A rock meséskönyvéből - A garabonciás évtized

Azok a hatvanas évek

"Igen - visszavonhatatlanul és utoljára - ők jönnek szembe velünk a vásznon. Lobogó hajú fiúk és lányok,színes jelmezrongyaikban, táncolva és énekelve, tele szeretettel, közös magányuk örömével és dacával. A hatvanas évek "fényes szelei" fújják-tépik-cibálják sörényüket. Igen, ők azok, ismerjük őket és bennük egy kicsit önmagunkat is! A diáklázadások, a tiltakozások és az egyetértés-akarás éveit idézik, amikor minden olyan egyszerű volt. A SZERELEM - szerelem, a BARÁTSÁG - barátság, a FORRADALOM - forradalom! Naivak és tiszták voltak, hittek egymás kézszorításában, a kis és nagy közösségek egyetértés-akarásának testmelegében. Megtisztító, mindent elsöprő erejében, a játék és a bohóckodás szent varázsában.... Aztán mindent elnyelt a Történelem, a Kor, az Idő. Mint Bergert és sorstársait a repülőgép cethal-gyomra. Elnyeli ifjúságunkat, nosztalgiánkat, reményeinket..."

Valamikor - talán húsz évvel ezelőtt - Milos Forman nagyon is amerikai, a hatvanas évek ifjúsági megmozdulásait felidéző filmjéről, a Hairről / amelyet néha néha vetítenek a mozik vagy a televiziók/ a legmegragadóbb, személyes élményektől és érzelmektől is átfűtött kritikát /emlékezést?/ a magyar beatgeneráció azóta már elhunyt tagjától, Paál Istvántól, a neves szinházi rendezőtől olvashattunk. Írásában benne volt mindaz - öröm és fájdalom, felszabadultság, élni és változtatniakarás - ami e filmet nézve ma is eltölti az embert, s amiért valószínűleg az akkori és a mai tizenévesek közül is annyian tolongtak a pénztárnál. Mert ez a film, ez a"lefutott" téma nemcsak, hogy az előző évtizedek egyik legnagyobb filmes kasszasikere volt, de mára már dokumentumértékűvé vált, s akárcsak 1968 a XX. század arculatán, ez a film is maradandónak bizonyult a filmművészetben.

"Amerika zöld reménye"

Igen, a "legendás hatvanas évek" napjainkra már történelemmé váltak, s az ezredforduló szemszögéből nézve társadalmi-politikai-szociális-kulturális és zenei értelemben egyaránt mérföldkőnek bizonyultak századunk történelmében. Az egész világot "megfertőző" észak-amerikai, majd nyugat- és kelet-európai diáklázadások, az ellenkultura kivirágzása, új generáció, szexuális forradalom, hippik, új művészetek, s nem utolsósorban a "szex, kábítószer és rock and roll".

" Marx és a Coca Cola gyermekei", az újfajta ifjúság, amely egy, a fejlődő világot átható társadalmi változás, forradalmi lázadás erjesztője volt, ezeknek az új törekvéseknek a jegyében próbálta meg a maga arculatára formálni a világot.

Juventus ventus - az ifjúság szél, mondogatták akkoriban az egymást követő események, az emelkedő utcai barikádok, a fegyverek csövébe virágokat tüző hippik, az új közösségek és művészeti formák láttán világszerte. De nemcsak a látványos politikai-utcai események, tüntetések, megmozdulások idéztek elő utóbb vissza nem fordítható változásokat a történelemben, hanem azok a szubkulturális jelenségek is, amelyek az életforma forradalomnak a jegyében születtek, s amelyeknek célja a "teljes ember" eszményének megvalósítása, az egyéni lét megízesítése, az egyén felszabadítása volt az elavultnak tartott normák, kötöttségek, tabuk ellen.

A fiatalok lázadásukkal nemcsak a társadalmi körülményeket, de magát az egyént is gyökeresen meg akarták változtatni. A látványos demonstrációktól azonban az ugyancsak látványos kudarcig az út rövidnek bizonyult. A hatvanas évek második felének fesztiválnyarai, politikai tüntetései után a hetvenes évek elejére a mozgalom gyorsan kifulladt, s csaknem ezzel egyidőben az életforma csődje is nyilvánvalóvá vált. Így látványos eredmények /legalábbis az eredeti célokhoz képest/ nélkül köszöntöttek be a konzervatívnak igérkező hetvenes évek, s több, mint harminc év távlatából nyílvánvaló, hogy a hatvanas évek, "Amerika zöld reménye", a párizsi diáktüntetők, a Woodstockban gyülekezők álmai nem múltak el nyomtalanul.

A hatvanas évek kimondva-kimondatlanul - a Beatles-szel és Woodstockkal, Párizzsal és Prágával - ma is velünk élnek, s aligha véletlen, hogy napjaink változó, s az akkori időktől messze kanyarodott világában nosztalgiával gondolunk az akkori időkre.

A nemek után az első igenek: yeah, yeah, yeah!

Terjedelmi korlátok miatt nincs mód annak bemutatására, hogy melyek voltak ezeknek a változásoknak a társadalmi-politikai vagy a kulturális vonatkozásai. Ebben a sorozatban kizárólag csak a "rock aranykoráról", legfontosabb eseményeiről, jelenségeiről., sztárjairól szeretnénk néhány folytatásban a mai tizenéves generációnak is mindazt elmondani, amit fontosnak tartunk ezekről a garabonciás évekről.

A hatvanas évtized - s ebben a rocktörténészek körében ma már nincs vita - maradandó hatású évtized volt, sőt sokak véleménye szerint ezek voltak a műfaj legprogresszívebb évei. Mások szerint ez volt a "happening-évtized", ismét mások szerint az adja inkább a jelentőségét, hogy a Nagy Nemek után és mellett ezekben az években születtek meg a Nagy Igenek is, amelyek máig nem veszítettek az érvényességükből.

Tallózzunk egy kicsit a nevek, az évszámok és a stílusok között: 1954 - Bill Haley elkészíti a Rock Around The Clock című felvételét. 1955 - Chuck Berry neve előszőr szerepel a sikerlistán. 1956 - felbukkan Elvis Presley, 1957 - megszületnek a rock and roll "királyai" - Jerry Lee Lewis, Fats Domino, Little Richard és a többiek.... Többségük színesbőrű előadó, rhyhtm and bluest és rock and rollt játszó előadó, de már túl vannak a 30. életévükön. Zenéjüket, szinpadi megjelenésüket tombolva ünnepli az újra vágyó tizenéves közönség, amely torkig van az apák zenéjével, kulturájával, a II. világháborút követő, kibontakozó jóléti állam városkáinak álmosságával, a régi erkölcsök nyügével, az apák - számukra érthetetlen - szigorával. A filmvásznon az "ok nélkül lázadó" James Deant vagy a motoros bőrszerkóban száguldó "vadakat", élükön Marlon Brandoval választják ideálul. Csellengenek, csajoznak, keresik a helyüket az apák teremtette, kormányozta világban,s bár egyre több a zsebpénzük, még nem nagyon tudnak mit kezdeni vele, ahogy az indulataiknak, álmaiknak, vágyaiknak is elsősorban a maguk választotta új zene, a rock and roll a levezető csatornája. Ez a világ még a felnőttek, az apák nézetei, izlése szerint van berendezve, a rock and roll sztárjainak népszerűsége is eltörpül Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. vagy Ray Connif népszerűsége mellett, ahogy a rock and roll csak rétegzene a hollywoodi slágerekhez, a Broadway- musicalekhez képest. A fiatalokat is legfeljebb megtűrik, de az óramutatók még nem az ő tempójukhoz igazodnak.

A twisttől Woodstockig

Az ötvenes évek második felében tehát mindaz csírájában mutatkozik, ami a hatvanas években szárba szökken, virágokat hoz, s tarkabarkaságában pompázik.

Ismét csak néhány dátum és név. Az évtized már az új "tini őrülettel",a twisttel kezdődik, s ezt követően is táncok - mashed potato, jerk, boogaloo, etkiss,stb - tucatjából csinálnak "őrületet" a fiatalok. A Beach Boys a tengerparti szabadidősportot, a szörföt emeli be a zenei köztudatba. 1963-ban Newportban Joan Baez, Bob Dylan és a többi szerző-előadó a folkzene és a politikai összekapcsolásával hoz új zenei világot, s dalaikat már százezrek éneklik a békemenetekben, a fajüldözés elleni tüntetésekben, s a tüntetők már zömükben fiatalok. A Tamla Motown és a soulzene a polgárjogokért küzdő, új fiatal színesbőrüek szórakozását illetve öntudatosodását segíti elő. 1965-től a vietnami háború kiterjesztése ellen tüntetők ugyancsak gitáros trubadúrokkal vonulnak fel a városok utcáin. A drogkultusszal és a szexuális forradalommal párhuzamosan új zenei stílusok képviselői tünnek fel a koncertpódiumokon. Népszerűségükre jellemző, hogy az elkövetkező évek fesztiváljain százezrek tartják fontosnak, hogy jelenlétükkel demonstrálják a világnak a fiatalság összetartását. Monterey l967, Woodstock l969 - e városok nevei azóta sem merültek feledésbe, mint ahogy a születő új zenei stílusok - heavy metal, jazz-rock, szimfonikus rock, elektronikus rock, funk, folk-rock, stb - is a zenei szótárak nélkülözhetetlen szócikkeivé váltak. S a lázadás a hatvanas évek elejétől már nemcsak az USA-t forgatja fel. Liverpool, majd London után átterjed az európai kontinensre is, ahol a kezdeti, a Beatles hangján megszólaló yeah,yeah,yeah -"dadogást" Rudi Dutschke és társainak politikai jelszavai váltják fel.

Az évtized klasszikusai

Angliában ugyancsak a zenélő ifjúság volt a változások erjesztője. A liverpooli gombafejűeket felbukkanásuk után három évvel, 1965-ben a brit miniszterelnök javaslatára a királynő lovagi címmel tünteti ki. Igaz, az üzleti siker gazdasági eredményeire hivatkozva vehetik át a plecsniket, de Anglia mégis fejet hajt a háromakkordos fenomének előtt. S a vaskalapos konzervativizmus kénytelen-kelletlen teret biztosít az erkölcsöket felforgató miniszoknyának, a jól fésült vállig érő hajnak, a bajusznak és a szakállnak vagy az új filmes és szinházi törekvéseknek is, ahogy ideálként, bálványként elfogadja a rockszinpadokon feltűnő "vadembereket" . Jimi Hendrix, Janis Joplin, Brian Jones, a Beatles, a Rolling Stones, az Animals és a többi, felháborodással fogadott előadó, zenekar neve ma pedig már a jobb kulturtörténeti elemzésekbe is bekerül.

Mint ahogy azt is illik megemlíteni legalább, hogy az újra igent mondó, s a Nagy Nemek után már önálló elképzeléseiért harcba szálló ifjúság a zene, a film, a színház, a képzőművészet és sok egyéb művészeti ág területén is ezekben az években már letette az egyetemes kultúra asztalára a maga névjegyét. S a múló divatnak ítélt, "ördöginek" nevezett rock a hatvanas évek közepétől már mindenütt kölcsönhatásban élt a társművészetekkel. A Beatles Bors őrmester című albuma, a Sárga tengeralattjáró című filmjük, a Living Theatre, a Bread and Puppet, a Jézus Krisztus Szupersztár, Bob Dylan munkássága, a Who Tommy című rockoperája vagy a pop-art vajon kitörölhető-e valaha is századunk kulturájából? Mint ahogy a Deep Purple, Led Zeppelin, Emerson Lake and Palmer, Crosby Stills, Nash and Young,a Doors vagy Simon and Garfunkel,stb "klasszikus" lemezeinek értékét sem vonja kétségbe senki.

Alig telt el harminc év, s immár ebben a műfajban is kialakult a klasszicizálódási folyamat. A tömegkultura naponta termelődő hatalmas mennyiségű masszájából, az előző évtizedek óriási kulturális meddőhányójából mára már nyilvánvalóan láthatóvá váltak az aranyszemcsék és a rögök. Zenetörténészek állítása szerint évszázadokkal ezelőtt csak Velencében évente sok száz operát muiattak be az emberek szórakoztatására. De ezek közül az idő rostáján - kulturtörténeti számbavételükön túl - alig néhány "klasszikus" alkotás maradt fenn, mint az egyetemes kultúra fontos értéke. A hatvanas évek új zenei-kulturális kivirágzása, az új - elsősorban a fiatalok által inspirált - tömegkultura viszont már harminc év távlatából is azt mutatja, hogy nagyon fontos, termékeny, jelentős korszak volt ez a XX. század történetében. Sorozatunkban azt szeretnénk felvázolni, hogy miért bizonyulhatott maradandónak és emlékezetesnek ez az évtized a rock történetében is .

1.rész - Liverpool és a beat születése

2001. január 22.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster