Radics, a "gitárkirály"

Ha valaki, ő mindenképpen megérdemli azt az ifjúsági lapok, magazinok által már alaposan lejáratott közhelyet, miszerint neve a magyar rock történetében a hozzá kapcsolódó zenekarnevek és mítoszok - "külvárosi zenész", "a gitárkirály" - révén önálló fejezetet jelöl. Legendás alakja ma is él a köztudatban, élő legenda, aki a hatvanas években alapozta meg hírnevét, s akit már egyre ritkábban láttunk a hetvenes években, de a nosztalgiahullám erősödése idején egyre többet emlegettük azokat a zenekarokat (Sakk-Matt, Tűzkerék, Taurus), amelyekben játszott és amelyekben gitárjátékával meghatározó személyiség volt.

Radics pályafutása eszelős sikeres és katasztrófális bukások, megalázó vergődések sorozata volt. Az i betűre sohasem sikerült feltennie a pontot, pályája tulajdonképpen torzó maradt, zenésztársai később - egy-két kivételtől eltekintve - mind befutottak, meggazdagodtak, ő viszont élete végéig egy angyalföldi lakás konyhájában lakott. Ma már csak az emléke el, mert nincsenek lemezei, nem játsszák rádióban a dalait, nem szerepelt filmeken, s egykori rajongói bázisa is felmorzsolódott a társadalmi túlélő harcokban.

Radics a hatvanas években a hazai "beatélet" egyik központi figurája volt, a hetvenes évekre azonban elitta a tehetségét, ritkán lépett színpadra, akkor is gyakran önmaga paródiája volt, s élete vége felé már csak alkalmi koncerteken játszott - vendégzenészként. Vezéregyéniségként már képtelen volt egy zenekart /triót/ is összetartani.

Pedig a hatvanas évek végén főleg az ő kedvéért zarándokoltak tízezrek az Ifjúsági Parkba, neki szólt a kórus "Bééé-la, Bééé-la, és aligha kétséges, hogy ő volt az, aki a rock második generációjának tagjai közül gitárjátékával, az újszerű hangzással,a Cream- és Jimi Hendrix-dalokkal előszőr ejtette ámulatba a közönséget. De akkor miért nem sikerült az élvonalban maradnia, s Jimi Hendrixhez hasonlóan kifutnia a formáját?

A hatvanas évek végén, amikor a zenekarok többsége már túllépett a "másolós korszakon", Radics nem tudta túllépni asaját árnyékát, s zeneszerzőként nem tudott maradandót alkotni. Virtuozitása nem párosult alkotóerővel. Másrészt az egyre inkább elüzletiesedő rockvilágban képtelen volt a zenekarait és önmagát menedzselni. Nála jóval szerényebb képességű zenészek sokkal többre vitték, elsősorban azért, mert tudták "forgatni" magukat. Radicstól távol állt a minden irányba mosolyogni tudó dörzsöltség. "Nehéz ember" volt, aki sokakat megsértett, elmart magától, ráadásul naivságból vagy nemtörödömségből azt hitte, elég, ha a közönség megőrül érte, s a hozsannázók közé majd beállnak a hanglemezgyár és a rádió "illetékesei" is, akik tálcán hozzák elé a szerződéseket. Nem így történt. Radics az Ifjúsági Parkon kivül sehol nem érvényesült igazán, egyetlen "vállalkozása",a Taurus is kudarccal végződött. A hetvenes években, amikor lassan már a közönség is elfordult tőle, és új stílusirányzatok hódították meg a tizenéveseket, már késő volt a korrigálás. Ideges kapkodását jelzik a szinte havonta változó, a rockéletből egyre inkább kiszoruló Tűzkerék-formációk. Aztán évekig szinte semmit sem hallottunk róla, és csak a hetvenes évek végén, a nosztalgia idején került a neve ismét szóba. Gibsonja majd egy évtizedig a szögre akasztva lógott. A "gitárkirály" a hetvenes évek közepétől nem játszott szerepet a magyar rockéletben.


Atlantisz, Sankó

Zenész pályafutását - saját bevallása szerint - egy televiziós műsor indította el, amelyben az egyik műkorcsolyázó Bill Haley Rock Around The Clock című számára futotta a kűrjét, és a dal /1962-ben/ annyira felkavarta, hogy elhatározta, megtanul gitározni. Eleinte a Magyar Acélárugyár big bandjében játszott, majd a haverokból beatzenekart szervezett.

1963-ban Neményi Béla és Sankó László hívta az Atlantiszba, amely akkoriban már Budapest egyik legnépszerűbb zenekarának számított. Anyagi nézeteltérések miatt azonban a zenészek egy része kivált az együttesből, és Radics Atlantisz Nr 2 néven megalapította első önálló zenekarát /tagjai: Dancsák Gyula gitár, Harczi József basszusgitár, Králik János orgona, Pintér István dob/, amely azonban pár hónapig létezett csupán, mert fellépési lehetőségek hiján a zenészek anyagilag tönkrementek. Radics visszatért az Atlantiszba és 132 forintos gázsiért egy évig ORI-műsorokban játszott. Nem volt szerencsésebb vállalkozása a Pannónia sem, amely ugyan sikeres zenekar volt, de a kommersz slágervonalat erőltette. Így azonnal elfogadta a a katonaságtól leszerelt Sankó László ajánlatát, akivel Sankó néven új zenekart szerveztek /tagjai: Sankó László basszusgitár, Radics Béla szólógitár, Csuha Lajos ritmusgitár, Hönig Rezső dob/

"Én ebben az időben fedeztem fel magamnak a blues zenét, és ekkor tudatosult bennem az, milyen is az igazi rockzene - emlékezett vissza 1967-re egy tíz évvel későbbi interjúban. - Ezt annak köszönhetem, hogy megismertem Jimi Hendrixet és a Cream együttes zenéjét. Emlékszem, elkezdtünk próbálni egy Jimi Hendrix-számot, nagyjából már tudtuk is játszani, csak nekem voltak problémáim a gitárszólóval. Próbaszünetben mindig odaültem a magnó mellé, igyekeztem hangról hangra ugyanazt játszani, mint Hendrix. Nekem addig még soha ilyen nehézségem nem volt, ez azonban nem ment, nem értettem a logikáját. próbáltam rájönni a titkára - és amikor megértettem, más zenész lett belőlem. Minden átértékelődött bennem: éreztem, hogy végre megtaláltam azt az utat, amelyet zenészként követnem kell. Amikor az első Cream-nagylemezt meghallgattam, még inkább megerősödött bennem a hit. Olyan gitárzene volt ez, amiről mindig álmodtam. Költészet, lélek volt Eric Clapton gitárjátékában, óriási hatással volt rám."

Radics számára a Sankó zenekar sem hozta meg a remélt zenei együttműködést. 1967-ben, amikor a hazai és külföldi sikerlistákat is Tom Jones és a Bee Gees édeskés dalai vezették, a beat két ágra szakadt. A közönség elsősorban a slágervonalat szerette, követelte, a zenészek igényesebbjei viszont a Cream-, Jimi Hendrix-vonalat szerették volna követni. Ez a kettőség - a zenei igények és az üzleti szellem összecsapása - nagyon sok zenekarban idézett elő szakadást. Ezt történt a Sankóban is, amely végül kettévált. Radics és Csuha Sakk-Matt néven alapított új zenekart, amely korszakos jelentőségű együttes volt a magyar rock történetében.


Sakk-Matt

Az új formáció - Radics Béla szólógitár, Csuha Lajos gitár, Miklóska Lajos basszusgitár, Harmath Albert ének, Váradi László dobok felállásban - 1968 május 1-jén telt ház, 10000 ember előtt debütált a Budai Ifjúsági Parkban. 'A közönség nem akart hinni a fülének, annyira valószínűtlennek tűnt, hogy egy ismeretlen zenekar ilyen színvonalas zenét játsszon." A Sakk-Matt a koncerten Cream, Jimi Hendrix, John Mayall dalokat játszott, valamit Dancsák Gyula és Miklóska Lajos szerzeményeit / A levegő királya/.

Kétség sem férhetett hozzá, 1968-ban a Sakk-Matt a legszínvonalasabb "progresszív" rockzenét játszotta Magyarországon, és az új hangokra, sztárokra vágyó közönség azonnal a kegyeibe fogadta a zenészeket. 1968 őszén a csepeli Radnóti Miklós Művelődési Házban már megkezdődtek a "bélázások", minden koncertre óriási tömeg gyűlt össze a város minden részéből, Radics játéka, gitárjának hangja, az új zene hangzása valósággal megbabonázta a tinédzsereket.

A műfajban időközben megszokottá vált "zenészkeringő" azonbana Sakk-Mattot is utolérte. Alig szerette meg a közönség az új sztárcsapatot, az máris átalakult. Előbb frontembere, Harmath Albert távozott /helyére Demjén Ferenc érkezett a Liversingből/, majd a doboknál került sor cserére /Hönig Rezső/. A Sakk-Matt ennek ellenére még lehetett volna országos hírű együttes, de a tömegkommunikáció nem vett róla tudomást. Nem írtak a zenekarról a lapok, nem volt rádió- és tévéfelvételük, nem szerepeltek egyetlen országos nyilvánosság előtt zajló kulturális eseményen sem. S hiába volt a szájpropaganda, hiába telt meg 1969 május 1-jén ismét zsúfolásig az Ifjúsági Park, lemezek, felvételek nélkül akkor már egyetlen zenekar sem létezhetett. Az amatőr lelkesedésből, a szegénységből, a "külvárosi zenész" mitoszából már akkor sem lehetett megélni. A vergődő, anyagi gondokkal küzdő együttesek jobb zenészeit a más együtteseknél gyakrabban és hangosabban csilingelő pénztárgépek szirénhangjai elcsábították. Ez robbantotta fel a Sakk-Mattot is, amelyben ráadásul több dudás zenélt egy csárdában, s a folytatást illetően megoszlottak köztük a véleméynek / a többség pénzt akart/, s így Radics végül úgy döntött, hogy feloszlatja a zenekart.

A Sakk-Matt búcsúkoncertjére 1969 december 20-án került sor a Kassák klubban, majd 1970 januárjában a zenekar hivatalosan is feloszlott. Miklóska, Csuha és Dancsák megalakította a Korong együttest, Demjén "Rózsi" előbb a vendéglátóiparban /Moulin Rouge/ zenélt, majd csatlakozott Bergendyékhez, Radics pedig Váradi Lászlóval és Som Lajossal megalakította "második nagy bandáját",a Tűzkeréket.


Tűzkerék

Ez a zenekar két dolog miatt volt híres: előszőr játszott Magyarországon Led Zeppelin-dalokat, illetve olyan magyar zenekar sincs még egy, amely olyan sokféle felállásban zenélt volna, mint a Tűzkerék.

Az elsőformáció mindössze három hónapig zenélt, majd Radics Döme Dezső dobossal és Könnyű József basszusgitárossal próbálkozott újra. 1970 novemberében négytagúra bővül a zenekar, és Tátrai Tibor csatlakozásával Magyarországon előszőr két igazi szólógitáros játszik a Tűzkerékben. 1970 november 20-án Radics Jimi Hendrix-emlékkoncertet ad az Újpesti Munkásotthonban. A jelenlévők szerint példaképének halála alaposan megviselte, a koncert ennek ellenére nagyon jól sikerült. 1971 elején Csomós Péterrel és Póka Egonnal alakul újjá a banda, de már számottevő eredmény nélkül. Radics abba is hagyta egy idő után a zenélést, visszavonult meditálni, mi lehet az oka a kudarcoknak, annak, hogy egyetlen zenésztársával sem tud kijönni, együtt játszani? Környezete szerint rendkivül ingerlékeny, egyre többet iszik, játéka is színtelen, sablonos. Képtelen átlépni a nagy halott példakép, Jimi Hendrix árnyékán. 1971 őszén ismét újabb felállásban próbálkozik. Új társai: Póka Egon basszusgitár, Döme dezső dob és Nagy Katalin /később Kati és a Kerek Perec/ orgona. Ez a felállás is rövid életű.

A közönség azonban Radics emberi és szakmai válságából eleinte semmit nem vett észre. Radics ekkor már sztár volt, gitárkirály, bálvány, a háttérbe szorított, meg nem értett zenész, a zseni, akiért a rajongói tűzbe mentek volna. Ezt bizonyÍtotta az Ifjúsági Magazin szupergroupra kiírt szavazása is. 1970-ben vita nélkül őt választották meg a lap olvasói az ország legjobb szólógitárosának. Hogy Radics mit tudott a gitárján, mi volt az, amivel rabul ejtette a hallgatóit - ezt szavakkal nehéz elmondani, körülírni. Jelenség volt a színpadon, akinek játéka - ha jó hangulatban volt - csak a koncerteken érvényesült igazán. Koncertjeiről azonban nem készültek hangfelvételek, legfeljebb a rajongóknál megőrzött, lassan nyávogóssá nyúló magnetofonszalagok őrzik még gitárjátékát.


Taurus

Radics a Tűzkerék elvetélt próbálkozásai után 1972-ben elfogadta a hanglemezgyári bábáskodással megalakuló új szupergroup, a Taurus ajánlatát, és 1973-ig ebben a zenekarban játszott, de inkább vergődött a nem neki való szerepben, miközben mindössze egyetlen dalát, a Zöld csillagot rögzítették kislemezre.

A Taurust - Balázs Fecó billentyűsök, Som Lajos basszusgitár, Brunner Győző dob, Radics Béla gitár felállásban - 1972 március 18-án alakították meg Taurus Ex. T 25-75-82 néven / a név azt jelképezte, hogy a zenekart a Bika csillagkép jegyében alapították, a név mögötti szám pedig Brunner telefonszáma volt/, és a sajtó a jól csengő név alapján - az LGT-t követően - "Magyarország második szupergroupja" címet adományozta az együttesnek.

A zenekar szakmai bemutatkozó koncertjére április 20-án került sor a Citadella bárban, és a műsor nagy sikert aratott. Az MHV szakemberei azonnal szerződtették a Taurust, amelynek két dalát /Zöld csillag, Szólíts meg vándor/ rövidesen kislemezen is megjelentették. Néhányan azonban már ekkor szóvá tették, hogy a hangzatos nyilatkozatok mögött nincs megfelelő valóságfedezet. A Taurus, bár kétségtelenül magyarul fakadt dalra, zenéjében és a szövegekben túlságosan is alkalmazkodott a nemzetközi trendekhez illetve a hazai közönségigényekhez, s az MHV "szakmai" elvárásaihoz. Ennek megfelelően a Taurus-dalokban - Anyám vigasztalj, A kőfalak leomlanak, Hosszú nap, hosszú éjjel, Lány, akire szerelemmel nézhetek, A királyi madár, Éjszakai vonat, Lángszívű lány - túlságosan sok a slágerbanalitás,a lírát helyettesítő szentimentalizmus, a nagy elődöktől átvett hangszeres megoldás, a hardrockra időközben jellemzővé vált zenei panel.

A Taurust ennek ellenére a nagyközönség óriási érdeklődéssel fogadta. Május elsején az Ifjúsági Parkban, a bemutatkozó koncertre hatalmas tömeg gyűlt össze. Radics visszaemlékezése szerint: "Azt hiszem, ez a koncert életem legnagyobb sikere volt. Tízezer belépőjegy fogyott el, de tíezernél is többen voltak a Parkban, mert a srácok hátul betörték a kaput, és rengetegen belógtak. A koncert előtt rettenetesen izgultam, ahogy néztem a gyülekező tömeget, és láttam, hogy a színpad melletti asztaloknál ott ül a magyar zenészvilág színe-java: a Locomotívtól a Metróig mindenki..."

Talán ennyi is érzékelteti, hogy a Taurus, ha a zenészeknek lett volna türelmük egymáshoz, a hetvenes évek elején ugyanolyan mitikus zenekarrá válhatott volna, mint néhány évvel később a Piramis. A Taurus négy népszerű zenészegyéniségből állt, de mégis Radics neve jelentette eksősorban a fő vonzerőt, ő hozta a közönséget, s ezt a többiekkel a koncerteken felhangzó Bé-la!, Bé-la! kiáltások is állandóan tudatosították. Július 29-30-án a zenekar a Kisstadionban a világhírű Free-vel egy programban lépett fel, s minden jel arra mutatott, hogy az LGT mellett egy másik nemzetközi rangú zenekarunk is lesz. Négy dudás azonban nem fért meg egy csárdában, s a zenekar egy év alatt felmorzsolta magát. A Taurus feloszlásának hírét 1973 májusában jelentették be, majd a zenészek - Radics kivételével - a nyugati vendéglátóiparba szerződtek, hogy ne haljanak éhen.

Radicsról ezt követően hosszú ideig nem lehetett hallani. Vendégzenészként fellépett a Nevada koncertjein, megpróbálkozott külföldi vendéglátózással is, de próbálkozásai sorra kudarcba fulladtak... Egy későbbi interjúban ezekről az évekről ezt mondta:"Nem akarok és nem is fogok részt venni ebben a véres kenyérharcban. Az, amiért én ezt az egészet igazi lelkesedéssel elkezdtem, az ma már halott, elmúlt. Sok minden hamissá vált, a zenéről egyre kevesebb szó esik, a pénz, az anyagiasság teljes mértékben megrontotta a hazai rockzenét, s én ebbe a harcba már képtelen vagyok beszállni." A keserű szavak mögött szomorú valóság húzódott meg. Radics a hetvenes évek közepén nemcsak nem akart, de nem is tudott volna részt venni a "fegyverkezési versenyben", az önerős zenekarfejlesztésekben, ráadásul zenéje 1972-73 után "kiment a divatból", ellépett mellette a műfajban is gyorsuló idő. Ekkor már lágyabb hullámok ostromolták a közönség fülét, a middle of the road zene, a rágógumi-pop, a tennybopper hullám üstökösei /Sweet, Mud, Smokie, Suzi Quatro, Osmonds, Jackson Five/ harsogták tele dalaikkal az étert, " a beat ősbölényei" pedig lassan kivesztek a műfajból, - a gitáros szavaival - "elvéreztek" azon a"zenei mészárszéken", ahová Radics nem akarta követni társainak többségét. Inkább visszahúzódott a nyilvánosságtól, s legendás Gibsonját a falra akasztotta.


A búcsú évei

1977-ben a Piramis sikereinek tetőfokán, a nosztalgiahullám kezdetének idején nagy karriert befutó zenésztársai Radicsot is előcsalogatták a külvárosi barlangjából, ahol a napjait rendszerint már italos üvegek társaságában töltötte. 1977 augusztus 7-én a Budai Ifjúsági Parkban rendezett Piramis, Taurus, Tűzkerék nosztalgia emlékkoncerten azonban ismét tízezer ember előtt játszhatott, és a Radics, Póka, Döme felállású Tűzkerék, valamint a Jimi Hendrix-dalok néhány órára felidézték azt a felejthetetlen hangulatot, amiből a "gitárkirálynak" a hatvanas évek végén hetente kijutott.

A "kőkemény rock" legszebb lapjaiból tehát Radicsnak is jutott néhány oldal. 1978-ban a tv-ben is fellépett, játszhatott a Kisstadionban, közösen koncertezett Billel, a "blues királyával", és Révésszel, az új tinibálvánnyal, a lapokban írtak róla, és az újjáalakuló Tűzkerék /Soldos László dob, Szabó György gitár, Kun Tamás basszusgitár/ koncertjeire minden különösebb reklám nélkül is összegyűlt a közönség.

Radics nyilatkozott, fényképek jelentek meg róla, de már nem ő volt a kor bálványa. A színpad előtt csápoló új nemzedék másokra adta le a voksát. Ráadásul Radics ismét /vagy továbbra is/ keményen ivott, s szakmán belül megkezdődött a suttogás:"Vége van!", "Iszik!", "Lassul a keze!", "Már nem a régi!" De a "gitárkirály még egyszer, utoljára felvette a kesztyűt. "Az az igazság, hogy reménykedem a sikerben - nyilatkozta 1980-ban. - Még tudok küzdeni. Most egy jó felszerelés kellene. A lakás már így is jó, lemondtam a jobbról, de a sikerről nem." Csakhogy a felszereléshez pénz kellett volna,a fellépések száma pedig nem nőtt. 1980-ban már telített volt a rockpiac: country, punk, új hullám, progresszív rock, diszkó, stb - nagy volt a tolongás a húsosfazekak körül.

Radics számára 1979 nyarán kínálkozott az utolsó igazi nagy lehetőség. A Piramis előzenekaraként játszhatott a Kisstadionban. Kétszer 15 ezer rajongó és a szakma egyaránt izgatottan várta a "nagy visszatérést". A koncert azonban kiábrándítóan sikerült. Csődöt mondott a felszerelés, nem szólt az ének, a gitár, és Radics sem volt már a régi. Jimi Hendrix régi dalai pedig már nem hatottak úgy, mint tíz évvel korábban, s nemcsak hogy a saját dalok hiányoztak továbbra is a repertoárból, de Radics egyetlen, lemezen is kiadott dalát, a Zöld csillagot sem ismerte már az új közönség. Régi trükkjét is - fogával pengette a gitárt - csak udvarias taps, fütyögés honorálta. Az előadásból - ez nyilvánvaló volt - valahogy hiányzott az átütő erő, a dinamika, az élet, a hit, hogy lesz ez még jobb is!

Radics a színpadon egy fáradt, öregedő ember benyomását keltette, akiről már azt is nehéz volt elhinni, hogy valamikor "király" volt a maga műfajában. A nagy lehetőséget követően Radics még egy új felállásban /az Aréna tagjaival: Szerényi Károly basszusgitár, Strausz Tibor gitár, Bali József dob/ néhány művelődési házban fellépett, majd futótűzként terjedt el a hír: kórházba szállították. Beteg - mondták tapintatosan a haverok, de a rock-közvélemény már régóta tudta, hogy a "király" egyre többet iszik. Sokat, túl sokat iszik. 1982 májusában - ismét a megújulás igéretével - koncertezett a Budai Ifjúsági Parkban, és egy nagy visszatérésben reménykedett. Lemez- és koncerttervek foglalkoztatták, újságokban is nyilatkozott, a szeptemberi Ifjúsági Magazin még a Tűzkerék további terveiről cikkezett. Igazából azonban senkit nem ért váratlanul a hír, hogy október 24-én meghalt. November 2-án kétezer rajongó és a zenésztársak búcsúztatták. Hirtelen, korai halála a magyar rockélet nagy vesztesége. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy gitárjátékát - sajnos - mindössze két Taurus-kislemez őrizte meg sokáig az utókornak.

"Királyi sors" Magyarországon a hatvanas-hetvenes évekből.

Sebők János

2001. január 25.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster