Kőbe foglalva

A "nagybetűs játék" után a király és a paraszt is ugyanabba a dobozba kerül. A sírfeliratok mégis azt mutatják, hogy a földi nyughelyek között van különbség. A híres zenészek végső emlékművei a gondosan kimunkált kriptáktól a szerény sírkövekig terjednek. Legyen szerény vagy óriási, a szeretett művészek síremlékei mindig is a rajongók zarándokhelyéül szolgáltak. Schubert meglátogatta Beethoven csontkamráját Bécsben - habár feleslegesen pazarolta ezzel idejét, hiszen nemsokára ő is mellé került. Az idő előrehaladtával a rockzene egyre több és több hőse nyeri el végső jutalmát, földi nyughelyükön mégsincs lehetőségük a pihenésre. Ezt legjobban a Jim Morrison párizsi síremléke körüli több évtizedes graffitik tanúsítják a legjobban. Azoknak ajánljuk ezt a kis gyűjteményt, akiknek nem adatik meg a lehetőség, hogy meglátogassák kedvenc és legjobban megsiratott énekesük vagy gitárvirtuózuk síremlékét Bob Marley jamaikai trópusi mauzóleumától kezdve egészen Jimi Hendrix Seattle külvárosában álló egyszerű Stratocasterrel díszített sírkövéig. Tehát olvassákátok kegyelettel, és ne féljetek a kaszástól.


Jimi Hendrix (1942. november 27-1970. szemptember 18.)

A valaha élt legnagyobb Stratocasterét lángokba taszító gitárosnak a síremléke a harmadik leglátogatottabb a már eltemettett rockerek közül. Csak Jim Morrison és Elvis előzik meg a morbid rangsorban. Egy balsorsú városi éjszaka után Hendrix távol otthonától, Londonban érte utol végzete. A testét hajón szállították vissza, hogy a Greenwood temetőben helyezzék végső nyughelyére, közel a Washingtoni Rentonhoz, ahol felcseperedett. A látogatok még egy vendégkönyvbe is beleírhatnak, amelyet Jimi apja, Al pár havonta összegyűjt. A rajongók pedig valószínűleg lelekesen fogják a jövőben is aláírni a listát, hiszen manapság több Hendrix lemezt adnak el mint életében összesen. Helyszín: Greenwood, Memorial park, 350 Monroe Avenue NE, Renton, Washington 98056.


Karen Carpenter (1950. március 2-1983. február 4.)

Karen Carpenter és bátyja, Richard mindig is a hetvenes évek legjobb előadóinak számítottak, dalba öntve a külvárosi kaliforniai álmot. A valóságot egy jó ideig a duó szirupos dalai kellően elfeledtették, azonban a szép kezdetet hanyatlás követte. Karen élete zátonyra futott; házassága tönkrement, a szólóalbum sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az állandó feszültség és a gyökértelen bohémélet lassanként felőrölte a popsztár idegeit. A hosszú ideig anorexiával küszködő, mélységesen elkeseredett Karen testsúlyát először 45, majd később 36 kg alá vitte. Anyagcseréjét drogokkal gyorsította föl, ami gyakori hányást eredményezett nála. Végül már alig maradt belőle valami. Carpenter földi maradványai a Mennybemenetel Mauzóleumban találhatók. Helyszín: Forest Lawn Memorial Park, 4471 Lincoln Avenue, Cypress, California 90630.


Johnny Thunders (1952. július 15-1991. április 23.)

A punk-rock irányvonalat képvislő Johnny Thunders meglehetősen keveset profitált a New York Dolls, vagy a Heartbreakers bandákból, amelyek bár szakaszosan, de azért fel-feltűntek a zenei közélet színpadán. Azonban mindezek ellenére Johhny egy lecsúszott zenésznek számított. A kilencvenes években a hedonista gitáros New York-ba, a Lower East Side-ra érkezett, hogy ihletet merítsen dalaihoz. Utazása során a Big Easy-t is érintette, s Johny számára is beigazolódott, hogy a hely tényleg méltó e névhez. Thunders-t egy lepusztult, a French Quarters-höz közeli szállodai szobában érte utol a halál, amit minden bizonnyal a nagy mennyiségű metadon és alkohol fogyasztása okozhatott. John Anthony Genzale-t a New York külvárosában levő St. Mary temetőben helyezték örök nyugalomra, ugyanebben a temetőben nyugszik a zenésztárs, Jerry Nolan (Dolls, Heartbreakers) is. Helyszín: 9. szekció, R78-82-es sír, Saint Mary temető, 17200 Booth Memorial Avenue, Flushing, New York, 11365.


Buddy Holly (1936. szept. 7-1959. febr. 3.)

Mielőtt egy tragikus kimenetelű, több híresség halálát is okozó (Big Bopper, Ritchie Valens) és mára már hírhedtté vált légikatasztrófában életét vesztette, a fiatal és igencsak szorgalmas Buddy Hollyt a rock and roll úttörőjének tartották. Az enyhe Elvis utánérzettel fűszerezett dalai, mint a That'll Be the Day kezdetben a country-western hangzásvilágát idézték. A texas-i őslakost Lubbock város temetőjében helyezték örök nyugalomra, sírjára egy szépen kidolgozott gitár formát helyeztek, amit valakik szinte azonnal el is loptak. A jelenlegi sírkövön nevének eredeti változata található; Holley. A katasztrófa egykori helyszínén, ahol a gép lezuhant, tölgyfákat ültettek, melyek szintén őrzik az áldozatok emlékét. Helyszín: City of Lubbock Cemetery, 2011 East 34th Street, Lubbock, Texas 79411.


Elvis Presley (1935. január 8.-1977. augusztus 16.)

A rock and roll Királyát eredetileg édesanyja, Gladys mellé a Memphis' Forest Hills-i temetőben, a Presley család kriptájában helyezték örök nyugalomra. Később azonban Elvis testét Gracelandbe vitették, miután több személyt értek tetten, amint éppen a kriptát fosztogatták. Különböző értesülések szerint Elvis földi maradványai egy kb. 1350 kg-os boltozatban, kb. 800 kg súlyú érckoporsóba vannak helyezve, amit 900 kg-os gránitlap fed. A sírt kívül egy 1350 kg-os bronzból készült díszes plakett fedi. Valóban királyi sírhely-amennyiben a Király valóban ott van benn. Helyszín: Graceland Estate, 3764 Elvis Presley Boulevard, Memphis, Tennessee 38116.


Bob Marley (1945. február 6-1981. május 11.)

Timothy White Catch a Fire: The life of Bob Marley (Owl books kiadó) című, Marley életéről szóló műve szerint, Robert Nesta Marley előre látta, hogy 36 éves korában fog meghalni. Barátainak elmondta azt is, hogy 33 éves korában fog rászakadni az egyetelen nagy szerelem, és három év múlva utoléri a halál, akárcsak Jézust. Mivel életében sok veszélyes helyzetet vészelt át, valószínűleg gyors, egyszerű halált látott maga előtt, nem lassú, szenvedésekkel teli utat, amelyre a rák kényszerítette rá. Marley földi maradványai az elhunyt kedvenc zenészek közül az egyik legeldugottabb helyen vannak. A mauzóleuma egy kis trópusi kunyhó a Jamaikai Kingstontól két órányira fekvő Nine Mile dombon van.

Helyszín: Nine Mile, Jamaika


Ludwig Van Beethoven (1770. december 17 - 1827. március 26.)

Az öreg Ludwig igazi kis pokolfajzatnak számított valaha. A bécsi társadalmat valósággal sokkolta rosszfiús modorával és éles, önkifejező zenéivel. Zseniális zongorajátéka megborzongatta a zenekedvelőket, és forradalami politikai gondolkozása egyfajta harcos tűzzel járt át minden hangjegyet, melyet papírra vetett. Mégis, minden izgalmas tulajdonsága ellenére Beethoven különcsége, s a belőle hiányzó társadalmi kellem miatt biztos volt, hogy sohasem éri el a "halhatatlan kedvenc" titulus, amelyre annyira vágyott. Tragikus süketsége csak arra volt jó hogy még inkább elszigetelje a társadalomtól, habár néhány legremekebb művét úgy írta, hogy egyik fülével már csak a saját gondolatait hallhatta. A művelt Bécs meggyászolta a szerző halálát. Az ifjú Schubert és barátai még el is látogattak halálos ágyához, hogy egy-egy hajfürtöt vegyenek magukhoz emlékként. Beethoven a bécsi Zentralfriedhof-ban van eltemetve, Schubert (aki egy évvel később hunyt el) és a keringőkirály, ifjabb Johann Strauss mellett.

Helyszín:: Zentralfriedhof (Központi temető), A csoport, 29-es számú helye,11. Simmeringer Hauptstrasse 234, Bécs, Ausztria A-1110


Phil Lynott (1949. augusztus 20 - 1986. január 4.)

Az ír Thin Lizzy vokalistája és basszusgitárosa, Phil Lynott mestere volt a kemény leckéknek. A nem túl írbarát Phil himnuszai közül a legnagyobb talán a The Boys Are Back in Town volt, amely a Thin Lizzy 1976-os Jailbreak című albumát az amerikai listák elejére röpítette. Sem a Thin Lizzy-vel, sem szólóban, vagy olyan mellékutakon, mint a Greedy Bastards zenekar (Rat Scabies dobossal a veterán punk zenekar Damned-ből), Phil Lynott soha sem volt képes túlszárnyalni vagy megismételni a Jailbreak tengeren túli sikerét. Az énekes csalódását kemény szerekkel próbálta ellensúlyozni, és végül egy túladagolást követően kapott tüdőgyulladás vitte el. A dublini Saint Fintan temetőben temették el, habár it nem nyugodhatott mindig békében: valaki kétségkívül lemetszett egy darabot emlékbe sírköve jobb sarkából.

Helyszín: Írország, Dublin, Sutton megye, Saint Fintan temető, St Polan részleg, 13-as parcella.


Charlie Parker (1920. augusztus 29 - 1955 szeptember 10.)

A Kansas city-beli fiú megcsinálta a szerencséjét New Yorkban, aztán fordult a kocka. Keményen dolgozott és még keményebben játszott. Charlie "Yardbird" Parker sosem folytatott egészséges életmódot, törvénytelen anyagokat fogyasztott, hogy bírjon zenekarával. Egy elkerülhetetlen hullámvölgy után Parker a hires jazz megszállott Baroness Pannonica de Koenigswater puha védőszárnyai alatt végezte. Az évekig tartó züllő lét elbánt vele. A vég súlyos vérző fekélyek formájában jelentkezett, és a bebop óriása végül belefáradt a dréncsövek nézegetésébe. A testét visszavitték Kansas City-be, ahol a Lincoln temetőben temették el édesanyja mellé.

Helyszín: Lincoln Cemetery, 8604 E. Truman Road, Kansas City, Missouri 64126


Cliff Burton (1962. február 10 - 1988. szeptember 27

Torzonborz külseje kőkorszaki esztétikuma ellenére, Cliff Burton basszusgitárosnak mégis civilizáló hatása volt a Metallica banda többi tagjára. Zeneelméletet tanított nekik, és rávette őket, hogy Los Angelesből inkább az öböl-vidékre települjenek át. De sajnos, amint a csapat épp egy sok millió rajongót meghódító turnén volt, a tragédia megtörtént. Svédország egy jeges útján haladva a Metallica turnébuszának sofőrje elvesztette az uralmát a jármű felett, ami egy árokba szaladt és felborult. Burton épp a hálófülkéjében aludt, és a baleset bekövetkezésekor kirepült az ablakon. A rázuhanó busz halálra zúzta. Testét elhamvasztották, és hamvait családja és barátai a San Francisco-i öbölbe szórták. Burton hajdani általános iskolájában, a Marshall Elemi Iskolában a kaliforniai Castro völgyben emeltek síremléket számára.

Helyszín: Marshall Elementary School, 2011 Marshall Street, Castro Valley, Califronia 94546


Ronnie Van Zant (1948. január 15. - 1977. október 20

A Lynyrd Skynyrd forradalmi csatakiáltása és Ronnie Van Zant hangja meghatározták a déli rock jellegét, csakúgy mint Duane Allman gitárja. Így az irányzat nagy veszteséget szenvedet fent említettek korai halálával. Van Zant Steve Gaines gitárossal, Cassie Gaines háttérvokalistával és három másik bandataggal együtt lelete halálát a Mississippi államban történt repülőgép szerencsételenségben. A banda többi tagja csodával határos módon szinte sértetlenül mászott ki a gép roncsai közül. Mindeddig a Gaines és Van Zant Floridában, a banda szülővárosához, Jacksonvillehez közeli Jacksonville Memory Gardens-ben voltak elhantolva. Földi maradványaikat a közelmúltban azonban egy jelöletlen sírhelyre szállították át miután a floridai nyughelyüket az év elején vandálok megrongálták.

Helyszín: Jelenleg ismeretlen.


Liberace (1919. május 16 - 1987. február 4

Halálában kevésbé hivalkodó, mint életében. A díszes körgallért viselő, gyémánt csillogtató, billenytűverő Las Vegasi legenda Wladziu Valentino Liberace egy nagy korporsóban fekszik a Hollywood-i dombokon található Forest Lawn-ban. A zongorista mellett nyugszik édesanyja, Frances és testvére, George. Kriptája egy különc zongora ábrával összekötött Liberace aláírással van díszítve.

Liberace betegsége igen komolyra fordult a zongorista utolsó pár hónapjában, de csakúgy, mint show-testvére, azaz Freddie Mercury tette, mindent elkövetett, hogy leplezze, feledtesse a tényt, hogy AIDS-ben szenved.

Helyszín: Forest Lawn (Hollywood Hills), 6300 Forest Drive, Los Angeles, California, 90068


Selena (1971. április 16 - 1995. március 31.)

Aki csak nem volt Üzbegisztánban 1995 márciusában az tudja, hogy a fiatal Tex-Mex pop dívát Selena Quint Perezt Corpus Christiben egy fogadóban lőtte le Yolanda Saldivar, Selena fan klubjának korábbi elnöke. Lasztex páncél és izzó tűz ambícióval egybeoltva (Madonna volt a példaképe). Selena épp az első angol nyelvű lemezének felvételére készült meggyilkolásakor. Egy érzelmektől túlcsorduló feszült légkörben búcsúzott a latin-amerikai közösség Selenától, akit a Corpus Christi-ben a Seaside Memorial Parkban temették el. Az énekesnő tetszetős aláírása a sírkövén, és képmása a sírt takaró emléktáblán mutatja a túláradó hódolatot, melyet szerettei éreztek iránta.

Helyszín: Seaside Memorial Park and Funeral Home, Drive and Ocean drive, Corpus Christi, Texas.


Brian Jones (1942. február 28 - 1969. július 3.)

A Rolling Stones rock and roll cirkuszának fura figurája, Lewis Brian Hopkins Jones hírhedten titokzatos véget ért nem sokkal azután, hogy elbocsátották a bandából (túlzott kábító anyagokkal való visszaélésért, ami persze elég irónikus). Jones megfulladása "balszerencsés halálesetnek" lett titulálva, de a körülmények még harminc év elmúltával is tisztázatlanok maradtak. Egy közkézen forgó elmélet szerint a víz alá nyomták egy rögtönzött party-n Cotchfield-i farmjának medencéjében. A piszkosmunkát sértett építési dolgozók végezték el. A Stones a Hyde Parkban játszott pár nappal a halála után, és több ezer pillangót engedtek a levegőbe Brian emlékére.

Helyszín: Priory Road Cemetery, Prestbury, Gloucestershire, England


Muddy Waters (1915. április 4 - 1983. április 30.)

McKinley Morganfield a Mississippi-i Clarksdaleben a Stovall ligetben nőtt fel, de bizony messze esett a gyapot-szedő gyökerektől. Kisfiúként Muddy Waters-nek (sáros víz) csúfolták. Első felvételét 1941-ben készítette, amikor is egy Alan Lomex nevű zenetörténésznek játszott egy kis country bluest csak amúgy mezitlábasan. Évekkel később Muddy zenéje töltötte meg a dél Chicago-i bárok zenegépeit. Nehéz idők köszöntöttek rá, amikor a rock and roll elkezdte lesöpörni a listákat, de a brit rocker nemzedék ráébredt, hogy Muddy hangzásvilága az alapja, a lényege az ő zenéjüknek, ezért segítették újraéleszteni karrierjét. A könyörtelen kaszás otthon, Chicagoban csapott le Muddyra, miközben egy fáradtságos turné és stúdiózás utáni felépülését folytatta. A Chicago külvárosában található Alsip-i Restvale Temetőben van eltemetve, Illinois államban.

Helyszín: Restvale Cemetery, 11700 S Laramie Avenue, Alsip, Illinois 60803


Chopin (1810. március 1 - 1849. október 17.)

A romantikus művész, a lengyel zeneszerző Frédérich Chopin röviden a zongora művésze volt, törékeny keret, érzékeny szellemiség. Delacroix a festő úgy jellemezte őt, mint "szívben és elmében nagyszerű ember"-t. Chopin élete nagy részét a kultúrális csomópontnak számító Párizsban töltötte. Itt is temették el, azután hogy végleg elfogyasztotta a pusztulás mely éveken keresztül mételyezte életét. Földi maradványai ugyanabban a Pére-Lachaise temetőben vannak, ahol Pissaro, Bellini, Oscar Wilde és Jim Morrison vannak eltemetve. Nagyjából ez minden ami maradt belőle. Nővére egy úrnában Varsóban vitte a lengyel hős szívét, ahol a Szent Kereszt templomban helyezték el.

Helyszín: Le Pere Lachaise, 6 Rue du Repos, France 75020


Patsy Cline (1932. szeptember 8 - 1963. március 5.)

Már több mint három évtized múlt el tragikus halálesete óta, de Virginia Patterson Hensley Dick - "Patsy Cline" - megmaradt az egyik legmélyebben tisztelt női country énekesnek, és a nevét fémjelző nóták, Walking After Midnight, Crazy és az I Fall to Pieces, világszerte közkedvelt késő esti wurlitzer-slágerek maradnak. Hosszú és küzdelmes út után, mely magában foglalt egy szegénység súlytotta gyermekkor és egy zátonyra futott házasságot, Patsy élvezhette a Top 40 sikerét, de sajnos nem sokáig: Tennessee-ben Dybersburg mellett Cowboy Copas-szal és egy maroknyi Grand Ole Opry sztárral együtt halálát lelete egy repülőgép szerencsételenségben. A Shenandoah Memorial Park-ban temették el szülővárosában, Winchesterben, Virginia államban.

Helyszín: Shenandoah Memorial Park, 522 South Paper Mill Road, Winchester, Virginia 22602


Randy Rhoads
(1956. december 6 - 1982. március 19.)

Stílusával és a benne rejlő eredetiséggel az ifjú Randy Rhoads feltámasztotta Ozzy Osbourne karrierjét újszerű metál-gitárjátékával. Virtuózitása fémjelzi Ozzy visszatérő nótái közül például a Crazy Train-t és a Flying High Again-t. De a borzongás a földbe csapódott abban a légi balesetben, mely Rhoads életét követelte. Rhoads, a turné fordrésza, és a banda buszsofőrje (részidős pilóta) kirúgtak a hámból és kibéreltek egy kis hobbi repülőt egy kőrre. A busz körül keringve, melyben a banda tagjainak többsége, így Ozzy és felesége, Sharon is aludtak, a gép kintfelejtett futóművei beakadtak a jármű tetejébe, és a repülő a házba rohant. Ozzy állítólag segített kifizetni Rhoads nagyméretű mauzóleumát, amely a San Bernardino-I Mountin View Temetőben van, Kalifornia államban.

Helyszín: Mountain View Cemetery, 570 E. Highland Avenue, San Bernardino, California 92404


Gram Parsons (1946. november 5 - 1976 szeptember 19.)

A country-rock feltalálója Ingram Cecil Connor egy déligyümölcs mágnás családba született Georgia-ban. A vezetéknevét akkor változtatták meg, mikor édesanyja újra férjhezment (miután apja öngyilkos lett). A déli gyökerek kísértése mindenben megmutatkozott amit csak alkotott, a Shilohtól és a Flying Burrito Brotherstől egészen a Byrdsig és az Emmylou Harris-szel előadott duettekig. Nagy hatással volt a Stones-ra (a Wild Horses majdhogynem egy hűbéri eskű) és számtalan más művészre, míg Parsons meg nem halt egy túladagolásnak köszönhetően a Joshua Tree sivatagban. Útban hazafelé délre a temetésre, barátai ellopták a testet és visszavitték a Joshua Tree sivatagba, ahol kívánsága szerint, egy rögtönzött halotti máglyán elégették. Van egy emlékmű közel a hamvasztás helyéhez Cap Rockban, míg földi maradványait hivatalosan a New Orleansi Garden of Memories-ben hantolták el.

Helyszín: Garden of Memories, New Orleans, Louisiana


Miles Davis (1926. május 25 - 1991. szeptember 28.)

A 20. századi óriás Stravinszky-hoz és Picasso-hoz hasonlítható Miles Dewey Davis III látszólag határok nélküli kreatív képzelőerővel rendelkezett, csakúgy, mint vulkánikus természettel, ami a korral bár enyhült, de soha sem tűnt el teljesen. Állítólag egy vélt kórházi mellékkezelés miatt kapott dührohama olyan súlyos valóságos rohamot okozott neki, hogy ez vezetett a halálhoz. Bár a trombitás utolsó éveit Malibun töltötte, a Bronxi Woodlawn Temetőben helyezték el földi maradványait. Milesnak jó társasága van, hiszen a sírhely Duke Ellington maradványainak is otthont ad, és még más jazz és Tin Pan Alley-i legendáknak.

Helyszín: Woodlawn Cemetery, E. 233rd Street and Webster Avenue, Bronx, New York 10470


Ron "Pigpen" McKernan (1945. szeptember 8 - 1973. március 8.)

Ron "Pigpen" McKernan billentyűs a Greatful Dead egyik alapítótagja volt, mely kezdetben a Mother McCree's Uptown Jug Champions néven volt ismert a hatvanas évek közepén és utána egy farmakológiai átszervezés után a Warlocks lett belőle. A gyermekkora óta nagy whisky-fogyasztó Pigpen 1971-ben tudta meg, hogy májzsugorodása van. Ahelyett hogy feladta volna piálást, meghalt két évvel később otthonában - az első a három Greatful Dead billentyűs közül, aki idejekorán távozott. Őt Keith Godchaux követte 1980-ban, azután Brent Mydland 1990-ben. Pigpen utolsó játéka a Dead által kiadott anyagon a Europe 1972-n volt. Bár részt vett a Dick's Pick Volume Two sorozatában is. Pigpen az Alta Mesa Memorial Parkban van eltemetve Palo Alto-ban, Kaliforniában.

Helyszín: Alta Mesa Memorial Park, 695 Arastradero Road, Palo Alto, California 94306


Louis Armstrong (1898 július 4 - 1971 július 6)

Louis Armstrong mindig azt mondta, hogy ő július 4-én születet, és ha ez nem igaz, még akkor is ő lenne "Satchmo", aki Amerikának ugyanolyan szimbólikus, mint a vörös, fehér és kék szín. A trombitás a jazz bölcsöjéből jött, New Orleans Storyville részéből, és elvitte magával a forró hangzást fel északra Chicagoba, New Yorkba és másfelé is. Armstrong hangszeres bátorságáról Miles Davis azt mondta: "Még soha senki sem játszott olyat azon a kürtön amit Satchmo már rég le ne játszott volna." És természetesen Louis találta ki a jazz éneklést. (Ami nem annyira köztudott, hogy a világ egyik legnagyobb fű fogyasztója volt fáradhatatlanul prédikálva annak üdvös hatásairól.) A tiszteletbeli koporsóvivők a gyászmenetben Dizzy Gillespie, Ella Fitzgerald, Pearl Bailey és Frank Sinatra voltak. A Queens-i Flushing Temetőben van eltemetve, New Yorkban.

Helyszín: Flushing Cemetery, 163-06 46th Avenue, Flushing, Queens, New York 11358


Marc Bolan (1947. szeptember 30 - 1977. szeptember 16.)

Mark Feld, alias Marc Bolan, először a késő hatvanas évek angol hippie-folk duojában a Tyrannosaurus Rex-ben szerzett hírnevet. Miután a banda nevét a T. Rex-re rövidítették, eldobták bogokat, és a gitárját felcsavarva a 11-esig, Bolan és a csapat megütötte a csúcsot a brit listákon olyan nagyratörő és csillogó rock himnuszokkal, mint a Bang a Gong (Get It On) és a Metal Guru. Mint sok kortársának, Bolannak is sanyarú időket kellett átélnie a hatvanas évek közepén, mivel az ő általa képvisel rock irányzat elveszítette előnyös pozícióját a lemezvásárlok körében. Jónéhány évnyi hedonisztikus züllésbe sűllyedtség után Bolan úgy tűnt jó irányban halad a visszatérés felé, amikor 1977-ben a Dandy in the Underworld-őt melegen fogadta a brit punk-rock elit, akik eljutottak abba az életkorba, hogy hallgassák a girtáros rágó gumi boogie-ját. Sajnos ebben az időben történt, hogy Bolan barátnője, Gloria Jones, egy fába ékelte a párocska Austin Mini-jét, s ezzel kioltotta Bolan életét (a lány túlélte a balesetet). A Goder' Green Crematorium-ban található Bolan emléktáblája Londonban. Itt vannak a művész hamvai is elhelyezve Keith Moon és T.S. Elliot közelében.

Helyszín: Golders Green Crematorium, Hoop Lane, London, England NW11 7NL


Duane Allman (1946 november 20 - 1971 október 29)
Berry Oakley (1948 április 4 - 1972 november 11)

Duane Allman egy motorbalesetben halt meg Georgia-ban, szülövárosában, Maconban. A testét egészen addig kellett hideg körülmények között tárolni, míg a családtagok meg tudtak egyezni, a temetés részleteiről. Több mint egy évvel később jött el az alkalom elhelyezésére, amikor az Allman Brothers egyik bandatagja Berry Oakley elvétett motorjával egy kanyart néhány tömbnyire onnan, ahol Duane meghalt. A gitáros és a basszusgitáros egymás mellé lettek eltemetve a Macon-i régi Rose Hills Temetőbe, ugyanolyan sírkővel. Sírjuk közel van annak a nőnek a sírjához, akiről az Allman Brothers "In Memory of Elizaberth Reed" című száma szól.

Helyszín: Rose Hills Cemetery, Riverside Drive, Macon, Gerogia 31201


Robert Johnson ( 1911 május 8 - 1938 augusztus 16)

Meglehete feltömjénezte Robert Jonhsont a Delta Blues királyát, ám az ördög mégis elvette a jussát egy forró nyári napon egy Mississippi-i lebujban, mikor egy féltékeny férj sztrichnint rakott a vándorgitáros whiskyébe. Így szól a történet, habár szinte egyetlen tisztázott pontja sincsen a Johnson legendának. Még az énekes végső nyughelyének pontos helye is vitatott. Az édesanyja feltehetőleg a régi Zion Templomban akarta felravataloztatni a Mississippi beli Morgan City közelében. A mostani Mount Zion Templom udvarában egy obeliszk emlékezik meg Johnsonról, bár sírja jelöletlen maradt. Titokzatos módon van Johnsonnak egy jelölt sírja Payne Kápolnájában is, mely a Mississppi beli Itta Benna mellett található. Valószínűleg Johnson tudta, hogy nem arra van szánva, hogy békében nyugodjon, mikor azt énekelte: "Nyugodtan temessétek el a testem az országút mentére/Hogy az öreg gonosz lelkem felszállhasson egy távolsági buszra és barangoljon kedvére".

Helyszín: Mount Zion Church, Morgan City, Mississippi


Ian Curtis (1956 július 15 - 1980 május 18)

A Division név - a náciktól vett szó, melyet a hadsereg prostituáltjainak a táborára használtak - teljes mértékben találó volt a Manchesterből való post-punk banda sötét, és nem túl humoros szemléletmódjára. Az énekes Ian Curtis volt a körlet meggyötört látnoka, olyan számokkal fémjelezve nevét, mint a "Love Will Tear Us Apart" tükrözve a sötét középkornál is sötétebb költészetét. Curtis, aki epilepsziás rohamoktól szenvedett ( néha még a színpadon is ), jópárszor próbált öngyilkos lenni mire sikerült neki - felakasztotta magát pár nappal a Joy Division első Egyesült Államok-beli koncertje előtt. Egy tökéletesen megfelelő sírfelirattal a sírkövére vésve, Curtis fennmaradt és emléműve megtalálható a Macclesfield-i Krematóriumban Manchester közelében, Angliában.

Helyszín: Macclesfield Crematorium, Prestbury Road, Macclesfield, England


Eazy-E (1963 szeptember 7 - 1995 március 26)

Mint a Los Angeles-i, Compton-beli N.W.A. (négerek tartással) rap együttes és a Ruthless Records egyik drogkereskedőből rapperré vált alapító tagja, Eric-E Wright az egyik ősapja volt a gengszter-rap kialakulásának. A banda tagjainak, Dr. Dre-nek és Ice Cube-nak a segítségével a kicsiny előadó bejuttatta a zenét dél-közép Los Angelesből a főfolyamba olyan nagyszerű "indulók" segítségével, mint az1989-es "Fuck the Police". Ez a dal lett később az 1992-es L.A.riots című film betétdala. A mindíg is macho hozzáállású hip-hop közösséget durván felrázta álmából, és a szabad szerelem veszélyeire felhívta a figyelmét Eazy-E korai halála, melyet AIDS komplikációk okoztak. A whittier-i Rose Hills Memorial Parkban temették el Kaliforniában.

Helyszín: Rose Hills Memorial Park, 3900 S. Workman Mill Road, Whittier, California, 90601


Hank Williams (1923 szeptember 17 - 1953 január 1)

A poros vidékies Alabamából emelkedett ki. Hiram "Hank" Wiliams egy felkért mulattató volt már mielőtt elérte a serdülőkort, s a "Your Cheatin' Heart" és az "I'm So Lonesome I Could Cry" szerzője nagyon hamar elegendő pénzt csinált ahhoz, hogy belefojthassa szomorúságát a végtelen pia és drog folyamba. Williams szíve Cadillacje hátsó ülésén állt meg, miután a morfiumot vodkával keverte. A sofőr csak órákkal később vette észre a tragédiát. A vidéki legenda a Montgomery-beli Oakwood Cemetery Annex-ben van eltemetve, Alabamában.

Helyszín: Oakwood Cemetery Annex, 829 Columbus St., Montgomery, Alabama 36104


Jim Morrison (1943 december 8 - 1971 július 3)

A Doors frontemberének mindíg is voltak költői ambíciói. Halála óta a párizsi Pére-Lachaise temetőben olyan nagyságokkal osztja meg helyét, mint Oscar Wilde. Egy erkölcstelen éjszaka után Jim Morrison beleahalt egy szívelégtelenségbe párizsi lakása fürdőszobájában. A barátnője kibérelt 30 évre egy helyet számára és eltemette a Pére-Lachaise temetőben mielőtt még akár a banda, akár a család vagy a barátok értesültek volna a tragédiáról. Morrison sírhelye azóta rajongók ezreit látta, akik még azon az áron is tiszteletüket teszik kedvencüknél, ha emiatt meg kell gyalázniuk a körülötte nyugvó kevésbé excentrikus emberek földi maradványait. Megfáradva az üres borosüvegektől és egyéb hulladékoktól, a francia hivatalnokok állítólag tárgyaltak Morrison családjával a test eltávolításáról amint a sírhely bérlete lejár.

Helyszín: Le Pere Lachaise, 6, Rue du Repos, Paris, France 75020


Elmore James (1918 január 27 - 1963 május 24)

Amikor Elmore James elhunyt, megfáradtan és szívbetegen 45 éves korában, a Chicagoi elektronikus blues hangzás épp kezdett megszilárdulni és elterjedni. Ám a Delta apostola, Robert Johnson örökre megmaradt, mint egy hathúros példakép. Elmore James játékstílusa olyan nótákban ölt testet, mint a "Dust My Broom" és a "The Sky Is Crying" amelyek mint hangos lábnyomok vezethetik a blues-zenészek nemzedékeit messze déltől egészen közép Angliáig. James ketyegője szűlőállamában, Mississippiben merült ki, és Ebenezer kicsiny városkájában temették el. A Newport Baptista Felekezet temetőjében lévő fejfája James királyi nagyságához méltó feliratot visel.

Helyszín: Newport Missionary Baptist Church Cemetery, Ebenezer, Mississippi


Stevie Ray Vaughan (1954 október 3 - 1990 augusztus 27)

Talán minden idők legnagyobb fehér blues-gitárosa volt. Stevie Ray Vaughan élete egyik legjobb koncertjét adta élete utolsó éjszakáján a jó természetű Eric Claptonnal, Buddy Guy-jal, Robert Cray-jel, és testvérével Jimmie Vaughannal játszva Robert Johnson "Sweet Home Chicago"-jának 20 perces változatát. A wisconsini fesztivál után, Vaughan és Clapton turné-csapatának számos más tagja lelte halálát amikor az őket szállító helikopter sűrű ködbe került és lezuhant. Bonnie Raitt, Stevie Wonder és Jackson Browne énekelték az "Amazing Grace"-t Stevie Ray búcsúztatásán Dallasban, itt is temették el.

Helyszín: Laurel Land Memorial Park, 6000 South R.L. Thornton Freeway (IH 35E) Dallas, Texas, 75232


Por a szélben
John Lennon, Biggie Smalls, Kurt Cobain. Intsetek búcsút poraiknak.

Hamu a hamuhoz, por a porhoz - körülbelül 1-2 kilógramja azoknak akiket elhamvasztottak. És mivel a hamvasztás egyre népszerűbb ( Észak-Amerikában 1962-ben kb. a temetkezések 5%-a manapság már 26%), az elhunyt zenészek földi maradványai is egyre nagyobb arányban végzik az égető kemencében. Ezért lehet, hogy számos híresség látszólag hiányzik a siremlék felsorolásunkból. Néhány hamvasztott fivérünk és nővérünk neveit emlékplakettek viselik - mint például a 20. századi Marc Bolanét vagy Cliff Burton-ét a Metallicából, akikéről kép is készült a cikkhez. De a maradék rengeteg művész hamva egy-egy egyszerű úrnában van, szeretteihez közel, vagy szétszórva valamely vidék földjén vagy egy folyóban, amely valamilyen módon kapcsolódott az elhunythoz. John Lennon és Curtis Mayfield testi maradványai állítólag a családjuknál vannak, csakúgy, mint Tupac Shakur-é és Biggie Smalls-é. Woody Gutherie hamvait az Atlanti-óceánba szórták míg Marvin Gaye porai a Csendes-óceánba kerültek. Maria Callas és Freddie Mercury maradványait is a számukra kedves víz vitte el: a fejedelmi operaénekesét az Égei-tenger Görögországhoz közel, a Queen királyáét pedig a svájci Geneva tó. Linda McCarney hamvai két életében számára sokat jelentő hely között oszlanak meg: a családi farm dél Angliában és a Tucsonhoz közeli farm Arizonában. Szentimentális és szimbólikus gyökerekre visszavezethetően, Jerry Garcia maradványai részint San Francisco közeli otthonában a Golden Gate híd alatt, részint az indiai Gangesz folyóban lettek szétszórva.

Michael Hutchence fizikai maradványait, csakúgy mint állítólag Kurt Cobain-ét feldarabolták. Hutchence fele az ausztráliai Sydney kikötőbe került, a többit pedig barátnője, Paula Yates tartotta meg. Courtney Love a valahai Cobain maradványainak nagy részét a washingtoni Wishkah folyóba zavaros vizébe dobta, és állítólag a többit megtartotta magának. Az elhamvasztott Sid Vicious őrei - talán attól inspirálva, hogy az igazi szerelmesek a halál után újra egybekelnek - állítólag a Sex Pistol hamvait Nancy Spungen philadelphiai sírjára szórták.

2000. október 14.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster