelynek címe Concerto For Voice And Machinery (Hangverseny és Gépzene) volt. A műsoron szereplő hangszerek között szerepeltek mixerek, elektromos fűrészek és fúrók is.

Az ICA-ben adtak már unalmas koncerteket, de még egy sem fúrta át magát annyira - szó szerint - a színpadon, mint a Neubauten aznap este. Az ICA rendezői le is állították a koncertet, azonban kb. 30 megszállott nem akarta elhagyni a helyszínt.

Az együttes bejelentette, hogy fúrnak egy nagy alagútat a színpadon át az út alá egészen a Buckingham Palotáig, amely az utca másik végén helyezkedik el. Sikerült is néhány centit haladniuk, mielőtt egy megerősített falba ütköztek.

1987-ben a Neubauten egy újabb falba ütközött.Az együttes menedzsere, Stevo azt gondolta, hogy jó móka lenne, ha a 70-es évek popsztárjait, a Showaddywaddy-t hívnák meg előzenekarnak a Kilburn-i koncertre. A Showaddywaddy azonban tudta, hogy megszívatni hívták őket, és egy olyan rock'n'roll koncertet nyomott le,amellyel simán letörölte a Neubauten elviselhetetlen színjátékát.

 

A Happy Mondays Hamburg-ban

A Hamburg-Happy Mondays párosítás mindig jó szórakozást ígért, de egy félreértés folytán minden rosszul sült el egy alkalommal.

A Happymobil-lal Hamburg felé tartva,véletlenül ugyanazon a napon játszottak, mikor a hamburgi diákok egy nagyméretű tüntetést szerveztek. A Mondays tagjai így nagyszámú rendőr kordonnal találták magukat szemben, amelyet a tüntetés végett rendeltek ki a helyszínre. Megijedve a rendőri jelenléttől és feltételezve, hogy miattuk jelentek meg a rend őrei, a banda tagjai gyorsan a végére jártak az autóban található mindenféle kábító hatású anyagnak.

Jöhetett a koncert, és a zenészek úgy érezték magukat, mintha felnyitották volna koponyájukat, és az agyuk helyett valami ragasztót öntöttek volna fejükbe. Gépiesen lejátszották a műsort, de a végére annyira magukba zuhantak, hogy szószerint le kellett őket vezetni a színpadról, mivel nem tudták merre van a kijárat. A koncert rendezői egyenként vitték le őket.

 

Lejárt az idő! A Fugees nyit a Lush-nak

A kritikusok még mindig csodálkoznak,hogy az igéretes Lush-nak miért nem sikerült betörni az amerikai zenei piacra. Talán a következő történet megmagyarázza ezt. A korai 90-es években felléptek a KROQ fesztiválon, amelynek helyszíne a londoni Palladium-hoz hasonló forgószínpad volt. Az ötlet az volt, hogy mindenik együttes végig játssza rövid műsorát, majd a színpad fordul egyet, és máris ott terem a következő előadó, zenélésre készen. A Lush előtt a Fugees játszott, és a kereskedelmi sikere csúcspontján lévő banda egy kicsit túllépte a megadott időt. Épp a Killing Me Softly közepénél tartottak, mikor az egyik rendező ránézett az órájára és automatikusan el kezdte forgatni a színpadot. Eltűnt a Fugees, megjelent a Lush - a nézők nem kis elégedetlenségére -, akik Mikit és társait óriási füttykoncerttel "üdvözölték".

 

Woodstock 94': három percnyi béke és szar zene

Ez a próbálkozás a 69-es fesztivál felélesztésére talán a minden idők legszánalmasabb kísérlete volt. Amit sikerült abból az időből rekonstruálni, az csupán a sár volt. A rendezés rossz és represszív volt, a fesztivál látogatóit átverték, a biztonságiak vasárnapra virradóra eltűntek a helyszínről, s mintegy 130000 embert hagytak magára. Hivatalosan két halottról beszéltek, de a mentők állítják, hogy még jónéhányan halálra fagytak az éjszakai esőzések alatt. A 98-as Glastonbury fesztivál ehhez képest egy oázis volt a Szaharában.

 

A Shamen leszerepel az Arsenal pályáján

1991/1992 telén a Shamen nagy kereskedelmi sikernek örvendett, az Arsenal FC-nak viszont éppen gyenge szezonja volt. A szurkolók egyre türelmetlenebbek voltak. A csapat azonban otthoni pályán is alig tudta tartani magát - a meccset a Sky is közvetítette - a Manchester City ellen. Félidőben a Sky úgy döntött, hogy megajándékozza a Highbury-be látogatókat egy kis ínyencséggel, s megjelent a Shamen a pálya közepén felállított színpadon, hogy előadják az Ebenezer Goode című slágerüket.

A fogadtatás hasonló volt ahhoz, amit a román diktátor, Nicolae Ceausescu kapott utolsó nyílvános felszólalásán. A füttykoncert és röpködő tárgyak közepette ráadásul Mr C ujjmutogatásai is eléggé provokatívnak tűntek.

Később - állítólag - láttak egy helikoptert felemelkedni a stadionból. De a feldühödteknek így is sikerült elfognia az együttes tagjait, akiket Haragos Népbíróság elé állították, és kivégeztek.

2001. július 27.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster