Pol Pot megye punkjai

avagy a nagy zenei mészárszék

A CPG-sztori

A nyolcvanas évek elején Magyarországon ismét "tetőzött az ifjúsági probléma". Az előző évek "csöves-jelensége" (kőkemény rock, fekete bárányok, Beatrice-botrányok) után egy újabb tizenéves generáció tagjai tűntek fel a klubok, koncerttermek, fesztiválok közönségének soraiban, s az előző nemzedékekhez hasonlóan elsősorban a színpadra lépő zenészek "hangján" artikulálták - többnyire üvöltötték világgá frusztrációjukat, véleményüket, állásfoglalásukat.

S ahogy a futballpályákon a B-közép kórusa, ez a hang is egyre durvább és keményebb lett. Punk és új hullám címszó alatt jelölték a jelenséget, s a hivatalosság egyre idegesebben figyelte, hogy hiába minden korábbi eszköz - szép szó, fenyegetés, meggyőzés, vesztegetés -, a jelenség veszedelmesen "dagad", s a "társadalmi békét" fenyegeti. Különösen aggasztóvá tette a problémát, hogy ezuttal már nemcsak az ifjúsági sajtó /Ifjúsági Magazin, Magyar Ifjúság/ szentelt megkülönböztetett figyelmet - a csöves-jelenséghez hasonlóan - ezeknek az új zenekaroknak, hanem a népszerűséget kereső KISZ KB kulturális osztálya is, amely - többek között - az első új hullámos találkozót is megszervezte 1982-ben Veszprémben, lehetőséget biztosítva nagyon sok más helyről kitiltott zenekar bemutatkozására.

Miután a problémát hagyományos eszközökkel a hatalom képtelen volt kezelni, az általánosan is "keményedő" politikai vonal képviselői radikális lépésre szánták el magukat. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat "keményvonalas" márkamenedzsere, dr. Erdős Péter röpiratot tett közzé a Kritika hasábjain a "szennyhullám" ellen, amely jó ürügyet szolgáltatott a hatalom képviselőinek a leszámolásra.

Ennek során több punk együttes ellen indult bírósági eljárás, számos klubot bezártak, zenekarokat tiltottak be és ki, újságírók vesztetté el állásukat, s csaknem két évtized távlatából visszanézve, ez volt az a pillanat, amikor az elrettentő ítéletekkel sikerült elnémítani - immár végleg - a magyar rock legmarkánsabb, legszókimondóbb, szociálisan legérzékenyebb /vad/hajtásait. Hiába hirdették a "virágozzék minden virág" elvet a leszámolással egyidőben ugyanezek az illetékesek, a hazai pop-rock virágoskertjében ettől kezdve egyre többnyire csak művirágok víritottak.

A nyolcvanas évek elején rendezett nagy zenei mészárszék egyik legismertebb áldozata a szegedi származású CPG együttes volt, amelynek tagjait súlyos börtönbüntetésekre ítélték. Történetük, büntetésük a mai napig példa értékű, s valószínűleg ezért tartotta fontosnak Kövesi Róbert filmrendező, hogy a zenekar pályafutásának történetét, működésüknek, elítélésüknek a körülményeit a Pol Pot megyei punkjai című filmjében feldolgozza.

A filmet tavaly mutatták be a filmfesztiválon, s most elkészült a folytatása is, amelyet hétvégén vetítenek előszőr nagy nyilvánosság előtt a Mammut üzletközpontban.

Dokumentum összeállításunkban az ügy legfontosabb ügyirataiból közlünk részleteket: köztük a feljelentő röpiratot a szennyhullám ügyében, egy érintett újságíró beszámolóját a zenekar működésének részleteiről, egy fotóösszeállítást a hirhedtté vált "csirkedarálásról", valamint a bírósági tárgyalás ítéletét, s annak indokolását. Tanulságos látlelet a nyolcvanas évek későkádári Magyarországáról, s a hazai rockműfaj résztvevőinek akkori gondolkodásmódjáról, helyzetéről.

2001. január 30.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster