Jailhouse Rock

Ellenszegültek a törvénynek... de a törvény nyert

Az a mondás járja, hogy a rock and roll az ördög zenéje és ezért meg kell fizetni érte. Így Marylin Manson-t, Ol' Dirty Bastard-ot és Scott Weiland-et is letartóztatták már - de mit is várhatnánk? 1955 óta a könnyűzene nagy része a lázadásról, a szexről szól, és a társadalmi kereteken belül feszegeti a személyes szabadság kérdését - vagy akár azon túl is. Nem lehet tortát sütni anélkül, hogy pár tojást el ne törnénk, és ugyanígy nem lehet turnézni anélkül, hogy néhány törvényt meg ne sértenénk - vallják a rockerek.

Az biztos, hogy a rock and roll első bálványai sem voltak angyalok. Elvis, Jerry Lee Lewis és Chuck Berry nem éppen a legjobb útra tévedtek. Jerry Lee például elvette a 13 éves unokahugát. "Ezt kapd ki, mama hozzáment a papához, amikor 12 éves volt" - mondta a sajtónak, amikor keresztre akarták feszíteni, mert ilyen fiatal mennyasszonyt vett el. Jerry Lee azóta is legalább két korábbi feleségének halála ürügyén szerepel a gyanúsítottak listáján.

Chuck egy tinédzser indián prostituáltat vitt át a határon csak azért, hogy egy kicsit elszórakozzon vele. Ez a történet valamiféle felhangot ad a "Sweet Little Sixteen"-nek, nem?

Tény, hogy amikor egy előadó, legyen az Jerry Lee vagy Tommy Lee, J.B. vagy Jay-Z, valami törvénybe ütközőt tesz, akkor mi is belekóstolhatunk abba, hogy milyen is lehet veszélyesen élni. Imádni való bűnrészesei vagyunk ezeknek az értelmetlen és őrült cselekedeteknek, amik segítségével a művészek hősiesen megőrzik a rock and roll törvényen kívüliségét.

Ezt észben tartva, kérem dőljenek hátra és élvezzék a könnyűzene történelmének legpikánsabb és leglátványosabb lebukásaiból a következő 13-at.

Frank Sinatra

Letartóztatták: 1938. november 27.

Vád: megrontás

Frank Sinatra nem nevezhető éppen rock and roll előadónak, de tagadhatatlanul volt valami "rockos" a viselkedésében, a törvényenkívüli varázsában és a nőkre gyakorolt hatásában. Nyers szexepilje volt az, ami 1938-ban majdnem bajba sodorta az öreg kékszeműt. (Ol' Blue Eyes)

1938 novemberét írták. Hitler Berlinben, Roosevelt Washingtonban volt, mialatt Sinatra a New Jersey állambeli Englewoodtól nem messze egy Rustic Cabin nevű helyen énekesként és pincérként dolgozott. Egyik este, mikor épp befejezte a munkát, két alkoholszaggal körüllengett zord zsaru ragadta meg, és egész a Bergen Megyei Bíróságig vitte.

Ott vádat emeltek ellene megrontás bűntette miatt, ami csak egy kicsit volt enyhébb vád, mint a megerőszakolás. Sinatra ártatlannak vallotta magát, de az ügyész csak nevetett, ahogy az ártatlanságát bizonygatta. " Elcsábította a fiatal Antoinette Della Penta-t a vonzereje és a hangja segítségével, majd házassági ígéretet tett neki. Mindezek után tönkretette a jóhírét és félredobta a lányt"- mondta az ügyész.

A bíró 1500 dollárban állapította meg az óvadékot, Sinatra kifizette és szabadon távozhatott. Hamarosan beigazolódott ártatlansága, mivel kiderült, hogy Della Penta kisasszony tulajdonképpen már férjnél volt. A vádat ejtették, de még ekkor sem értek véget Sinatra megpróbáltatásai. Della Penta újra feljelentette és házasságtöréssel vádolta, hiszen egy férjes asszonnyal bújt ágyba. Sinatra-nak újabb 500 dollárt kellett fizetnie, de később ezt a vádat is elejtették bíróság előtt.

Johnnie Ray

Letartóztatták: 1951. június 5.

Vád: utcai leszólítás és csábítás (strichelés)

Ez a történet arról szól, hogy foszlott szerte egy ember jóhíre egy burleszk színház férfi mosdójában, és hogy ugyanennek az embernek a hűvös nyugalma hogyan izzasztotta meg az egész világot.

Az '50-es évek elején nagy népszerűségnek örvendő Johnnie Ray (1927-1990) sziréna búgású hangjáról és vad színpadi megnyilvánulásairól volt híres. A csökkent hallásképességű Ray volt talán az egyetlen előadó a rock történetében, aki állandóan hallókészüléket viselt. 1951. június 5-én Ray elhagyta a Detroit belvárosában lévő Flame Show Bar-t, ahol két hétre előre már minden előadására elfogytak a jegyek, és betért egy közeli burleszk színházba, a Stone Theratre-be. Ray állítólag ivott néhány pohárkával és nagyon élvezte az előadást. A tudtán kívül a férfi mosdóban tartózkodott Francis Deemers, egy civil ruhás rendőr, akit a Stone-ban folyó homoszexuális tevékenységre panaszkodók miatt rendeltek oda.

A gyanútlan Ray elhagyta a füstös nézőteret és a mosdó felé tartott, ahol beszélgetni kezdett Deemers tiszttel. A rendőrségi jelentés szerint az énekes hívta az álruhás rendőrt, hogy kísérje el a Park Avenue Hotelben lévő lakosztályába.

"Hogy mit csináljak?" - kérdezte Deemers.

"Hogy egy kicsit lepihenj." - mondta Johnnie, akinek magyarázatát, hogy mit jelentett a "lepihenj" törölték a bírósági jegyzőkönyvből.

Deemers letartóztatta Ray-t és bekísérte a rendőrőrsre, ahol leszólítással és csábítással vádolták. Ezután egy cellába vezették, ahol a várhatta a meghallgatást.

Következő reggel Ray-t egy bíró elé állították, lemondott azon jogáról, hogy ügyvédet fogadjon és ártatlannak vallotta magát. A tiszt, aki letartóztatta, részletesen ismertette az előző éjszaka eseményeit. Habár Ray rendületlenül tagadta az állításokat, a bíró elítélte és választhatott 30 nap börtön vagy 25 dolláros büntetés közül. Ray az utóbbit választotta. Ő ugyan a kezdetektől azt állította, hogy csak "hülyült" a mosdóban, az '50-es évek konzervatív légkörében senki nem tartotta ezt az esetet szórakoztatónak. Ray 1952-ben nagyon sikeres karriert indított el, de állandóan pletykák és rágalmazások érték a szexualitásával kapcsolatban, és ez végig kísérte egész életén - még akkor is, amikor a '70-es évek végén visszatért.

Chuck Berry

Letartóztatva: 1979. június 7.

Vád: adócsalás

A világ talán mint a rock gitár és a Johnnie B. Good szülőapját ismeri, de a törvény szemében Chuck Berry nagyon rossz embernek számított. Olyan termékeny volt törvénysértőként, akár szövegíróként. 1959-ben, abban az évben, amikor Buddy Holly repülőgép szerencsétlenség következtében meghalt, Elvis a hadseregben szolgált és Little Richard lelkész lett, Chuck Berry-t kétszer is letartóztatták.

Először Mississippiben, mert megpróbált felcsípni egy fehér lányt. Abban az időben, ott ez egy fekete ember részéről gyalázatos bűnnek számított. Még ugyanabban az évben letartóztatták erőszakos nemi közösülés vádjával, miután egy 14 éves amerikai prostituáltat vitt át a határon, hogy St. Louis-ban ruhatárosnőként dolgoztassa az éjszakai mulatójában. A gitáros annyit hozott fel védelmére, hogy a lány azt mondta neki, hogy 20 éves, és fogalma sem volt a foglakozásáról.

Ez volt az első alakalom, hogy az erőszakos nemi közösülés vádját perre vitték, de egy nyíltan rasszista és ellenséges bíró miatt a tárgyalás elmaradt. A második tárgyaláson 1962-ben Berry-t elítélték, 5000 dolláros bírságot és 3 évi börtönt róttak ki rá. 16 hónapot töltött le belőle.

Miután kiszabadult, szinte semmibe nem keveredett bele. Egészen 1979. júniusáig, amikor is röviddel egy Fehér Házban tartandó Jimmy Carter-nek szóló fellépés előtt az IRS adócsalással vádolta meg a gitárost. (Feltehetőleg Chuck legtöbb problémája az 1973-as angliai turné könyveléséhez vezethető vissza.) Berry-t bűnösnek találták és négy havi börtönre, illetve 1000 órányi közszolgálati munkára ítélték.

Természetesen voltak még problémái a rock and roll korszak vége felé is. 1988-ban egy nő 5 millió dollárra perelte be, mert a barna szemű szájon vágta. 1990-ben igazán rosszra fordult a helyzet. A rendőrség "meglátogatta" otthonában Berry-t, ahol 62 gramm marihuánát találtak nála. Ennél súlyosabb volt, hogy elrejtett videokazettákat találtak olyan nőkről akik a Berry tulajdonában lévő étterem mosdóját "használták". Chuck hat havi felfüggesztett börtönbüntetést kapott, amelyet két éves próbaidőre felfüggesztettek, és elrendelték, hogy egy helyi kórház javára 5000 dollárt adományozzon.

Jim Morrison

Letartóztatva: 1967. december 9.

Vád: közrend megbontása, ellenállást tanúsított letartóztatáskor, erkölcstelen viselkedés

Amikor a Connacticut megyei New Haven-ben a rendőrök tudomására jutott, hogy 1967. december 9-én a Doors fog koncertezni a városban, a legrosszabbra készültek fel. Jim Morrison és csapatának rossz híre már megelőzte őket, és a rendőröket feletteseik utasították, hogy húzzák rövidre a pórázt a banda körül, akik akkoriban igen csak magasan szárnyaltak a "Light My Fire " sikere kapcsán. A Doors éppen egy nem túl jól sikerült koncertről érkezett a New York állam beli Troy-ból, ahol 2000-en valami kaliforniai stílusú szörf zenére vártak és helyette Sade márkit kapták.

A helyszínen a törvény őrei szigorúan betartották, hogy a kulisszák mögött illetéktelen személy nem lézenghetett. Őrjárat közben az egyik tiszt rajtakapott egy hosszú hajú fiatalembert, amint éppen - ahogy később leírták - "tevékenységet" folytatott egy nővel egy zuhany alatt. A hosszú hajú ember, aki történetesen Jim Morrison volt, harciasan reagált a rendőr - "Távozzon" felszólítására. Válaszként a rendőr szerecsendiót szórt Morrison arcába, amitől az utóbbi kiabálva elmenekült az öltözője irányába.

A Doors ügynöke meggyőzte a jelenlévő rangidős tisztet, hogy csak később, a show után vegye őrizetbe Morrison-t. Ezt követően lehengerlő előadást adtak, hiszen ott lógott a levegőben Morrison letartóztatása, és óriási sikerük volt. A műsor utolsó dala a "When the music is over" volt, amelynek közepén gúnyolódva számolt be Morrison a bulit megelőző találkozásáról New Haven legjobbjaival. Ezután aligha számíthatott arra, hogy a rá váró rendőrök szívébe lopja magát. Amikor a hangulat a tetőfokára hágott így fejezte be a műsort: "Az egész rohadt világot akarjuk....és most akarjuk!"

A nézőtéren felkapcsolták a villanyokat, de Morrison nem vett róluk tudomást és megkérdezte: "Akartok még egyet hallani?" A rendőrség azonnal letartóztatta és lázongástól tartva néhány embert megbilincseltek az akkora már fékezhetetlenné vált tömegből. A rendőrök szerencsétlenségére a megbilincseltek nagy része újságíró volt, köztük a Life fotóriporterével és a Village Voice-nak dolgozó Jazz kritikusával. A new haveni rendőrség intézkedései kapcsán nagy országos publicitást kapott a Doors, beleértve, hogy a Life 1968. április 12-i számában egy tekintélyes fotóriport jelent meg róluk.

És hogy mi történt Morrison-nal? A közrend megbontásával, letartóztatáskor tanúsított ellenállással és erkölcstelen viselkedéssel vádolták, és csak 1500 dolláros óvadék fejében engedték szabadon. Néhány héttel később az énekest 25 dollárra büntették a közrend megbontásáért és a többi vádat ejtették.

Janis Joplin

Letartóztatva: 1969. november 16.

Vád: vulgáris és illetlen nyelvhasználat

Hűvös volt az este a Florida állam beli Tampában 1969. november 16-án, de amikor Janis Joplin bandájának, a Big Brother and the Holding Company-nak tagjai belekezdtek George Gershwin "Summertime" című szerzeményébe a Curtis Nixon Hall-ban a tömeg úgy viselkedett, mintha hő hullám csapta volna őket meg. Az emberek felvillanyozva ugrottak fel helyeikről, és ahogy Janis belekezdett fülledt hangján, a folyosókra özönlöttek.

Ez egy rock koncert volt, így természetesen kéznél volt a tampai rendőrség ilyen esetre is felkészült osztaga. L.F. Napoli nyomozó szerzett egy kürtöt és elkiáltotta magát: "Kérem menjenek vissza a helyükre!"

Joplin a fülsértő hangra abbahagyta az éneklést és odakiabált Napolinak: " Hé! Fogja be száját - Próbálok hangulatot teremteni!"

A közönség hangosan ünnepelte beszólását, ám furcsamód a bulit hagyták, hogy menjen tovább. A következő dal közben Napoli és a kürt újra megszólalt, hogy figyelmeztesse a tömeget, hogy mindenki térjen vissza a helyére. Joplin megint felelt azok helyett, akik nem tudtak. "Ne baszakodj már ezekkel az emberekkel!"

Ezután a dolgok gyors fordulatot vettek. Napoli egy embert küldött a kapitánságra, hogy az énekesnő letartóztatásához szükséges elfogatóparancsot elhozza. A Curtis Hixon vezetősége kikapcsolta az áramot a színpadon és felkapcsolta a világítást, így a műsor megállítására kényszeríttették az énekesnőt. Joplin teljesen kijött a sodrából. Néhány feszült pillanat után a műsort folytatták és a továbbiakban tulajdonképpen semmi említésre méltó nem történt.

A koncert után a rendőrség elárasztotta a kulisszák mögötti területet. Joplin kiszúrta magának Napoli-t, és elkezdte lehordani válogatott káromkodással. Éjfélkor egy rendőrtiszt egy elfogatóparancsot adott át Joplinnak, akit letartóztattak. A városi börtönbe vitték és kétrendbeli vulgáris és illetlen nyelvhasználattal vádolták. Az első vád a színpadi viselkedésére vonatkozott, a második a Napoli-nak szóló káromkodásra.

Janis Joplin-t hamarosan szabadon engedték az 504 dolláros óvadék kifizetése után (252 dollár vádanként). Tampa polgármestere, Dick Greco pedig kijelentette, hogy nem fogja tolerálni a Joplin féle előadásmódot a városban.

Miután elnapolták az ügyet, Janis visszatért Kaliforniába. 1970, március 4-én 200 dollárra büntették meg a távolmaradása miatt és ezzel lezárták az ügyet.

Jerry Lee Lewis

Letartóztatva: 1976. november 23.

Vád: nyilvános részegség

A Tennesse állambeli Memphisben késő este volt, amikor egy fehér Lincoln Continental hajtott Elvis Presley legendás házának (Graceland) kapuja elé, és elállta azt. Robert H. Lloyd, az éjjeliőr úgy döntött, hogy utánajár a dolognak. Ahogy megközelítette az autót, a benne ülő ember meglóbált egy pisztolyt és mérgesen kikiabált: "Így, vagy úgy, de úgyis bejutok".

Lloyd visszafutott a kapuslakás biztonságába, majd tárcsázta a hatóságokat. Majdnem hajnali 3 óra volt, amikor egy rendőrségi autó érkezett a helyszínre. A mutatós autó és a benne ülő veszélyes egyén még mindig Graceland előtt parkolt. A rendőrség kibiztosított fegyverekkel óvatosan megközelítette a Lincoln-t. Ahogy elérték a vezetőoldal felőli ablakot felfedezték, hogy nem más, mint a rockabilly legenda Jerry Lee Lewis, közismertebb nevén a zongora Gyilkos az illetéktelen behatoló. Lewis részegen egyensúlyozott egy 38-as kaliberű pisztolyt a térdén. A rendőrség lefoglalta a fegyvert és kisegítette a remegő sztárt az autóból. A jogai ismertetése után letartóztatták jogtalan fegyverviselés és nyilvános részegség vádjával.

Lewis sosem adott magyarázatot arra, miért akart bejutni Graceland-be azon a téli éjszakán. Annyit tudunk, hogy nagy volt a barátság a Király és közte. Néhány hónappal a memphis-i eset és Presley halála után egy riporter megkérdezte Jerry Lee-t, hogy mit érez öreg barátja halála kapcsán. "Örültem"- válaszolta a Gyilkos- "Még egy eltűnt az utamból. Úgy értem 'Elvis így, Elvis úgy', mindenhol csak Elvist halljuk. Mit csinált Elvis a kábítószerszedésen kívül, amivel én ne venném fel a versenyt?"

Sid Vicious

Letartóztatva: 1978. október 12.

Vád: előre meg nem fontolt emberölés

A Sex Pistols 1978. januári feloszlását követően Sid Vicious, a banda egykori basszistája, és a barátnője Nancy Spungen Londonból New York-ba utaztak. Bejelentkeztek a Chelsea Hotel 100-as szobájába. Sid és Nancy, mindketten kábítószer-élvezők voltak, de elhatározták, hogy véget vetnek ennek, és belekezdenek egy metadon programba. Szerencsétlenségükre a düledező Chelsea a mennyországot jelentette a kábítószert terjesztőknek és használóknak egyaránt, így az egész naprendszerben a legrosszabb helyet választották, hogy leszokjanak. A pár hamarosan elfelejtette ünnepélyes fogadalmait és naponta receptre felírt drogokkal és néha napján egy kis heroinnal múlatták az idejüket.

Október 12-e reggelén, körülbelül délelőtt 10:50-kor a hotel recepciójára egy hívás érkezett egy ismeretlentől - Vicious-t azonosította valaki - aki azt javasolta, hogy nézzenek rá a 100-as szoba lakóira. " Valaki komolyan megsérült," - mondta a névtelen hang a telefonban- "ember, nem viccelek." Amikor megérkezett a rendőrség, megtalálták Nancy Spungen-t. Mindössze egy fekete melltartó és bugyi volt rajta. Holtan feküdt a fürdőszoba mosdókagylója alatt. Egyetlen vágás volt a hasán. Egy vérfoltos vadászkést találtak nem messze a holttesttől a csempézett padlón. Ezt Sid vásárolta a Times Square-n egy nappal a történtek előtt, amikor bevásárolt Spungen-nel és a Dead Boys énekesével Stiv Bators-szal.

Sid-et őrizetbe vették és a rendőrség lefoglalta a brit útlevelét. Mialatt vád alá helyezték emberölésért, összeesett a metadon megvonása miatt. Újraélesztették és elszállították a hírhedt new yorki Riker-szigeteki javítóintézetbe, ahol egy kemény elvonókúrára kényszerítették. Október 17-én, egy nappal Spungen temetése után, Sid-et 50000 dolláros óvadék fejében kiengedték, és menedzsere, Malcolm McLaren és anyja, Ann Beverly gondjaira bízták. Ha elítélik, Sid Vicious 25 évig terjedő börtönbüntetést is kaphatott volna.

Október 22-e éjjelén, Vicious öngyilkosságot kísérelt meg, ami után McLaren megfigyelésre a Bellevue kórházba helyezte el. Kiengedése után egy nappal Sid visszakerült a Riker-szigeteki javítóintézetbe, mert egy törött üveggel megvágta Todd Smith-t, a punk költőnő Patti Smith bátyját a Hurrah's nevű manhattani éjszakai szórakozóhelyen.

1979. február 1-én az óvadék kifizetése után másodszorra is kiengedték Sid-et. Elvonókúrára ment és évek óta valószínűleg ekkor volt a legjobb formában egészségileg. Gyakorlatilag tiszta volt. Szerencsétlenségére, amikor az anyja, aki maga is függő volt, találkozott vele a bíróságon, vitt neki egy kis ajándékot. Tekintélyes mennyiségű heroint. Amíg az anyja kedvenc spagettijét készítette neki, a punk rocker egy barátjánál két hónap elteltével először lőtte be magát.

Habár Ann Beverly figyelmeztette a fiát, hogy a heroin nagyon tiszta volt, Sid ezt nem vette figyelembe és az első belövésnél majdnem túladagolta magát. Az anyja elvette tőle a heroint és mindenki aggódott amíg Sid végül ki nem heverte az első belövés hatását. Valamikor február 2-a reggelén Sid Vicious megtalálta az elrejtett kábítószert és halálos adagot lőtt be magának. Még 3 hónap választotta el a 21. születésnapjától.

Sok teória látott napvilágot az évek során Nancy Spungen halálával kapcsolatban. Néhányan elrontott öngyilkossági kísérletnek tartják, mások úgy gondolják, hogy egy elfajult kábítószer vásárlás közben szúrták le, míg megint mások azt hiszik, hogy Nancy-t akkor ölték meg, amikor egy rablást akart megakadályozni - egy eseményt amire Sid annyira kába volt, hogy nem emlékezett. Sem az egyik, sem a másik elképzelést nem tudjuk már alátámasztani. A New Musical Express írója, Joe Stevens szerint Vicious maga tisztázta az ügyet nem sokkal saját halála előtt. "Azért öltem meg, mert egy mocskos állat vagyok" - mondta Stevens-nek. " Nancy orrba vágott miután az egyik kifutófiú megütött a hotelben. Azt mondtam, 'Ha még egyszer megteszed leszedem azt a kurva fejedet!' Ezután egyszer csak a késem előtt volt a hasa. Ő sem tudta, én sem tudtam, hogy valami nagyon rossz történt. Ő az egyik ágyra esett le, én a másik ágyra estem".

Az a legenda járja, hogy Ann Beverly, aki később öngyilkosságot követett el, visszavitte a fia hamvait Angliába. A Heathrow repülőtér fő termináljában elejtette az urnát és a hamvak szétszóródtak mindenfelé az utazók lába alatt.

James Brown

Letartóztatva: 1988. szeptember 24.

Vád: angyalpor birtoklása, letartóztatás akadályozása, engedély nélküli fegyver birtoklása

Nagyon is valószínű, hogy 1988. szeptember 24-én egy délutáni biztosítási tanfolyam résztvevői a Georgia állam beli Augusta-ban nem számítottak arra, hogy James Brown-nal, a soul keresztapjával találkoznak majd. Arra meg főleg nem számítottak, hogy az előadásuk közepén ront be hozzájuk egy pisztolyt és egy puskát lóbálva. Mégis megtörtént, hogy az ünnepelt Brown, mint izzadt kefehajú fegyver lóbáló fenyegető és jelent meg.

"Ki az isten használta a mosdómat?" - üvültötte Brown. Hamarosan kiderült, hogy az énekes, akinek irodája volt az épületben, arra utaló nyomokat talált, hogy valaki engedély nélkül használta a szobájában lévő mosdót. Brown két, az előadásra járó nőt utasított, hogy zárják be a mosdó ajtaját. Amint visszatértek könnyedén kivonult és piros fehér teherautóján elsietett.

Brown szerencsétlenségére, aki azt hitte simán megúszhatja a dolgot, az egyik biztosítási ügynöknek, aki szemtanúja volt az eseményeknek sikerült kisliszannia hátul és felhívnia a rendőrséget. Brown járművét kiszúrta egy Richmond megyei rendőrségi autó, ami éppen szolgálatot teljesített a kelet felé tartó, államokat összekötő 20-as úton. A teherautó áthaladt az államhatáron és onnan kezdve az észak-augusztai hatóságok vették át az üldözést. A tisztek megpróbálták megállítani a gumijai kilövésével, de még sérülten is megállíthatatlan volt Brown. A kocsija abroncsán vezetve keresztülhajtott egy úti blokádon, megfordította az autóját és szikrát vetve újra Georgia felé vette az irányt.

Már mindenkinek elege volt Mr. Dinamit viselkedéséből, így néhány rendőrautó kivált a blokádból, hogy üldözőbe vegye. Brown szerencséje fogytán volt, leszaladt az útról és a kerekek abroncsai beleragadtak a sárba. Letartóztatták. A vádak között szerepelt, angyalpor birtoklása, a letartóztatás akadályoztatása és engedély nélküli kézifegyver birtoklása.

Néhány héttel később az Aiken megyei bíróságon Hubert E. Long bíró hosszú órákon keresztül hallgatta Brown barátainak, családjának és rajongóinak vallomását, akik mindannyian megbocsátást kértek a sztár számára. A védőügyvéd azt mondta a bírónak, hogy "James Brown csak egy ember, aki jót akar tenni". Nem hatották meg ezek a szentbeszédek a bírót, aki rámutatott, hogy a közösség érdekeit is szem előtt kell tartania csak úgy, mint a legendás Mr. Brown-ét. 6000 dollárra és hat évre büntette, további öt év próbaidővel szabadon engedése után.

Két év letöltött börtönbüntetés után a dél-karolinai feltételesen szabadlábra helyező tanács szabadon engedte Brown-t. Röviddel ezután az énekes rájött, hogy karrierje "magasabban szárnyal, mint valaha". Éppen időben szabadult a börtönből, hogy népszerűsítse a 4 CD-ből álló retrospektív válogatását, ami 1991-ben egy Grammy-díjat is nyert.

Snoop Dogg

Letartóztatva: 1993. szeptember 3.

Vád: gyilkosságban való bűnrészesség, gondatlanságból elkövetett emberölés

Philip Woldermariam kemény srác volt, de szerencsétlen hajlama volt arra, hogy hibákat ejtsen. Egyszer egy iskolaudvaron kezdett el lövöldözni, óvatlan volt és elkapták. Egy évre börtönbe küldték.

Nem sokkal a szabadon engedése után, 1993. augusztus 25-e estéjén Philip felülmúlta önmagát. Los Angeles-ben álldogált a járdán, amikor három fiatalemberrel keveredett vitába, akik egy dzsipben ültek. Gyorsan követték egymást az események és a nyers szavakat, fenyegetéseket követően Philip Woldermariam már haldoklott a járdán. Csúnyán elbántak vele.

A dzsip vezetője szemtanúk szerint nem más volt, mint Calvin Broadus, közismertebb nevén Snoop Doggy Dog volt. A megvádolt híresség felfogadott néhány jó ügyvédet. Az egyikük Johnnie Cochran volt, aki tudta, hogyan kell védeni Los Angeles-ben. Az ügyvédek azt tanácsolták az Snoop-nak és a többi dzsipben ülőnek, McKinley Lee-nek (a feltételezett gzilkosnak) és Sean Abrams-nek, hogy adják fel magukat a rendőrségen. Megállapodtak egy időpontban, ami egybeesett az MTV Video Music Awards kiosztásának időpontjával, ahol Snoop-nak fel kellett volna lépnie.

Lee és Abrams ahogy megbeszélték, feladták magukat, de Snoop Doggy Dogg éppen akkor nagy sikerrel szerepelt az MTV díjátadáson. A rendőrség, megpróbálta letartóztatni a díjátadó színhelyén, a Universal Amphitheatre-ben, de Snoop egérutat nyert. Végül önként ment a rendőrségre.

Vád alá helyezésekor, szeptember 3-án Snoop Lance Ito bíróval került szembe, ártatlannak vallotta magát és 1,000,000 dolláros óvadék fejében szabadon engedték. A rapper így szabadon ünnepelhette első albumát, a Doggystyle-t, amikor az októberben első lett a listákon.

1994.február 20-án az esküdtszék négy napi mérlegelés után Snoop Doggy Dogg-ot és McKinley-t felmentette a gyilkosság vádja alól. Két nappal később az esküdtszék holtpontra jutott az előre meg nem fontolt emberölést illetően, és kihirdették, hogy az ítélet téves volt. A rapper és testőre óvadékát 1,000,000 dollárról 100,000 dollárra csökkentették és nem kellett többé beszámolniuk a tartózkodási helyükről. A kerületi ügyész hivatala nyilatkozata szerint március 18-ai időpont mellett döntöttek, ha újra tárgyalják az előre meg nem fontolt emberölés vádját, de nem tették.

Marilyn Manson

Leatrtóztatva: 1994. december 28.

Vád: a floridai felnőtt szórakoztatási törvény megsértése.

Három nappal karácsony után történt 1994-ben, amikor Marilyn Manson szokásos ünneplésének majdnem véget vetett a Florida állambeli Jacksonville törvénye. Manson önéletrajza szerint ( The Long Hard Road Out of Hell, Regan Books, 1998) éppen befejezte az előadását a Club Five-ban, amikor a turnémenedzsere értesítette, hogy kereste a rendőrség. Gondolta, hogy a látogatói nem karácsonyi jókívánságaikat akarják átadni, így Manson az öltözőjébe sietett, hogy elfogadható öltözékre cserélje a színpadi, gumiból és bőrből készült ruháját. Farmerra és fekete pólóra. Pár pillanattal később két álruhás rendőr rontott be Manson-hoz és azzal vádolták, hogy ráürített a nézőkre és a színpadon önkielégített egy felcsatolható mű hímvesszővel. A tisztek tájékoztatták Marilyn-t, hogy mindezek megsértik a floridai felnőtt szórakoztatás törvényét és annak ellenére, hogy fennen hangoztatta ártatlanságát, megbilincselték és a rendőrségre cipelték.

Az óvadék megállapítása előtt Manson 16 órát töltött börtönben. Ezalatt a jacksonville-i rendőrség a hiányzó műhímvessző hollétéről erőszakosan faggatta, mert ez perdöntő bizonyíték lett volna az ügyben. Manson visszaemlékezése szerint a rendőrök levetkőztették és szóban bántalmazták őt, mindemellett kényszeríttették, hogy távolítsa el a száj piercingjét.

Végül az összes vádat ejtették Marilyn ellen bizonyíték hiányában.

Tommy Lee

Letartóztatva: 1998. február 24.

Vád: házastárs bántalmazása

1998 februárjának végén, a korábbi Mötley Crüe dobosát - a jelenlegi Methods of Mayhem vezetőjét - Tommy Lee-t a rendőrség elfogta, mert verte a feleségét Pamela Anderson-t. Lee-nek már volt kapcsolata a rendőrséggel, mivel a múltban már letartóztatták pár alkalommal. Volt, amikor kézifegyvert akart felvinni egy repülőgépre vagy lázadást szított. Az erőszak sem volt új számára. Bevitték már a "Cherry Pie" videó sztárja, Bobby Brown megveréséért, és felmerült a gyanú, hogy korábbi feleségét, Heather Lockleart is bántalmazta.

Pamela Anderson könyörtelen válasza férje veréseire és rugdosására az volt, hogy beadta a válópert és a gyerekek felügyeletéért indított harcot. 1998. április 6-án Lee nem tagadta le a házastárs elleni erőszakot, amiért hat havi börtönbüntetést kapott, így lehetősége nyílt, hogy saját magát sanyargassa.

Lábjegyzet: Habár Pamela Anderson elvált Tommy-tól, végül úgy döntött, hogy bántalmazója mellé áll. A mesébe illő párocska újra összejött és a hírek szerint esküjük megerősítését tervezik.

Scott Weiland

Letartóztatva: 1998. június 1.

Vád: heroin birtoklása, birtokháborítás.

Scott Weiland, a Stone Temple Pilots frontembere ünnepelt sztár a kemény rock és a kemény drogok világában, eddigi pályafutása során rendszeresen összeütközésbe került a törvénnyel. Az egyik legérdekesebb lebukására 1998. június 1-jén került sor New York-ban, ahol Weiland koncertet adott 12 Bar Blues című szóló albuma népszerűsítése kapcsán.

A függőségétől és a kalandvágytól égve az énekes nekivágott Manhattan utcáinak, hogy egy kis heroinhoz jusson. Úgy döntött, hogy úgy lesz a legkönnyebb, ha a feltételezhetően kábítószer fogyasztóktól, járókelőktől kér egy adag anyagot és egy jobbára feketék által lakott lakótelepnél kötött ki. Kétség kívül felbátorította, hogy hamar kellet a küldetését véghez vinni, így a sápadt rock sztár megkérdezte néhány lakótól, hol van a heroin. Néhányan segítőkészen mutatták az utat Weiland-nek, míg mások a rendőrséget tárcsázták. Amikor megérkezett a rendőrség letartóztatták 100 dollár értékű heroin birtoklásáért és birtokháborításért. (A lakótelepek állami tulajdonban vannak, így magánterületnek számítanak.)

A Stone Temple Pilots 1999-ben összeállt és elkészítették negyedik albumuk felvételeit, a No.4-t, de nem turnézhattak, mert az énekesük egy drog teszten megbukott, és így megsértette a törvényt próbaideje alatt. Bizonyítékául annak, hogy milyen kicsi a világ, különösen, ha az ember börtönben van, Weiland ugyanoda került, ahova Robert Downey Jr.

Ol' Dirty Bastard

Letartóztatva: 1999. január 16.

Vád: gyilkossági kísérlet

Letartóztatva: 1999. február 16.

Vád: hatóság elleni erőszak után golyóálló mellény viselése

Kevés amerikai művész ismeri olyan közelről a bírósági rendszer működését, mint a Wu-Tang Clan Russel Jones-a, közismertebb nevén Ol'Dirty Bastard, vagy Big Baby Jesus. Ol' Dirty Bastard rövid idő alatt elegendő tapasztalatot szerzett, mint látszólagos áldozat és elkövető, hogy előadhasson valamelyik kis egyetem jogi fakultásán.

O.D.B.-t először 1993-ban lőtték meg, otthonához közel, Brooklyn-ban, éppen a Clan sikeres debütáló albuma, az Enter The Wu-Tang (36 chambers) megjelenésekor. Ol'Dirty-t nem érdekelte az elkövető indítéka, de a rendőrség szerint bandák közti leszámolásról lehetett szó. Nem sokkal ezután betórtek Ol'Dirty házába, kirabolták, amiért nem tetszésének adott hangot. A betörők erre hátba lőtték.

Nyolc év telt el csöndesen Bastard háza táján. 1999. január 15-én - Marthin Luther King születésnapján - a rapper éppen hazafelé tartott Chevy-jével, amikor álruhás rendőrök állították meg. A beszélgetés Ol'Dirty és a rendőrök között vitává fajult, eldördültek a fegyverek és nagy hajsza vette kezdetét. O.D.B.-nek fékcsikorgatva kellett megállnia a 77. kerületnél. A tisztek állítása szerint a gyanúsított adta le az első lövést rájuk, habár a védőügyvédek szerint a rendőrség törvényszéki elemzői nem találtak lőpornyomokat a gyanúsítotton vagy az autóján.

A rapper majdnem egy hetet töltött börtönben arra várva, hogy a Wu-Tang tagjai vagy a családja kifizessék érte a 150,000 dolláros óvadékot. Az esküdtszék nem talált elegendő bizonyítékot a tárgyaláshoz, ami akár 25 évig terjedő szabadságvesztést is jelenhetett volna Ol'Dirty Bastard-nak.

A szerencsétlen rappernek úgy tűnik érzéke van a veszélyes helyzetekhez. A Los Angeles-ben lévő House of Blues-ban hangos és részeg volt, visszataszítónak találták a viselkedését és ezt meg is mondták neki. Amikor O.D.B. megfenyegette a pincért, hogy megöli és felgyújtja a klubbot, akkor a vezetőség úgy döntött, hogy feljelenti. Néhány héttel később, február 16-án tilosban parkolt. A los angelesi rendőrök felszólították, hogy menjen tovább és ő át is hajtott egy másik tilos helyre. Még egyszer felszólították, hogy menjen tovább, mire a rapper a jelentés szerint becsmérlő megjegyzést tett rájuk. Ekkor felszólították, hogy szálljon ki az autóból és motozáskor felfedezték, hogy golyóálló mellényt visel. (Ez törvénybe ütköző Kaliforniában olyan esetben, ha valaki priuszán, mint O.D.B. esetében, hatóság elleni erőszak szerepel).

Ol'Dirty Bastard nem tagadta a vádakat, miszerint golyóálló mellényt viselt, ráadásul fenyegetőzött. Ügyvédje, a korábban O.J. Simpson-t védő, Robert Shapiro három éves próbaidőt ért el védencének és egy egész éves kábítószer elvonó kúrát a kaliforniai Pasadená-ban az Impact House-ban.

O.D.B. kétségkívül megkönnyebbült - egész addig amíg nem emlékeztetik, hogy New York-ban még olyan vádakkal kell szembenéznie. mint crack és kokain birtoklása, engedély nélküli vezetés, egy barátnő megfenyegetése és a korábbi feleségét, Shaquita Jones-t védő bírósági határozat megsértése. Sosem érnek véget a bajok O.D.B. háza táján. Legutóbb az újságok szalagcímei hirdették, hogy kidobták az Impact House-ból, miután részegen tért vissza New York-ból egy tárgyalásról (ahol a női kerületi ügyészt megkérte, hogy legyen a sperma donorja). Több, mint valószínű, hogy ennek az embernek a jövője még kemény dolgokat tartogat a számára.

2000. szeptember 28.Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster