A Beatles: a slágergyár

A Nr 1 dalok - A 27 legsikeresebb kislemez története

Olyan, mintha sohasem hagyták volna abba. A Beatles 2001-ben már megint a világ legnagyobb rockzenekara, ahogy 1962 és 1970 között volt. Az '1' című greatest hits válogatásalbumból szerte a világon már 20 millió kópiát adtak al, mindössze három hónap alatt. Így a valaha legnagyobb példányszámban eladott nagylemez lett.

Ráadásul a 27 brit és amerikai slágerlista vezető kislemez kitűnő bemutatása annak, hogyan alkotott John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr nap, mint nap történelmet a stúdióban. Alább a kislemez mögött álló történetek olvashatók, ahogy a jelenlévők - George Martin producer, Geoff Emerick hangmérnök és Yoko Ono, illetve a rajongók - többek között Ray Davies a Kinks-ből, Bono a U2-ból és Billy Corgan a Smashing Pumpkins-ból - mesélik.

"A legnagyobbak akartunk lenni."- mondta 1970-ben John Lennon a Beatles-ről. Majd hozzátette: "De a célhoz vezető út az, ami szórakoztató!" Ime a történet, hogyan jutottak el a csúcsra.

Beatles - Love Me Do
LOVE ME DO

Felvétel: 1962. szeptember 11.

Kiadva: 1964. április 27.

Első a slágerlistán egy hétig

A 'Love Me Do-nak' nem mindennapi történet volt a felvétele, és a mozgása a slágerlistákon. Három különböző dobossal három alkalommal rögzítették. A Beatles a dalt először 1962 június 6-án játszotta fel a stúdióban, amikor George Martin producerrel az EMI meghallgatásán vettek részt. A doboknál Pete Best ült, akit ezután augusztus közepén kirúgtak a zenekarból. Helyette, Martin szavaival élve " egy nagyorrú fickó, Ringo Starr" érkezett. Miután a Parlophone-hoz (az EMI leányvállalatához) írtak alá, a Beatles még kétszer rögzítette a 'Love Me Do'-t előbb Ringo Starr-ral, majd a session-dobos Andy White-tal. A Ringo-féle változatot 1962 októberében jelentették meg, mint a Beatles debütáló kislemezét. A brit slágerlistákon a 17. helyre kapaszkodott fel. Az ismertebb változat, amit Andy White-tal vettek fel, az USA-ban csak másfél év elteltével került kiadásra, miután egy független kiadó, a Tollie vásárolta meg a kiadói jogokat. Ekkor már tombolt a Beatles-mánia, így a dal a slágerlisták élére került.

Martin azért használta White-ot Starr helyett, hogy professzionálisabban szóljon a Beatles hangzás. "Lehet, hogy Ringo jó, de jó sok pénzt fizetünk a másik srácnak, meg már le is szerződtettük, szóval késő bánat."-magyarázta Martin az elkedvetlenedett liverpooli fiúknak. "Ringo, ülj arrébb, Andy White-tal vesszük fel". Egyébként Starr csörgette a tamburint, bár elég rosszul érezte magát. "Ringo még mindig mondja nekem időről-időre, hogy egy rohadt ördög vagyok!"-nevet Martin. "Soha nem bocsátott meg nekem ezért. Most nyilvánosan kérek tőle bocsánatot." Érdekesség, hogy a Ringo-féle változat az USA-ban csak az 1980-as 'Rarities' albumon tűnt fel, míg a Best-tel felvett anyag 1995-ig beszerezhetetlen maradt, amikor is az 'Anthology' első részén adták ki.

 

Beatles - From Me To You
FROM ME TO YOU

Felvétel: 1963. március 5.

Kiadva: 1963. május 25.

Újra kiadva: 1964. január 30.

Első a brit slágerlistán hét hétig, az USA-ban 41.helyezett.

A 'From Me to You'-t az USA-ban kétszer adták ki, egyszer önálló kislemezként, egyszer pedig a 'Please Please Me' B-oldalaként. De a Top 40-be így sem sikerült bekerülnie. A történet merőben más volt Nagy-Britanniában, ahol a 'From Me to You' lett a Beatles első Number One-ja, mind a négy jegyzett brit ságerlistán. A Beatles egyébként újravágta a dalt, 'From Us To You' címmel, és 4 BBC rádióműsoruk címdalaként használták 1963 utolsó hónapjaitól 1964 nyaráig. (A 'From Us To You' az 1994-ben megjelent 'Live at the BBC' válogatáslemezen hallható.) "Ekkoriban kezdték el a srácok megmutatni, hogy milyen jó dalszerzők."-állítja George Martin. - "Kértem őket, hogy írjanak még egy olyan jó dalt, mint a 'Please Please Me'."-írja Martin az önéletrajzában, a 'Csak Fülekre Van Szükséged'-ben. "És a 'From Me To You'-val jöttek elő. Olyanok voltak, mint egy feneketlen kút, tele dalokkal..."

Mind a 'From Me To You'-n, mind a 'Love Me Do'-n hallható John Lennon különleges harmónika játéka, amúgy a Delbert McClinton-tól tanult stílusban kezelte a hangszert. Ebben az időben a texasi rhythm & blues énekes a Bruce Channel-ben harmónikázott. McClinton: "Én tanítottam Lennon-t harmónikázni. Rövid időt töltöttünk együtt, John kérte, hogy mutassak valamit. Különleges helyzetben voltam, hiszen a populáris zenékben nem sokan játszottak harmónikán. Maga McClinton olyan híres blueszenészektől tanult, mint például Sonny Boy Williamson, Junior Parker és különösen Jimmy Reed, akit McClinton gyakran kísért az 1960-as évek elején. "Imádtam, ahogy játszott, olyan egyszerűen, de nagyon mélységes érzésekkel."-mondja McClinton. Lennon, anélkül, hogy tudta volna, magába szívta Jimmy Reed harmónika játékát is, Delbert McClinton közvetítésével. "Minden származik valahonnan!"-bólogat McClinton.

 

Beatles - She Loves You
SHE LOVES YOU

Felvétel: 1963. július 1.

Kiadva: 1963. szeptember 16.

Első a slágerlistán két hétig

1963 júliusában a Beatles egyik hangmérnöke, Norman Smith egy felvételt készített elő, amikor John Lennon és Paul McCartney dalszövegeinek egy darabját vette észre a stúdióban. Nem volt különösebben elragadtatva: "Ő szeret téged, yeah, yeah, yeah, yeah"? "De amikor elkezdték énekelni, akkor, úúhh, óriási!! Össze-vissza ugráltam a keverőpultnál!"-meséli Smith Mark Lewisohn a 'The Beatles: Recording Sessions' című könyvében.

Smith reakciója nem igazán különbözött azokétól az ifjakétól, akik hallották a 'She Loves You' kezdő akkordjait. A dal Ringo Starr dobritmusaival, elől a fülbemászó Lennon-McCartney harmóniával olyan volt, hogy nehéz volt megállni,az ember ne kezdjen el azonnal dobolni a lábával a ritmusra, ne kezdjen el "rázni". A pillanat sohasem ér véget, az "and you know you should be glad" sor olyan eksztatikus "woooo" harmóniával ért véget. (Tiszta Isley Brothers.)

Olyan, mint egy garázs-zenekar koszos hangzása."-mondja Butch Vig a Garbage-ból, hiszen a négyesfogat a dalt egy nap alatt vette fel, és bár a hangzás szinte nyersen közvetlen, a szöveg szinte brutálisan egyszerű, a dal már a zenekar új arcát, új lépést jelez szövegírásban és hangszerelésben egyaránt. A 'She Loves You' szinte ráadáspofonként a kórussal indul, nem az első versszakkal. A dalszöveg valamilyen szinten kigúnyolja az akkoriban a slágerlistákat ellepő "I-love-you" formulát. George Harrison pedig olyan gitárhangzást tesz hozzá, ami inkább jazz, mint rock & roll.

"A harmónia és a melódikus szerkezet kombinációja, ami jól hallhatóan teljesen beteges."-mondja Billy Corgan, a Smashing Pumpkins-ból. "Nagyon előtte voltak a popzenének. Ha semmi mást nem csináltak volna egész életükben ezután, akkor is hallanád a 'She Loves You'-t a rádióban."

 

Beatles - I Want To Hold Your Hand
I WANT TO HOLD YOUR HAND

Felvétel: 1963. október 17.

Kiadva: 1963. december 26.

Első a slágerlistán hét hétig

Az 'I Want To Hold Your Hand' volt a Beatles első amerikai slágerlista vezető kislemeze, ezzel együtt pedig a brit invázió első alakulata. A Beatles már így is megjósolhatatlan, váratlan csoda volt az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban, de a Capitol kiadó, amely a zenekar dalainak amerikai forgalmazási jogaival rendelkezett, nem óhajtotta a Beatles lemezeit kiadni az USA-ban.

Ebben az időben az ötlet, hogy egy angol rock & roll banda slágert tud készíteni Amerikában, teljesen abszurd ötletnek tűnt. De a Beatles, a menedzserük, Brian Epstein, és George Martin (akinek a könyörgéseit a Capitol kiadó ezzel a kijelentéssel utasította el: "Nem hisszük, hogy jók lennének!"), teljesen eltökéltek voltak.

John Lennon és Paul McCartney úgy írták meg az 'I Want To Hold Your Hand'-et, hogy egymás mellett ültek a zongoránál McCartney barátnőjének, Jane Asher szüleinek a pincéjében, ahogy Lennon mesélte: "Egymás fülébe játszottunk." A duó dalszerzőképességének összes ötletét elővette, az eredmény egy 2 perc 24 másodperces összefoglalása eltaszíthatatlan dallamoknak, harmóniáknak, tapsnak, stb. "Egy újabb beteg dolog a Beatles-től, mert gyakorlatilag mindent a refrénben oldottak meg."- mondja Billy Corgan. "Azt hiszed, hogy már megvolt minden váltás, aztán a dal közepén feltűnik egy újabb, magával ragadó, de csak néhány másodpercig tart, aztán sohasem tér vissza. Ettől olyan különleges az 'I Want To Hold Your Hand'."

A Beatles a dalt 1963 október 17-én vette fel az Abbey Roadon, a stúdió legújabb négysávos cuccán, majd Angliában november 29-én kezdték el forgalmazni. Decemberben egy disc jockey a Washington D.C.-i WWDC rádióállomásnál kapott az 'I Want To Hold Your Hand'-ből egy darabot a barátnőjétől, aki a British Airways-nél volt légi utaskísérő. Elkezdte játszani. Amikor más rádióállomások is követték a példáját, a Capitol nem tehetett mást, nagy sietséggel december 26-án ki kellett adnia a kislemezt az USA-ban. Amerikát elöntötte a Beatles-mánia, és már semmi sem volt a régi többé.

 

Beatles - Can't Buy Me Love
CAN'T BUY ME LOVE

Felvétel: 1964. január 29.- február 25.

Kiadva: 1964. március 16.

Első a slágerlistán öt hétig

1964 áprilisában volt egy történelminek nevezhető hét, amikor a Beatles foglalta el a Billboard slágerlista első öt helyezését. Első volt a 'Can't Buy Me Love', mögötte a 'Twist And Shout', a 'She Loves You', az 'I Want To Hold Your Hand' és a 'Please Please Me'. "Az emberek Angliában szinte fel sem fogták, hogy mekkora hódító hősök voltak a srácok, és hogy a siker mennyire tökéletes és teljes volt."-meséli George Martin.

Az 'A Hard Day's Night' egyik kiemelkedő slágere, a 'Can't Buy Me Love' nem a versszakkal, hanem a refrénnel kezdődött, ahogy túláradóan énekelte Paul McCartney. Elsöprő a dalban az akusztikus gitár ritmusa, Ringo Starr felsőcinjeivel, amit később a keverésnél még jobban kiemelt McCartney a basszusgitárral, illetve elektromos gitárkísérettel a refrénben.George Harrison gitárszólója, ami McCartney Little Richard-inspirált sikoltása után indul, profin keveri össze a nyersességet a pontossággal, amit a Beatles tagjai Elvis Presley és Carl Perkins rockabilly lemezeiről tanultak, amiket annyira csodáltak.

 

Beatles - A Hard Day's Night
A HARD DAY'S NIGHT

Felvétel: 1964. április 16.

Kiadva:1964. július 13

Első a slágerlistán két hétig

Az "A Hard Day's Night" a leghíresebb rock & roll ritmussal nyit : John Lennon gitárjának sugárzó robbanásával, amely a csúcson lévő Beatle-mánia káoszának és eufóriájának felelevenítése. A dalt Lennon (az akkordokat és a versszakokat) és McCartney írta, az első Beatles-film nyitó jeleneteihez. Az akkordokban lévő napfény, a Beatles előadások derültsége és a cím fáradt sóhaja (egy nehéz nap estéje) már önmagában is egy egész film, a Beatles hirtelen felmelkedésének teljes dokumentációja. A cím Ringo Starr hanyagolható ötletéből származik, amelyet egy filmezési nap után mondott, annak ellenére, hogy John Lennon is leírta már ezeket a szavakat első, In His Own Write című könyvében.Amikor Lennon továbbította Starr ötletét a film Richard Lester-nek, akinek még nem volt filmcím a fejében, a rendező megkérte a Beatles-t, hogy írjanak egy dalt a kezdő képsorhoz."Azokban a napokban, a számok eleje és vége az elintézni való dolgainkat tartalmazta."-mondja George Martin.-"Kellett valami hirtelen taszítás a dalba." Egyik próbán Lennon játszadozott a nyitó akkord erősítésével. "Véletlenül talált rá."- jegyzi meg Martin."Tudtuk, mihelyt meghallottuk, hogy ez lesz a végleges."Ez a dal egy filmhez készült eredetileg", mondja Martin.- "Azt próbáltam tudtukra adni, hogy a számot nem elég megcsinálni és aztán tovább lépni, hanem addig kell hagyni a levegőben lógni, amig be nem üt a következő kedélyállapot."

 

Beatles - I Feel Fine
I FEEL FINE


Felvétel: 1964. október 18

Kiadva: 1964. november 23.

Első a slágerlistákon három hétig

Két hibátlan, két gitáralapú poplemez elkészítése után, ez a Beatles első lépése a szónikus felfedezés irányába: a történelmi pillanat John Lennon gitárbelépése volt az "I Feel Fine" című számban. Lennon erősítőjének rövid felbőgése mostanra már udvariasan hangzik Pete Townshend és Jimi Hendrix gitárszólóihoz képest. Azonban az "I Feel Fine"-ban használt véletlen gitárhangzás mára a rock & roll fontos elemévé vált mára.George Martin szerint a visszacsatolás mindennapos probléma volt a Beatles próbákon: "Egy tökéletes részt John azonnal el tudott rontani a túlhangosított gitárjával. Később azonban John rájött, hogy ez előnnyé is válhat." A fő riffben Lennon és Harrison gitárjai nagyon összhangban voltak.Ringo Starr dobolása egy calypso-stílusú párbeszéd volt a cin és a tom-tom közt."Ringo hirtelen rockdobosból zenei gondolkodóvá változott"-mondja Martin.- "Mindig különböző ötleteket próbált ki, hogy adjon egy kis pikantériát a hangszerelésbe."

 

Beatles - Eight Days A Week
EIGHT DAYS A WEEK

Felvétel:1964. október 6.-18.

Kiadva:1965. február 15.

Első a slágerlistán két hétig

Igazi Lennon-McCartney együttműködés ez a dal, amely egy instrumentális bevezetővel indít, amely halkan kezdődik és fokozatosan felerősödik - pontosan a végén elhalkuló számok ellentéteként. Ez az innovatív ötlet megmutatta, hogy még 1964-ben is, a Beatles experimentális síkon mozgott a stúdión belül. A cím a Paul McCartney-t John Lennon-hoz fuvarozó sofőrtől származik. Barry Miles: Many Years From Now című könyvében McCartney így emlékszik az esetre: "Megkérdeztem a sofőrt, hogy nagyon elfoglalt-e? Erre ő azt mondta:'Elfoglalt.? Heti 8 napot dolgozom'."

"Addig egyikünk sem hallotta még ezt a kifejezést," mondta Paul. - "Olyan volt, mint az áldás az istenektől. Nem volt más ötletünk a címhez, és amikor hallottam, akkor tudtam, hogy ez lesz az." A 13-ik nekifutás bizonyult végleges verziónak, mielőtt a banda sok más variációt kipróbált.A szám csúcspontja Lennon duplázott éneke lett."Ez az egyik kedvenc Beatles albumom, amely még a szép időkben készült."-mondja az Everclear egyik tagja, Art Alexakis." Mondhatni, hogy ezzel a számmal kezdtek más világokba látogatni."

 

Beatles - Ticket To Ride
TICKET TO RIDE

Felvétel:1965. február 15.
Kiadva:
1965. április 19.
Első a slágerlistán egy hétig

John Lennon azt mondta egyszer, hogy a "Ticket To Ride" volt az egyik legkorábbi heavy-metál lemez. Az biztos, hogy ez volt Lennon első nagyszerű kemény szív-száma, egy narkotikus gitártombolás és emócionális lemondás egyvelege, amely megmutatta a Beatles zenéjének új, konfrontációs őszinteségét.
Aimee Mann énekes-szövegíró szerint "Minden egyes alkalommal,amikor Lennon kinyitotta a száját, úgy hangzott, mintha valaki elviselhetetlen szellemi fájdalomban szenvedne."A Ticket To Ride fémjelző gitárriffjét Paul McCartney játszotta, és Ringo Starr alátámasztotta mindezt dobjának erős, habozó ütlegelésével. Azonban a világ-unalom csak Lennoné volt.A Ticket To Ride volt az első Beatles szám, amely túllépte a három-perces határt, és ezt Lennon teletömte a kedélyek hullámzásával. Éneke és szövegei a passzivitás és az elkeseredettség közt ingadoznak.A Beatles úgy vette fel ezt a számot, hogy még a saját ritmikus sláger-gépezetükbe sem passzolt bele. A dal két verzió elkészítése után már végleges volt -mindössze három óra alatt. Mann szerint, férje, az énekes-szövegíró Michael Penn azt állítja, hogy a cím a drogra utal.Lennon az 1970-es Rolling Stone-nak adott interjújában bevallotta, hogy a Help! című album elkészítéséig, a Beatles a tablettákról áttért a fűre. Lennon és Harrison állítólag először '65-ben próbálták ki az LSD-t. Lehet azonban, hogy Lennon-nak más volt a fejében, amikor a dalt írta.Ugyanis azon a napon, mikor rögzítették, Lennon megszerezte a jogosítványát.

 

Beatles - Help!
HELP!

Felvétel: 1965. április 13.

Kiadva: 1965. július 19.

Első a slágerlistán három hétig

"Az egész Beatles-dolog nagyon az ember felfogóképességeinek határán túl volt."-mondta John Lennon a "dagadt-Elvis időszakról", amikor a 'Help!'-et, a második Beatles-film címadó dalát írta.- "Annyit ettem és ittam, mint egy disznó, dagadt voltam, nem voltam magammal megelégedve és kibékülve, szinte tudat alatt könyörögtem a segítségért." Élete későbbi szakaszában, amikor sok korábban írt dalát elutasította, megtagadta, a Helpről azt mondta: "Biztonsággal tölt el, mert tudom, hogy vigyáztam magamra, törődtem magammal akkoriban."

"A 'Help!' Lennon "Bob Dylan-I korszakának" egy része".- mondja Billy Corgan, ez az időszak, amikor Lennon sokkal személyesebb dalszövegeket szerzett. Lennon úgy emlékezett vissza, hogy a 'Help!'-et villámgyorsan, szinte piff-puff írta meg, miután a film címét saját és Paul McCartney kitartó elképzelése után 'Eight Arms To Hold You'-ról (ami tényleg kevésbé ígéretes cím) megváltoztatták. McCartney adta a háttérvokált, amit ő és George Harrison énekelt.

"Komolyan gondoltam, ez az igazság."-így Lennon az önvallomásról, ami a dalban található. Érzései évtizedekkel később visszatértek egy művésznél, akire Lennon olyan nagy hatással volt: a U2 Bono-járól van szó. "Mesélhetek a 'Help!'-ről, hiszen feldolgoztuk."-mondja Bono. "Nyilvánvaló, hogy miről szól, és amikor énekeltem, úgy is éreztem. A 'Help!' igazi imává vált."

 

Beatles - Yesterday
YESTERDAY

Felvétel: 1965. június 14.-17.

Kiadva: 1965. szeptember 13.

Első a slágerlistán négy hétig

A balladák ismeretlenek voltak a popzenében 1965-ben, de a 'Yesterday' megmutatta a világnak, hogy a Beatles - és a rock & roll - egy ugrással a serdülőkorból az igazi felnőttkorba lépett. Az egyedül Paul McCartney által előadott dal, a 'Yesterday', egyetlen Epiphone Texan akusztikus gitár szólója a vonósnégyes háttér mellett. A dal hamarosan a legismertebb, és legtöbbet feldolgozott Beatles-dallá vált. Nagy nevek tucatjai, például Frank Sinatra lettek szerelmesek belé, és vették fel a saját verziójukat. Három és fél évtized elteltével feldolgozások ezreit találhatjuk meg. A 'Yesterday' genezise olyan valószerűtlen, mint bármelyik másik Beatles-dalé. Egyszer John Lennon "Paul gyermekének" nevezte, és az is volt. 1965 egyik reggelén, amint kikelt az ágyból Cavendish Avenue-i, londoni otthonában, McCartney leült a zongorája mellé, és kész is volt a dal.

"Egyszer csak ott volt."-emlékszik vissza McCartney. - "Egy teljes valami. Szinte el sem tudtam hinni." Valójában annyira készen volt - bár a dalszövegek még nem voltak a helyükön- , hogy Paul meg volt róla győződve arról, hogy tudat alatt olyan dalt írt, amit gyakorlatilag ellopott, lemásolt, mert egyszer már hallotta valahol. Így hát hónapokig hagyta porosodni a dalt a polcon. 'Tojásrántotta' volt a dal munkacíme, amit Paul adott neki, és mindig mutatott belőle részeket Martin-nak, vagy Ringo Starr-nak azt kérdezve, hogy "Nem hasonlít valamire?" Júniusban, mikor meggyőződött róla, hogy sajátja a dal, Martin-nal felvett pár részt belőle. Martin bölcsen azt tanácsolta, hogy egyedül vegye fel a dalt, kíséret nélkül. "Nem hallok semmit, csak vonósokat a gitárodon kívül!" így szólt Martin McCartney-hoz. "Amikor lejátszottuk a többieknek, el voltak ájulva. John azt mondta, hogy óriási. Ez volt az első szóló dal."

 

Beatles - Day Tripper
DAY TRIPPER

Felvétel: 1965. október 16.

Kiadva: 1965. december 6.

Első a brit slágerlistán öt hétig, az USA-ban 5.helyezett.

"Egy drogos nóta."-mondta John Lennon a 'Day Tripper'-ről 1970-ben egy Rolling Stone-nak adott interjú alkalmával. -"Mindig szükségem volt drogokra, hogy túléljem ezt az egészet. A többi Beatles-es srácnak is, de én mindig többet szedtem. Több tabletta kellett, mindenből több kellett, mert őrültebb voltam." A 'Day Tripper' volt Lennon vádirata a hétvégi-hippik ellen, akik "fél életet éltek" "Mi úgy láttuk magunkat, mint akik "teljes munkaidőben utazók" voltak-mondja Paul McCartney.

Egy 1966-os interjúban Lennon és McCartney kiegyeztek abban, hogy a 'Day Tripper' egy kierőszakolt dal volt a részükről, egy decemberi előre betervezett, határidős kislemez, amit a legutolsó pillanatban szedték össze. Lennon blues-alapú gitárja volt talán a válasz a Rolling Stones akkori listavezető dalára, a 'Satisfaction'-re. De a 'Day Tripper' összetettebb volt, sugárzó kombinációja az erőnek és a hozzáértő dalszerkesztésnek. Lennon riffje a dal közepén teljesen elszáll, s szöveg nélküli részben teljesedik ki, amíg Ringo Starr kirobbanó energiájú dobpergetése vissza nem téríti az eredeti dallamhoz. A Beatles tagjai biztos, hogy felismerték a 'Day Tripper' ujjongó energiáját, hiszen utolsó koncertturnéjuk minden egyes állomásán, egészen a legutolsó előadásig, a San Francisco-i Candlestick Parkban adott koncertig 1966 augusztus 29-ig játszották.

 

Beatles - We Can Work It Out
WE CAN WORK IT OUT

Felvétel:1965. október 20.- 29

Kiadva:1965. december 6.

Első a slágerlistán három hétig

A "We Can Work It Out" egy veszekedés közepébe dobja a hallgatót. Ez egy Paul McCartney-dal, amelyhez John Lennon hozzáadott egy türelmetlen, pesszimista átmenetet.
George Harrison-nak is benne volt a keze a hangszerelésben. Azt javasolta, hogy egy idő után a dal váltson keringő ritmusra, és Lennon harmonika játékával a szám olyan érzést sugallt, mintha a hallgató egy vásári körhintán ülne, mint a későbbi "Being For The Benefit of Mr.Kite" című dalban a Sgt. Pepper lemezen. A "We Can Work It Out" és a "Day Tripper" annyira erős számok voltak, hogy a Capitol Records kiadta őket egy dupla A-oldalas lemezen. Ez a kislemez egy átmenetben lévő banda zenei lenyomata.A Day Tripper egy szokványos, gitáros csapatnak tünteti fel a Beatles-t, míg a We Can Work It Out azt mutatja be, hogy a harmonika és a tamburin segítségével a Beatles hogyan használja ki a stúdió által nyújtott adottságokat és hogyan kreálnak váratlan harmóniákat? "Van a számban néhány felfüggesztett akkord, amely leáll, majd folytatódik tovább"- mondja Ray Davies." És ez ad valamiféle vallási kvalitást a számnak." Eközben a feszültség az optimista McCartney és a búskomor Lennon közt előrevetíti azt, ahogyan később elválnak az útjaik."Akkor voltak az egyetnemértés első periódusában, és lehet, hogy ez a dal ennek a tükörképe." - jegyzi meg Davies.- "Van egy elméletem: minden karriernek megvan a saját története, és ha megnézzük a számcímeket, akkor azok mindent elmondanak mindenről."

A We Can Work It Out- nak volt egy második hulláma, 1971-ben, mikor Stevie Wonder elkészítette a saját verzióját, és márciusban a 13. volt a slágerlistán. Az aktuális soul-áradattal, Marvin Gaye "What's Going On" és a Sly and the Family Stone "There's a Riot Going On" című számaival egyidejűleg jelent meg, és talán ezért Wonder verziója inkább szerelmesdalként szólt. A faji megkülönböztetés Amerikájában ez a dal felhívás volt a megbékélésre.

 

Beatles - Paperback Writer
PAPERBACK WRITER

Felvétel: 1966. április 13.-14.

Kiadva: 1966. május 30.

Első a slágerlistán két hétig

"Nagyszerű vokalisták voltak, mindig ösztönszerűen tudták, hogy hová milyen harmóniát kell tenni."-mondja George Martin. De a 'Paperback Writer' pazar intrójánál - amit a kísérletező klasszikus 'Revolver' próbáinak első hetében vettek fel -, John Lennon, Paul McCartney és George Harrison túlléptek a puszta formációs éneklés határain. A címszöveget középkori korállá alakították át, amely tisztára úgy hangzott, mintha a 'She Loves You'-t savba mártották volna. Martin így mesél: "Ahogy a dal alakul az elejétől fogva, a lassú háttérvokálok, . senki sem csinált még ilyet azelőtt." Martin elismeri, hogy a Beach Boys nagyon inspiráló tényező volt a Beatles számára, de állhatatosan kitart amellett, hogy védencei már a kezdeti hamburgi időkben, amikor kis klubokban léptek fel, tökéletesítették vokális tudásukat. "Minden éjjel énekeltek, hallgatták az amerikai rhythm & blues lemezeket, utánozták őket, ráénekeltek, satöbbi. Nem nagyon kellett segítenem nekik a vokális harmóniákat illetően." Ha az ember nem számítja a "mocskos férfi"-t és a "ragaszkodó feleség"-et a második versszakban, akkor a Paul McCartney által szerzett 'Paperback Writer' tekinthető az első "nem szerelmes" számnak a Beatles slágerlista első helyezett dalai között. ( Beatles -életrajzában, a 'Shout!'-ban Philip Norman úgy gondolja, hogy McCartney dalszövege a törekvő zugíróról egy döfés volt Lennon felé, aki két könyvet írt, tele csípős szürrealizmussal.) De a hangmérnök Geoff Emerick számára a legfontosabb dolog a 'Paperback Writer'-ben az az előremutató "bumm" volt, amit Ringo Starr lábdobjából tudott kihozni.

"Senki nem tudott olyan előtérbe kerülő, egyedien hangzó lábdobhangzást kikeverni lemezen. Leszedtük az első bőröket, és pulóverekkel tömtük ki a dobot." Emerick ráadásul a dobtól alig pár centire helyezett el egy mikrofont, amiért az EMI stúdió vezetőitől nagy dorgálást is kapott. "Nem viheted a mikrofonokat ötven centinél közelebb, mert a légnyomás tönkreteszi a membránokat!"

A 'Paperback Writer' kirobbanó sikere e politika felülvizsgálatára kényszerítette a stúdiót. "Kaptam egy levelet az EMI-tól, amelyben megengedték, hogy a jövőben ezt csináljam, de csak amikor a Beatles-szel dolgozok együtt!"

 

Beatles - Yellow Submarine
YELLOW SUBMARINE

Felvétel: 1966. május 26.-június 1.

Kiadva: 1966. augusztus 8.

Első a brit slágerlistán négy hétig, az USA-ban 2.helyezett.

A "Yellow Submarine" 1966 nyarán úszott a slágerlisták élére, és Ringo Starr monoton vokálja és a felvonulásba illő dobolása is pozitívan nautikusnak tűnt. A szám főként merő furcsasága és tartóssága miatt maradt sikeres. A dalt Paul McCartney írta, mikor egy este az ágyában a legegyszerűb és legviccesebb dallamokon gondolkodott. "Egy gyerekdal volt." mondta később. - "A gyerekek biztosan könnyebben megértik majd, mint a felnőttek." A dalszövegek -amelybe Lennon és a pop énekes Donovan is beszállt - egy tengerész meséjét mondják el, aki a saját és a legénysége kalandjaival ámítja a hallgatóságot: "A hullámok alatt/.könnyű életet élünk/ Mindenikünknek megvan, amire szüksége van." George Martin talált néhány ideillő effektet: csörgő láncokat, hullám-hangokat, és a tengeralattjáró legénységének csevegését (amelyet ténylegesen Lennon és McCartney trükközött hangja ad). A dal legcsodálatosabb szereplője azonban Ringo Starr volt, aki mint a kaland mesélője durván élezett hangjával eredeti narrátor-stílust kölcsönzött a történetnek. A "Yellow Submarine" az azonos című animációs filmmel közrejátszott a kései '60-as évek angol és amerikai pszichedelikus korszakát élő vizuális művészeti iskolák népszerűségében. Az egyetlen dolog, amelyet Starr sértőnek tartott, az a dalszövegek azon része, amelyet sok hallgató rejtett drog-referenciaként értelmezett. Még a mai napig is sok hallgató újra és újra átfutja a szövegeket, olyan jeleket keresvén bennük, amelyek igazándiból ott sincsenek.

 

Beatles - Eleanor Rigby
ELEANOR RIGBY

Felvétel: 1966. április 28.-29. és június 6.

Kiadva: 1966. augusztus 8.

Első a brit slágerlistán négy hétig, az USA-ban 11.helyezett

Paul McCartney két perces gyönyörű meditációja a magányról egy lírai képpel kezdődött.- "Felszedi a rizsszemeket a templomban, ahol az esküvőt tartották." -amelyet az énekes egy hajadon és egy pap meséjébe szőtt, és amelyben a két élet a lány temetésén keresztezi egymást. A Beatles egyik tagja sem zenél a dalban. McCartney duplázva énekli az éneket, John Lennon és George Harrison vokálozik, de a zenét vonós kvartett játsza, amelyet George Martin vezényel. A vonósokban azonban semmi könnyűség nincs.Martint Bernard Herrmann feszes filmzenéje ihlette, amelyet Francois Truffaut , Fahrenheit 451című filmjéhez készítettek.Geoff Emerick számára a meghatározó a pop lemezen még soha nem hallott becsapódó vonósok hangja volt. Ahelyett, hogy az egész oktettet egy mikrofonnal látta volna el, minden egyes hangszert felmikrofonozott. "Nagyon közel álltam ahhoz, hogy a húrokat egyenként mikrofonozzam fel, nagyon közel. "mondta Emerick.- "Annyira közel, hogy a zenészek oda-vissza csúszkáltak a székeken, nehogy közel kerüljenek a mikrofonhoz, ha véletlenül elrontanak valamit." Az eredmény egy újabb Beatles mérföldkő lett. "A sötét, de nem cinikus dalszöveg kombinációja a vonósok emelkedésével, a pulzáló csellók fölött - olyan volt, amit abban az időben még nem hallottál a rádióban." mondja Butch Vig a Garbage-ből.- "És amit még most sem hallasz sehol"

 

Beatles - Penny Lane
PENNY LANE

Felvétel: 1966. december 19.-1967. január 17.

Kiadva: 1967. február 13.

Első a slágerlistán egy hétig.

"Mohók voltak, kiéhezettek az új hangzásokra."-meséli George Martin. És az 1967 februárjában a 'Strawberry Fields Forever'- rel együtt kiadott 'Penny Lane' nem csak Paul McCartney gyönyörű, higgadt melódiájával, hanem a hangszerelés összetettségével és a gitárok szinte teljes hiányával is kitűnt. A 'Penny Lane' igazi "zene" lett, benne volt a rockzene minden ereje, anélkül, hogy akár egy rockdalra is hasonlított volna. McCartney basszusgitározott, kezelte a harmóniumot és a tamburint, George Harrison gitározott, John Lennon zongorázott és kongázott, Ringo Starr harangjátékon és dobon kísért, és egy fantasztikus fúvós szekció, amit egy pikoló trombita vezetett, is hozzátette a magáét.

Főképp McCartney írta a dalt, ihletet az ifjúságáról hordozott emlékeiből merítve. A Penny Lane egy liverpooli közúti csomópont, McCartney gyermekkorában egy borbélyműhely és egy bank is megtalálható volt ott. Ahogy egyszer McCartney mondta: "A dal félig tények felsorolása, félig nosztalgiázás egy helyről, egy óriási helyről - kék külvárosi égbolt, amennyire vissza tudunk emlékezni." Ez volt a fő inspiráció, de ahogy Martin emlékszik, az igazi szikrát McCartney versenyzői vénája adta. "Maga a dal egy olyasféle "Én is tudok olyan jót alkotni, mint te, John!" akaratból született. Épp akkor vettük fel a 'Strawberry Fields'-et, meséli Martin. "Hatalmas siker volt, ezért szerintem Paul nekiállt, és tökéletesítette az ötletét. És mindkét dal fontos és meghatározó volt. Mindkettő a gyermekkorukról szólt."

 

Beatles - All You Need Is Love
ALL YOU NEED IS LOVE

Felvétel: 1967. június 14. és 19.-26.

Kiadva: 1967. július 17.

Első a slágerlistán egy hétig.

Miután befejezték a 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band', a Beatles - feltöltve kreatív energiákkal - azonnal újra munkához látott. Ekkor kapták a felkérést, hogy lépjenek fel a nemzetközi sztárelőadókat felvonultató, a világ huszonnégy országában, négyszáz millió néző által megtekintett kétórás TV-show-ban, az Our World-ben 1967. június 25-én, s a Beatles tagjai úgy döntöttek, hogy egy nagyon gondosan kidolgozott, komolyzenei hangszerekkel előadott dalt írnak erre az alkalomra, az 'All You Need Is Love'-ot.

A négyesfogat először a stúdióban vett fel egy ritmikus számot, George Harrison életében először játszott hegedűn, John Lennon csembalón, de a műsorban élőben énekeltek egy zenekar kíséretében, egy olyan kórussal, amiben megtalálhattuk Mick Jagger-t, Keith Richards-ot, Marianne Faithfull-t és a Who tagját, Keith Moon-t. George Martin teljes mértékben igazodott a műsor nemzetközi légköréhez: egy egyveleget alkotott a francia nemzeti himnuszból, Bach 2. Brandenburgi Zongoraversenyéből, a 'Greensleeves'-ből, és Glenn Miller 'In The Mood'-jából. Bár Lennon a refrént a program nem angol anyanyelvű nézőire való tekintettel elég egyszerűre vette, azokat a sikamlós tempókat azonban, amik végigfutottak a refrénen, bárminek nevezhetjük, csak átlagosnak nem. "Semmit nem tudsz megcsinálni, amit nem lehetséges."-énekelte Lennon tömören összefoglalva ennek az időszaknak a Beatles-világát.

"Nem hiszem, hogy ez a "virágot a hajba" stílus bármikor is jól állt volna a Beatles-nek."- állítja Bono. "Négy kemény liverpooli srácról volt szó, szóval mikor elővették a szerelmet, az egy keményebb szerelem volt. Az egész a képzeletről szólt - mielőtt megtennél valamit, először el kell képzelned a végeredményét."

 

Beatles - Hello, Goodbye
HELLO, GOODBYE

Felvétel: 1967. október 2.- november 2.

Kiadva: 1967. november 27.

Első a slágerlistán három hétig.


Paul McCartney valószínűleg nem ragaszkodna ahhoz az állításhoz, hogy a 'Hello, Goodbye' volt a legmélyrehatóbb dalszerzői pillanata. De a 'Magical Mystery Tour' időszakból való dalok közül ez a legpontosabban kidolgozottak közé tartozik, és érdekes. A négysávos felvétel arra kényszerítette George Martin-t és a Beatles tagjait, hogy megpróbálják a legextrémebb módon szétválasztani a stúdió részeit. A dobok és maracák a bal oldalon, fuvolák, szólógitárok és háttérvokál a jobbon; egy meghatározott ponton viszont a dobok elvesztették a mély alapjukat, szinte visszaverődtek a basszusgitárról. A Beatles gyakran tett valami kis különlegességet a dalok végére, így a 'Hello Goodbye'-ban is megállnak, majd visszatérnek a heves, zajos "hey, la, hey hello-ah" kántálással. Martin úgy emlékszik vissza, hogy a kiállás ötlete teljesen spontán jött. "Azt hiszem, Paul találta ki. S ott abban a pillanatban." Ez később nagyobb dolgokhoz is vezetett, így Martin: "A 'Hello Goodbye' kántálása a dal végén egy újabb hasonlóhoz vezetett, a 'Hey Jude'-nál."

 

Beatles - Lady Madonna
LADY MADONNA

Felvétel: 1968. február 3. és 6.

Kiadva: 1968. március 18.

Első a brit slágerlistán két hétig, az USA-ban 4. Helyezett.

Két héttel azelőtt, hogy az életüket megváltoztató indiai utazásra indultak volna, a Beatles tagjai az utolsó simításokat végezték a 'Lady Madonna'-n, Paul McCartney ódáján az idealizált nőhöz. Könnyű észrevenni, hogy McCartney-t vajon mi sodorhatta el ennyire reménykedően, ennyire örömtelin? 1968-ban, miután véget ért ötéves kapcsolata Jane Asher angol színésznővel, beleszeretett az amerikai fotográfusba, Linda Eastman-be, akivel később házasságot is kötött. (Bár a 'Lady Madonna' megírásában McCartney-t valószínűleg édesanyja személye is inspirálta).

Más oldalról tközelítve a dalhoz, a 'Lady Madonnában' Paul a szerelmet a Lennon-féle nyersebb, cinikus megközelítéssel szembehelyezkedve, kiegyensúlyozva tisztább, fényes érzésként mutatta meg. McCartney édes optimizmusa és Lennon keserű őszintesége közötti feszültség volt talán mindig is a Beatles központi hajtóereje.Zeneileg a 'Lady Madonna' McCartney gyökereit mutatja meg: a gyors tempójú zongorafutamok, a pumpáló szaxofonok gazdag rhythm & blues hangzást kölcsönöznek a dalnak, így idézve fel Fats Domino zenéjét, amely McCartney egyik inspiráló eleme volt..

 

Beatles - Hey Jude
HEY JUDE

Felvétel: 1968. Július 31.-augusztus 2.

Kiadva: 1968. Augusztus 26.

Első a slágerlistán kilenc hétig.


A "Hey Jude" eredetileg "Hey Jules"-ként kezdődött. Paul McCartney John Lennon öt éves fiának, Julian-nek írta, miután Lennon és első felesége Cynthia válófélben voltak.A dalszöveg részletei McCartney-nak autóvezetés közben jutottak eszébe, amikor London-ból látogatóba ment Cynthiához és Julianhoz. Lennon valami mást hallott ki a dalból, amelyet "McCartney mesterművének"nevezett. A "Hey Jude-ot" 1968 júliusában és augusztusában rögzítették,miközben az együttes a White Album-on dolgozott. Érdekesség, hogy ezt a dalt nem is akarták rárakni a lemezre.George Martin azt mondta ugyanis, hogy egyik rádió sem fog lejátszani egy hét perces számot. Lennon így válaszolt: "De lejátszák, ha mi csináltuk." S valóban, a "Hey Jude" volt a csapat legnagyobb példányszámban elkelt kislemeze Amerikában.

 

GET BACK

Beatles - Get Back
Felvétel: 1969. január 28.

Kiadva: 1969. május 5.

Első a slágerlistán öt hétig.

A "Get Back" a Beatles könnyűszívvel tett szándékos kijelentése volt, s azt jelentette, hogy visszatérnek az alapokhoz. Sokévi stúdióbeli kísérletezés után John Lennon azt mondta George Martin-nak, "Nem akarom hallani egyik produkciós szarodat sem ezen a lemezen." és 1968-ban Paul McCartney elkezdte ösztönözni a Beatles-t, hogy újra élőben lépjenek fel.1969 januárjában az együttes lefilmeztette a lemez próbáit, s a film később Let It Be-ként lett híres.

Lennon úgy emlékezett erre az időre, mint a "nyomor hat hetére", ami valójában kevesebb volt, mint egy hónap.A felvételek alatt néhány nap elteltével már kitört a veszekedés. Glyn Johns,a hangmérnök így emlékezik vissza: "Azt gondoltam, Jézus, egész életemben erre vártam, és ezek a balfácánok most fognak feloszlani." Langyos próbák után, a Beatles átköltözött a félkész stúdiójukba, az Apple Studios-ba. George Harrison meghívta a billentyűs Billy Preston-t, részben azért, mert egy kivülálló jobb viselkedést kényszerített ki a tagokból." Nagy kínlódás volt ez számukra." mondja Preston . "Elveszett az öröm a zenélésből." John elkészített egy tiszta lemezt, amelynek Get Back lett a címe. A kislemez megjelent, az album azonban bekerült a szekrénybe, és később Phil Spector megmunkálta egy kicsit és belerakta a Let It Be-be.

A Let It Be-dokumentum fináléja egy előre be nem jelentett fellépés volt 1969 január 31-én egy lonodni ház tetején.A "Get Back-kel" kezdődött és végződött a koncert, így ez lett az utolsó szám, amelyet a Beatles valaha is nyilvánosan előadott.

 

Beatles - The Ballad Of Yoko Ono
THE BALLAD OF JOHN AND YOKO

Felvétel: 1969. Április 14.

Kiadva: 1969. Június 4.

Első a brit slágerlistán három hétig, az USA-ban 8. Helyezett.

1969 március 16-án John Lennon és Yoko Ono azzal a szándékkal repültek Párizsba, hogy összeházasodjanak. A szándékból később kéthetes utazás lett, többek közt Gibraltárra (ahol végül lezajlott a ceremónia), Amszterdamba (ahol megtartották az első "bed-in"-t a békéért) és Bécsbe (ahol egy fehér zsákban tartottak sajtókonferenciát- bagism).Az utazás nyomán született meg a Beatles szövegileg legprovokatívabb slágerlistás száma, amelynek címe "The Ballad of John and Yoko"volt."Ez tulajdonképpen egy riport volt - de ugyanakkor John vicces oldalát is bemutatta."- mondja Yoko Ono. -"Minden akkoriban íródott szám önéletrajzi jellegű volt.Ténylegesen azonban nagyon nehéz időszakon mentünk át, amit ő inkább komédiába, mint tragédiába fordított."

A dal emelkedett szellemű vad játék volt, Chuck Berry-s gitár-, és Jerry Lee Lewis-os zongora triplettekkel. Lennon és McCartney minden hangszert maga játszott fel, - az előző a gitárt, az utóbbi a basszust, a dobokat és a zongorát - mindezt egy nap alatt, április 14-én, csupán két héttel a dalban leírt történtek után. "Akkor nem volt minden sötét és bonyolult - az emberek szeretik azt hallani, hogy John és Paul két bokszoló volt, de nem mindig volt ez így." mondja Ono, aki ott volt a felvételen."Szerintem Paul tudott John bosszankodásáról, arról, hogy az emberek rosszak voltak hozzá. És mindezt meg akarta könnyíteni számára. Paul nagyon testvériesen viselkedett vele szemben."

 

Beatles - Something
SOMETHING

Felvétel: 1969. Május 2.-augusztus 15.

Kiadva: 1969. Október 6.

Első a slágerlistán egy hétig.

A Somethingot George Harrison írta a White Album készítése közben 1968-ban, de nem mutatta meg a többieknek egészen az Abbey Road elkészítéséig. Glyn Johns visszaemlékszik arra az estére, amikor Harrison felvette a demót: "George anyagának nem tulajdonítottak figyelmet - annyira nem, hogy engem kért meg, álljak mögötte, amikor felvette az anyagot. Nagyon kedves volt, amikor megkérdezte, hogy megteszem-e, és én örültem, hogy megtehetem.És akkor eljátszott egy számot, amely teljesen elkápráztatott engem." Az idillikus szerelmesdalt, amelyet feleségének, Patti-nek írt, a többiek rögtön felkarolták. Lennon szerint ez volt az Abbey Road-on a legjobb szám.Ez volt az első kislemez az USA.-ban, és számos előadó feldolgozta, Smokey Robinson-tól James Brown-on át Frank Sinatra-ig. "Mikor írtam, agyamban Ray Charles-ot hallottam, amint az én számomat énekli." - mondta Harrison . Charles ezt néhány évvel később meg is tette.Abban az időben nem örültem, hogy Frank Sinatra énekli a 'Something'-ot.Most már örülök." Annak ellenére, hogy a dal mindenütt jelen volt, Harrison-nak sokáig el kellett viselni az elkerülhetetlen zavart, ami szerzői mivoltával kapcsolatban alakult ki. Sinatra például gyakran kedvenc Lennon-McCartney számaként konferálta fel a "Something"-ot.

 

Beatles - Come Together
COME TOGETHER

Felvétel: 1969. július 21-30

Kiadva: 1969. október 6.

Első a slágerlistán egy hétig

Amikor John Lennon behozta a "Come Together"-t, sokkal gyorsabb volt mint a végleges verzió, és egyértelműen Chuck Berry "You Can't Catch Me" című számára volt építve. A Here come the old flat top-sor pedig egyenesen Berry 1955-ös számából volt kiemelve. Paul McCartney-nak volt néhány javaslata, ahogyan visszaemlékszik a The Beatles Antológiában:" Azt mondtam 'Lassítsuk le valami nehéz basszus és dob ütemmel'. Kitaláltam egy basszus ritmust, és onnan már minden jött magától." McCartney együttműködése döntő volt, mondja George Martin:" John száma volt, de amikor ő énekelte és játszotta, nem tűnt egy jó számnak..Ez egy újabb példa volt arra, hogy ők ketten mennyi jó ötlettel álltak elő egymás kisegítésére."

Martint meglepte a kiújult kollaboratív atmoszféra." Azt hittem a Let It Be az életünk vége lesz. De mikor elkezdtük az Abbey Road-ot, nagyon jól dolgoztak a fiúk." Lennon a Come Together címet Timothy Leary-től vette. Ezt a két szót Leary egy sikertelen kaliforniai kormányzóválasztási kampány során használta, valamikor a 60-as években. A dalszövegek többi része, ahogyan Lennon mondta, csupa halandzsa volt, amit a stúdióban talált ki. Számára a hipnotikus ritmus volt a legfontosabb: "Ez egy funky lemez - az egyik kedvenc Beatles-számom.Funky, blues-os és elég jól is éneklem."

Nem sokkal az Abbey Road megjelenése után, Chuck Berry kiadója a szerzői jog megsértésével vádolta a Beatles-t, s az ügyet csak 1973-ban zárták le. Egy 1980-as Rolling Stone interjúban, Lennon kijelentette, "Nem is olyan mint a Berry szám, csupán azért vitték bíróságra az ügyet, mert egy éve bevallottam, hogy Berry száma hatással volt rám.Megváltoztathattam volna a szöveget, mondjuk Here comes the old ironface- re."

 

Beatles - Let It Be
LET IT BE

Felvétel: 1969. január 31.- április 30., valamint 1970. január 4.

Kiadva: 1970. március 11.

Első a slágerlistán két hétig.

Miközben Paul McCartney a Beatles feloszlásáról agonizált, egy éjjel azt álmodta, hogy halott anyja megjelent neki és azt mondta: "speaking words of wisdom / Let it be."Ez a nyugodt üzenet szükségesnek tűnt a Let It Be felvétele alatt.

A "Let It Be"-t, amelynek eredetileg Get Back lett volna a címe,a négy Beatles tag gyorsan rögzítette - a White Album-mal ellentétben, amelyen a négy tag külön szóló session-öket ad elő.A munkálatokat le is filmezték egy dokumentumfilm elkészítéséhez. Ahogyan a "Let It Be "című filmben is látható, a lemez elkészítése inkább szétbomlasztotta a bandát, és nem összehozta, mint ahogy azt sokan gondolták. A négy bandatag, több százórányi felvett anyagot hagyva maga mögött, kisétált a stúdióból. Az együttes részvétele nélkül George Martin is visszalépett a projekt elkészítésétől. Glyn Johns ugyan összeállított két Get Back című lemezt, az együttes azonban egyiket sem engedte kiadni.Végül John Lennon és George Harrison megkereste a legendás producert, Phil Spector-t, aki nem vette figyelembe a banda eredeti elképzeléseit, és vonósokat és más puhány adalékokat tett hozzá az anyaghoz, amely szerinte a Beatles szomorú végszója kellett legyen.

A Let It Be-t kritikusan nézték a Beatles-tagok is.Lennon utálta a kezdő számot, és megkérdezte McCartney-t "Muszáj vihorászni a szóló alatt?" Spector "háborús övezetnek" nevezte az együttesen belül uralkodó körülményeket.Szerinte a legjobbat hozta ki az anyagból, azokhoz a körülményekhez képest." Ha szar lesz a lemez, engem fognak hibáztatni, ha pedig jó akkor a Beatles kapja a dícséretet"- mondta Spector.

 

Beatles - The Long And Winding Road
THE LONG AND WINDING ROAD

Felvétel: 1969. január 26.- 31., valamint 1970. április 1.

Kiadva: 1970. május 11.

Első a slágerlistán két hétig.

A stúdió mindig is Paul McCartney oázisa volt.Tehát amikor 1969 január 31-én kivonult az Apple Stúdióból, büszke volt arra, hogy befejezték a 'The Long And Winding Road' egyik verzióját. Ez egy melankólikus szám volt, amelyben kifejezte csalódását a kreatív és pénzügyi dolgok állása miatt, amelyek az együttest bomlasztották." Egy szomorú szám, mivel az elérhetetlenről szó." -mondta McCartney.

A szám a Let It Be kiadásáig nem jelent meg, és addig a kiadás igazi harctérré változtatta a stúdiót.1968 végére a Beatles körül már teljes volt a zűrzavar. Az Apple stúdióban annyira összekuszálódtak a dolgok, hogy a Beatles kénytelen volt behívni Allen Klein-t, a Rolling Stones keményfejű menedzserét, hogy tegye rendbe az ügyeiket. McCartney - aki nem bízott Klein-ban - ellenkezett, ám a többiek leszavazták. Annak ellenére, hogy a csapat elég hosszú ideig maradt még együtt ahhoz, hogy befejezzék a Let It Be-t és az Abbey Road-ot, a problémák arra késztették Lennon-t, egyenként tudassa mindegyik taggal, hogy kilép. Ringo szabadságot vett ki, Harrison-t és McCartney pedig hetekre eltűnt.

1969 januárjának végén, az együttes újra összeállt az Apple stúdióban, hogy rögzítsék a The Long And Winding Road végleges verzióját. Hónapokkal később, McCartney-t csúnya meglepetés érte.Phil Spector, akit Klein bérelt fel, rátett a számokra egy adag vonóst és kórust. Geoff Emerick szerint ," ez egy Paul-nak szánt sértés volt. Az ő lemezát valaki kiemelte a dobozból és rápakolt dolgokat az ő engedélye nélkül." McCartney le volt sújtva, mikor meghallotta Spector remixét. Klein azonban nem volt hajlandó egyezkedni. Ez volt az utolsó csepp McCartney poharában. 1970 áprilisában kiadta első szóló lemezét, és kiadott egy közleményt is a Beatles feloszlásáról.

Igazándiból a vég már régen bekövetkezett.

2001. március 30.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster