Szubkultúra? L'ahká Múza

A L'ahká Múza 1984-ben alakult négy tag közreműködésével (Gudrun, 677, German H, Dr. K), első dalaik még a new waveben és a post-punkban gyökereznek, felállásuk is hagyományosnak mondható (vokál, gitár, basszusgitár, dobok). Bár az együttes a kommunizmusnak azon időszakában alakult, amelyben "a nyugati művészet bármely megnyilvánulása megtévesztő erővel bírt", sikerült megvetniük a lábukat a "nem hivatalos" művészetet pártoló cseh underground színtéren.

Ebben az időszakban a "nem hivatalos" művészek számára lehetetlen a lemezek kiadása, a zeneterjesztés így csak kazettákra szorítkozik. Így jelent meg az 1988-as első live lemezük, a Schizofónia. Zeneiségükkel, zenei tehetségükkel és fellépéseik eredetiségével azonnal színfoltjává válnak a cseh palettának, az az időben egyetlen szlovák bandaként sokat turnéznak.

1990 végén German H basszgitáros kilép a bandából, ekkorra tehető a zenekar irányultságának változása is, elfordulnak a new wavetől a nyers és minimalista gitár-industrial felé. Ekkor készül el a banda mindmáig legnyersebb stúdióanyaga, a Nevinnost. A Black Point kiadó akkora érdeklődést mutat a L'ahká Múza iránt, hogy 1991-ben újra kiadja a Schizofónia és a Nevinnost lemezeket. Ezután meghívást kap a banda egy neves prágai industrial fesztiválra, ahol sikeres Nevinnost-bemutató turnéjuk után a cseh industrial scene élmezőnyébe kerülnek. Ezen zenei sikerek ellenére Dr. K, a dobos 1991 végén kiszáll a bandából, a L'ahká Múza tehát duóként (Gudrun és 677) funkcionál tovább, kevesebb koncertet adnak és inkább új lemezükön, a Tien bolestin dolgoznak, amely 1992-ben meg is jelenik a szlovák Zoon Records, mint első CD-kiadványuk. A lemez igényes kidolgozottsága alapos meggyőzőerővel bírt, miszerint az adott körülmények között igencsak volt mit felmutatniuk. A lemez megjelenése után koncertjeiken vokál, gitár, basszgitár (sessionzenészt béreltek a koncertekre) és dobgép - felállással léptek fel. Ezután kaptak egy felkapott prágai klubból, a Bunkerből egy felkérést, hogy legyenek a Stereo Taxice Device amerikai elektro banda előzenekara. A koncert olyan jól sikerül, hogy a L'ahká Múza előtt nyitva áll a cseh klubélet, legtöbb külföldi turnémeghívásukat azonban pénzügyi probléma miatt nem tudják megvalósítani.

1994-95 fordulóján a banda új zenei utakat keres, Gudrun és 677 samplereket és sequencereket kezd el használni. Az új technológia és az új zeneszerzési módszerek tisztán hallhatóak második CD-jükön, a Chvenie absolútna-n, amely a cseh Indies Recordsnál jelenik meg. Ezen a lemezen a L'ahká Múza electro-gothic-industrial formációként mutatkozik be, kiemelkedő vokálokkal, sokkal gazdagabb, a samplereknek köszönhető hangképpel és dark wave hangulattal. Az album jó fogadtatást kapott a cseh zenei sajtótól és 1995 végén felkérést kapnak a prágai Alternativara, amely jónevű nemzetközi zenei fesztiválnak számít. Ezen a fesztiválon lépett fel az Asmus Tietchens, a Kapotte Music, az Esplendor Geometrico, a Hybrids, a Co-Caspar, az utolsó napon pedig többek között a Test Dept. és a L'ahká Múza. A koncert visszhangjai elegendőek ahhoz, hogy a pozsonyi U-Clubban kezdjenek el fellépni. Amíg a cseh scenen az industrial részleg az erősebb, a szlovákok jobban bírják a dark wave zenéket, tehát 1995-ben Pozsonyban lemezbemutatót tartanak az első Gothic Fesztiválon.

1996-ban újra fellépnek az Alternativan a legendás cseh bandával, a DG 307-tel. Terjesztőjüknek, az Indies Recordsnak köszönhetően sok kedvező feedbacket kapnak külföldről, számos magazininterjút készítenek velük. 1997-ben új basszgitáros, Voda, érkezik az együttesbe. Ezzel a felállással készítik el az új lemezt, a Sen ohraniceneho zivota-t, amelyet 1998 elején ad ki a szlovák Sonicca kiadó. Ezen a lemezen keveredik az elektronika és a gitárhangzás, hallhatólag kevesebb samplert használnak és erősebb a ritmusszekció. A hallgatók nemcsak a hangzást és a roppantmód kifejező vokálokat, hanem a CD artworkjét is dícsérik. 1998 végén indul be a banda siteja, a http://artist.music.sk/lahkamuza/. Ettől fogva indul be igazán a nemzetközi feedback, olyan nevek kezdenek el utánuk érdeklődni, mint a Dark Velvet (USA), Delirium (USA), Dawn Razor (Norvégia), Eld Rich Palmer (Lengyelország), Alter Ego (Ukrajna), Bloodstained Tears (Németország), a Hearse Records (Ausztrália), vagy az Immortal Records/Extreme Art (Lengyelország). 1999 elején új lemezen kezdenek el dolgozni, együtt lépnek fel az olasz Ordo Equitummal a pozsonyi Duna klubban, valamint a trnavai RC Archas fellépésük óta nem változik a line-upjuk (Gudrun, 677, Voda és Cora, női performer).

2000 májusában stúdióba vonulnak, hogy felvegyék új, Cesty svetla plynu temnotou c. lemezüket. Júniusban nemcsak a pozsonyi Stigma fesztiválon aratnak, hanem Közép- és Kelet-Európa legnagyobb gothic és dark wave fesztiválján, a Castle Party 7 évében. Nyáron a Rose Productionnel forgatnak videoklipet a Sen ohraniceneho zivotahoz, szeptemberben pedig meg is jelenik a lemezük a Black Flamesnél. Ezen albummal kaptak interjúkat a Zilloban, az Orkusban, a Gothicban, a Black Magazineben, a Side-Lineban, a Vampiriaban stb.

2001 januárjában a brnói Alvarez Perez gothic banda előzenekaraként lépnek fel a pozsonyi Dunában. Nyár közepén a CT2 cseh televízió műsorára tűzi a Sen ohranice-neho zivota klipjét az "A Night with Angel" showban, ennek köszönhetően kapott a banda több fellépési lehetőséget - a Fan Favorit gothic & dark wave fesztiválon Brnóban, a litomericei Severní Vítr alternatív zenei fesztiválon ill.a a prerovi Brutal Assault metálfesztiválon. Ismét sikeres koncertet mondhatnak magukénak a bolkowi Castle Partyn, ahol az Endraummal és a Legendary Pink Dotsszal játszanak együtt. Az év végét az új CD munkálataival töltötték, jelenleg a 11. Gotik Treffenre készülnek.

Diszkográfia:

1991: SCHIZOFÓNIA (Black Point, MC, live 1988, CSFR)

1991: NEVINNOST (Black Point, MC CSFR, Prága)

1992: TIEN BOLESTI (Zoon Records, CD/LP, CSFR)

1995: CHVENIE ABSOLÚTNA (Indies Records, CD/kazetta, CZ, Brno)

1998: SEN OHRANCENÉHO ®IVOTA (Sonicca, CD, SK, Pozsony)

2000: CESTY SVETLA PLYNÚ TEMNOTOU (Black Flames, CD, Lengyelország)

Megjelenések válogatásokon

1995: CZECH ALTERNATIVE MUSIC Vol. II (Indies Records, CD, Cseh Köztársaság)

1997: COLLECTION OF BIOLOGICAL WASTE (Alien, MC, Szlovák Köztársaság)

2000: SOUND OF CASTLE PARTY II. (Morbid Noizze, CD, Lengyelország)

2001: MY KINGDOM (Vampiria, CD, Olaszország)

2001: SOUND OF CASTLE PARTY III. (Morbid Noizze, CD, Lengyelország)

Forrás:

2002. június 12.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster