ANEKDÓTÁK

- Incidens a Beatrice-koncerten
- Punk igényesség
- Fészket rakott a Baksa
- Koncertpódium és pénztár
- Tolmács
- A Dinamit nagy fogása  

Incidens a Beatrice-koncerten

Heilig Gábor basszusgitárost és zeneszerzőt a lágy, dallamos muzsika kedvelőjeként ismerik rockkörökben, aki meglehetősen idegenkedik a lüktető, kemény ütemektől. Egy alkalommal - kikapcsolódásként - Beatrice-koncertet hallgatott. A zenekar tagjai kiszúrták, hogy ott van a közönség soraiban, s az új nóta előtt bekonferálták.

-Ezt a számot Heilig Gábor barátunknak küldjük - s a marcona csövesek legnagyobb döbbenetére rázendítettek egy nyávogós, édes-bús keringőre.

A kigúnyolt barát utat tört magának a színpadhoz, és a dal végén felugrott a dobogóra. Mindenki el volt készülve a legjobbra, egy kiadós verekedésre. Heilig azonban villámgyorsan előrántott a zsebéből egy százforintost, és az énekes, Nagy Feró homlokára ragasztotta, a következő szöveg kiséretében:

Köszönöm fiúk, szép volt! Csak így tovább!

Majd lement a színpadról.

 

Punk igényesség

A punk szó jelentése köztudottan: piszkos, szennyes, mocskos vagy ehhez hasonló. Az efajta muzsika művelői nem véletlenül kötöttek ki a szó mellett, hiszen a jelentése nemcsak a viseletükre, de társalgási módjukra és szinpadi produkciójukra is vonatkozott.

Számukra - anno - a csúnya volt a szép, a rossz a jó, a piszkos a tiszta, és fordítva is, természetesen. Szóval, kissé a feje tetejére állították az értékrendet. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a punkzenészekből kihalt volna az igényesség!

Hazai példával is igazolható ez. Az egyik budapesti zenekar is a szabványnak megfelelően sokkoló nevet igyekezett választani magának, s végül a Sokk mellett döntöttek. Az idegen írásmódhoz szokott rajongóik azonban, nem tudva, hogy evvel rosszat tesznek, angolosan Sock-ként pingálták tele a fővárost a névvel. Az együttes tagjai később utánanéztak a szó jelentésének a szótárban, s a legnagyobb megdöbbenésükre ez a szó angolul egyszerűen csak zoknit jelent. Úgy elkeseredtek, hogy azonnal megváltoztatták a nevüket. Utána Elhárításként voltak rövid ideig hallhatók.

 

Fészket rakott a Baksa

1973-ban a nyár végén már új felállásban játszott a Kex együttes. Ez nem sokkal a feloszlásuk előtt történt. Nyári klubjuk a Párizsi kertben volt, ahol a zenekar hétről-hétre fellépett, de ekkor már sok minden megváltozott már a Kex körül, csak Baksa Soós János énekes és showman mókázó kedve maradt a régi. A zenekar műsora húszperces funky-improvizációval kezdődött, de a hangulatot Baksa sziporkázása még csak fokozta. A műsor vége felé aztán felmászott a színpad melletti hatalmas fára, s levelekkel bombázta a közönséget. Majd a fa tetejéről így konferálta le a produkciót: "A Kex tánczenekart hallottátok. Most pedig mindenki menjen haza. Én fészket rakok, mert kirúgtak otthonról. De lehet, hogy a zenekarból is."

 

Koncertpódium és pénztár

A szórakoztató muzsika három nemzedékét képviselő zenészeket eresztett össze a rádió az egyik ifjúsági műsorában. A rockutánpótlásként számításba jövő legifjabbakat Nagy Attila, a Lobogó együttes basszusgitárosa képviselte, s alaposan megvádolta az öreg rockerek képviselőjét, Som Lajost, hogy már a protéziseiket csattogtatják, s a gitárt csak a "dohányszagra" emelik fel. Som hősiesen védekett, s bizonygatta, hogy például a Piramis legénységét a belülről jövő önkifejezési vágy hajtotta, nem pedig Ady Endre lilás ábrázata. S hozzátette még, hogy bezzeg az újhullámosoknak nem is juthat eszükbe a pénz, mert zenélő sarki koldusokként is éhen halnának, mert ahol megszólalnak, onnan menekül a jobbérzésű közönség. A vitának a régi nagy öregeket képviselő Beamter Bubi vetett véget, aki helyére tette az önkifejezési vágy kontra profitzene vitát. Ő azt mondta:" Én gyerekek, ha a színpadon vagyok, nem gondolok a pénzre. Ha viszont a pénztárhoz megyek, nem jut eszembe a zene...."

 

Tolmács

A Metró együttes 1970-ben utazott első jelentősebb külföldi vendégszereplésére, a finnországi Turkuba. A zenekar tagjai hosszú, fárasztó út után komppal érkeztek meg a fesztivál színhelyére, ahol egy fiú fogadta őket a szervezők részéről. Integetett nekik, odament hozzájuk, és közölte velük érdekes angol kiejtéssel, hogy ő lesz a tolmács. Ennek - érthetően - nagyon megőrültek a zenekar tagjai, mert közülük senki nem beszélt finnül, az angol nyelvet viszont többé-kevésbé ismerték. Útközben bizalommal érdeklődtek hát a fiútól:

- Holnap hány órakor kezdődik a koncert?

- Igen. - felelte mosolyogva a tolmács, s a Metró tagjai abban a pillanatban rájöttek, hogy inkább nekik kellett volna finnül megtanulni.

 

A Dinamit nagy fogása

Szinte minden vezető rockegyüttesünk turnézott a szomszédos Szovjetunióban. Köztudott, hogy a hatalmas távolságok miatt ezek a turnék meglehetősen hosszúak voltak, nem ritkán egy teljes hónapig is kinn tartózkodott egy-egy zenekar vagy előadó. A nagy városok mellett ugyanis számtalan koncertet adtak a kisebb településeken és falvakban is.

A Dinamit együttes 1980-ban járt ebben az óriási országban, s az egy hónapos turné során sok szép helyre eljutottak, s mindenhol a vendéglátás szép hagyományával fogadták őket. Néha azonban az örömbe egy kis üröm is vegyült, ugyanis gyakran olyan étellel kínálták meg a zenekar tagjait, mely már az első pillanatban is erős ellenszenvre talált az öt legénynél: ilyen volt például a szárított hal is. Ahol csak tudták, szeretetük jeléül mindenhol halat dugdostak a zsebükbe, de volt olyan is, hogy nem volt mese, enni kellett. Az utolsó három-négy előadás előtt egy igen lelkes fiatal csapódott az együtteshez, aki mindig valamilyen kedvességgel hálálta meg a koncertet. Elérkezett a búcsú este, amikor is egy hatalmas csomag várta az együttest az öltözőben. A csomagot felbontva megdöbbenve látták, hogy közel húsz kiló szárított hal van benne. Semmiképpen sem akarták hazavinni, s arra hivatkoztak, hogy nem fogadhatnak el ilyen értékes ajándékot. Mire a lelkes koncertrajongó:

- Nyugodtan fogadják csak el. Van még otthon vagy két tonna!

2000. október 28.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster