Egy Tűzkerék-koncert 1971-ből

Érdekes módon a Radics-jelenségről írott forrásanyag is nagyon kevés maradt az utókorra. A "gitárkirályról" a korabeli sajtóban is keveset cikkeztek. Épp ezért érdemel megkülönböztetett figyelmet egy veszprémi egyetemi lap cikke, amely egy budapesti Tűzkerék-koncert hiteles leírása.

"...Előttünk is, mögöttünk is hosszúhajúak csoportjai tartanak a művelődési ház felé, az elképzelhető legvadabb szerelésekben. Hatkor kezdődik a koncert, most fél öt van. A lépcsőházban már legalább ötvenen szorongunk. Ötkor nyilik az ajtó, tízes csoportokban engedik be a népet. Szerencsénk van, bejutunk. Minden héten kivülrekednek vagy százan. Szűk terem, körben székekkel. Dohányozni tilos. Hátul az oszlopsor mögött büfé. Csak sört árulnak. Az emeleti erkélyen is asztalok, székek. Vágni lehet a füstöt. Kisérőimet sokan ismerik, általános feltűnést kelt rövid hajuk.

- Összebalhéztunk a törvénnyel. Az óberhén kopasztottak meg - magyarázza Kopasz. A szerelés elmegy: zöld antilopcipő, zöld trapéznadrág, piros ingpulóver, koszos sárga kardigán. nyakában tarka kendő, csuklóján vastag aranyozott lánc, a bőrén eloltott csikkek nyomai. Barnán rongyos, szakadt nyári cipő, olajtól koszos farmer, garbó. Külvárosi fazonok, a "beleseket" itt nem szeretik. Később megtudom, hogy a törzsközönség Erzsébetről jár be.

- Figyeld csak meg, hogy itt van a legtöbb hosszúhajú!

Elhiszem. Kopaszék bemutatnak egy-két jobb fejet. Vállra omló dús "lombok", elképesztő szerelések bukkannak fel előttünk. Lányok-fiúk egyformán lakk- vagy szarvasbőr csizmákban, tűrt feszülő nadrágokban, farmerben. Bordás, csíkos, csillagos pulóverek, kapucnik, rojtos zekék, bakancsok. A köszönéshez a lányoknak puszi, a fiúknak kézfogás és puszi dukál. Megismerem Emilt, aki francia gárdista-zubbonyban feszít, egy szakállas ikerpárt, akik arról nevezetesek, hogy megvan nekik a Black Sabbath III. Megláthatom Janit is, akirúl Kopasz elmondja, hogy 69-ben neki volt a második leghosszabb haja Magyarországon az Indián után. Elvonul egy srác, boka fölött végződő kantáros fekete nadrágja szorosan simul az izmaira, színes piros-kék-sárga csíkos rövid ujjú pulóvere is feszül rajta. Haja akár Jimi Hendrixé szőkében!

- Ez semmi .- szólal meg Kopasz-, sajnálhatod, hogy nincs itt a Kis Kócos. Ugyanolyan a tolla, csak kétszer ekkora!

Hatkor megjelenik a zenekar. Egy dobos, egy basszusgitáros - és a nagy Radics. kezében pálinkával töltött sörösüveg. Rózsaszín trapéz nadrágja mintha rá lenne öntve.Széles, mintás fekete derékszíja csak dekoráció rajta. Kerek, mosolygó arc, jellegzetes bajusz, vállára hulló csigagöndör haj. Viharos taps, fülrepesztő füttyök, üvöltés.

- Danke schön! - nyugtázza az elismerést és int a dobosnak. Megkezdődik a koncert. Steppenwolf: Vadnak született. Az Easy Rider slágere elemi erővel hat a közönségre. A filmet mindenki látta. Tomboló siker. A refrént - Born to be wild - együtt éneklik. Az első két-három szám után megszólal a törzsközönség az erkélyen.

- Black Sabbath! Black Sabbath!

Zúg a taps, sikoltások, fütyök repesztik a levegőt. Az erkélyen félelmetes erővel ütik az asztalt.

- Black Sabbath! Black Sabbath! Black Sabbath!

Radics mosolyog. Meghúzza a pálinkásüveget, csendet int, angolul szövegel. A közönség nem sokat ért, de a "fuck you"-nál felröhögnek. És újból zene. Radics tényleg nagy. Úgy játszik, mintha a huszonnégyezer forintos Gibson hozzá lenne nőve. Mindent tud, amit egy gitárral meg lehet csinálni. Szólók recsegve, gerjesztve, torzítva és tiszta üveghangon, táncol,énekel,sóhajt, üvölt, köhög, szipog. A színpadra kerül egy orgona is. A közönség kíváncsian figyel, ilyen még nem volt. Radics mellett orgona!? Vajon, ki játszik rajta? Nyúlánk, jóalakú, hosszúhajú lány lép a színre. Szarvasbőrből készült, rojtos miniszoknyája messze felcsúszik, amikor leül az orgonához. Látványnak sem utolsó, de nem sokat törődnek vele. Radics a centrum.

- Olvastátok a Káma-Szutrát?

Olvasták. Zajos tetszésnyílvánítás.

- Hehe, Linga, meg egyebek...

Újra zene. Lélegzetelállító szóló, a szöveg itt-ott átdolgozva. Prüd öregasszonyok elájulnának a betoldott kiszólásoktól, melyeket Radics taglejtésekkel is kifejez, cuppogásokkal támaszt alá. A sörösüveg már üres. Hátradobja, hangos csörrenéssel törik szét. Egy kis szöveg. "Cikizi" a közönséget, a zenekar tagjait, a nőket, a világot. Tomboló siker. A közönség már az övé. Ha lefeküdne aludni a mikrofon mellé, akkor is ünnepelnék. De nem fekszik le, imád játszani, tetszeni. Megszólal a karzat. Csörömpölés, dobogás, üvöltés:

- Ji-mi! Ji-mi! Ji-mi! Ji-mi!

Kopasz már elmesélte, hogy mikor Jimi meghalt, Radics hetekig nem volt józan, nem volt hajlandó Jimit játszani. Hosszú szünet után mégiscsak elkezdte, de még hónapokig sírva játszotta. Most már nem sír, de nem is bohóckodik. Órájára néz - fél tíz, be kéne fejelni, és....

- Foxy Lady!

Majd sorban jönnek a Jimi-számok. A közönség tombol, eksztázis a csúcson. Valaki megszorítja a karomat, még most is kék a helye. Kopasz a székek közé esik, fel sem kel az előadás végéig. Hullámzik, rázkódik a tömeg, a hajak malomkerékként forognak, csavarodnak, lobognak. Felrepül a gitár, kétperces szóló, foggal pengetve. Kialszik a fény, a sötétben zúg az üvöltés, sikolt a gitár, a ritmus szinte tapintható a megsűrűsödött levegőben.- Kigyullad a fény, elhallgat a zene. A közönség ordítása az ablakokat rezegteti:

- Bé-la! Bé-la! Bé-la!

Radics még játszana, de lejárt az idő.

- Goodbye! Next week....Sunday.... találkozunk ugyanitt! Eljöttök?

Elemi erővel tör fel az üvöltés:

-Itt leszünk!

Vége avarázslatnak. Megyünk kifelé. Az utcán üvöltések.

- Kamon a szi!

- A szia szia hép!

Megbotránkozó pillantások kisérik az őrült huligánokat, akik értelmetlen csatakiáltásokat üvöltenek a Népköztársaság útján.- Mi azonban tudjuk, hogy ez a Woodstock-i fesztiválon hangzott el. Így konferálták be a legvadabb amerikai együttest, a Pokol Angyalaiból alakult MC5-t. És Kopaszék már felelnek is:

- For ju emszi szí!

- Emszi Fájv!..."

2001. január 25.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster