Egy szegedi gondolat bánt engemet

Valamikor hetvenkilenc tájékán némi jugoszláv példán felbuzdulva új zenekar jelent meg a honi rockzene palettáján. Benkő Zoltán, alias / vagy aljas/ Güzü kitalálta a Postaforgalmi Szakközépiskola második osztályos tanulójaként, hogy punkzenekart alapít. Angol tudása akkor még csak a négybetűs szavakra korlátozódott, ennek ellenére a bandának a Cpg nevet adta.

A középszerű rövidités akkor a slágerszövegekben gyakran megjelenő "gyere" szócskát takarta, egyszerűen csak: Come on Punk Group. A fiatalember, miután a zenekar rendezett egy-két koncertet, az iskola elhagyására kényszerült. de tanulmányait nem adta fel, és némi orvosi szaxótárböngészés közepette kitalálta a másik nagy bravúrt, mellyel a közkedveltté váló három betűt magyarázhatná. Így lett belőlük Coitus Punk Group. Minden más magyarázat hiteltelen. Ami persze nem zárja ki annak lehetőségét, hogy nem a szakkönyvek, hanem a nyiladozó késő pubertás kori szexualitás megnyilvánulása lenne a rövidités.

Hőseinkre az akkor még Pol-Pot megyeként nevezett Csongrádban nehéz megpróbáltatások vártak, annak ellenére, hogy nyolcvanban KOKO, egy újvidéki magyar lap popzenei szerkesztője, Pekingi Kacsa című kompoziciójukat a saját slágerlistájának élére helyezte. A fiatal embereket gyakran behurcolták a kapitányságra, időnként néhány pofon is elcsattant, erősítendő bennük azt az érzést, hogy helyük nincs a provincián. Szorgalmas levelezésbe kezdtek az akkor is budapesti központú underground képviselőivel, így hamarosan felléphettek - elsőként Budapesten - a Közgáz-klubban az ETA és a BIZOTTSÁG előzenekaraként. Később felfigyelt rájuk Nagy Ferenc előadóművész, aki levelet írt nekik, hogy csak pergőt hozzanak, és játszhatnak velük valamilyen Isten háta mögötti falusi kultúrban.

Barátaink a sikereken felbuzdulva némi zenekari átalakulás után a fővárosba költöznek. Első munkahelyi próbálkozásuk a köztisztasági vállalatnál csak részleges eredménnyel járt, mert a felvételt követően másnap tarajjal és leopárdmintás frizurával jelentek meg a sörök és a lapátok felvételére.

A kudarc után a Geodéziában helyezkednek el. Nem is tudom, hogy a huszonöt alattiak tudják-e még, hogy mi is az. Röviden: az összes szubkulturát építő alak munkahelye, figuránsként. Régi szavak ezek, a fasz se tudj, hogy létezik-e még?

A beilleszkedés a pesti punkvonalba könnyen megy, a CPG hetek alatt válik híressé-hirhedtté. Kompozicióik közül a punkzene klasszikusai között az Erdős Péter / erről majd később/ és az Áll egy ifjú élmunkás a téren válik ismertté. A bandát nem vakítja el a siker, kőbányai otthonukban új és újabb show-elemek kidolgozásán törik a fejüket. Ennek eredményeként jelenik meg a színpadon a FŐNÖK, a szegedi terek ismert figurája, egyébként beszédhibás és idióta.

S itt érünk el a nagy botrányhoz, a csirkéhez.

Csirkedarálást már próbáltak ráfogni Nagyferóra,a Rollsra. Többen közülük ma már vállalnák is, de a könyörtelen igazság teljesen másként fest.Güzünek volt otthon egy füzete, abba írta bele mindenki az agyament hülyeségeit, mit is kellene csinálni a színpadon. Ebben van egy feljegyzés /most a BM irattárában/, hogy Haska lábára /énekes, Béla/ egy tyúkot kéne kötni és úgy énekeljen. A fiúk gyorsan loptak is egyet, Kőbányán nem nagy kunszt. És a Kozák téri koncerten így is indult a buli. Güzü szerint semmit sem akartak a csirkétől, ennek persze ellentmond a kép /Haska Béla ollóval/, azt végül is a koncerten részt vevő figurák tépték szét. Ez egyébként igaz, a képen szereplő nevét csak hosszú évek barátságára való tekintettel nem.áruljuk el. Vagy nem árulom el én.

A folytatás innen gyorsan jött. Erdős Péter a Kritika nyolcvankettes augusztus számában előadott egy Felszólalást a szennyhullám ürügyén. A hatalmi gépezet mozgásba lendült, rá néhány hétre a zenekar tagjait letartóztatták izgatás gyanújával. Monstre pert készítettek elő, rengeteg tanúval és bizonyítékkal. A fél évig tartó eljárás során az ügyész szerint bebizonyosodott, hogy a fiúk nem fasiszta beállítottságúak, mint azt dr Erdős írta, hanem egyszerűen csak antikommunisták. Ez akkoriban komoly vádnak számított, így a zenekar tagjait két év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték, kivéve a basszusgitáros Bőrt, aki megúszta végül is felfüggesztettel. Ő később a 88. nevű bandát vezette, most nem tudom, mi van vele.

Benkő Güzü büntetésének letöltése után, kalandos körülmények között Amerikába távozott. Tavalyi /l993- a szerk./ hazatérését a nagykövetség munkatársa jószándékúan elutasította, miszerint van még ellene itthon néhány eljárás, mely visszatérése esetén lefolytatásra kerülne. Ennek ellenére a határ menti Palicsig hazajött Güzü tavaly, de a honi légtérbe való belépéstől elállt. Akkor édesanyjával és néhány cimborával találkozott.

Ez a helyzet 94-ben. Jelen soraimat röpke fél óra alatt vetettem papírra. Ezt megelőzte egy Cpg-könyv elkészülése nyolcvannégyben barátom, Krassó György segítségével. Én katonai szolgálatom miatt akkor nem tudtam teljesen befejezni a művet. Az összehordott iratanyagot-dokumnetumgyűjteményt az akkori október huszonkettedikén tartott házkutatás Krassótól elvitte. Nyoma persze van,. a jegyzőkönyv rögzít egy százhúsz gépelt oldalból álló tételt, mely így kezdődik:

"Kedves gyuri...

/közte van a könyv kézirata, csak meg kellene keresni/

...Majd találkozunk:vé.pálinkás"

Volt magazin, 1994. májúnius /14. szám/

2001. január 28.Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster